Siirry sisältöön

Iisalmen strateginen yleiskaava on toteutettu tietomallipohjaisena.

Yleiskaava ohjaa asemakaavoitusta ja muuta tarkempaa suunnittelua. Asemakaavaa voidaan muuttaa yleiskaavan perusteella.

Ajankohtaista

Kaupunginvaltuusto hyväksyi strategisen yleiskaavan18.3.2024 § 4(siirryt toiseen palveluun). Kaavasta on jätetty kaksi valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Kaupunginvaltuuston hyväksymät yleiskaavakartat ja kaavaselostus

Yleiskaavakartat


Kaavan käsittelyvaiheet

Luonnosvaihe 2020-2022

Yleiskaavaluonnokset olivat ensimmäisen kerran nähtävillä keväällä 2021, jolloin pidettiin myös kaavaluonnosten esittelytilaisuus. Keväällä 2022 järjestettiin työpajoja ja yleisötilaisuus liittyen yleiskaavaluonnokseen ja sen pääteemoihin.

Nähtävillä 2021 ollutta yleiskaavaluonnosta päivitettiin saapuneiden palautteiden ja kannanottojen jälkeen.

Ehdotusvaihe 2023

Kaupunginhallitus asetti 20.3.2023 § 76(siirryt toiseen palveluun) yleiskaavan ehdotuksena nähtäville. Ehdotus pidettiin nähtävillä 3.4. –2.6.2023 ja kaavaehdotuksen esittely- ja keskustelutilaisuus pidettiin 10.5.2023 Iisalmen kulttuurikeskuksella. Nähtävilläoloaikana tulleiden lausuntojen ja muistutusten pohjalta yleiskaavaehdotusta päivitettiin.

Ehdotukseen tehtyjen muutosten vuoksi yleiskaava asetettiin uudelleen nähtäville kaupunginhallituksen18.9.2023 § 208(siirryt toiseen palveluun)päätöksen mukaisesti. Yleiskaavaehdotus pidettiin nähtävillä 2.-31.10.2023.

Hyväksyminen 2024

Kaupunginvaltuusto hyväksyi18.3.2024 § 4 (siirryt toiseen palveluun)Iisalmen strategisen yleiskaavan.


Iisalmen strategisen yleiskaavan taustaa

Tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 13.3.2018 § 40, että yleiskaavaluonnos laaditaan Nauhataajama–vaihtoehdon pohjalta painottaen kehittämistarpeita infran ja palveluiden osalta kaupungin keskusta-alueelle. Maaseutualueiden suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota kylien kehittymismahdollisuuksiin sekä biotalouden sekä maaseutuelinkeinojen toimintaedellytyksiin.

Nauhataajama–vaihtoehdon pohjalta päädyttiin erillisiin esityksiin, joka koostuu kahdesta luonnoksesta, joista toinen koskee koko kuntaa ja toinen keskusta-aluetta. Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen 29.3.2021 § 89 ja asetti luonnokset nähtäville.

Iisalmen yleiskaava tulee ohjaamaan kaupunkirakenteen kehitystä pitkällä tähtäimellä. Kaavan tavoitevuosi on 2040. Yleiskaava on laadittu siten, että se ohjaa Iisalmen yhdyskuntarakennetta elävästi riippuen väestökehityksestä ja kaupungin elinvoiman kehittymisestä.

Ota yhteyttä

Kaavoitukseen vaikuttaminen

Kaavoittaminen on maankäytön suunnittelua, jonka tavoitteena on varmistaa hyvän elinympäristön rakentuminen. Kunta vastaa yleis- ja asemakaavoituksesta. Seudullisella tasolla kaavoitusta ohjaa maakuntakaava, jonka laadinnasta vastaa maakunnan liitto.

Kaavoitukseen vaikuttaminen
Valtuusto hyväksyi vaiheasemakaavan

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 2.12.2024 § 78 vaiheasemakaavan pysäköintimääräysten muuttamiseksi keskusta-alueella.

Iisalmen kaupunkistrategia läpinäkyvämmäksi: Ihmemittari konkretisoi strategian tavoitteet ja toimenpiteet käytännön tason mittareiksi

Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.

”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.

”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.

Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.

Asukkaiden sujuja arki ja hyvinvointi sekä kaupungin elinvoima piirtyvät mittaristoon selkeinä näkyminä

Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.

”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.

Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:

”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:

”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.

Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi

Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)