Kulttuuripalvelut
Kulttuuripalvelut on mukana edistämässä, tukemassa ja järjestämässä kulttuuritoimintaa Iisalmessa.
Kulttuuripalvelut on mukana edistämässä, tukemassa ja järjestämässä kulttuuritoimintaa Iisalmessa.
Kulttuuritoimintaa määrittelee laki kuntien kulttuuritoiminnasta (166/2019).
Kulttuuripalvelut on mukana edistämässä, tukemassa, koordinoimassa ja järjestämässä kulttuuritoimintaa Iisalmessa. Keskeisenä tehtävänä on kehittää kulttuurin toimintaympäristöä muun muassa hankkeilla ja yhteistyöverkostoilla.
Kulttuuripalveluissa on vakituista henkilökuntaa vastaamassa kulttuurikeskuksen
tilapalveluista (2) ja toiminnan organisoinnista (1,5). Määräaikaista henkilökuntaa
kulttuuripalveluissa on Juhani Ahon museolla ja erilaisissa hankkeissa.
Kulttuuripalvelut tukevat kunnan kulttuuritoimintaa hankkeilla, avustuksilla, resursseilla ja tukemalla eri järjestöjä. Kulttuuripalvelut toimivat kunnassa mahdollistajana muille kulttuuritoimijoille.
Iisalmen kulttuuripalvelut järjestävät noin 40 tapahtumaa vuodessa monenlaisissa tiloissa. Kaikille avoimien sekä lipunmyynnillisten tapahtumien lisäksi tuotamme tapahtumia kulttuurikasvatussuunnitelmien mukaisesti. Tuottamiimme ja koordinoimiimme tapahtumiin kuuluvat muun muassa seuraavat kaikille avoimet ja maksuttomat tapahtumamme.
Ajankohtaiset tapahtumat löydät tapahtuma- ja Kulttuurikeskuksen ohjelmisto-sivuilta:
Iisalmen kaupungin kulttuurin tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain kulttuuritoiminnassa merkittävästi ansioituneelle iisalmelaiselle henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle.
Iisalmelaiset yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat ehdottaa kulttuurin tunnustuspalkintoa iisalmelaiselle henkilölle tai yhdistykselle, joka on merkittävästi ansioitunut kulttuurin alalla. Tunnustuspalkinto voidaan myöntää myös ulkopaikkakuntalaisille toimijoille, joiden toiminta, tapahtuma tai tuotos liittyy merkittävästi Iisalmeen, ja jolla on erityisen vahvat perustelut toiminnan laajuuden tai merkittävyyden vuoksi.
Tunnustuspalkinnon saajan valitsee sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyvinvointijaoston esityksestä. Palkinto voidaan tarvittaessa jakaa useampaan osaan, tai palkinto voidaan jättää jakamatta sopivien ehdokkaiden puuttuessa. 1 000 € palkinto jaetaan itsenäisyyspäivän juhlassa tai muussa sopivassa tilaisuudessa.
Ehdotuksien jättöaika on syksyisin erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Kulttuuritoimija ei voi ehdottaa itseään. Ehdotukset on jätettävä sähköisesti ehdotuslomakkeella.
Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
Kahdesti vuodessa järjestettävä tapahtumaviikko tarjoaa maksutonta tekemistä lapsille ja nuorille. Tältä sivulta saat lisätietoa tapahtumasta.
Kaupungin yhteinen tapahtumailta on täynnä erilaisia kulttuurin ihmeitä Kulttuurikeskuksella. Lue lisää tapahtumasta tältä sivulta.
Iisalmen kaupungilta haettavat toiminta-avustukset myönnetään kulttuuriyhdistysten tai muiden avustusten saantiin oikeutettujen yhteisöjen sääntömääräisen toiminnan tukemiseen.
Kohdeavustuksia voidaan hakea jatkuvana hakuna, ja niitä voidaan myöntää iisalmelaisille eri kulttuuri- ja taiteenalojen ammattilaisille, järjestöille ja yksittäisille taiteen harrastajille.
Iisalmen kaupunki ja By Iisalmi -verkostossa mukana olevat yritykset ja oppilaitokset järjestävät vuosittaisen By Iisalmi -seminaarin 13.11.2024. Tapahtuman tämänvuotisena teemana on empatia kasvun ja innovaatioiden lähteenä. Seminaariin kutsutaan mukaan kaikkia seudun elinvoimasta ja vetovoimasta kiinnostuneita aina opiskelijoista yritysjohtoon ja kuntapäättäjiin. Tänä vuonna myös lasten ääni ja ajatukset on haluttu huomioida erityisellä tavalla: Iisalmen kuvataidekoululaiset luovat empatiateemaisen taidenäyttelyn osaksi seminaarin ohjelmakokonaisuutta. Näin teeman ympärille kietoutuva ohjelma saa uuden ulottuvuuden mielenkiintoisten asiantuntijapuheenvuorojen oheen muistuttaen samalla siitä, että tämän päivän valinnoilla rakennetaan tulevaisuuden osaajien – tämän päivän lasten ja nuorten – tulevaisuuden menestymisen mahdollisuuksia.
”By Iisalmi -verkosto tekee työtä koko Iisalmen seudun vetovoiman eteen. Vuosittainen seminaari on hyvä paikka kokoontua yhteen aidossa vuorovaikutuksessa ja käydä läpi yhteisen työmme tavoitteita. Samalla voimme jakaa myös onnistumisia ja tuloksia koko seudun päättäjille ja vaikuttajille, jotka eivät välttämättä ole muutoin aktiivisesti verkoston toiminnassa mukana. Vuosittain valitaan myös sopiva ajankohtainen teema, josta haluamme yhteisesti jakaa ajatuksia”, kiteyttää Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen ja jatkaa:
“Mielestäni nykymaailmassa tarvitaan lisää empatiaa vastakkainasettelun sijasta. Pyrkimällä ymmärtämään paremmin toisiamme voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta kaikilla elämän osa-alueilla. Iisalmen seudullakin tehdään päivittäin päätöksiä ja ratkaisuja, jotka voivat suoraan tai välillisesti vaikuttaa monien ihmisten tulevaisuuteen. Empatian lisääminen arjessamme on omalla tavallaan osa vastuullisen tulevaisuuden rakentamista”.
Yksi By Iisalmi -seminaarin puhujista on tulevaisuuden työelämän keskeisiin aiheisiin kirjassaan “Työelämän maraton ja empatia” pureutunut kirjailija, Microsoftin palvelupäällikkö, MBA Niina Majaniemi.
”Puheenvuoroni pääsanoma on, ettei empatia ole vain pehmeyttä ja mukavuutta, vaan sillä on vahva vaikutus yrityksen kilpailutekijöihin ja tunnuslukuihin. On aika ymmärtää, että muuttuvassa maailmassa empatia on yksi tärkeimmistä arvoista ja työkaluista”, Niina Majaniemi painottaa.
Tekoälyn aikakaudella empatian edelläkävijänä tunnetuksi tullut digifuturisti ja Älytaloratkaisu Empathic Buildingin kehittäjä Tomi Teikko tuo tapahtumaan tuulahduksen Kaliforniasta. Tomi on omistanut uransa ihmisläheisempiä rakennuksia kehittävien ratkaisujen luomiselle. Empathic Buildingin lisäksi hän toimii USA:n maajohtajana IoT-ratkaisuja kehittävällä Haltianilla.
Lisäksi tapahtumassa asemoidutaan paikallisempaan näkökulmaan muun muassa Kaisanet Oy:n toimitusjohtaja Jani Moilasen puheenvuoron myötä:
”Tulen kertomaan yleisölle Kaisanetin kasvumatkasta kohti visiota olla toimialueemme kilpailukyvyn uudistaja. Pureudun siihen, kuinka meidän arvomme välittäminen, kumppanuus ja uudistuminen ovat olleet matkalla mukana ja miten työkulttuurimme on kehittynyt empatian näkökulmasta. Kerron myös johtamisen haasteista muutoksessa, miten asiat eivät menneetkään kaikilta osin suunnitelmien mukaan. Työelämän muutokset haastavat johtamista alasta riippumatta”
”Olemme pyrkineet luomaan ohjelmakokonaisuuden, joka antaa eväitä ja inspiraatiota hyvin erilaisista organisaatioista ja taustoita tuleville osallistujille. Alasidonnaisuuden sijaan tarkastelemme ilmiöitä, jotka koskettavat meistä useimpia. Meidän on hyvä kokoontua yhteen sellaisten teemojen äärelle”, toteaa Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski, joka osana työtään koordinoi By Iisalmi -brändiverkoston toimintaa.
Tänä vuonna By Iisalmi -seminaarin teema jalostuu käsiteltäväksi myös taidenäyttelyn kautta, sillä Iisalmen kuvataidekoulun lapset ja nuoret tekevät opettajiensa ohjauksessa syksyn 2024 aikana empatian innoittamia taideteoksia. Teoksista koostetaan näyttely, joka on avoinna kaikelle yleisölle Iisalmen kulttuurikeskuksen näyttelytila Vennyssä marraskuussa. Itse seminaaripäivänä taidenäyttelyyn pääsee tutustumaan ohjatusti, ja Iisalmen kuvataidekoulun johtava opettaja Johanna Kallio ja teoksia tehneitä kuvataidekoululaisia tulee kertomaan näyttelyn synnystä yleisölle.
”Empatia on ollut haastava, mutta mielenkiintoinen aihe”, toteaa Johanna Kallio.
Kuvataidekoululaiset vaikuttavat kuitenkin jo näin syyskuussa päässeen hyvään alkuun taideteostensa parissa aiheen haastavuudesta huolimatta. Näyttelyyn saadaan esille laaja kirjo eri tekniikoilla toteutettuja teoksia, kuten maalauksia, piirroksia sekä eri materiaaleista tehtyjä veistoksia. Jokainen teos ilmentää tai käsittelee empatiaa omalla tavallaan.
”Empatia merkitsee minulle tunnetta, että ollaan myötätuntoisia ja sitä, että voi hypätä toisten saappaisiin. Ja että ymmärretään toisia ja heidän valintojaan”, luonnehtii 5.-luokkalainen Martta Grundmark, joka on alkanut työstämään veistosta.
Mutta miten empatia nähdään taideteoksen aiheena, onko se helppo vai vaikea toteutettava? ”Mielestäni se on vaikea, koska se on tunne, niin se on hankala maalata tai tehdä teoksena”, pohtii 5.-luokkalainen Lilian Rose, jonka käsissä on syntymässä abstrakti maalaus.
”Olemme todella iloisia, että saimme kuvataidekoululaiset mukaan toteuttamaan tapahtumamme ohjelmaa. Meille on tärkeää muistaa lasten näkökulma käsittelemiimme aiheisiin, ja taiteen kautta se voi avautua herkistävällä ja puhuttelevalla tavalla. Näyttelyyn kannattaa tietysti tulla tutustumaan, vaikkei pääsisi itse seminaariin mukaan!”, kannustaa Laura Koski.
Empatia-taidenäyttelyn teosten valmistumista tullaan taltioimaan videomuodossa kuvataideryhmien kanssa syksyn aikana, ja valmiit videot julkaistaan Iisalmen kaupungin sosiaalisen median kanavissa sekä nettisivuilla. Syksyn ensimmäinen video on katsottavissa täältä: https://youtu.be/-k7pAbJj5B4(siirryt toiseen palveluun)
By Iisalmi -seminaarin ohjelmatiedot ja ilmoittautuminen: https://www.iisalmi.fi/byiisalmiseminaari(siirryt toiseen palveluun).
Itä-Suomen alueelle etsitään sopivia kultuuripalveluita ja -sisältöjä kiertueelle! Haku on auki syyskuun ajan.
Lukukaudella 2024-2025 tarjolla on lähes 50 maksutonta harrastusryhmää peruskoululaisille. Toiminta on kaikille avointa ja osallistuminen on oppilaille täysin maksutonta, osassa ryhmiä tarjolla on välipala. Ryhmiin voi mennä mukaan koko lukukauden ajan!
Ryhmät alkavat täyttyä, mutta vielä mahtuu hyvin mukaan esimerkiksi seuraaviin ryhmiin: Minecraft, Koodaus ja Pelisuunnittelu, 5-6lk Pelikellari, Parkour ja akrobatia, Sirkus sekä yläkoululaisten ryhmiin kuten Jooga, Kädentaidot, Voima ja ohjatut kuntosaliryhmät.
Harrastuslukujärjestykset ja muun tarvittavan tiedon löydät verkkosivulta www.iisalmi.fi/ihme
Tervetuloa Ihmeiden iltaan Iauantaina 24.8.
Iisalmen kaupunki tukee lasten ja nuorten omatoimista harrastamista Nuorisopassi ja FreddoApp-sovellusten kautta. Nuorisopassi on 5-9.luokkalaisten sovellus ja FreddoApp toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu vastaava järjestelmä, joka on tällä hetkellä lyseolaisten käytettävissä. Sovellukseen on ladattu syyslukukaudelle harrastusetuina mm. käyntejä Saukko uimahallin uimaan ja kuntosalille, Megazoneen, Kulttuurikeskuksen esitykseen ja tuleviin IPK:n edustuksen kotiotteluihin. Lue lisää etusovelluksesta www.iisalmi.fi/nuorisopassi(siirryt toiseen palveluun)
Iisalmen kulttuurikeskuksen syyskauden ohjelmisto on nyt valmis – syyskaudella sekunnit vaihtuvat miljooniin vuosiin ja nauru sydäntä pakahduttaviin hetkiin.