Millaisia viheralueita Iisalmen kaupunkialueella on nyt ja tulevaisuudessa? Tätä suunnitellaan parhaillaan meneillä olevassa viheraluejärjestelmän päivitystyössä. Viheralueisiin kohdistuu paljon erilaisia odotuksia: esimerkiksi niiden käyttöön virkistykseen tai siihen, miltä alueet näyttävät. Luontoarvojen huomioon ottaminenkin nousee yhä vahvemmin esiin kaupunkien viheralueita suunniteltaessa ja käsiteltäessä. Luonto onkin tärkeä tai erittäin tärkeä lähes kaikille (89 %) suomalaisille ja tärkein luontoalue on kodin lähistöltä löytyvä viheralue tai puisto. (Ympäristöministeriö 2022.)
Asuinympäristöissä viheralueet lisäävät alueiden viihtyisyyttä ja vetovoimaa sekä asukkaiden hyvinvointia. Luonto auttaa tutkitusti palautumaan stressistä, altistaa hyville mikrobeille, kohentaa mielialaa ja houkuttelee liikkumaan. (Viherympäristöliitto.)
Mitä hyötyjä kaupunki voi viheralueistaan saada? Viherympäristöliiton mukaan viheralueet toimivat esimerkiksi hiilinieluina ja vähentävät tiiviin rakentamisen mukanaan tuomia terveys- ja ympäristöhaittoja, kuten melua, kuumuutta, saasteita ja tulvia. On ennakoitu, että Suomessa hellejaksot tulevat lisääntymään ja pitkittymään sekä sademäärät kasvamaan: viheralueet ovat osa näihin muutoksiin varautumista. Kaupunkimaisesti rakennetuilla alueilla luontoarvot keskittyvät usein viheralueille ja myös ne tulevat huomioitavaksi viheralueita suunniteltaessa. Maankäytöstä ja kaavoituksesta vastaavilla kunnilla on luontokadon pysäyttämisessä merkittävä rooli. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaisia viheralueita kunnassa on, minkälaisia luontopohjaisia ratkaisuja sinne suunnitellaan, miten niitä rakennetaan ja hoidetaan. (Viherympäristöliitto.)
Millainen siis on viihtyisä viheralue? Harva sitä ehkä pohtii, mutta arviomme saattaa rakentua ensisijaisesti sille, miltä alue näyttää. Aalto-yliopiston tutkijatohtori Sanna Lehtinen toteaa artikkelissaan ”Esteettisesti kestävä kaupunki”, kuinka kauneusarvioilla on vahva subjektiivinen leima, mutta todellisuudessa kriteerit ovat usein vahvasti sosiaalisesti ja kulttuurisesti määrittyviä (Lehtinen, 2023). Artikkelissa pohditaan, kuinka suunnittelussa huomioitavaksi tulevat kestävyyspyrkimykset voisi yhdistää kaupunkia koskeviin kauneuspyrkimyksiin. Visuaalisen kauneuden arvostamisen lisäksi meidän on mahdollista laajentaa esteettisten arvojen käsityksiämme esimerkiksi saadessamme uutta tietoa tai kokemuksia, jotka vaikuttavat arvioomme alueiden kauneudesta ja viihtyisyydestä.
Hannele Kelavuori
Lähteet:
Lehtinen, Sanna 2023: Esteettisesti kestävä kaupunki. Avaimia kestävään kaupunkikehitykseen – Tutkijoiden puheenvuoroja. YM.
Viherympäristöliitto. Vehreän asuinympäristön monet hyödyt, tietopaketti kuntapäättäjille.
Ympäristöministeriö 2022.Luontosuhdebarometri. MDI.