Siirry sisältöön

Vireillä olevat/tulevat asemakaavat

Styffin talon ja Seurahuoneen ympäristö

Styffin talon ja Seurahuoneen tonttien asemakaavan muuttamiseksi on tehty kaavamuutoshakemukset. Tavoitteena on kehittää kaupunkiasumista keskusta-alueella. Alueella on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, joiden arvot asemakaavan muutoksessa huomioidaan. Kaavaluonnos valmistuu vuonna 2025.

Kirkonsalmen alue

Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma valmistui vuonna 2023. Keskustaseudun osayleiskaava ohjaa osan Kirkonsalmen tonteista muuttamista omarantaisiksi. Kaavamuutoksen aikana ratkaistaan se, missä laajuudessa omarantaisuutta alueella voidaan toteuttaa. Kaava on tavoitteena saada kaupunginvaltuuston käsittelyyn vuoden 2025 aikana.

IPY:n tontti ja Kirkkopuisto

Kiinteistön omistajalta on tullut kaavamuutoshakemus käyttötarkoituksen laajentamiseksi myös asuinrakentamiseen toimisto- ja liikerakentamisen lisäksi. Kaavaluonnos valmistuu vuoden 2025 aikana.

Pielavedentien varsi (Iisalmen sahojen risteysalue)

Kaavan tavoitteena on muuttaa risteysalueen asemakaavaa siten, että liikenneturvallisuusnäkökohdat tulevat paremmin kadunrakentamisessa huomioitua. Kaavan tavoiteaikataulun mukaan suunnittelu käynnistyy keväällä 2025.

Kaupunginpuutarhan alue

Kaupungin puutarhan alueella selvitetään alueen käyttötarkoituksen muuttamismahdollisuus. On syntynyt tarve saada uusia liiketontteja Iisalmen alueelle ja kaavoituksen aikana nämä molemmat vaihtoehdot selvitetään. Kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on tavoitteena asettaa nähtäville vuoden 2025 aikana.

Pohjoinen Puistoraitti 1 (entinen Päiväkeskus Pysäkki)

Iisalmen kaupungin toimitilat on hakenut kaavamuutosta rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevan, 1940-luvulla rakennetun rankarakenteisen, rakennuksen purkamisen mahdollistamiseksi. Kaavamuutoksella selvitetään kohteen kulttuurihistorialliset arvot ja uudistetaan asemakaavaa tarvittavilta osin. Kaavatyö käynnistyy vuoden 2025 aikana.

Kirkonsalmen länsiranta

Kaavan tavoitteena on tutkia omarantaisten asuintonttien sijoittamista kaupungin omistamalle alueelle. Kaava on tavoitteena käynnistää vuoden 2025 aikana.

Kirkonsalmen länsirannan kaava-alue sijoittuu Tiilikalliontien päähän.

Vireillä olevat yleiskaavat

Iisalmen yleiskaava

Iisalmen yleiskaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 2024. Kaavasta on jätetty kaksi valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Iisalmen yleiskaava ohjaa mm. asumisen, palvelujen ja työpaikka-alueiden sijoittumista sekä liikkumista Iisalmen alueella ja sitä varten on tehty erilaisia paikkatietotarkasteluja ja selvityksiä. Lisäksi kaava ohjaa Iisalmen yhdyskuntarakennetta elävästi riippuen väestökehityksestä ja kaupungin elinvoiman kehittymisestä. Kaupunkistrategia on hyväksytty vuonna 2021. Yleiskaavatyössä on huomioitu kaupunkistrategiassa määritellyt keskeiset tavoitteet.

Vuorimäen tuulivoimaosayleiskaava

Vuorimäen tuulivoima-alueen osayleiskaava on tavoitteena saada kaupunginvaltuuston käsittelyyn kevätkaudella 2025.

Rajamäen aurinkovoima-alueen osayleiskaava

Rajamäen aurinkovoima-alueen osayleiskaavan osalta kaupunginhallitus on hyväksynyt kaavoitusaloitteen ja kaavoitussopimuksen syyskaudella 2024. Tavoitteena on saada kaava ehdotusvaiheeseen vuoden 2025 aikana.

Vireillä olevat maakuntakaavat

Pohjois-Savon maakuntakaava

Pohjois-Savon maakuntakaavan laatimisesta vastaa Pohjois-Savon liitto. Pohjois-Savon maakuntakaavan uusiminen etenee vaiheittain:

  • Maakuntakaavan 2040 ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2019.
  • Maakuntakaavan 2040 toinen vaihe hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 17.12.2024. Kaavasta tehtiin kolme valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Maakuntahallitus määräsi kokouksessaan 24.2.2025 maakuntakaavan toisen vaiheen tulemaan voimaan ennen kuin se saa lainvoiman. Voimaantulosta kuulutettiin 26.2.2025. Maakuntakaavan toinen vaihe kumoaa valtaosan vanhoista maakuntakaavoista.
  • Maakuntakaavan 2040 kolmas vaihe, jossa käsitellään aurinkoenergiaa ja vetytaloutta sekä seudullisesti merkittävään kauppaan ja tuulivoimaan liittyviä muutostarpeita, etenee vuoden 2025 aikana luonnos- ja ehdotusvaiheisiin.

Muita kaavoitukseen liittyviä päätöksiä

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Tavoitteilla varmistetaan, että valtakunnallisesti merkittävät asiat huomioidaan kaavoituksessa ja valtion viranomaisten toiminnassa. Voimassa olevat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet tulivat voimaan 1.4.2018.

Rakennuskiellot

Kunnan tulee seurata asemakaavojen ajanmukaisuutta ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin vanhentuneiden asemakaavojen uudistamiseksi. Asemakaavojen ajanmukaisuutta arvioitiin teknisessä lautakunnassa 9.4.2025 § 53. Alueille, joilla asemakaava todettiin vanhentuneeksi, asetettiin rakennuskielto asemakaavan muuttamista varten.

Vuorimäen alueella on rakennuskielto ja toimenpiderajoitus yleiskaavan laatimiseksi (tekninen lautakunta 3.11.2021 § 192). Rakennuskiellot jatkuvat siihen saakka, kunnes kaavamuutokset on tehty. Kun kaava on hyväksytty ja saanut lainvoiman, rakennuskielto ja toimenpiderajoitus päättyvät.

Ota yhteyttä

Kaavoituskatsausta tulosteena on saatavana Iisalmen kaupungintalolla,
Pohjolankatu 14 ja kaupunginkirjastossa, Kulttuurikeskus, Kirkkopuistonkatu 9.

Kaavoituskatsaus-artikkeli: Kestävä ja kaunis viheralue

Millaisia viheralueita Iisalmen kaupunkialueella on nyt ja tulevaisuudessa? Tätä suunnitellaan parhaillaan meneillä olevassa viheraluejärjestelmän päivitystyössä. Viheralueisiin kohdistuu paljon erilaisia odotuksia: esimerkiksi niiden käyttöön virkistykseen tai siihen, miltä alueet näyttävät. Luontoarvojen huomioon ottaminenkin nousee yhä vahvemmin esiin kaupunkien viheralueita suunniteltaessa ja käsiteltäessä. Luonto onkin tärkeä tai erittäin tärkeä lähes kaikille (89 %) suomalaisille ja tärkein luontoalue on kodin lähistöltä löytyvä viheralue tai puisto. (Ympäristöministeriö 2022.)

Asuinympäristöissä viheralueet lisäävät alueiden viihtyisyyttä ja vetovoimaa sekä asukkaiden hyvinvointia. Luonto auttaa tutkitusti palautumaan stressistä, altistaa hyville mikrobeille, kohentaa mielialaa ja houkuttelee liikkumaan. (Viherympäristöliitto.)

Mitä hyötyjä kaupunki voi viheralueistaan saada? Viherympäristöliiton mukaan viheralueet toimivat esimerkiksi hiilinieluina ja vähentävät tiiviin rakentamisen mukanaan tuomia terveys- ja ympäristöhaittoja, kuten melua, kuumuutta, saasteita ja tulvia. On ennakoitu, että Suomessa hellejaksot tulevat lisääntymään ja pitkittymään sekä sademäärät kasvamaan: viheralueet ovat osa näihin muutoksiin varautumista. Kaupunkimaisesti rakennetuilla alueilla luontoarvot keskittyvät usein viheralueille ja myös ne tulevat huomioitavaksi viheralueita suunniteltaessa. Maankäytöstä ja kaavoituksesta vastaavilla kunnilla on luontokadon pysäyttämisessä merkittävä rooli. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaisia viheralueita kunnassa on, minkälaisia luontopohjaisia ratkaisuja sinne suunnitellaan, miten niitä rakennetaan ja hoidetaan. (Viherympäristöliitto.)

Millainen siis on viihtyisä viheralue? Harva sitä ehkä pohtii, mutta arviomme saattaa rakentua ensisijaisesti sille, miltä alue näyttää. Aalto-yliopiston tutkijatohtori Sanna Lehtinen toteaa artikkelissaan ”Esteettisesti kestävä kaupunki”, kuinka kauneusarvioilla on vahva subjektiivinen leima, mutta todellisuudessa kriteerit ovat usein vahvasti sosiaalisesti ja kulttuurisesti määrittyviä (Lehtinen, 2023). Artikkelissa pohditaan, kuinka suunnittelussa huomioitavaksi tulevat kestävyyspyrkimykset voisi yhdistää kaupunkia koskeviin kauneuspyrkimyksiin. Visuaalisen kauneuden arvostamisen lisäksi meidän on mahdollista laajentaa esteettisten arvojen käsityksiämme esimerkiksi saadessamme uutta tietoa tai kokemuksia, jotka vaikuttavat arvioomme alueiden kauneudesta ja viihtyisyydestä. 

Hannele Kelavuori

Lähteet:
Lehtinen, Sanna 2023: Esteettisesti kestävä kaupunki. Avaimia kestävään kaupunkikehitykseen – Tutkijoiden puheenvuoroja. YM.
Viherympäristöliitto. Vehreän asuinympäristön monet hyödyt, tietopaketti kuntapäättäjille.
Ympäristöministeriö 2022.Luontosuhdebarometri. MDI.

Aiheesta lisää

Ajankohtaista

Seutukaupunkien vetovoimatutkimus tutkii, miten Iisalmi sijoittuu seutukaupunkien välisessä vetovoimavertailussa
Onko Iisalmi vetovoimainen? Entä onko se imagoltaan vireä, turvallinen tai omaleimainen? Iisalmi on yksi 57:stä suomalaisesta seutukaupungista. Seutukaupunki on oman seutunsa tai alueensa keskus – Iisalmea ympäröi Ylä-Savon seutu. Seutukaupungit toteuttavat huhti-toukokuussa yhdessä asukkailleen vetovoimatutkimuksen, jonka avulla selvitetään seutukaupunkeihin liittyviä mielikuvia. Asukkailta toivotaan aktiivista vastaamista kyselyyn.
Kaavamuutos IPY:n tontilla ja Kirkkopuistossa
Kaavamuutos IPY:n tontilla ja Kirkkopuiston alueella on luonnosvaiheessa.
Kaavoituskatsaus 2025
Kaavoituskatsauksessa tiedotetaan vireillä olevista ja lähiaikoina vireille tulevista kaava-asioista.
Uudistuvan kulttuurikeskuksen äänijärjestelmä- ja kokemusratkaisut: Genelecin huippuosaaminen on olennainen osa tulevaisuuden kulttuurielämyksiä
Iisalmen kaupunki ja Genelec Oy haluavat yhdessä luoda Iisalmen keskeisimpänä kulttuuriharrastus- ja tapahtumakohteena tunnettuun Iisalmen kulttuurikeskukseen innovatiivisen huipputeknologian tarjoaman äänimaailman, joka nostaa jokaisen kävijän asiakaskokemuksen ainutlaatuiseksi elämykseksi, olipa kyseessä konsertti, seminaaritapahtuma tai kirjastokäynti. Ääniarkkitehtuuriratkaisut toteutetaan osana laajaa peruskorjaus- ja uudistamishanketta vuosina 2025-2027.
Iisalmen kaupunkistrategia läpinäkyvämmäksi: Ihmemittari konkretisoi strategian tavoitteet ja toimenpiteet käytännön tason mittareiksi
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.