Järjestöyhteistyö
Iisalmen kaupungin liikuntapalvelut tekee tiivistä yhteistyötä liikuntajärjestöjen kanssa. Näin luodaan iisalmelaisille mitä mainioimmat ja monipuolisimmat mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen.
Iisalmen kaupungin liikuntapalvelut tekee tiivistä yhteistyötä liikuntajärjestöjen kanssa. Näin luodaan iisalmelaisille mitä mainioimmat ja monipuolisimmat mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen.
Aktiivisen liikuntajärjestökentän merkitystä iisalmelaisten liikkumisen mahdollistamiseen ei voi liiakseen korostaa. Iisalmen kaupunki on rakentanut järjestöjen kanssa yhdessä toimijaverkoston, jonka vahvuuksina on monipuolisuus ja molemminpuolinen luottamus. Pääpaino on etenkin lasten ja nuorten harrastamisessa. Järjestöyhteistyö on vahvassa roolissa myös varhaiskasvatuksen ja peruskoululaisten liikuttamisessa niin kouluaikaan kuin vapaa-ajalla.
Iisalmen kaupungin liikuntapalvelut tapaa järjestöjä säännöllisesti käyttäjäpalavereissa laji- tai liikuntapaikkakohtaisesti. Meille on tärkeää, että yhteistyö on sujuvaa, joten järjestöjen vastuuhenkilöiden kanssa pidetään yhteyttä säännöllisesti myös toimintakauden aikana.
Järjestöyhteistyön tärkeimmät tapahtumat on koottu alla olevaan liikuntajärjestöjen vuosikelloon.
AJANKOHTA | Tärkeää |
---|---|
Tammikuu | Jääseurojen kohdeavustukset 31.1. |
Helmikuu | Tapahtuma-avustusten haku |
Maaliskuu | Toiminta-avustusten haku |
Huhtikuu | Vakiovuorojen haku Jalkapallokäyttäjäpalaveri |
Toukokuu | Käyttäjäpalaverit: jäähalli ja liikuntahalli |
Elokuu | Jäähallin kausi alkaa Jääseurojen kohdeavustukset |
Syyskuu | Sisäliikuntatilojen vakiovuorot alkaa |
Lokakuu | Jalkapallokäyttäjäpalaveri |
Marraskuu | Koulutusavustusten haku loppuu Toiminta- ja kohdeavustusten liitteet |
Joulukuu | Urheiluapurahojen ja seuratoimijoiden haku Järjestötapaaminen |
1.1.-15.11. | Koulutus- ja kurssiavustusten haku |
1.1.-30.11. | Kohdeavustusten haku |
Kaupunki tukee ja haluaa kannustaa liikuntajärjestöjä toiminnan kehittämiseen. Liikuntajärjestöjen avustusmuotoja:
Iisalmessa liikunnallisen elämäntavan ja terveyden edistämiseen on panostettu vahvasti jo vuosikymmenten ajan. Liikuntatilat ja -alueet mahdollistavat eri liikuntalajien monipuolisen harrastamisen.
Iisalmen kaupungin vuoden 2024 jaettavissa olevat liikunta-, nuoriso- ja vammaisjärjestöjen urheiluapurahat ja stipendit on haettavana. Samalla pyydämme iisalmelaisilta liikunta- ja nuorisojärjestöiltä ehdotukset vuoden 2024 seurajohtajaksi, valmentajaksi ja ohjaajaksi. Valinnat tehdään järjestöjen ehdotusten perusteella. Avustusten myöntämisperusteet ja hakulomakkeet löytyvät kaupungin verkkosivulta
Haku on avoinna keskiviikkoon 20.11.2024 klo 15 saakka, myöhässä tulleita hakemuksia ei huomioida. Suosittelemme tutustumaan huolellisesti myöntämiskriteereihin ja lähettämään hakemukset hyvissä ajoin ennen hakuajan loppumista. Palkitsemisista päättää sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyvinvointijaoston esityksestä. Alustavan tiedon mukaan palkitsemistilaisuus tullaan järjestämään maanantaina 06.01.2025. Palkittaville lähetetään erillinen kutsu tilaisuuteen.
Iisalmen kaupunki, liikuntapalvelut
Kulttuuripalveluiden kohdeavustusten määräraha vuodelle 2024 on loppunut, eikä avustushakemuksia kannata enää jättää. Avustuksia jaetaan jälleen…
Pohjois-Savon hyvinvointialueen Ylä-Savon kuntien (Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Vieremä) asukkaille suunnattu chat-palvelu päättyy 31.12.2024. Uusi, koko hyvinvointialueen asukkaille tarkoitettu chat-palvelu avautuu 13.1.2025.
Iisalmen kaupunki, Ylä-Savon Koulutuskuntayhtymä (YSAO), Savon ammattiopisto (Sakky) sekä Savonia-ammattikorkeakoulu ovat jo useita vuosia mahdollistaneet…
Iisalmen kaupungin talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 valmistelua on leimannut talouden taantuma ja sotien aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. Talousarvio vuodelle 2025 on n. 1,9 milj. euroa alijäämäinen. Talousarvioehdotusta voidaan luonnehtia palvelut turvaavaksi, investointipainotteiseksi ja kaupungin pito- ja vetovoimaa vahvistavaksi. Taloussuunnitelmavuosina 2026–2027 kuntatalouden kokonaistilanteen arvioidaan olevan edelleen haasteellinen. Iisalmessa suunnitelmavuosina tasapainoon pääsemisen edellytyksenä on menokehityksen hillitseminen ja tulopohjan vahvistaminen.
Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen esittää 25.11.2024 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon, jossa linjataan Iisalmen vastustavan lakiesityksessä esitettyä säädöstä, jonka mukaan laissa säädettäisiin, millä paikkakunnilla on mahdollista ylläpitää väestölle avointa ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä. Iisalmen kaupunki katsoo, että päätösvalta asiasta tulisi olla hyvinvointialueilla.
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.
”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.
Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.
Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.
”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.
Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:
”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:
”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.
Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)
Kansainvälisyyspalvelut järjestää yhdessä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa Meetings in Everyday Life – MEL – tapahtuman torstaina 21.11.2024 Ylä-Savon ammattiopistolla klo 16:00-18:00. Tapahtumassa esitellään Ylä-Savon alueen vapaa-ajan toimijoita messutyylisesti. MEL on koko perheen maksuton tapahtuma. Tapahtumassa toiminnallisia esittelypisteitä.
Mukana tapahtumassa Ylä-Savon ammattiopisto, Vieremän kunta, Punainen Risti – Iisalmen osasto, Luetaan yhdessä-verkosto, Iisalmen seurakunta, Savon Ammattiopisto, Perheentalo, Avoin varhaiskasvatus, Iisalmen Kirjasto ja Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko, Unicef – Vapaaehtoiset, Iisalmen Naisvoimistelijat ry, Iisalmen Korvenkävijät ry, Väkkärä – Ylä-Savon ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU sekä Talent Hub Eastern Finland.
Tervetuloa mukaan!
Iisalmen kaupunki, Ylä-Savon Koulutuskuntayhtymä (YSAO), Savon ammattiopisto (Sakky) sekä Savonia-ammattikorkeakoulu ovat jo useita vuosia mahdollistaneet…
Hanhilammella on ampumamelumittaus keskiviikkona 16.10 klo 9.00 alkaen, ja alue on tällöin suljettu muilta käyttäjiltä.
Iisalmen kaupungin vuoden 2024 jaettavissa olevat liikunta-, nuoriso- ja vammaisjärjestöjen urheiluapurahat ja stipendit on haettavana. Samalla pyydämme iisalmelaisilta liikunta- ja nuorisojärjestöiltä ehdotukset vuoden 2024 seurajohtajaksi, valmentajaksi ja ohjaajaksi. Valinnat tehdään järjestöjen ehdotusten perusteella. Avustusten myöntämisperusteet ja hakulomakkeet löytyvät kaupungin verkkosivulta
Haku on avoinna keskiviikkoon 20.11.2024 klo 15 saakka, myöhässä tulleita hakemuksia ei huomioida. Suosittelemme tutustumaan huolellisesti myöntämiskriteereihin ja lähettämään hakemukset hyvissä ajoin ennen hakuajan loppumista. Palkitsemisista päättää sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyvinvointijaoston esityksestä. Alustavan tiedon mukaan palkitsemistilaisuus tullaan järjestämään maanantaina 06.01.2025. Palkittaville lähetetään erillinen kutsu tilaisuuteen.
Iisalmen kaupunki, liikuntapalvelut
Iisalmen liikkuva koulu ja kouluPT-hanke edistää nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja pyrkii lisäämään fyysistä aktiivisuutta.
Iisalmen kaupunginkirjastossa on alkanut ”Inspiroiva ja ihmeellinen kirjasto – yhdessä uudistuen kohti tulevaisuutta” toiminnan kehittämisen hanke, jossa palvelumuotoilua käyttäen osallistetaan kaupunkilaiset tulevaisuuden kirjaston ideointiin.
Iisalmen kaupunki on hankkinut vasta valmistuneeseen Soinlahden kouluun prosenttitaidetta kuopiolaiselta taiteilija Risto Pentikäiseltä. Taideprojektissa olivat vahvasti mukana koulun oppilaat.
Iisalmen kaupunki, Ylä-Savon Koulutuskuntayhtymä (YSAO), Savon ammattiopisto (Sakky) sekä Savonia-ammattikorkeakoulu ovat jo useita vuosia mahdollistaneet…
Iisalmen kaupungin talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 valmistelua on leimannut talouden taantuma ja sotien aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. Talousarvio vuodelle 2025 on n. 1,9 milj. euroa alijäämäinen. Talousarvioehdotusta voidaan luonnehtia palvelut turvaavaksi, investointipainotteiseksi ja kaupungin pito- ja vetovoimaa vahvistavaksi. Taloussuunnitelmavuosina 2026–2027 kuntatalouden kokonaistilanteen arvioidaan olevan edelleen haasteellinen. Iisalmessa suunnitelmavuosina tasapainoon pääsemisen edellytyksenä on menokehityksen hillitseminen ja tulopohjan vahvistaminen.
Hanhilammen ampuradalla aloitetaan uuden radan rakentamistyöt. Tästä johtuen ampumaradat on suljettu arkisin klo 8-16 Haulikkorataa lukuun ottamatta. Työt aloitetaan keskiviikkona 27.11. ja ne kestävät ainakin vuoden loppuun saakka.
Iisalmen kaupunki, kunnossapito / tekninen toimiala
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.
”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.
Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.
Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.
”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.
Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:
”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:
”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.
Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)
Iisalmen Visa isännöi Hiihdon Suomen Cupin osakilpailua 29.-30.3.2025
Hanhilammella on ampumamelumittaus keskiviikkona 16.10 klo 9.00 alkaen, ja alue on tällöin suljettu muilta käyttäjiltä.