Siirry sisältöön

Ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran tiistaina 5.9.2023. Lokakuun loppuun mennessä on tavoitteena synnyttää suunnitelma, jossa esitellään useampi vaihtoehtoinen palveluverkkomalli. Varsinaisen, ohjausryhmän ohjauksessa laadittavan suunnitelman tuottamisesta vastaavat FCG:n johtavat konsultit. 

Tälle sivulle kokoamme ohjausryhmän työskentelystä kertovat tiedotteet ja tilannekuvamateriaalin, joka auttaa kuntalaisia ja muita sidosryhmiä saamaan jo ennakoiden yhteisen, mahdollisimman hyvän ymmärryksen ja tilannekuvan ensin suunnittelun alla ja myöhemmin päätöksenteon kohteena olevista asioista, jotka koskevat kuntalaisille tärkeitä peruspalveluita, kasvatusta ja opetusta.

Iisalmen kasvatus- ja koulutuspalvelut

Iisalmi on merkittävä koulutuskaupunki. Iisalmen kaupungin opetus- ja koulutuspalvelujen tarjonnasta huolehtii 11 peruskoulua, Iisalmen lyseo, Kansalaisopisto sekä Ylä-Savon Musiikkiopisto. Kaupungin ylläpitämien koulujen lisäksi Iisalmessa toimii Snellman kesäyliopiston toimipiste, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto sekä Savonia-ammattikorkeakoulu. Iisalmen Varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat perhelähtöistä varhaiskasvatusta jokaisen perheen yksilölliset tarpeet huomioiden.

Tilannekuva ja selvitys

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelman ohjausryhmä on saanut 11.10.2023 FCG:n laatiman tilannekuvan tulevan työskentelynsä taustatiedoksi. Tiivistetty tilannekuva julkaistaan kuntalaisille ja muille sidosryhmille FCG:n laatimana raporttina.

Iisalmen satamaranta iltavalaistuksessa

Talouden tasapainotusohjelma 2024-2027

Iisalmen kaupunkistrategian toiminta-ajatuksena on huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista sekä vahvistaa koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kestävä, tasapainoinen kuntatalous, jossa tulot kattavat menot, mahdollistaa kaupunkistrategian mukaisen toiminnan kehittämisen ja palveluiden tarjonnan. Varmistaakseen kaupunkistrategian toteutumista Iisalmi on käynnistänyt talouden tasapainotusohjelman laatimisen vuosille 2024 – 2027.

Talouden tasapainotusohjelma 2024-2027
Ylä-Savon kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon yhteistyöselvitys on käynnistynyt

Ylä-Savon kuntien pyöreä pöytä on yhteistyöfoorumi, jossa alueen kunnat kokoontuvat keskustelemaan yhteisistä asioista ja kehittämään seudullista yhteistyötä. Pyöreässä pöydässä on selvitetty vuoden 2024 aikana kuntien erilaisia yhteistyömahdollisuuksia. Tavoitteena selvityksessä on ollut löytää kuntien toiminnoista osa-alueita, joissa yhteistyötä tiivistämällä olisi mahdollista saavuttaa tehokkaampia työskentelytapoja ja voimakkaampaa alueellista kehittymistä.

Pyöreän pöydän toimeksiannosta toteutettiin kuntien yhteistyömahdollisuuksia koskeva kysely, joka lähetettiin Iisalmen ja Kiuruveden kaupungeille sekä Keiteleen, Pielaveden, Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän kunnille. Kyselyn perusteella kävi ilmi, että kunnat ovat kiinnostuneita selvittämään taloushallinnon yhteistyömahdollisuuksia.

Taloushallinnon yhteistyömahdollisuuksien selvittämiseksi Ylä-Savon kuntien talous- ja henkilöstöhallinnosta vastaavat viranhaltijat ovat kokoontuneet yhteen ja käyneet keskustelua erilaisista yhteistyömahdollisuuksista.

“Erityisesti keskusteluissamme on noussut esiin tahtotilamme turvata osaavan, ammattitaitoisen ja sitoutuneen työvoiman saatavuus alueella sekä varautua mahdollisiin häiriöitilanteisiin. Jatkuvuus on kriittisissä talous- ja henkilöstöhallinnon toiminnoissa tärkeää, ja yhdessä voisimme sen aiempaa paremmin turvata jokaisen kunnan osalta”, kuvailee Iisalmen kaupungin talousjohtaja Eeva Suomalainen ja jatkaa:

“Taloushallinnon yhteistyön kehittämisen lisäksi keskusteluissa on noussut esille tarve selvittää palvelujen järjestämisvaihtoehtoja myös henkilöstöhallinnon palvelujen osalta”

Yhteisten tapaamisten ja keskustelun pohjalta Iisalmi, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi, Vieremä ja Rautavaara ovat päättäneet tehdä talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen järjestämiseen liittyvän selvityksen. Selvityksessä on mukana myös kuntien omistama ja kunnille ICT-palveluja tuottava Savon ICT -Palvelut Oy.

Selvityksessä tarkastellaan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen nykytilaa sekä vaihtoehtoja yhteistyön tiivistämiseksi. Selvityksen toteuttaa opinnäytetyönä kuntien toimeksiannosta Jyväskylän ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelija, Iisalmen kaupungilta opintovapaalla oleva talouspäällikkö Tarja Säisä.

Kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon yhteistyöselvitys valmistuu 30.4.2025 mennessä, minkä jälkeen se käsitellään selvitykseen osallistuneissa kunnissa ja kunnan-/kaupunginhallituksissa. Selvitystyötä ohjaa kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon viranhaltijoista koostuva ohjausryhmä (yhteystiedot alla).

Ohjausryhmän jäsenet/lisätietojen antajat:

Iisalmi: talousjohtaja Eeva Suomalainen, p. 040 652 4002 ja henkilöstöpäällikkö Eija Lyyra, p. 040 703 3811

Lapinlahti: hallintojohtaja Ulla Nikulainen, p. 040 488 3211

Kiuruvesi: yleisten palveluiden palvelupäällikkö Helena Laitinen, p. 040 355 9051

Pielavesi: talouspäällikkö Tuula Räisänen, p. 040 489 4052

Sonkajärvi, talous- ja hallintojohtaja Anni Kainulainen, p. 040 675 0042

Vieremä: hallintojohtaja Tiia Väänänen, p. 040 590 1345

Rautavaara: kunnanjohtaja Mikko Kärnä, p. 040 143 8941

Iisalmen kaupungin talous- ja toimintasuunnitelma 2025-2027: Epävarmoista ajoista huolimatta Iisalmessa investoidaan hyvinvointiin ja turvataan palvelut

Iisalmen kaupungin talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 valmistelua on leimannut talouden taantuma ja sotien aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. Talousarvio vuodelle 2025 on n. 1,9 milj. euroa alijäämäinen. Talousarvioehdotusta voidaan luonnehtia palvelut turvaavaksi, investointipainotteiseksi ja kaupungin pito- ja vetovoimaa vahvistavaksi. Taloussuunnitelmavuosina 2026–2027 kuntatalouden kokonaistilanteen arvioidaan olevan edelleen haasteellinen. Iisalmessa suunnitelmavuosina tasapainoon pääsemisen edellytyksenä on menokehityksen hillitseminen ja tulopohjan vahvistaminen.

Iisalmen kaupunginjohtajan esitys kaupunginhallitukselle: Iisalmen kanta on, että hyvinvointialueella tulee olla valta päättää alueensa ympärivuorokautisista päivystyspaikoista

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen esittää 25.11.2024 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon, jossa linjataan Iisalmen vastustavan lakiesityksessä esitettyä säädöstä, jonka mukaan laissa säädettäisiin, millä paikkakunnilla on mahdollista ylläpitää väestölle avointa ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä. Iisalmen kaupunki katsoo, että päätösvalta asiasta tulisi olla hyvinvointialueilla.

Iisalmen kaupunkistrategia läpinäkyvämmäksi: Ihmemittari konkretisoi strategian tavoitteet ja toimenpiteet käytännön tason mittareiksi

Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.

”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.

”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.

Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.

Asukkaiden sujuja arki ja hyvinvointi sekä kaupungin elinvoima piirtyvät mittaristoon selkeinä näkyminä

Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.

”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.

Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:

”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:

”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.

Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi

Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)

Iisalmen kaupungin talouden tasapainotus ja palveluverkkosuunnitelma: Valtuusto määritteli hallituksen esitystä matalammat minimirajat koulujen oppilasmäärille

Iisalmen kaupunginvaltuustossa päätettiin maanantaina 10.6.2024 Iisalmen talouden tasapainotukseen liittyvästä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkosta. Valtuusto päätti asiasta äänestämällä. Äänestys johti pohjaesitystä matalampiin oppilasmäärän minimirajoihin.

Kaupunginhallituksen esityslistalla: Lapsimäärän kutistuessa kouluja lakkautetaan vuosina 2026-2030 – opetuksen ja kasvatuksen laadusta ei tingitä

Loppuvuodesta 2023 julkaistun Iisalmen kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoa koskevan asiantuntijaselvityksen jatkotoimenpiteitä on valmisteltu eteenpäin osana talouden tasapainottamisohjelmaa keväällä 2024. Iisalmen kaupungin talouden tasapainotuksen ohjausryhmä tuo vuosille 2025–2030 ajoittuvat palveluverkkoa koskevat muutokset kaupunginhallituksen päätettäviksi 3.6.2024 kokoukseen, jossa käsitellään samanaikaisesti myös talouden tasapainotuksen muita toimenpiteitä.