Ohjausryhmä kokoontui viisi kertaa. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys valmistui marraskuussa 2023 ja se esiteltiin valtuustolle erillisessä tilaisuudessa. Palveluverkkoselvitykseen liittyen on tehty myös lapsivaikutusten arviointi (sivistys- ja hyvinvointilautakunta 19.3.2024 § 29). Ohjausryhmään kuuluivat valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sekä viranhaltijoiden edustajina kaupunginjohtaja ja talousjohtaja. Lisäksi ohjausryhmä on kuullut asiantuntijoina toimialajohtajia.
Varsinaisen, ohjausryhmän ohjauksessa laadittavan suunnitelman tuottamisesta vastasivat FCG:n johtavat konsultit.
Iisalmen kasvatus- ja koulutuspalvelut
Iisalmi on merkittävä koulutuskaupunki. Iisalmen kaupungin opetus- ja koulutuspalvelujen tarjonnasta huolehtii 11 peruskoulua, Iisalmen lyseo, Kansalaisopisto sekä Ylä-Savon Musiikkiopisto. Kaupungin ylläpitämien koulujen lisäksi Iisalmessa toimii Snellman kesäyliopiston toimipiste, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto sekä Savonia-ammattikorkeakoulu. Iisalmen Varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat perhelähtöistä varhaiskasvatusta jokaisen perheen yksilölliset tarpeet huomioiden.
Tilannekuva ja selvitys
Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelman ohjausryhmä on saanut 11.10.2023 FCG:n laatiman tilannekuvan tulevan työskentelynsä taustatiedoksi. Tiivistetty tilannekuva julkaistaan kuntalaisille ja muille sidosryhmille FCG:n laatimana raporttina.
Päätös
Varhaiskasvatuksen ratkaisujen osalta pohjaesitys hyväksyttiin Kaupunginvaltuustossa 10.6.2024. Koulujen kohdalla kaupunginvaltuusto hyväksyi Jani Rönkön vastaesityksen, jonka mukaisesti koulun opetuksen jatkamista tarkastellaan, kun oppilasmäärä laskee 3 vuotena alle 25 oppilaan 1-6 -luokkien koulujen osalta ja 3 vuotena alle 20 oppilaan 1-4 -luokkien koulujen osalta. Runnin koulu toimii kuitenkin vähintään vuokra-ajan loppuun saakka.
Lähtökohtaisesti ei rakenneta uusia kouluja vaan ylläpidetään korjaamalla entisiä rakennuksia. Pyritään huoltokorjauksilla jatkamaan olemassa olevien koulurakennusten käyttöikää.
Talouden tasapainotusohjelma 2024-2027
Iisalmen kaupunkistrategian toiminta-ajatuksena on huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista sekä vahvistaa koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kestävä, tasapainoinen kuntatalous, jossa tulot kattavat menot, mahdollistaa kaupunkistrategian mukaisen toiminnan kehittämisen ja palveluiden tarjonnan. Varmistaakseen kaupunkistrategian toteutumista Iisalmi toteutti vuonna 2024 talouden tasapainotusohjelman laatimisen vuosille 2024-2027.
Talouden tasapainotusohjelma 2024-2027
Kevään hankintafoorumi yrittäjille pe 23.5.2025
Kevään hankintafoorumi yrittäjille järjestetään perjantaina 23.5.2025 Ilvolanpirtin Kapustassa. Ohjelmassa kuullaan mm. Petterinkulman uudesta senioritalo -hankkeesta. Ilmoittaudu mukaan!
Iisalmen kaupungin talous on edelleen vahvalla pohjalla – vuoden 2024 tulos 3,9 miljoonaa ylijäämäinen
Iisalmen kaupungin vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 3,9 miljoonan euron ylijäämää. Kyseessä on kaupungin kahdestoista peräkkäinen ylijäämäinen tilivuosi. Myös vuosikate oli vahva, 17,1 miljoonaa euroa, mikä kattoi poistot 167-prosenttisesti. Vakaa taloudenpito haasteiden ja muutosten värittämässä ajassa on Iisalmessa onnistunut ja panostuksia hyvinvointiin on kyetty tekemään suunnitelmallisesti.
Ideoista ihmeiksi -osallistuva budjetointi tulee taas: Iisalmelaiset ideoivat ja valitsevat 100 000 eurolla toimenpiteitä vuonna 2025
Iisalmen kaupunginhallitus päätti maanantaina 17.2.2025, että Iisalmi käynnistää Ideoista ihmeiksi -osallistuvan budjetoinnin prosessin ja esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää 100 000 euron lisämäärärahan kuntalaisten ideoimien toimenpiteiden toteuttamista varten. Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia yhteisen hyvän kehittämisessä ja vuorovaikutusta kaupungin kanssa, tuoden päätöksentekoa lähemmäs asukkaita. Iisalmessa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tässä laajuudessa nyt toista kertaa – viime vuoden toteutus sai paljon kiitosta eri osapuolilta. Kuntalaiset pääsevät lähettämään ideoitaan 24.2.2025 alkaen.
Ylä-Savon kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon yhteistyöselvitys on käynnistynyt
Ylä-Savon kuntien pyöreä pöytä on yhteistyöfoorumi, jossa alueen kunnat kokoontuvat keskustelemaan yhteisistä asioista ja kehittämään seudullista yhteistyötä. Pyöreässä pöydässä on selvitetty vuoden 2024 aikana kuntien erilaisia yhteistyömahdollisuuksia. Tavoitteena selvityksessä on ollut löytää kuntien toiminnoista osa-alueita, joissa yhteistyötä tiivistämällä olisi mahdollista saavuttaa tehokkaampia työskentelytapoja ja voimakkaampaa alueellista kehittymistä.
Iisalmen kaupungin talous- ja toimintasuunnitelma 2025-2027: Epävarmoista ajoista huolimatta Iisalmessa investoidaan hyvinvointiin ja turvataan palvelut
Iisalmen kaupungin talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 valmistelua on leimannut talouden taantuma ja sotien aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. Talousarvio vuodelle 2025 on n. 1,9 milj. euroa alijäämäinen. Talousarvioehdotusta voidaan luonnehtia palvelut turvaavaksi, investointipainotteiseksi ja kaupungin pito- ja vetovoimaa vahvistavaksi. Taloussuunnitelmavuosina 2026–2027 kuntatalouden kokonaistilanteen arvioidaan olevan edelleen haasteellinen. Iisalmessa suunnitelmavuosina tasapainoon pääsemisen edellytyksenä on menokehityksen hillitseminen ja tulopohjan vahvistaminen.
Iisalmen kaupunginjohtajan esitys kaupunginhallitukselle: Iisalmen kanta on, että hyvinvointialueella tulee olla valta päättää alueensa ympärivuorokautisista päivystyspaikoista
Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen esittää 25.11.2024 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon, jossa linjataan Iisalmen vastustavan lakiesityksessä esitettyä säädöstä, jonka mukaan laissa säädettäisiin, millä paikkakunnilla on mahdollista ylläpitää väestölle avointa ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä. Iisalmen kaupunki katsoo, että päätösvalta asiasta tulisi olla hyvinvointialueilla.