Siirry sisältöön

Iisalmen nuorisopalvelut käyttää tiedotuksessaan pääasiassa Savon nuorten yhteistä Po1nt-nettiportaalia www.po1nt.fi. Sivuille päivitetään kaikki toimintojen ajankohtaiset asiat. Lisäksi nuorisopalvelut löytyy Instagramista, Facebookista, Tiktokista ja Youtubesta nimellä Iisalmen nuorisopalvelut.

Nuorisotilat

Luukku

Luukku on muuttanut uusiin tiloihin linja-autoasemalla. Entinen odotustila toimii nyt nuorten tilana!
Luukku on tarkoitettu yläkoululaisille ja sitä vanhemmille nuorille.

Luukku avoinna ma ja ke iltapäivisin klo 13-18, ti ja to klo 13-20 sekä perjantaisin klo 13-18. Kerran kuukaudessa yökahvila klo 18-23:30. Luukkuun voi tulla odottamaan kyytiä, tekemään läksyjä sekä höpöttelemään kavereiden ja ohjaajien kanssa. Kahvia ja mehua on aina tarjolla. 

Luukussa työskentelee nuoriso-ohjaaja Jari sekä Luukun työntekijät Joona ja Emma. Luukussa voi välillä vierailla myös muita Iisalmen nuorisopalveluiden työntekijöitä, kuten jelppari Marjo-Riitta tai ankkurinuorisotyöntekijä Mirva.

Kuoppa

(os. Savonkatu 5, alimmasta kerroksesta.)
Kuoppa auki tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13-15

Kuopassa yläkoululaiset ja lyseolaiset voivat viettää välituntia pelaten pöytäpelejä, jutustelemalla kavereiden ja ohjaajan kanssa tai vaikka tekemällä läksyjä. Kahvia ja teetä on tarjolla klo 13 välitunnista alkaen.

Paikalla on koulunuorisotyöntekijä eli jelppari sekä vaihtuva vierailija esim. koulutsemppari, Ankkuri-työntekijä jne…  🙂

Lisätietoa saat koulunuorisotyöntekijä Marjo-Riitta Kumpulaiselta /p. 040 1217 062

Linkki

(os. Kauppakatu 18, sisäänkäynti linja-autoaseman aulasta)

Linkistä löytyy nuorisotyöntekijöidemme toimistot ja siellä kokoontuu viikoittaisia ryhmiämme(siirryt toiseen palveluun).

Linkki on auki perjantaisin 5.-7. -luokkalaisille klo 14-16. Tällöin Linkissä on jokin ruokateema.

Tervetuloa syömään, pelailemaan ja hengailemaan!

Nuorisotyö

Koulunuorisotyö

Koulunuorisotyö on ennaltaehkäisevää, ryhmien kanssa tehtävää työtä. Työn tavoitteena on edistää nuorten valmiuksia toimia erilaisissa ryhmissä sekä lisätä nuorten keskinäistä vuorovaikutusta. Yhteisöllisen työn lisäksi koulunuorisotyössä tehdään myös yksilötyötä.

Koulunuorisotyön päätavoitteet

  • yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääminen kouluyhteisössä
  • nuorten osallisuuden edistäminen ja heidän äänensä ja mielipiteidensä esille tuominen

Juhani Ahon yläkoulu

Juhani Ahon yläkoululla työskentelee koulunuorisotyöntekijä eli  Jelppari.

Jelpparin tapaat erilaisissa toiminnoissa:

  • Bingo luokassa 129 tiistaisin.
  • Mitä Kuuluu-välkkä jelpparin työhuoneessa (5.krs) tiistaisin,  keskiviikkoisin ja torstaisin.
  • Välituntikisat koulun sisäpihalla torstaisin.
  • Nuortentila Kuoppa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.
  • Erilaiset teematunnit/-päivät mm. kaveritaitotunnit
  • Juhani Ahon koululehti-ryhmä.
  • Taidetunnepaja-ryhmä.
  • Erilaiset kyselyt koulun yhteisöllisen toiminnan kehittämiseen.
  • Nuorisopassin käyttöönoton ohjaaminen.
  • Nuorisoneuvoston sihteerinä toimiminen.
  • Tukioppilaskoulutus.

Kangaslammin ja Mansikkaniemen alakoulut

Kangaslammin ja Mansikkaniemen alakouluilla työskentelee koulunuorisotyöntekijä eli jelppari Yhteinen Askel- hankkeessa. Jelppari on tiistaisin ja perjantaisin Kangaslammin koululla ja keskiviikkoisin ja torstaisin Mansikkaniemen koululla. Perjantai iltapäivisin jelpparin voit tavata myös nuorisotila Linkissä IHMe:n Linkkiperjantai-ryhmässä.

Jelpparin työnkuvaan kuuluvat muun muassa:

  • välituntitoiminnan järjestäminen (Rennot Breikit tiistaisin ja torstaisin)
  • kaveritaito-tuntien pitäminen yhteistyössä koulujen kuraattorien kanssa
  • välkkäri koulutus
  • erilaisissa teemapäivissä ja -tunneissa mukana oleminen
  • Nuorisopassin käytössä auttaminen ja ohjaaminen
  • iltapäivä nuokkarin pitäminen
  • nuorten kiireetön kohtaaminen
  • jalkautuminen nuorisotiloille

Ankkuri Ylä-Savo

Ankkuritoiminnalla tarkoitetaan moniammatillista yhteistyötä, joka kohdistuu lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaiden) hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisemiseen.
Ankkuri pyrkii myös ehkäisemään väkivaltaiseen ekstremismiin radikalisoitumista ilman ikärajoja.

Ankkuritoimintaa toteuttaa moniammatillinen ankkuritiimi. Ylä-Savon Ankkuritiimissä on kaksi poliisia, sosiaaliohjaaja, päihdepsyykkari ja nuorisotyöntekijä. He tarjoavat nuorelle ja nuoren perheelle yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ohjaavat tarvittaessa hoidon, palveluiden ja tuen piiriin muille asiantuntijoille.

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö tarjoaa kaikille alle 29-vuotiaille mahdollisuuden henkilökohtaiseen ohjaukseen ja tukeen. Ensisijaisena tehtävänä on auttaa nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai vaarassa joutua sinne.

Etsivä nuorisotyö etsii nuoren kanssa vastauksia nuoren mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja auttaa nuorta saavuttamaan tarvitsemansa palvelut. Mikään ongelma ei ole liian pieni tai suuri yhdessä ratkaistavaksi. Työ perustuu aina nuoren vapaaehtoisuuteen.

Voit saada etsivästä apua muun muassa:

  • jos opintosi on keskeytyneet tai keskeytymässä
  • tarvitset apua työllistymiseen
  • kaipaat tekemistä vapaa-ajalle
  • haluat pohtia elämäntilannettasi tai jaksamistasi

Iisalmen etsivät nuorisotyöntekijät toimivat myös Vieremällä.

Alla olevasta painikkeesta voit ottaa yhteyttä etsivä nuorisotyö -työntekijään. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Nuorisopassi

Nuorisopassi on älypuhelimella toimiva mobiilisovellus, jonka avulla voidaan tarjota etuja erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin, lajikokeiluihin, kulttuuripaikkoihin, tapahtumiin ja kursseille. Nuorisopassi toimii myös tiedostuskanavana maksuttomista IHMe-ryhmistä sekä nuorten tapahtumista. 

Ota yhteyttä

Koulunuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Ankkuri

Lisää aiheesta

Iisalmen nuorisopalvelujen kaikki toiminnot löytyvät yhteisesti Po1nt-portaalista. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Ajankohtaista

Yhteistyöllä yläsavolaisen teollisuuden historian helmet ja uusimmat uramahdollisuudet nuorille tutummaksi

Merkonomiopiskelijan tuottama somesarja alkaa joulukuussa

Iisalmen kaupunki, By Iisalmi -verkosto ja Ylä-Savon Teollisuus Ry jakavat yhteisen tavoitteen: Seudun teollisuuden tarjoamat uramahdollisuudet on tärkeää saada nykyistä paremmin nuorten tietoisuuteen. Ylä-Savon Teollisuus Ry julkaisi viime vuonna historiikin, jonka se niin ikään toivoo tavoittavan myös nuoria, sillä oman alueen paikallisen elinkeinoelämän ja kulttuurin kehityskaaren tuntemus voi lisätä pito- ja vetovoimaa. Nyt kohti tavoitetta askelletaan sosiaalisessa mediassa, kun Savon ammattiopisto Sakkyn merkonomiopiskelijan harjoittelujaksolla tuottama somesarja pääsee lentoon nuorelta nuorille -ajatuksella.

Liiketalouden perustutkintoa eli merkonomin tutkintoa opiskeleva Ulla Lehtonen on ollut harjoittelujaksolla Iisalmen kaupungin markkinoinnissa ja viestinnässä, jossa hänen keskeisin tehtävänsä on ollut tuottaa Ylä-Savon Teollisuus Ry:n historiikkiin pohjautuvaa, Historian helmiä ja tulevaisuuden menestystarinoita Ylä-Savon teollisuudessa -somesarjaa. Ulla on taittanut valokuvia valitun graafisen ilmeen mukaiseen kehykseen ja yhteistyössä Iisalmen kaupungin ja teollisuusyritysten kanssa luonut myös yrityskohtaiset tekstitykset. Tavoitteena on ollut tuottaa kokonaisuus, joka inspiroisi tutustumaan lisää Ylä-Savon teollisuusyritysten historiaan, nykypäivän toimintaan sekä uramahdollisuuksiin.

”Lähteenä somesarjalle toiminut, vuonna 2023 julkaistu Jaana Luttisen historiikkiteos Ylä-Savon teollisuuden puolesta: Ylä-Savon Teollisuus ry 140 vuotta 1883-2023 on upea kooste yläsavolaisten teollisuusyritysten vaikutuksesta koko seudun kulttuuriin ja elinvoimaan. Teos innostaa pohtimaan, miten tarina jatkuu – ja siinä nykyiset nuoret voivat olla tulevaisuuden osaajina merkittävässä roolissa, ja haluammekin heitä siihen tällä sarjalla kannustaa!”, kiteyttää Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski, joka on markkinointiavustaja Mari Kuosmasen kanssa toiminut harjoittelun ohjaajana.

”Nuorelta nuorelle -periaatteella tehty somesarja nostaa arvokkaan historiikkimme helmet someen, kaikkien saataville. Sarjassa esitellään, millaista työskentely tänä päivänä jopa ympäri maailmaa tunnetuissa yrityksissämme oli niiden historian alussa, ja valotetaan myös sitä, millaisia työmahdollisuuksia alueen yritykset tarjoavat tänään. Toivottavasti erityisesti nuoret löytävät somesarjamme ja pääsevät sen avulla näkemään, kuinka poikkeuksellinen vientiteollisuuden keskittymä alueellamme toimiikaan. Ja erityisesti löytämään ne moninaiset työskentelymahdollisuudet ja urapolut, jotka ne tarjoavat! Kokonaisuudesta syntyy kuva, että Ylä-Savon seudulla voi todella tehdä merkityksellistä työtä ja luoda kansainvälisenkin uran.”, kuvailee Ylä-Savon Teollisuus Ry:n varapuheenjohtajana toimiva Iisalmen Sahat Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lähteinen.

Lisää tietoa alueen uramahdollisuuksista kaivataan – työtehtäviä avattava monipuolisemmin

Ainakin yksi nuori osaaja – sarjan parissa työskennellyt Ulla Lehtonen – on yhteistyöprojektin aikana oppinut paljon uutta seudun tarjoamista uramahdollisuuksista:

”Ylä-Savon teollisuudessa on todella laajasti erilaisia yrityksiä, osa yrityksistä on ollut jopa minulle täysin uusia. Yrityksissä on myös ollut ihan erilaisia työtehtäviä, mitä olin kuvitellut. Ylä-Savon teollisuus on kehittynyt paljon alkuajoistaan, ja ainakin minun mielenkiintoni on herännyt useampaakin yritystä kohtaan.”

Ulla Lehtosen mielestä alueen yritysten olisikin hyvä kertoa hieman enemmän ja laajemmin alueen oppilaitoksissa niistä moninaisista työtehtävistä, joita ne tarjoavat:

”Esimerkiksi tekoälyä hyödyntävien työtehtävien monipuolisuudesta en ollut ennen tätä projektia kuullut, joten ei varmasti moni muukaan. Lisäksi esimerkiksi markkinointiin liittyen löytyy varmasti monesta yrityksestä tehtäviä, kun some on jo niin iso osa ihmisten elämää, että tarvitaan yrityksiin somea tuottavia henkilöitä. Merkonomina minulle avautuu myös mahdollisuudet työskennellä taloushallinnon parissa ja erilaisissa myyntitehtävissä”, hän toteaa.

Entä mikä tarina jäi erityisesti Ulla Lehtosen mieleen, kun projekti vei niin monen erilaisen toimijan historian käänteisiin?

”Ponssen nimen tarina on jäänyt hyvin mieleen, samoin tarina siitä, miten Normet on alun alkaen syntynyt, ja heidän valtava kehityksensä tähän nykyhetkeen. Kiinnostavaa oli myös tutustua kisällioppimiseen, ja kuinka siitä on päästy maksuttomaan koulutukseen”, kertoo Ulla Lehtonen.

Historian helmiä ja tulevaisuuden menestystarinoita Ylä-Savon teollisuudessa -somesarja alkaa joulukuun alussa Iisalmen kaupungin Facebookissa ja Instagramissa sekä Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n LinkedInissä. Sarjaan voi tutustua myös Ylä-Savon Teollisuus ry:n verkkosivuilla osoitteessa www.ystl.fi(siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoja:
Laura Koski, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, p. 040 632 5868 tai laura.koski(at)iisalmi.fi (Lauran kautta tavoittaa myös merkonomiopiskelija Ulla Lehtosen)
Tommi Lähteinen, toimitusjohtaja, CEO, Iisalmen Sahat Oy, p. 05900 906 tai tommi.lahteinen(at)ipowood.fi

Iisalmen kaupunkistrategia läpinäkyvämmäksi: Ihmemittari konkretisoi strategian tavoitteet ja toimenpiteet käytännön tason mittareiksi

Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.

”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.

”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.

Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.

Asukkaiden sujuja arki ja hyvinvointi sekä kaupungin elinvoima piirtyvät mittaristoon selkeinä näkyminä

Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.

”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.

Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:

”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:

”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.

Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi

Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)

Elinkeinoelämän ja kuntamarkkinoinnin By Iisalmi -seminaarissa empatiaa käsitellään taiteen, tekoälyn ja talouden ulottuvuuksilla

Iisalmen kaupunki ja By Iisalmi -verkostossa mukana olevat yritykset ja oppilaitokset järjestävät vuosittaisen By Iisalmi -seminaarin 13.11.2024. Tapahtuman tämänvuotisena teemana on empatia kasvun ja innovaatioiden lähteenä. Seminaariin kutsutaan mukaan kaikkia seudun elinvoimasta ja vetovoimasta kiinnostuneita aina opiskelijoista yritysjohtoon ja kuntapäättäjiin. Tänä vuonna myös lasten ääni ja ajatukset on haluttu huomioida erityisellä tavalla: Iisalmen kuvataidekoululaiset luovat empatiateemaisen taidenäyttelyn osaksi seminaarin ohjelmakokonaisuutta. Näin teeman ympärille kietoutuva ohjelma saa uuden ulottuvuuden mielenkiintoisten asiantuntijapuheenvuorojen oheen muistuttaen samalla siitä, että tämän päivän valinnoilla rakennetaan tulevaisuuden osaajien – tämän päivän lasten ja nuorten – tulevaisuuden menestymisen mahdollisuuksia.

”By Iisalmi -verkosto tekee työtä koko Iisalmen seudun vetovoiman eteen. Vuosittainen seminaari on hyvä paikka kokoontua yhteen aidossa vuorovaikutuksessa ja käydä läpi yhteisen työmme tavoitteita. Samalla voimme jakaa myös onnistumisia ja tuloksia koko seudun päättäjille ja vaikuttajille, jotka eivät välttämättä ole muutoin aktiivisesti verkoston toiminnassa mukana. Vuosittain valitaan myös sopiva ajankohtainen teema, josta haluamme yhteisesti jakaa ajatuksia”, kiteyttää Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen ja jatkaa:

“Mielestäni nykymaailmassa tarvitaan lisää empatiaa vastakkainasettelun sijasta. Pyrkimällä ymmärtämään paremmin toisiamme voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta kaikilla elämän osa-alueilla. Iisalmen seudullakin tehdään päivittäin päätöksiä ja ratkaisuja, jotka voivat suoraan tai välillisesti vaikuttaa monien ihmisten tulevaisuuteen. Empatian lisääminen arjessamme on omalla tavallaan osa vastuullisen tulevaisuuden rakentamista”.

Empaattinen tekoäly, empatia vahvistamassa yritysten kilpailukykyä

Yksi By Iisalmi -seminaarin puhujista on tulevaisuuden työelämän keskeisiin aiheisiin kirjassaan “Työelämän maraton ja empatia” pureutunut kirjailija, Microsoftin palvelupäällikkö, MBA Niina Majaniemi.

”Puheenvuoroni pääsanoma on, ettei empatia ole vain pehmeyttä ja mukavuutta, vaan sillä on vahva vaikutus yrityksen kilpailutekijöihin ja tunnuslukuihin. On aika ymmärtää, että muuttuvassa maailmassa empatia on yksi tärkeimmistä arvoista ja työkaluista”, Niina Majaniemi painottaa.

Tekoälyn aikakaudella empatian edelläkävijänä tunnetuksi tullut digifuturisti ja Älytaloratkaisu Empathic Buildingin kehittäjä Tomi Teikko tuo tapahtumaan tuulahduksen Kaliforniasta. Tomi on omistanut uransa ihmisläheisempiä rakennuksia kehittävien ratkaisujen luomiselle. Empathic Buildingin lisäksi hän toimii USA:n maajohtajana IoT-ratkaisuja kehittävällä Haltianilla.

Lisäksi tapahtumassa asemoidutaan paikallisempaan näkökulmaan muun muassa Kaisanet Oy:n toimitusjohtaja Jani Moilasen puheenvuoron myötä:

”Tulen kertomaan yleisölle Kaisanetin kasvumatkasta kohti visiota olla toimialueemme kilpailukyvyn uudistaja. Pureudun siihen, kuinka meidän arvomme välittäminen, kumppanuus ja uudistuminen ovat olleet matkalla mukana ja miten työkulttuurimme on kehittynyt empatian näkökulmasta. Kerron myös johtamisen haasteista muutoksessa, miten asiat eivät menneetkään kaikilta osin suunnitelmien mukaan. Työelämän muutokset haastavat johtamista alasta riippumatta”

”Olemme pyrkineet luomaan ohjelmakokonaisuuden, joka antaa eväitä ja inspiraatiota hyvin erilaisista organisaatioista ja taustoita tuleville osallistujille. Alasidonnaisuuden sijaan tarkastelemme ilmiöitä, jotka koskettavat meistä useimpia. Meidän on hyvä kokoontua yhteen sellaisten teemojen äärelle”, toteaa Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski, joka osana työtään koordinoi By Iisalmi -brändiverkoston toimintaa.

Empatia-aiheinen taidenäyttely tuo lapset ja nuoret osaksi seminaarin teeman toteutusta

Tänä vuonna By Iisalmi -seminaarin teema jalostuu käsiteltäväksi myös taidenäyttelyn kautta, sillä Iisalmen kuvataidekoulun lapset ja nuoret tekevät opettajiensa ohjauksessa syksyn 2024 aikana empatian innoittamia taideteoksia. Teoksista koostetaan näyttely, joka on avoinna kaikelle yleisölle Iisalmen kulttuurikeskuksen näyttelytila Vennyssä marraskuussa. Itse seminaaripäivänä taidenäyttelyyn pääsee tutustumaan ohjatusti, ja Iisalmen kuvataidekoulun johtava opettaja Johanna Kallio ja teoksia tehneitä kuvataidekoululaisia tulee kertomaan näyttelyn synnystä yleisölle.

”Empatia on ollut haastava, mutta mielenkiintoinen aihe”, toteaa Johanna Kallio.

Kuvataidekoululaiset vaikuttavat kuitenkin jo näin syyskuussa päässeen hyvään alkuun taideteostensa parissa aiheen haastavuudesta huolimatta. Näyttelyyn saadaan esille laaja kirjo eri tekniikoilla toteutettuja teoksia, kuten maalauksia, piirroksia sekä eri materiaaleista tehtyjä veistoksia. Jokainen teos ilmentää tai käsittelee empatiaa omalla tavallaan.

”Empatia merkitsee minulle tunnetta, että ollaan myötätuntoisia ja sitä, että voi hypätä toisten saappaisiin. Ja että ymmärretään toisia ja heidän valintojaan”, luonnehtii 5.-luokkalainen Martta Grundmark, joka on alkanut työstämään veistosta.

Mutta miten empatia nähdään taideteoksen aiheena, onko se helppo vai vaikea toteutettava? ”Mielestäni se on vaikea, koska se on tunne, niin se on hankala maalata tai tehdä teoksena”, pohtii 5.-luokkalainen Lilian Rose, jonka käsissä on syntymässä abstrakti maalaus.

”Olemme todella iloisia, että saimme kuvataidekoululaiset mukaan toteuttamaan tapahtumamme ohjelmaa. Meille on tärkeää muistaa lasten näkökulma käsittelemiimme aiheisiin, ja taiteen kautta se voi avautua herkistävällä ja puhuttelevalla tavalla. Näyttelyyn kannattaa tietysti tulla tutustumaan, vaikkei pääsisi itse seminaariin mukaan!”, kannustaa Laura Koski.

Empatia-taidenäyttelyn teosten valmistumista tullaan taltioimaan videomuodossa kuvataideryhmien kanssa syksyn aikana, ja valmiit videot julkaistaan Iisalmen kaupungin sosiaalisen median kanavissa sekä nettisivuilla. Syksyn ensimmäinen video on katsottavissa täältä: https://youtu.be/-k7pAbJj5B4(siirryt toiseen palveluun)

By Iisalmi -seminaarin ohjelmatiedot ja ilmoittautuminen: https://www.iisalmi.fi/byiisalmiseminaari(siirryt toiseen palveluun).

Maksuttomat IHMe-ryhmät kutsuvat peruskoululaisia harrastamaan

Lukukaudella 2024-2025 tarjolla on lähes 50 maksutonta harrastusryhmää peruskoululaisille. Toiminta on kaikille avointa ja osallistuminen on oppilaille täysin maksutonta, osassa ryhmiä tarjolla on välipala. Ryhmiin voi mennä mukaan koko lukukauden ajan!

Ryhmät alkavat täyttyä, mutta vielä mahtuu hyvin mukaan esimerkiksi seuraaviin ryhmiin: Minecraft, Koodaus ja Pelisuunnittelu, 5-6lk Pelikellari, Parkour ja akrobatia, Sirkus sekä yläkoululaisten ryhmiin kuten Jooga, Kädentaidot, Voima ja ohjatut kuntosaliryhmät.

Harrastuslukujärjestykset ja muun tarvittavan tiedon löydät verkkosivulta www.iisalmi.fi/ihme

 

Nuorisopassin ja FreddoAppin syksyn edut on käytettävissä

Iisalmen kaupunki tukee lasten ja nuorten omatoimista harrastamista Nuorisopassi ja FreddoApp-sovellusten kautta. Nuorisopassi on 5-9.luokkalaisten sovellus ja FreddoApp toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu vastaava järjestelmä, joka on tällä hetkellä lyseolaisten käytettävissä. Sovellukseen on ladattu syyslukukaudelle harrastusetuina mm. käyntejä Saukko uimahallin uimaan ja kuntosalille, Megazoneen, Kulttuurikeskuksen esitykseen ja tuleviin IPK:n edustuksen kotiotteluihin. Lue lisää etusovelluksesta www.iisalmi.fi/nuorisopassi(siirryt toiseen palveluun)