Talous
Talouspalvelujen tavoitteena on tuottaa kustannustehokkaita ja laadukkaita talouspalveluita kaupunkiorganisaatiolle. Tutustu tällä sivulla Iisalmen kaupungin talouteen.
Talouspalvelujen tavoitteena on tuottaa kustannustehokkaita ja laadukkaita talouspalveluita kaupunkiorganisaatiolle. Tutustu tällä sivulla Iisalmen kaupungin talouteen.
Talouspalveluiden tehtävinä ovat myynti- ja ostolaskujen käsittely, reskontranhoito, vesiliikelaitoksen asiakaspalvelu ja taloushallinto, konserniyhteisöjen taloushallinto, avustusten maksatus sekä erilaiset taloushallinto- ja kirjanpitotehtävät
Lisäksi tehtäviin kuuluu talouden suunnittelu, seuranta ja raportointi, pääkirjanpito ja tilinpäätös (ml. konsernitilinpäätös), talous- ja toiminta- sekä investointisuunnitelman valmistelu, vakuutus-, takaus- ja riskienhallinta-asiat, sisäinen tarkastus, henkilö- ja joukkoliikenne-, logistiikka- ja hankintapalvelut, maksuliikenne ja rahoitus sekä hankkeiden taloushallinto.
Kunnan hallinnon tulee olla mahdollisimman julkista. Siksi kunnan asiakirjat, ostolaskut mukaan lukien, ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei kunnalla ole lakisääteistä velvollisuutta salata asiakirjaa. Kunnan menoista valtaosa kohdistuu ostoihin eli tavaroiden tai palvelujen hankintaan yrityksiltä tai muilta yhteisöiltä.
Tällä hetkellä kuntien ostolaskudatan julkaiseminen on vapaaehtoista eli laista tulevaa velvoitetta siihen ei ole. Ostolaskudatan julkaiseminen käytettävään muotoon ja kenen tahansa ulottuville voi edesauttaa kaupungin oman toiminnan suunnittelua ja johtamista.
Iisalmen kaupunginhallitus teki päätöksen ostolaskudatan julkaisemisesta 19.6.2023 § 167. Päätös tukee hallinnon avoimuutta ja liittyy kaupungin strategiseen tavoitteeseen digitalisaation, tiedonhallinnan ja tiedolla johtamisen kehittämisestä.
Uusi aineisto julkaistaan vuosittain ko. tilikauden tilinpäätöksen valmistuttua.
Aineiston muodostuksessa noudatettavat ohjeet:
Aineiston muodostuksessa noudatettavat säädökset:
Lista muodostetaan yrityksistä, julkisyhteisöistä ja osittain merkittävimmistä yhdistyksistä.
Lista ei sisällä yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä.
JHS-tili vastaa Iisalmen kaupungin Aura-käsikirjasta johdettua tilikarttaa.
Iisalmen kaupunki ja Iisalmen Vesi -liikelaitos vastaanottavat laskuja vain sähköisesti. Verkkolasku nopeuttaa laskun perille tuloa sekä käsittelyä, jolloin lasku saadaan nopeasti kierrätetyksi ja ajallaan maksuun, mikä on laskuttajankin etu.
Lasku osoitetaan Iisalmen kaupungille tai Iisalmen Vedelle, PL 109, 74101 Iisalmi.
Iisalmen kaupungin ja Iisalmen Vesi -liikelaitoksen verkkolaskutustiedot:
Laskuissa tulee olla tilaajan nimi sekä yksikkö (esim. elinvoimapalvelut, hallintopalvelut, henkilöstöpalvelut, kaavoitus, kadut ja ympäristö, kirjasto- ja kulttuuripalvelut, liikunta- ja nuorisopalvelut, lomituspalvelut, maaseutupalvelut, perusopetus, talous- ja tietohallintopalvelut, toimitilat, varhaiskasvatus, Iisalmen Vesi -liikelaitos)
Yksityinen elinkeinonharjoittaja, toimitathan todistuksen voimassaolevasta yrittäjäeläkevakuutuksesta (YEL) vuosittain ensimmäisen laskun yhteydessä joko verkkolaskun liitteenä tai sähköpostilla osoitteeseen laskutus@iisalmi.fi
Iisalmen kaupunki tarjoaa yritys- ja henkilökäyttäjille ilmaisen web-pohjaisen toimittajaportaalin, jonka kautta Iisalmen kaupunkia laskuttavat toimittajat voivat tehdä ja lähettää laskuja verkkolaskuina.
Laskutuspyynnön voi lähettää osoitteeseen laskutus@iisalmi.fi. Laskutuspyynnössä tulee olla yritysten osalta mainittuna yrityksen nimi, y-tunnus, yhteyshenkilö sekä sähköpostiosoite, johon yritys laskutuskutsun haluaa. Henkilöasiakkaan osalta ilmoitetaan nimi ja sähköpostiosoite. Pyynnön jälkeen ilmoitettuun sähköpostiin lähetetään käyttäjätunnus ja salasana, joilla toimittajaportaaliin pääsee kirjautumaan alla olevasta linkistä.
Alla olevasta linkistä pääset toimittajaportaalin käyttöohjeisiin. Lisäohjeita voi tiedustella sähköpostilla osoitteesta laskutus@iisalmi.fi
Iisalmen kaupungilla y-tunnus 9086071-6 on “ostajan status”
Iisalmen kaupunki myy rakentamispalveluita Iisalmen kaupungin ulkopuolisille tahoille muutoin kuin satunnaisesti. Iisalmen kaupungilla on siten niin sanottu “ostajan status”, jonka vuoksi Iisalmen kaupungin yksiköiden suorittamiin ostoihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta.
Koska Iisalmen kaupunki myy muutoin kuin satunnaisesti rakentamispalveluita, tulee kaupungin saada kaikista ostamistaan rakentamispalveluista arvonlisäveroton ostolasku. Laskulla tulee olla tällöin vastaavanlainen merkintä: “Lasku ei sisällä arvonlisäveroa. Ostaja on verovelvollinen AVL 8 c §:n mukaan”.
Kaupunki suorittaa myyjän puolesta myynnin arvonlisäveron.
Tilaa paperilaskun tilalle vaivaton e-lasku omassa verkkopankissasi.
Iisalmen kaupungin henkilöasiakkaat voivat tehdä e-laskuvaltuutuksen verkkopankissaan, jolloin laskut tulevat suoraan asiakkaan omaan verkkopankkiin sähköisesti. E-lasku on turvallinen, ympäristöystävällinen ja taloudellinen lasku, joka saapuu nopeasti ja oikea-aikaisesti vastaanottajalleen. Lisäksi laskut säilyvät tallessa sähköisessä arkistossa.
Näin seuraava Iisalmen kaupungin lähettämä lasku tuleekin jo e-laskuna suoraan
Iisalmen kaupunkistrategian toiminta-ajatuksena on huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista sekä vahvistaa koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kestävä, tasapainoinen kuntatalous, jossa tulot kattavat menot, mahdollistaa kaupunkistrategian mukaisen toiminnan kehittämisen ja palveluiden tarjonnan. Varmistaakseen kaupunkistrategian toteutumista Iisalmi on käynnistänyt talouden tasapainotusohjelman laatimisen vuosille 2024 – 2027.
Iisalmen kaupungin talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 valmistelua on leimannut talouden taantuma ja sotien aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. Talousarvio vuodelle 2025 on n. 1,9 milj. euroa alijäämäinen. Talousarvioehdotusta voidaan luonnehtia palvelut turvaavaksi, investointipainotteiseksi ja kaupungin pito- ja vetovoimaa vahvistavaksi. Taloussuunnitelmavuosina 2026–2027 kuntatalouden kokonaistilanteen arvioidaan olevan edelleen haasteellinen. Iisalmessa suunnitelmavuosina tasapainoon pääsemisen edellytyksenä on menokehityksen hillitseminen ja tulopohjan vahvistaminen.
Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen esittää 25.11.2024 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon, jossa linjataan Iisalmen vastustavan lakiesityksessä esitettyä säädöstä, jonka mukaan laissa säädettäisiin, millä paikkakunnilla on mahdollista ylläpitää väestölle avointa ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä. Iisalmen kaupunki katsoo, että päätösvalta asiasta tulisi olla hyvinvointialueilla.
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.
”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.
Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.
Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.
”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.
Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:
”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:
”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.
Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)
Iisalmen kaupunginvaltuustossa päätettiin maanantaina 10.6.2024 Iisalmen talouden tasapainotukseen liittyvästä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkosta. Valtuusto päätti asiasta äänestämällä. Äänestys johti pohjaesitystä matalampiin oppilasmäärän minimirajoihin.
Loppuvuodesta 2023 julkaistun Iisalmen kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoa koskevan asiantuntijaselvityksen jatkotoimenpiteitä on valmisteltu eteenpäin osana talouden tasapainottamisohjelmaa keväällä 2024. Iisalmen kaupungin talouden tasapainotuksen ohjausryhmä tuo vuosille 2025–2030 ajoittuvat palveluverkkoa koskevat muutokset kaupunginhallituksen päätettäviksi 3.6.2024 kokoukseen, jossa käsitellään samanaikaisesti myös talouden tasapainotuksen muita toimenpiteitä.
Iisalmen kaupunginhallitus päätti 18.12.2023 kokouksessaan nimetä ohjausryhmän valmistelemaan talouden tasapainottamisen toimenpiteitä. Talouden tasapainotusohjelman ohjausryhmään kuuluvat valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sekä viranhaltijoiden edustajina kaupunginjohtaja ja talousjohtaja. Ohjausryhmän tavoitteena on valmistella talouden tasapainotusohjelma vuosille 2024-2027 ja saavuttaa poliittinen yhteisymmärrys sekä yhteinen tahtotila tasapainotusohjelmassa esitettyjen toimenpiteiden toteuttamiseen. Kuntalaisia ja muita sidosryhmiä tiedotetaan valmistelun edetessä www.iisalmi.fi/taloudentasapainotusohjelma -verkkosivulla.