Siirry sisältöön

Talouspalvelut

Talouspalveluiden tehtävinä ovat myynti- ja ostolaskujen käsittely, reskontranhoito, vesiliikelaitoksen asiakaspalvelu ja taloushallinto, konserniyhteisöjen taloushallinto, avustusten maksatus sekä erilaiset taloushallinto- ja kirjanpitotehtävät

Lisäksi tehtäviin kuuluu talouden suunnittelu, seuranta ja raportointi, pääkirjanpito ja tilinpäätös (ml. konsernitilinpäätös), talous- ja toiminta- sekä investointisuunnitelman valmistelu, vakuutus-, takaus- ja riskienhallinta-asiat, sisäinen tarkastus, henkilö- ja joukkoliikenne-, logistiikka- ja hankintapalvelut, maksuliikenne ja rahoitus sekä hankkeiden taloushallinto.

Ostolaskudata

Kunnan hallinnon tulee olla mahdollisimman julkista. Siksi kunnan asiakirjat, ostolaskut mukaan lukien, ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei kunnalla ole lakisääteistä velvollisuutta salata asiakirjaa. Kunnan menoista valtaosa kohdistuu ostoihin eli tavaroiden tai palvelujen hankintaan yrityksiltä tai muilta yhteisöiltä.

Tällä hetkellä kuntien ostolaskudatan julkaiseminen on vapaaehtoista eli laista tulevaa velvoitetta siihen ei ole.  Ostolaskudatan julkaiseminen käytettävään muotoon ja kenen tahansa ulottuville voi edesauttaa kaupungin oman toiminnan suunnittelua ja johtamista.

Iisalmen kaupunginhallitus teki päätöksen ostolaskudatan julkaisemisesta 19.6.2023 § 167. Päätös tukee hallinnon avoimuutta ja liittyy kaupungin strategiseen tavoitteeseen digitalisaation, tiedonhallinnan ja tiedolla johtamisen kehittämisestä.

Uusi aineisto julkaistaan vuosittain ko. tilikauden tilinpäätöksen valmistuttua.

Aineiston muodostuksessa noudatettavat ohjeet:

  • Kuntien ja kuntayhtymien ostolaskudatan avaamisen ohje, v. 2021, Kuntaliitto
  • Aura-käsikirja, automatisoitu talousraportointi

Aineiston muodostuksessa noudatettavat säädökset:

  • EU:n yleinen tietosuoja-asetus
  • tietosuojalaki
  • julkisuuslaki
  • tiedonhallintalaki
  • laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta
  • kirjanpitolaki, suoriteperiaate
  • valtiovarainministeriön asetus kunnan taloustietojen tietosisällöstä ja teknisistä kuvauksista
  • kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeet ja lausunnot
  • arvonlisäverolaki

Lista muodostetaan yrityksistä, julkisyhteisöistä ja osittain merkittävimmistä yhdistyksistä.

Lista ei sisällä yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä.

JHS-tili vastaa Iisalmen kaupungin Aura-käsikirjasta johdettua tilikarttaa.

Iisalmen kaupunkia laskuttaville yrityksille

Iisalmen kaupunki ja Iisalmen Vesi -liikelaitos vastaanottavat laskuja vain sähköisesti. Verkkolasku nopeuttaa laskun perille tuloa sekä käsittelyä, jolloin lasku saadaan nopeasti kierrätetyksi ja ajallaan maksuun, mikä on laskuttajankin etu.

Verkkolaskut

Lasku osoitetaan Iisalmen kaupungille tai Iisalmen Vedelle, PL 109, 74101 Iisalmi.

Iisalmen kaupungin ja Iisalmen Vesi -liikelaitoksen verkkolaskutustiedot:

  • Verkkolaskuosoite:  003790860716                            Iisalmen Vesi: 00379086071601
  • Y-tunnus: 9086071-6
  • Operaattori:   CGI
  • Välittäjätunnus:  003703575029
  • OVT-tunnus: 003790860716                                         Iisalmen Vesi: 00379086071601

Laskuissa tulee olla tilaajan nimi sekä yksikkö (esim. elinvoimapalvelut, hallintopalvelut, henkilöstöpalvelut, kaavoitus, kadut ja ympäristö, kirjasto- ja kulttuuripalvelut, liikunta- ja nuorisopalvelut, lomituspalvelut, maaseutupalvelut, perusopetus, talous- ja tietohallintopalvelut, toimitilat, varhaiskasvatus, Iisalmen Vesi -liikelaitos)

Yksityinen elinkeinonharjoittaja, toimitathan todistuksen voimassaolevasta yrittäjäeläkevakuutuksesta (YEL) vuosittain ensimmäisen laskun yhteydessä joko verkkolaskun liitteenä tai sähköpostilla osoitteeseen laskutus@iisalmi.fi

Toimittajaportaali

Iisalmen kaupunki tarjoaa yritys- ja henkilökäyttäjille ilmaisen web-pohjaisen toimittajaportaalin, jonka kautta Iisalmen kaupunkia laskuttavat toimittajat voivat tehdä ja lähettää laskuja verkkolaskuina.

Laskutuspyynnön voi lähettää osoitteeseen laskutus@iisalmi.fi. Laskutuspyynnössä tulee olla yritysten osalta mainittuna yrityksen nimi, y-tunnus, yhteyshenkilö sekä sähköpostiosoite, johon yritys laskutuskutsun haluaa. Henkilöasiakkaan osalta ilmoitetaan nimi ja sähköpostiosoite. Pyynnön jälkeen ilmoitettuun sähköpostiin lähetetään käyttäjätunnus ja salasana, joilla toimittajaportaaliin pääsee kirjautumaan alla olevasta linkistä. 

Alla olevasta linkistä pääset toimittajaportaalin käyttöohjeisiin. Lisäohjeita voi tiedustella sähköpostilla osoitteesta laskutus@iisalmi.fi

Rakentamispalvelun käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Iisalmen kaupungilla y-tunnus 9086071-6 on “ostajan status”
Iisalmen kaupunki myy rakentamispalveluita Iisalmen kaupungin ulkopuolisille tahoille muutoin kuin satunnaisesti. Iisalmen kaupungilla on siten niin sanottu “ostajan status”, jonka vuoksi Iisalmen kaupungin yksiköiden suorittamiin ostoihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta. 

Kaupungille lähetettävät rakentamispalveluiden laskut

Koska Iisalmen kaupunki myy muutoin kuin satunnaisesti rakentamispalveluita, tulee kaupungin saada kaikista ostamistaan rakentamispalveluista arvonlisäveroton ostolasku. Laskulla tulee olla tällöin vastaavanlainen merkintä: “Lasku ei sisällä arvonlisäveroa. Ostaja on verovelvollinen AVL 8 c §:n mukaan”. 

Kaupunki suorittaa myyjän puolesta myynnin arvonlisäveron.

Iisalmen kaupungin asiakas – ota käyttöön e-lasku!

Tilaa paperilaskun tilalle vaivaton e-lasku omassa verkkopankissasi.

Iisalmen kaupungin henkilöasiakkaat voivat tehdä e-laskuvaltuutuksen verkkopankissaan, jolloin laskut tulevat suoraan asiakkaan omaan verkkopankkiin sähköisesti. E-lasku on turvallinen, ympäristöystävällinen ja taloudellinen lasku, joka saapuu nopeasti ja oikea-aikaisesti vastaanottajalleen. Lisäksi laskut säilyvät tallessa sähköisessä arkistossa.  

Miten saan e-laskun käyttööni?

  • Tee e-laskusopimus omassa verkkopankissasi
  • Valitse laskun lähettäjäksi Iisalmen kaupunki ja laskutusaiheeksi laskulla näkyvä yksikkö, esimerkiksi päivähoito
  • Lisää tunnistetiedoksi maksettavan laskun viitenumero

Näin seuraava Iisalmen kaupungin lähettämä lasku tuleekin jo e-laskuna suoraan

Iisalmen satamaranta iltavalaistuksessa

Talouden tasapainotusohjelma 2024-2027

Iisalmen kaupunkistrategian toiminta-ajatuksena on huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista sekä vahvistaa koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kestävä, tasapainoinen kuntatalous, jossa tulot kattavat menot, mahdollistaa kaupunkistrategian mukaisen toiminnan kehittämisen ja palveluiden tarjonnan. Varmistaakseen kaupunkistrategian toteutumista Iisalmi on käynnistänyt talouden tasapainotusohjelman laatimisen vuosille 2024 – 2027.

Talouden tasapainotusohjelma 2024-2027

Ota yhteyttä

Aiheesta lisää

Ajankohtaista

Kevään hankintafoorumi yrittäjille pe 23.5.2025
Kevään hankintafoorumi yrittäjille järjestetään perjantaina 23.5.2025 ja ohjelmassa kuullaan mm. Petterinkulman uudesta senioritalo -hankkeesta. Merkitse ajankohta jo kalenteriisi – ilmoittautuminen avautuu myöhemmin toukokuun alkupuolella.
Iisalmen kaupungin talous on edelleen vahvalla pohjalla – vuoden 2024 tulos 3,9 miljoonaa ylijäämäinen
Iisalmen kaupungin vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 3,9 miljoonan euron ylijäämää. Kyseessä on kaupungin kahdestoista peräkkäinen ylijäämäinen tilivuosi. Myös vuosikate oli vahva, 17,1 miljoonaa euroa, mikä kattoi poistot 167-prosenttisesti. Vakaa taloudenpito haasteiden ja muutosten värittämässä ajassa on Iisalmessa onnistunut ja panostuksia hyvinvointiin on kyetty tekemään suunnitelmallisesti.
Ideoista ihmeiksi -osallistuva budjetointi tulee taas: Iisalmelaiset ideoivat ja valitsevat 100 000 eurolla toimenpiteitä vuonna 2025
Iisalmen kaupunginhallitus päätti maanantaina 17.2.2025, että Iisalmi käynnistää Ideoista ihmeiksi -osallistuvan budjetoinnin prosessin ja esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää 100 000 euron lisämäärärahan kuntalaisten ideoimien toimenpiteiden toteuttamista varten.  Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia yhteisen hyvän kehittämisessä ja vuorovaikutusta kaupungin kanssa, tuoden päätöksentekoa lähemmäs asukkaita. Iisalmessa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tässä laajuudessa nyt toista kertaa – viime vuoden toteutus sai paljon kiitosta eri osapuolilta. Kuntalaiset pääsevät lähettämään ideoitaan 24.2.2025 alkaen.
Ylä-Savon kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon yhteistyöselvitys on käynnistynyt
Ylä-Savon kuntien pyöreä pöytä on yhteistyöfoorumi, jossa alueen kunnat kokoontuvat keskustelemaan yhteisistä asioista ja kehittämään seudullista yhteistyötä. Pyöreässä pöydässä on selvitetty vuoden 2024 aikana kuntien erilaisia yhteistyömahdollisuuksia. Tavoitteena selvityksessä on ollut löytää kuntien toiminnoista osa-alueita, joissa yhteistyötä tiivistämällä olisi mahdollista saavuttaa tehokkaampia työskentelytapoja ja voimakkaampaa alueellista kehittymistä.  
Iisalmen kaupungin talous- ja toimintasuunnitelma 2025-2027: Epävarmoista ajoista huolimatta Iisalmessa investoidaan hyvinvointiin ja turvataan palvelut
Iisalmen kaupungin talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 valmistelua on leimannut talouden taantuma ja sotien aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. Talousarvio vuodelle 2025 on n. 1,9 milj. euroa alijäämäinen. Talousarvioehdotusta voidaan luonnehtia palvelut turvaavaksi, investointipainotteiseksi ja kaupungin pito- ja vetovoimaa vahvistavaksi. Taloussuunnitelmavuosina 2026–2027 kuntatalouden kokonaistilanteen arvioidaan olevan edelleen haasteellinen. Iisalmessa suunnitelmavuosina tasapainoon pääsemisen edellytyksenä on menokehityksen hillitseminen ja tulopohjan vahvistaminen.
Iisalmen kaupunginjohtajan esitys kaupunginhallitukselle: Iisalmen kanta on, että hyvinvointialueella tulee olla valta päättää alueensa ympärivuorokautisista päivystyspaikoista
Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen esittää 25.11.2024 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon, jossa linjataan Iisalmen vastustavan lakiesityksessä esitettyä säädöstä, jonka mukaan laissa säädettäisiin, millä paikkakunnilla on mahdollista ylläpitää väestölle avointa ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä. Iisalmen kaupunki katsoo, että päätösvalta asiasta tulisi olla hyvinvointialueilla.