Siirry sisältöön

Tervehdys!

Mukavaa, että olet löytänyt blogisarjan pariin. Ensimmäisessä blogipostauksessa kerroin blogin tarkoituksesta. Samalla kävin läpi lyhyesti asettumistani tänne Savon mualle, joten käyhän ihmeessä lukemassa tämäkin.

Lyhyesti kertauksena vielä, että tässä blogisarjassa esitellään kaikkiaan neljä eri iisalmelaista, jotka kertovat kokemuksiaan kotikaupungistaan. Nyt saankin esitellä teille ensimmäisen ihmeidentekijän, Deli Kreanderin.

Tapasimme Delin kanssa hänelle tutussa ympäristössä, Saukko-uimahallissa, jossa hän työskentelee uinninvalvojana. Tarttuessaan uimahallin työtarjoukseen vajaa vuosi sitten, oli edessä muutto Kajaanista tänne Iisalmeen. Alkujaan Iranista kotoisin oleva Deli oli muuttanut Kajaaniin opintojen vuoksi vuonna 2016. Liikunta on aina ollut lähellä Delin sydäntä, joten myös ammatillinen polku vei hänet opiskelemaan liikunnanohjaajaksi ja hierojaksi.

Mitä havaintoja Deli on tehnyt Iisalmesta tähän mennessä?

Deli Kreander puun edessä ja taustalla Saukko-uimahalli.

Liikuntapuitteet kunnossa

Yhdeksi Iisalmen vahvuudeksi Deli nostaa monipuoliset liikuntamahdollisuudet, joita hän liikunta-alan ammattilaisena ja aktiivisena harrastajana arvostaa korkealle. Aktiivisen työn lisäksi hän harrastaa vapaa-ajallaan esimerkiksi nyt kesäaikaan pickleballia, padelia ja beachvolleyta. Näiden kaikkien lajien puitteet ovat Delin mukaan kehumisen arvoisia.

– Minulle tuli yllätyksenä, miten hyvät beachvolleykentät täällä Iisalmessa on.

Hän jatkaa, että on olemassa yksi liikuntalaji, johon hänellä on aivan erityinen side. Nimittäin koripallo, jonka suhteen Delillä onkin esittää eräs toive. Se, että lähitulevaisuudessa Iisalmessa olisi Kangaslammen koripallokentän lisäksi enemmän koripallokenttiä erityisesti koulujen pihoilla. Vahvan harrastustaustan lisäksi hänelle on kertynyt kokemusta junioreiden valmentamisesta. Hänen haaveenaan onkin päästä ohjaamaan vielä jonain päivänä tyttöjä koripallossa.

Delin mainitsemien liikuntamahdollisuuksiin lisätäkseni Iisalmessa pyritään edistämään lasten ja nuorten liikkumista tarjoamalla maksuttomia harrastamisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi IHMe Iisalmen Harrastamisen mallissa tavoitteena on taata jokaiselle lapselle ja nuorella harrastus koulupäivän yhteyteen. Nuorisopassi-sovellus tarjoaa 5.–9.-luokkalaisille vapaa-ajan etuja, kuten esimerkiksi maksuttomia kuntosali- ja uimahallikäyntejä sekä pääsylippuja erilaisiin kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin. Toisen asteen opiskelijoille suunnattu vastaava sovellus on FredoApp. Näiden toimintojen lisäksi iisalmelaisille on tarjolla maksuttomia perhe- ja junioripienryhmävuoroja sekä liikuntahallista että jalkapallohallista.

Deli Kreander.

Lämpimät ja sosiaaliset savolaiset

Tämä on Delin toinen huomio Iisalmen vahvuuksista. Hänen mukaan savolaiset ovat avoimia, lämpimiä ja sosiaalisia.

Työssään hän opettaa koululaisille uintia sekä ohjaa vesijumppia eri-ikäisille ryhmille. Hän kertoo huomanneensa, että uimahallilla esimerkiksi tervehditään sekä muita hallin käyttäjiä että siellä työskenteleviä. Pieni ele, jolla on suuri merkitys, kuten Deli toteaa.

Sosiaalisiin savolaisiin liittyy piirre, joka on tuottanut omanlaisen haasteen yleisen kielimuurin lisäksi. Murteet ja tässä tapauksessa savon murre tuovat vuorovaikutukseen aivan uudenlaisia ymmärtämisen haasteita. Toisaalta Deli kokee, että savolaisten tapa olla vuorovaikutuksessa avoimesti on mahdollistanut kaverien ja ystävien löytämisen. Ajoittaisesta kielimuurista huolimatta Deli on tuntenut olonsa tervetulleeksi Iisalmessa.

Kulttuuri on täällä lämmin. Olen huomannut, että ihmiset huolehtivat toisistaan.

Deli Kreander

Tämän Deli on kokenut esimerkiksi työpaikallaan, jossa hänen työkaverinsa pyytävät häntä mukaan erilaisiin harrastuksiin.

Luonto lähellä

Iisalmen kolmanneksi vahvuudeksi Deli mainitsee luonnon läheisyyden. Ympärille avautuvat kauniit järvi- ja metsämaisemat levittäytyvät ympärille joka ilmansuunnasta. Paloisvuoren ulkoilualueen kaltaiset maastot ovat yksi esimerkki, jonka Deli nostaa tässä yhteydessä esille.

Liikuntaa työkseen tekevälle Delille liikuntamahdollisuuksista puhuminen on luontevaa. Hän mainitsee, että esimerkiksi ulkokuntosaleja on laajasti eri puolella Iisalmea. Tällöin kesken lenkin voi pysähtyä huolehtimaan myös lihaskunnostaan. Rantareiteillä kulkiessaan kaupunkimaisemaa pääsee tarkastelemaan Poroveden järvimaisemien välittömässä läheisyydessä. Haukiniemen ranta-alue kuuluu Delin suosikkipaikkoihin Iisalmessa.

Siellä kun sijaitsevat esimerkiksi edellä mainitut beachvolley-kentät, joita on siellä kaikkiaan kolme. Tapaamisemme lopuksi saankin vielä vahvistusta hyville liikuntapuitteille.

– Tiesitkö muuten, että täällä on viisi todella hyvää padelkenttää? Deli kysyy lopuksi.

En tiennyt, ja päädyn lähtemään uimahallilta yhteystietojen kanssa, joiden kautta voisi tarjoutua mahdollisuus sekä pickleballin että padelin kokeilemiseen. Täytyy sanoa, että kiinnostukseni lajikokeiluihin syveni tapaamisemme myötä. Tätä on kaiketi Delin mainitsema savolainen avoimuus ja toisista huolehtiminen.

Deli Kreander olallaan By Iisalmi -kangaskassi.