Siirry sisältöön

Tänä kesänä tähän perinteikkääksi muodostuneeseen kesäviestijän projektiin tarttuu Merja Tuukkanen, joka viestintätieteiden opiskelijana iloitsee tilaisuudesta päästä osaksi Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän tiimiä. Kesätyö antaa erinomaisen mahdollisuuden luoda katsaus kaupunkiviestinnän monipuoliseen toimintakenttään. Ja mitä mahtavimpana bonuksena, pääsen elämään todeksi kesäseikkailua Iisalmen kauniin vehreissä järvimaisemissa.

Kirjoittaessani tätä ensimmäistä blogitekstiä, minulla on läsnä tunne siitä, kuin olisin vastaanottamassa kuvitteellista kirjoituskapulaa hyppysiini aiempien kesäviestijöiden toimesta. Mikäli sovittaisin aiempien kesäkollegojeni teemat samaan lauseeseen, voisi sellainen kuulua esimerkiksi näin: Iisalmessa on mahdollisuus toimia unelmaduunissa, omaksua kiireneutraalia elämäntyyliä ja elää samanaikaisesti maalla ja maailmalla. Käyhän ihmeessä lukemassa tämän blogin jälkeen myös nämä blogit Iisalmen kaupungin Blogit-sivulta.

Merja Tuukkanen kävelee Iisalmen koivukujalla.

Tiällä suap huastella

Ennen tämän blogitekstin teeman julkaisuhetkeä, seuraa lyhyt sananen savon murteesta. Mummolani sijaitsee Pohjois-Savossa Leppävirralla, joten kuullessani täällä erityisen vahvaa viäntämistä ja kientämistä, tunnen lämpimän läikähdyksen syvällä sydämessäni. Itse miellän murteet tärkeäksi osaksi identiteetin muodostumista, yhteisöllisyyden kokemusta ja uniikin kulttuurikokemuksen jakamista.

Tähänastisissa kohtaamisissani ihmisten kanssa, olen havainnut, että iisalmelaiset ovat olleet mukavalla tavalla kiinnostuneita taustastani ja muutostani Iisalmeen, ehdottaneet käyntikohteita ja esitelleet harrastamisen mahdollisuuksia. Heitä on kiinnostanut minun taustani ja tarinani. Tässä blogisarjassa haluan vastavuoroisesti jakaa lyhyen katsauksen muutaman iisalmelaisen näkemyksiin kotikaupungistaan.

Tämä blogisarja olkoon oodi tämän kesän kohtaamisille!

Iisalmen kesäinen satama. Taustalla Ravintola Olutmestari.

Sinä, minä, me kaikki olemme ihmeidentekijöitä

Ja sitten blogisarjan teeman ideoinnin alkulähteelle. Otsikon lause suoraan Iisalmen kaupunkistrategiasta toimi alkusytytyksenä ajatukselle, että tämän blogisarjan kautta voisin tuoda esille muutamien iisalmelaisten kokemuksia elämästään Iisalmessa.

Erilaiset tarinat ovat itselleni toimineet aina inspiraationa monelle. Tarinat ovat ihmisiä yhteen saattavia kertomuksia. Ne voivat toimia pohjana esimerkeille ja mahdollistajina yhteisöllisyyden kokemukselle. Ihmisellä on luontainen halu kuulla tarinoita, mutta toisaalta myös olla osa kuulumisen kokemusta – tarinoita, joita kerrotaan ja muistellaan yhdessä. Blogissa esiteltävien ihmeidentekijöiden kaltaiset tarinat ovat mahdollisuus samaistumisen kokemukselle.

Sen perusteella, että jokaisen elämä on tarina, on iisalmelaisten joukossa noin 21 000 erilaista tarinaa. Jokainen tarina on osa yhteisöllistä kokemuspankkia. Se, että Iisalmea pidetään hyvinvoivien ihmisten ja yritysten yhteisönä nyt ja tulevaisuudessa, asettaa kaupungin merkittäväksi tehtäväksi huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnin huolehtimisesta ja edistämisestä. Tähän osasensa kantavat itse asukkaat jokapäiväisissä kohtaamisissa kaduilla, kodeissa, harrastuksissa ja työpaikoilla.

Iisalmen Koivukujalta näkymä, jossa kaksi puutaloa.

Hyvän elämän peruspilarit

Kaupunki luo puitteet hyvän elämän peruspilareille, joiden pohjalta asukkaat tekevät kukin omia valintojaan. Iisalmen kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan kirjoitettua tavoitetta mukaillakseni, ihmeen hyvän elämisen takana on ajatus jokaisen kuntalaisen hyvinvoinnista, osallisuudesta ja aktiivisuudesta. Blogisarjassa tullaan kuulemaan neljän iisalmelaisen ajatuksia siitä, mikä edistää heidän hyvinvointiaan ja viihtymistään kotikaupungissaan. Mitä heille edustaa olemisen vapaus? Pääsemme myös tärkeiden arvojen äärelle pysähtyessämme tarkastelemaan, mitkä asiat Iisalmessa ovat merkityksellisyyteen ja arvostukseen vaikuttavia tekijöitä.

Voidaksemme rakentaa ja ylläpitää hyvän elämän peruspilareita jatkossakin, on mielestäni tärkeää pysähtyä kuulemaan ympärillä olevia kokemusasiatuntijoita – iisalmelaisia. Ajassa, jossa elämme, on savolainen tapa välittää, huolehtia toisista ja arvostaa niin arvokasta, että sen perintöä tulee vaalia ja levittää huolella eteenpäin. By Iisalmi -verkoston arvoissa kirjattu lause onkin sopiva kiteytys tähän: ”Meillä täällä ihminen on lähellä ihmistä”.

Tervetuloa blogisarjan pariin!

Kiireneutraali kyltti Iisalmessa, jossa lukee: Lupa nauttia maisemasta.

Seuraathan meitä somessa?

Hyppää koeasukkaamme matkaan!

Vuoden 2024 koeasukas Alina Ruhanen päivittää kuulumisiaan Instagramissa @koeiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) -tilillä.