Siirry sisältöön

Mikä on sinun kiirejalanjälkesi?

Kiire on huono isäntä, sillä se ottaa aina enemmän kuin antaa. Tutkimusten mukaan 55 % suomalaisista kokee työssään jatkuvaa kiirettä (SAK, tutkimus 2020). Jopa 17 % kokee psyykkisiä oireita ja kuormitusta (FinSote, 2020). Lopulta stressi sairastuttaa. Liialla ja turhalla kiireellä on siis raskaat ja synkät jalanjäljet. 

Iisalmi on tunnettu paitsi raudanlujaa osaamista omaavista yrityksistään, myös rauhasta ja leppoisasta elämäntyylistä. Meillä voit luoda kansainvälistä huippu-uraa ja pitää silti elämän tahdin sopivan leppoisana. Olit sitten toimitusjohtaja tai ihan tavallinen työntekijä. Parhaat ideat ja tinkimättömin osaaminen syntyvät silloin, kun työ ja vapaa-aika ovat sopivassa tasapainossa. Tiedämme, että menestys lähtee hyvinvoinnista.

Vapaa-aika on meille aivan yhtä tärkeää kuin työaikakin, sillä me arvostamme ihmisten hyvinvointia. Meillä onkin ymmärretty yksi tärkeä asia: Kiire ei tee kenestäkään onnellista, eikä työstä hyvää. Työssä ja vapaa-ajalla ajalla voi toki olla välillä enemmän hoppua, mutta tärkeintä on se, miten siitä palautuu – että kiireettömiä hetkiä on neutralisoimassa niitä kiireisempiä. 

Me elämme yhtä aikaa maalla ja maailmalla – luonnon ja kansainvälisten uramahdollisuuksien äärellä. Meillä elämälle on ihmisenmyötäiset puitteet. Tämä ainutlaatuinen vahvuutemme antaa meille mahdollisuudet tavoitella kiireneutraaliutta ja olla siinä mallina muillekin. 

Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 mennessä. 

Yhdessä yritystemme kanssa olemme sitoutuneet pienentämään kiirejalanjälkeämme vähentämällä kiirettä työpaikoilla ja kompensoimalla kiireen vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Haastamme koko iisalmelaisen yhteisön, jokaisen ihmisen, mukaan tälle matkalle.

Me emme odota paremman työelämän ja tasapainoisemman arjen ihmettä, vaan teemme sen yhdessä. Tule mukaan. 

Miten iisalmelaiset palautuvat?

Iisalmessa on paitsi lupa myös paljon mahdollisuuksia rentoutua. Ympäröivä luonto tarjoaa upeat ja monipuoliset puitteet retkeilyyn ja liikkumiseen. Ihmisenmyötäisessä Iisalmessa harrastamaan pääsee usein jo kotiovelta. Kun kaikkialle on lyhyt matka on enemmän aikaa voida hyvin. Lue paikallisten omat suosikit työstä palautumiseen.

Krisjanis Jurans
Technical support specialist, Ponsse

Palaudun työstä parhaiten luonnossa, poissa hälinästä ja ihmisten keskeltä. Iisalmessa maiseman muutos tapahtuu hetkessä, koska suoraan keskustasta lähtee runsas määrä pyöräilyreittejä ja hiihtolatuja. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisvuoren huipun maisemat pyöräilyn tai hiihtolenkin yhteydessä.

Krisjanis Jurans istuu moottoripyörän selässä.

Noora Lankinen
Manager Global Spare Part Operations, Normet

Hyödynnän erilaisia palautumisen keinoja pitkin työpäivää. Tykkään esimerkiksi pitää puhelinpalaverit kävellen, raittiissa ulkoilmassa. Töiden jälkeen pelaan lentopalloa ja käyn jumpissa tai kuntosalilla. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisjärven rantareitti koiran kanssa ja äänikirja korvissa.

Noora Lankinen istuu koivukujalla olevalla puiston penkillä ja silittää mustaa koiraa.

Juhani Niiranen
Cluster President, HANZA AB

Minulle tehokkain tapa nollata työasiat on hypätä talvisin moottorikelkan selkään, tai laskea kesäisin vene vesille. Iisalmessa luonto on lähellä ja työmatkustaminen helppoa – lentokentän lähtöportille on kotiovelta noin tunnin pituinen matka. Suosikkipaikkani palautumiseen on poreamme kotini takapihalla Lippuniemen rannassa.

Juhani Niiranen makaa riippumatossa.

Katri Savolainen
CEO, Insinööritoimisto Savolainen

Vaikka yrittäjän arjessa työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on ajoittain haasteellista, aivan toisenlainen tekeminen erilaisessa ympäristössä auttaa saamaan ajatukset pois työasioista. Minulle tämä tarkoittaa erilaista ulkoilua ja oleilua hyvissä maisemissa luonnon keskellä. Suosikkipaikkani palautumiseen on uiminen kodin omassa uimarannassa.

Katri Savolainen istuu metsässä kiven päällä. Pyörä nojaa hänen takanaan olevaan kiveen.

Lue lisää kiireneutraaliudesta

Anna monoa multitaskaukselle

Pään sisäisen to do -listan läpikäynti asiakastapaamisessa, lounastauko auton ratissa ja jatkuvat keskeytykset pitkin työvuoroa. Tällainen moniajo on tuttu riesa monen työpaikoilla ja työpäivien aikana. Iisalmessa tehtiin käänne aivoruuhkaan työyhteisöjen Monoa multitaskaukselle -valmennuksella.

Anna monoa multitaskaukselle
Kukkineet voikukat nurmella

Tositarinoita kiireneutraaliudesta

Maailman ensimmäinen Kiireneutraali seutukaupunki syntyy arjen kiireneutraaliustekojen kautta. Tältä sivulta löydät Tositarinoita kiireneutraaliudesta -sarjan, johon myös sinä voit osallistua kertomalla oman tarinasi.

Tositarinoita kiireneutraaliudesta

Kiireneutraali Iisalmi -olkkari

Oletko järjestämässä tapahtumaa, jossa olisi tarve rennolle oleskelutilalle, tai olisiko yrityksesi kiireneutraalin hetken tarpeessa? Nyt sinulla on mahdollisuus lainata Kiireneutraali Iisalmi -olkkari omaan käyttöösi!

Kiireneutraali Iisalmi -olkkari

Ajankohtaista

Iisalmi haastaa kaikki Suomen seutukaupungit näyttämään yhdessä kiireneutraalin elämän esimerkkiä

Panostukset sujuvan aivotyön ja työhyvinvoinnin kehittämiseen ovat osa Iisalmen tavoitetta olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki. Nyt Iisalmi haluaa jakaa oppejaan myös vertaiskaupungeilleen, sujuvasta arjestaan tunnetuille seutukaupungeille. Iisalmessa ajatellaan, että seutukaupungit voisivat yhdessä toimia suunnannäyttäjinä ja innoittajina koko Suomelle ihmisenmyötäisemmän arjen rakentamisessa.

Iisalmelaiset työyhteisöt ovat löytäneet toimivia keinoja aivotyön sujuvoittamiseen Monoa multitaskaukselle -valmennuksessa ​

Iisalmen kaupunki ja Työterveyslaitos hakivat elokuussa työyhteisöryhmiä osallistujiksi paikallisille työyhteisöille suunnattuun Monoa multitaskaukselle -valmennukseen. Työterveyslaitoksen ohjaamaan valmennuskokonaisuuteen valitut Ponssen, Normetin ja Live-säätiön Iisalmen toimipisteen työyhteisöryhmät ovat syksyn aikana osallistuneet aivotyökyselyyn sekä itsenäiseen verkkovalmennukseen ja ryhmätapaamisiin.