Siirry sisältöön

Koeasumisen kesä 2024

Ihmeiden Iisalmi tarjoaa tulevana kesänä erilaisia koeasumisen mahdollisuuksia seudulle kesätöiden vuoksi muuttaville. Tarjolla on sekä täysin ilmaista koeasumista ja harrastamista, että huippuedullisia asumisen ratkaisuja kesän ajalle.

Hakuaika Koe Iisalmi! -kampanjaan päättyi 31.3.2024. Kesällä 2024 Iisalmen koeasumisen mahdollisuuksiin pääsee tutustumaan Alina Ruhanen Kuopiosta. Blogista voit lukea, miten Alina päätyi hakemaan koeasukkaaksi, ja millaisia odotuksia hänellä on Iisalmesta. Lisäksi aiempien vuosien koeasumisen tunnelmiin voit palata Instagramissa.

Tietoa kampanjasta

Iisalmen tarjoama ilmainen koeasuminen tarjoaa mahdollisuuden säilyttää opiskelupaikkakunnalla vakinainen vuokra-asunto myös kesän ajan – näin kesätyö voi kerryttää enemmän säästöjäkin.

Ilmaisen koeasumisen lisäksi Koe Iisalmi! -kampanja tarjoaa myös huippuedullisia asuntoja muille seudulle kesätöiden vuoksi muuttaville. Huippuedullisen koeasumisen asunnot ovat Petterinkulma Oy:n tarjoamia viihtyisiä soluasuntoja, joiden 190 euron kuukausivuokraan sisältyy vesi, sähkö ja nettiyhteydet. 

Koeasumisen kampanja on osa Iisalmen kaupungin sekä kumppaniyritysten ja -oppilaitosten yhteistä By Iisalmi –brändityötä, jonka tavoitteena on tehdä Iisalmesta Suomen houkuttelevin seutukaupunki ja maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki.

Brändityön avaintavoitteisiin kuuluu myös seudun houkuttelevuuden ja tunnettuuden kasvattaminen etenkin työperäisen muuton kannalta potentiaalisille kohderyhmille. 

Tutustu alueemme huippuduuneja tarjoaviin kansainvälisiin yrityksiin ja menestystarinoihimme ja jätä hakemus unelmiesi työpaikkaan!

Katso videolta tuoreen koeasukas Alina Ruhasen videohaastattelu! Kyselimme Alinalta mm. ajatuksia Iisalmen tavoitteesta olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki, ennakkokäsityksiä kaupungista yleisesti sekä hänen vapaa-ajan suunnitelmistaan kesäisessä Iisalmessa.

Aiemmat koeasukkaat

Workcation #ByIisalmi

Kesällä 2023 kampanja tarjosi uutuutena ilmaista Workcation #ByIisalmi -hybridityökokeilua, jossa monipaikkaista työtä tekevä tai yrittäjänä toimiva sai yhdistää työn ja lomailun asumalla viikon ajan Spa Hotel Runnilla. Runni on jo historiassaan tarjonnut eräänlaista workcationia, ovathan siellä lomailleet taitelijat yhdistäneet leppoisan Runnin miljöön ja taiteen edellyttämän inspiroitumisen – työn ja huvin. Kesällä 2023 Workcation -koeasukkaaksi valikoitui sosiaalisen median yrittäjä, terveysviestinnän asiantuntija Saara Närä Kuopiosta.  

Kesän 2023 Workcation-koeasukas Saara Närä Kuopiosta esittäytyy

Olen Saara Närä, 25-vuotias sosiaalisen median yrittäjä, terveysviestinnän asiantuntija, bloggaaja ja podcastaaja sekä positiivinen terveyden edistäjä. Koulutukseltani olen melko uunituore terveystieteiden maisteri ja tällä hetkellä teen täysipäiväisesti töitä viestintäyrittäjänä. Terveys ja hyvinvointi ovat minulle elämäntapoja ja myös työ, mutta terveydestä ajattelen ennen kaikkea lempeällä tavalla. Säännöillä ja kurilla ei kukaan jaksa pitkälle. Olen myös ainainen optimisti, seikkailija ja maailmanmatkaaja. 

Olen kotoisin Oulusta, mutta olen kasvanut Savon sydämessä Sonkajärvellä ja opiskellut itseni terveystieteiden maisteriksi Kuopiossa. Pari vuotta kävin tuulettumassa pk-seudun merituulissa, mutta nyt olen ihan pari päivää sitten palannut asumaan Kuopioon. Savo ja savolaisuus on omaa sydäntä todella lähellä ja Savo on minulle koti! Kun huomasin mainoksen workcation #ByIisalmi -kokeilusta, päätin hakea, sillä haluan omalla toiminnallani ja näkyvyydelläni tukea omaa kotiseutuani ja rakkaita savolaisjuuriani. 

Workcation, eli loman ja työn yhdistäminen, kiehtoo minua ilmiönä. Ajattelen, että workcationin kaltaista työnteon pitäisi olla joka päivä: sellaista, että työpäivään mahtuisi palautumista ja rentoutumista lisääviä elementtejä jatkuvan puurtamisen ja raatamisen sijaan. Työ on keskeinen osa elämäämme ja siten hyvinvointiamme, ja tällä hetkellä yhteiskunnassamme työ uuvuttaa ihmisiä enemmän kuin koskaan. Sen vuoksi meidän on mietittävä uusia, joustavampia tapoja tehdä työtä, jotta meillä olisi pitkiä työuria vielä tulevaisuudessakin. Tulevalta workcation-jaksoltani odotan ennen kaikkea kiireettömyyttä, palautumista, luovuutta ja sitä, että aikaa vapautuu työnteolle normaaleilta arjen askareilta.

Odotan myös Runnin savolaista luontoa ja rentoa miljöötä. Tiedän, että uudessa ympäristössä luovuuteni lähtee kukkimaan ja workcation-viikolla ehdin ottaa aikaa uusille ajatuksille ja itselleni. Spa Hotel Runnilla en olekaan koskaan käynyt, mutta valtavasti hyvää siitä kuullut. Tiedän, että Runnilla on pitkä historia ja perinteet, ja on mielenkiintoista päästä kokemaan paikka myös itse ihan kokonaisen viikon ajan. 

Uskon, että Iisalmi on Kiireneutraali Iisalmi -kampanjallaan osunut täydellisesti ajan hermoon. Yhteiskunnan tahti on viime vuosikymmeninä vain kiihtynyt. Työ, sosiaalinen media, suorituspaineet ja elämisen tavat uuvuttavat yhä useampia meistä. Itsekin olen nuoresta iästäni huolimatta kokenut kaksi vakavampaa työuupumista, ja niistä on toden totta leikki kaukana. Moni kaipaa kiireettömyyttä ja kiireneutraalia elämää, ja siihen Iisalmi on upealla tavalla tuomassa ratkaisuja ja kantamassa oman kortensa kekoon. Iisalmen sitoumus olla kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 on ihailtavaa edelläkävijyyttä! 

Yrittäjänä myös näen, että oman yrityksen ja liiketoiminnan pyörittäminen voi lähteä kiireneutraaleista lähtökohdista käsin. Kaiken ei tarvitse pyöriä hurjan tuloksen ja myyntiennätysten ympärillä. Rauhallisesta tilanteesta on hyvä ponnistaa. Olen ohjenuorana ajatellut, että en koskaan sanoisi omassa työssäni ääneen “mulla on nyt vähän kiire”. Se tartuttaa kiireen tuntua myös muihin. Tätä vielä harjoittelen, mutta pikkuhiljaa olen siinä parempi. 

Mielestäni Iisalmen seudun yksi vahvuus työn ja vapaa-ajan yhdistävään workcation -matkailuun on ehdottomasti seudun mieletön luonto, joka on omaakin sydäntäni lähellä. Iisalmesta ja Savosta löytyy monenlaista maisemaa: metsää, vettä, ulkoilureittejä, soita, peltoja… 

Myös lämminsydämiset ja ystävälliset ihmiset ovat Iisalmen seudun vahvuus. Joidenkin mielestä on ehkä absurdia, että jossain päin Suomea olisi muka ystävällisempiä ihmisiä kuin toisaalla, mutta totta se on! Parin vuoden etelässä asumisen jälkeen olen varma, että Savosta löytyy Suomen ystävällisimmät ihmiset. Ja se kiireen tuntu – sitä ei toden totta Iisalmen seudulla ole. On helppo sujahtaa kiireettömään workcation-tunnelmaan, kun ympärillä on ihmisten luoma rento ilmapiiri.

Terkuin,
Saara

Saara Närän kanavat:
Instagram: @saaryaa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Blogi: https://terveydellasaara.fi/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Podcast: Terveydellä, Saara (Spotify, Supla, Apple Podcastit jne.)

Lisää aiheesta

Onko etsinnässä koti Iisalmesta? – Katso Petterinkulman edullinen asuntotarjonta!

Iisalmen kaupungin vuokra-asuntoja tuottava ja ylläpitävä Petterinkulma tarjoaa edullisia ja viihtyisiä koteja läheltä Iisalmen keskustan sykettä! 

Katso Petterinkulman tarjoamat asumismahdollisuudet ja seuraa somessa:

Koeasumisen blogit

Kesän 2024 koeasukas Alina Ruhanen Kuopiosta esittäytyy

Tervehdys iisalmelaisille ja Iisalmi-mielisille!

Olen parikymppinen lääketieteen opiskelija, tulevana kesänä myös kesäkandi ja Iisalmen koeasukas! Nimeni on Alina Ruhanen ja opiskelen nyt neljättä vuotta lääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa. Muutin Tampereen seudulta Kuopioon opintojen perässä vuonna 2020, jolloin tutustumismatkani pohjoissavolaisuuteen alkoi. Ennen muuttoa en tiennyt Pohjois-Savosta tai Kuopiosta oikeastaan mitään. Nyt muutama vuosi myöhemmin, olen tulossa toista kertaa kesätöihin Iisalmeen, tarkemmin ottaen Iisalmen aluesairaalaan!

Viime kesänä olin lääkäriharjoittelijana Iisalmen aluesairaalassa, ja tänä vuonna, kun oikeudet riittävät, hakeuduin samaan paikkaan ensimmäisiin lääkärin töihin. Viime vuonna saikin ajella Kuopio-Iisalmi -väliä kerran, jos toisenkin. Kun sain kuulla, että Iisalmi hakee koeasukasta kesäksi, päätin, että tähän pitää tarttua! Mahdollisuus asua Iisalmessa kesällä tarjoaa myös virkeämmän kesälääkärin potilaille ja kollegoille. Vapaa-aikani kuluu opintojen ohella myös kilpacheerleading-treeneissä ja Oliver-kissaa rapsutellessa. Kesältä odotankin töiden alkamisen lisäksi lämpimiä kelejä, uusia lajikokeiluja, torijäätelöitä, uimarantoja ja ihan vaan rentoa meininkiä Iisalmessa. Ja vaikka savon murre ei ehkä vielä ole täysin hallussa, olen kuitenkin oppinut ymmärtämään sitä – ainakin melkein!

Ihanaa kesän odotusta toivottaen,
Alina

Alina Ruhanen Helsingin Tuomiokirkon edessä.

KOEASUKKAAN KESÄ 2023 – Olemisen rauhaa ja positiivisia kokemuksia, Reetta Sojakka

Hain koeasukkaaksi Iisalmeen hyvin avoimin mielin ja ajatuksella miksipäs ei.

En ole aiemmin asunut pienemmissä kaupungeissa, eikä Iisalmikaan ollut entuudestaan minulle tuttu paikka. Jonkin sortin rauhan kaipuu ja betoniviidakon keskellä asumisen epämiellyttävyys sai minut tarttumaan tähän upeaan tilaisuuteen.

Kesäni Iisalmessa oli henkilökohtaisesti merkittävä ja koin sisimmässäni ajatusmaailman muutoksia. Olen pitänyt itseäni kovin cityihmisenä, mutta tämän kesän myötä koen ehdottomasti kaipaavani rauhaa ja luonnonläheisyyttä arkeeni. Iisalmessa arkeen mahtui enemmän vapaa-ajan aktiviteetteja ja olemisen rauhaa, sillä asiat olivat yksinkertaisesti lähempänä toisiaan. Nautin suunnattomasti laajasta vapaa-ajan aktiviteettien tarjonnasta; kulttuurista, liikunnasta ja luonnosta. Olin yllättynyt kuinka paljon kaikkea ihanaa tekemistä kaupungista löytyi!

Aikani Iisalmessa hujahti hurjaa vauhtia. Jos minun pitäisi valita kesältä muutamat kohokohdat, olisivat ne ehdottomasti Oluset, Tiillikkajärven kansallispuistossa telttailu, Runni Span poreet ja potkunyrkkeilytreenit NHB:llä. Kesä Iisalmen varhaiskasvatuksessa oli positiivinen kokemus. Erityisesti Kirkkopuiston Montessoripäiväkoti jäi mieleeni sydämellisestä henkilökunnasta ja mielettömän kauniista puitteista. Pienessä kaupungissa koin ilahduttavasti perheiden kanssa tehtävän yhteistyön jossain määrin tiiviimpänä ja yhteisöllisempänä kuin isossa kaupungissa.

Voisin ehdottomasti nähdä itseni asumassa Iisalmessa, joko työn, opiskelun tai sosiaalisten suhteiden perässä muuttaessa. Minulla jäi hyvä vaikutelma kaupungin asukkaista ja kohtaamisistani ihmisistä. Kaupungissa on ihania asuinalueita ja mahdollisuuksia rakentaa oman näköistä elämää.

Mielestäni Iisalmi on rakentanut imagoaan hienosti. Kaupungissa on monia mielenkiintoisia majoitusmahdollisuuksia ja sen myötä matala kynnys tutustua kaupunkiin esimerkiksi lomareissun puitteissa. Iisalmen kesä on täynnä mahtavia tapahtumia ja koen tarjonnasta löytyvän jokaiselle jotakin.

Reetta Sojakan kanavat:
Instagram: @reetta.sojakka(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Nettisivut: www.reettasojakka.yoga/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

KOEASUMINEN 2023 – Ysaon sisustusalan opiskelijoiden tunnelmia koeasunnolta

By Iisalmi -allekirjoitettu yhteistyöteko saa jälleen jatkoa, sillä tänä vuonna jo viidettä kertaa Petterinkulma Oy:n koeasunnoksi tarjoama vuokrakoti remontoidaan ja sisustetaan Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan opiskelijoiden toimesta. Tuleva koeasukas Reetta on kertonut etukäteen mieltymyksiään sisustuksesta, ja nämä toiveet opiskelijat ottavat projektissa huomioon. Kesäkodin ja sen asukkaan vakuuttaa paikallinen elämänturvaaja LähiTapiola Itä, ja lisäksi Kaisanet Oy tarjoaa koeasukkaalle verkkoyhteydet ja palvelut. Tästä Ysaon opiskelijoiden blogista pääset seuraamaan remontti- ja sisustusprojektia vaihe vaiheelta nähden samalla, kuinka Petterinkulman kaksio kokee kevään aikana muodonmuutoksen vuoden 2023 koeasunnoksi sekä Reettan viihtyisäksi kesäkodiksi!

Alkukeväästä Iisalmen kaupungin, Petterinkulman sekä Ysaon edustajia kokoontui yhteispalaveriin, jossa lähdettiin kartoittamaan yhdessä koeasunnon remontti- ja sisustusprojektin toteuttamista ja aikataulua. Koska kyseessä on jo viides yhteistyövuosi peräkkäin koeasumisen projektin parissa, aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja pystytään pitkälti hyödyntämään. Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan opiskelijat Alisa Karppinen, Jaana Kallio, Jenni Pääkkönen ja Linnea Hiltunen suorittavat tämänvuotisen koeasunnon remontti- ja sisustusprojektin, ja he pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. Heidän opintoihinsa kuuluu mm. sisustussuunnitelman laatiminen asiakkaalle, kustannuslaskemat, 3D-mallinnus ja erilaiset sisärakennusvaiheiden työt, kuten maalaus-, tapetointi-, laatoitus, – kalusteasennus- ja lattianasennustyöt. Osaa näistä töistä he pääsevät toteuttamaan koeasunnon remonttikohteessa.

Katso opiskelijoiden kanssa kuvattu videohaastattelu koeasunnolta!

Miten remontti edistyi ja millaisia valintoja tehtiin materiaalien, sisustamisen ja hankintojen suhteen? Lue blogista lisää!

Ajankohtaista

Kesän 2024 koeasukas Alina Ruhanen Kuopiosta esittäytyy

Koeasukkaaksi Iisalmeen kesällä 2024 saapuva Alina Ruhanen esittäytyy.

Nainen istuu sohvalla.

Koe Iisalmi Instagramissa!

Täysin ilmaiseen koeasumiseen valittu koeasukas viestii kesän ajan kokemuksistaan Koe Iisalmi -Instagram-tilillä.

Koe Iisalmi – Instagram (siirryt toiseen palveluun)