Siirry sisältöön

Alkukeväästä Iisalmen kaupungin, Petterinkulman sekä Ysaon edustajia kokoontui yhteispalaveriin, jossa lähdettiin kartoittamaan yhdessä koeasunnon remontti- ja sisustusprojektin toteuttamista ja aikataulua.

Koska kyseessä on jo viides yhteistyövuosi peräkkäin koeasumisen projektin parissa, aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja pystytään pitkälti hyödyntämään. Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan opiskelijat Alisa Karppinen, Jaana Kallio, Jenni Pääkkönen ja Linnea Hiltunen suorittavat tämänvuotisen koeasunnon remontti- ja sisustusprojektin, ja he pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. 

Heidän opintoihinsa kuuluu mm. sisustussuunnitelman laatiminen asiakkaalle, kustannuslaskemat, 3D-mallinnus ja erilaiset sisärakennusvaiheiden työt, kuten maalaus-, tapetointi-, laatoitus, – kalusteasennus- ja lattianasennustyöt. Osaa näistä töistä he pääsevät toteuttamaan koeasunnon remonttikohteessa.

17.-21.4.2023 – Suunnittelua ja materiaalien valitsemista

Aloitettiin tämä viikko kartoittamalla tapetteja ja sävymaailmaa tulevan koeasukkaan toiveet huomioiden. Koeasukas toivoi uuteen kotiinsa boho-tyyliä, jonka pohjalta valitsimmekin olohuoneen ja makuuhuoneen korosteseiniin luontoaihetta ja vihreää väriä. Asuntoon oli juuri vaihdettu harmaa lattiamatto, joka rajasi vaihtoehtoja suhteellisen paljon, joten koimme vihreän värin ja luontoaiheiset tapetit sointuvaksi yhteen lattian kanssa.

Remonttiin käytettävät viisi erilaista tapettivaihtoehtoa.
Suunnitelmakuvat boho-tyylillä sisustetusta parvekkeesta, olohuoneesta ja makuuhuoneesta.
Tapettivaihtoehtoja ja sävymaailmaa sekä materiaali- ja sävymaailman ideointia.

Valituista materiaaleista teimme materiaalilaskelmat, joiden pohjalta kävimme työpaikkaohjaajamme, Petterinkulman Teija Raerinteen kanssa ostoksilla. Loppuviikon ohjelmassa on lattian ja kalusteiden suojausta, seinien tasoitusta ja maalausta.

Huomiovaatteisiin pukeutunut henkilö tasoittamassa remonttikohteessa vaaleaa huoneen seinää.

24.-28.4.2023 – Pintojen maalausta ja uudistamista

Tällä viikolla olemme maalanneet koeasunnon kattoa ja seiniä. Maalasimme olohuoneen seinään myös vihreän korosteseinän.

Kahden kuvan kollaasi, jossa toisessa henkilö suojaa maalarinteipillä ikkunanpielet. Toisessa kuvassa henkilö maalaa vihreällä maalilla valkoista seinää.
kollaasi5.jpg

Lisäksi olemme saaneet ikkunoiden ja parvekkeen oven uudistusprojektin alkuun. Revimme vanhat tiivisteet pois ja olemme hioneet ja maalanneet ikkunoiden karmeja. Remppa on edennyt tähän asti lähinnä olohuoneessa ja makuuhuoneessa, mutta loppuviikosta saimme jo keittiön ja eteisenkin katoon maalia ja poistettua välitilan silikoneja.

Kahden kuvan kollaasi, jossa henkilöt maalaavat molemmissa valkoisella maalilla huoneen kattoa.

2.-5.5.2023 – Ikkunoiden ja ovien viimeistelyä, maalausta ja tapetointia

Tällä viikolla olemme saaneet ikkunoiden ja parvekkeen oven uudistusprojektin loppuun. Vaihdoimme ikkunoihin ja oviin uudet tiivisteet, ja maalasimme ikkunoiden karmit ja ovet loppuun. 

Kaksi huomiovaatteisiin pukeutunutta henkilöä vaihtamassa ikkunaan ja oveen uusia tiivisteitä.

Lisäksi keittiön ja eteisen seinät ovat saaneet maalia ja makuuhuoneen seinään saatiin tapetti. Asensimme myös keittiön ja makuuhuoneen kaappeihin vetimet.

8.-12.5.2023 – Listojen laittamista, ovien asentamista ja haastatteluhommia!

Tällä viikolla naapurit ovat viimeistään huomanneet, että täällä tehdään remonttia! Ohjelmassa on nimittäin ollut peite -ja jalkalistojen asennusta, mikä on vaatinut betoniseinien poraamista, sirkkelöintiä ja vasaran pauketta. Olemme asentaneet myös makuuhuoneen oven ja välioven. Lisäksi maalasimme keittiön välitilan vaalean harmaaksi.

Kahden kuvan kollaasi, jossa toisessa työkaluja remonttikohteen lattialla, kuten vatupassi sekä porakone. Toisessa kuvassa huomiovaatteisiin pukeutunut henkilö poraa huoneen seinää.
kollaasi12.jpg

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen maalasimme myös eteisen seinän vihreällä värillä. Remontti alkaa olla jo loppusuoralla ja kohta päästäänkin jo miettimään kalusteita ja sisustusta.

Olihan tällä viikolla myös hieman erilaista hommaa, sillä Iisalmen kaupungin edustaja tuli tekemään meidän kanssa videohaastattelua koeasunnon remontista.

15.-19.5.2023 – Remonttiosuuden viimeistelyä

Tällä viikolla olemme tehneet remontin viimeistelyjä. Asensimme viimeiset listat paikalleen ja säädimme kaappien ovet.

Kahden kuvan kollaasi, jossa toisessa henkilö poraa keittiön allaskaapin ovea. Toisessa kuvassa porakone on vaakatasossa hyllyllä.

Asensimme myös keittiöön työtasot, jotka olivatkin alkuperäisestä poiketen valkoiset, eikä harmaat. Lisäksi asensimme pistorasiat ja valonkatkaisimet. Nytpä koeasunnolla alkaisi olla siivousta vaille valmista remontin osalta!

Kahden kuvan kollaasi, jossa henkilöt asentavat keittiön allaskaapin ovea. Toisessa kuvassa henkilö käyttää vatupassia.

22.-26.5.2023 – Reissu Ikeaan sekä asunnon kalustamista ja sisustamista

Remonttityöt on nyt tehty ja tällä viikolla olemme käyneet hankkimassa asunnolle uusia kalusteita Ikeasta, sekä tehneet asunnon sisustamista. Budjetin rajallisuus toi omat haasteensa uusien kalusteiden hankintaan, mutta onneksi pystyimme hyödyntämään myös jo aiemmin hankittuja kalusteita edellisiltä koeasumisen vuosilta.

Kalusteita hankinnan yhteydessä teimme Ysaon logistiikkapuolen opiskelijoiden kanssa yhteistyötä kalusteiden kuljetuksen osalta. Tämä ja muut mukana olleet tahot sekä heidän kanssaan tehty yhteistyö antavat meille hyviä valmiuksia toimia moniammatillisesti työelämässä.

Kahden kuvan kollaasi, jossa toisessa kuvassa henkilö istuu sohvalla ja toinen lattialla lukien hyllyn kasaamisohjetta. Toisessa kuvassa henkilö seisoo ruokapöydän päällä asentaen boho-tyylistä lamppua kattoon.

29.-31.5.2023 – Projektin päättyminen

Nyt asunto on sisustettu ja stailattu, ja on valmis luovutettavaksi koeasukkaan käyttöön. Koeasukas oli toivonut asuntoon boho-tyyliä ja pastellin sävyjä. Olohuoneen, keittiön, eteisen sekä parvekkeen kalusteet ja materiaalit valittiin boho-tyylin mukaisesti. Pastellin sävyjä puolestaan käytettiin makuuhuoneen materiaaleissa.

Kuva sängystä makuuhuoneessa.
Peili ja hylly olohuoneessa.

Projekti on ollut mukava kokemus ja olemme lopputulokseen ihan tyytyväisiä, vaikka pieniä haasteita toikin se, kun emme pystyneet vaikuttamaan aivan kaikkiin asunnon pintoja koskeviin valintoihin.

Keittiön tasoja ja ruokapöytä.

Toivomme, että Reetta tulee viihtymään ja tuntemaan olonsa kotoisaksi uudessa asunnossa!

– Alisa, Jaana, Jenni ja Linnea