Siirry sisältöön

Iisalmen kaupungin varhaiskasvatus ja koulut saavat hyödyntää liikuntapaikkoja maksutta. Ahkerassa käytössä on Sankariniemen stadion, liikuntahalli, jalkapallohalli ja jäähalli. Uimahalli liikuntapaikkana liikuttaa lapsia ja nuoria omatoimisten käyntien, uimakoulujen ja uimaopetuksen muodossa. Uimahallin uinninohjaajat vastaavat iisalmelaisten alakoulujen uinninopetuksesta.

Keväästä 2021 lähtien olemme olleet mukana Harrastamisen Suomen mallin hankkeessa, joka on OKM:n toimintamuoto tavoitteenaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen monipuolisen harrastamisen kautta. Liikuntapalvelut hallinnoi ja koordinoi IHMe – Iisalmen Harrastamisen mallia. Lasten ja nuorten omatoimista harrastamista tuemme mobiilisovellus Nuorisopassin kautta.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen eteen teemme tavoitteellisesti toteuttaen konkreettisia toimenpiteitä kohderyhmät huomioiden aina varhaiskasvatuksesta nuoriin aikuisiin saakka.

Kaksi lasta kiipeilee uimahallin kiipeilyseinällä.

Peruskoululaisten maksuttomat omatoimiset uinnit

Iisalmen kaupunki tukee lasten ja nuorten hyvinvointia sekä omaehtoista harrastamista uimahallikäynnein. Nämä Iisalmen kaupungin tukemat, oppilaille maksuttomat, koululaisten Nuorisopassi ja IHMe sporttariuinnit on jaettu Iisalmen uimahallissa lukukauden aikana (toiminta on tauolla koululaisten kesäloman aikaan) seuraavasti:

1.-4. lk IHMe Sporttariuinti perjantaisin klo 14-16

5.-9. lk Sisäänpääsy Nuorisopassilla kerran viikossa oman aikataulun mukaan uimahallin aukioloaikojen puitteissa (huom. ei koske kuntosalia, pelkkä uinti). Etu ladattu Nuorisopassiin.

7.-9. lk IHMe uinti (tai kuntosali) arkisin klo 13-17. Kirjautuminen kassalla Nuorisopassilla.

IHMe ja Nuorisopassiuinnit ovat omatoimista harrastamista, ei ohjattua toimintaa.

Jotta oppilas voi tulla uimaan itsenäisesti, tulee hänellä olla vähintään 25m:n uimataito. Iisalmen uimahallissa uimataito testataan uimavalvojan toimesta ja merkataan ylös. Testi- eli ”kampauinnin” suorittamisesta oppilas saa itselleen kamman. Mikäli riittävää uimataitoa ei ole, tulee oppilaan mukana olla uimataitoinen aikuinen. Iisalmen kaupungin tukema, oppilaalle maksuton sporttariuinti koskee ainoastaan oppilasta, ei mukana olevaa aikuista.

Oppilaiden tulee käyttäytyä uimahallissa yleisten sääntöjen ja henkilökunnan antamien ohjeiden mukaisesti.

Maksuttomat perhe- ja pienryhmävuorot

Jalkapallo- ja liikuntahallia voi varata maksutta iisalmelaisten lapsiperheiden yhteisiin liikuntahetkiin niinä aikoina, kun halli ei ole muussa käytössä. Perhevuorot ovat tarkoitettu iisalmelaisille lapsiperheille, alle 18-vuotiaille lapsille ja huoltajille. Tämän lisäksi maksuttomien perhevuorojen varausoikeus on lastensuojeluyksikön tai perhekodin työntekijällä sekä perhesosiaalityön ammatillisella tukihenkilöllä, kun he harrastavat yhdessä asiakkaidensa tai yksikössä asuvien alle 18-vuotiaiden kanssa.

Perhevuoroksi hyväksytään myös junioreiden pienryhmien taitovuorot. Mahdollisuus taitovuorojen varaamiseen on kaikilla iisalmelaisilla järjestöillä lajitaustasta riippumatta. Vuoroa ei voi varata joukkueharjoittelua varten.

Koulujen saleihin on mahdollisuus varata vakiovuoroja maksuttomalla perhevuoroperiaatteella varsinaisten vakiovuorojen alkamisen jälkeen. Vakiovuorojen käyttöehdot koskevat myös perhevakiovuoroja. Maksuttomat perhevakiovuorot eivät koske pienryhmien taitoharjoittelua.

Perhe- ja taitovuorolla tulee olla mukana täysi-ikäinen vastuuhenkilö ja tila tulee varata vastuuhenkilön toimesta aina etukäteen joko uimahallin kassan tai sähköisen järjestelmän kautta. Varauksen voi tehdä enintään kaksi viikkoa ennakkoon. Liikuntapalveluilla on vuoron peruutusoikeus järjestöjen tarpeen tai suuren tapahtuman sattuessa samaan aikaan.

Perhevuorovaraukset tehdään uimahallin kassan asiakaspalvelun tai WebTimimin sähköisen asioinnin kautta. Vuoron pituus maksimissaan 2h.

Usein kysytyt kysymykset

  • Isovanhemmat haluaisivat varata perhevuoron lastenlasten kanssa yhdessä liikkumiseen, onko se sallittua? Kyllä on, kun kyse on iisalmelaisista perheistä.
  • Voinko varata liikuntahallin alakerrasta kentän aikuisille pelailuun ja lapsille tatamin heidän omia touhuja varten? Perhevuoron tarkoitus on yhdessä liikkuminen, joka ei toteudu tässä tapauksessa. Näin ollen maksutonta perhevuoroa ei voi varata tällä tavalla. Lasten liikkuessa tilassa tulee olla aina vastuuaikuinen, tatami ja pelikenttä ovat kaksi eri tilaa.
  • Voinko ottaa täysi-ikäisen lapsen mukaan perhevuorolle? Kyllä, kunhan mukana on myös alle 18-vuotiaita lapsia. Jos pelaat ainoastaan aikuisen lapsen kanssa, on vuoro maksullinen.
  • Saako maksuttoman perhevuoron varata yhdessä toisen lapsiperheen kanssa? Kyllä voi.
  • Olen varannut perhevuoron, mutta lapsi tuleekin kipeäksi, voinko tulla pelaamaan puolisoni kanssa? Kyllä voit, mutta vuoro muuttuu maksulliseksi ja asiasta tulee ilmoittaa uimahallin kassalle.

Lasten synttärit liikuntahallilla

Liikuntahallia voi varata lasten synttärijuhlia varten uimahallin kassan kautta. Synttärit voi järjestää joko yläkerran tatamilla tai liikuntahallin alakerrassa. Synttäriherkut tulee tarjoilla ja syödä alakerran aulatilassa, joka tulee siistiä tilaisuuden jälkeen. Tatamilla tai kenttäalueella kaikki syöminen tai juominen on ehdottomasti kielletty.

Synttärivuorovaraukset tehdään uimahallin kassan kautta. Vuoroja varatessa tulee huomioida mahdollinen valmistelu- ja järjestelyaika. Liikuntapalveluilla on vuoron peruutusoikeus järjestöjen tarpeen tai suuren tapahtuman sattuessa samaan aikaan.  Mikäli vuoro on varattu joko ala- tai yläkertaan, on mahdollista, että toisessa tilassa on varattuna vuoro toiselle käyttäjälle. Huomioitavaa on, että Kankaan kentän jalkapallo-otteluissa pukuhuoneet on liikuntahallilla. 

Avaimen liikuntahallille saat uimahallin kassalta, jonne tilavuokra avainta noudettaessa maksetaan.

Liikuntahallin yläkerran varastossa on vapaassa käytössä olevia liikuntavälineitä kuten hyppynaruja, vanteita, leikkitunneleita- ja varjoja, erilaisia palloja, hernepusseja sekä merkkauslaattoja. Mikäli välineitä lainataan, tulee ne palauttaa nimetyille paikoille takaisin. 

Synttärivarauksen hinta: yläkerran tatami 12€ / h, alakerta 16€ / h.

Poika pyöräilee metsässä.

Lisätietoja

Uimahallin asiakaspalvelu
puh. 040 350 2534, uimahalli@iisalmi.fi

Iisalmen harrastamisen malli logo

IHMe Iisalmen Harrastamisen malli

OKM:n tukeman hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastaa voi joko koululla tai harrastuspaikoilla ohjatusti tai omatoimisesti.

Lue lisää
Nuoret näyttävät etusovellusta

Nuorisopassi ja Fredo App

Iisalmen kaupunki tukee lasten ja nuorten hyvinvointia ja omaehtoista harrastamista peruskoululaisten Nuorisopassilla ja toisen asteen Fredo Appilla.

Lue lisää

Ajankohtaista

Toimijahaku Iisalmen harrastamisen malliin kaudelle 2025-2026

Iisalmen harrastamisen mallin hanke hakee toimijoita tulevalle kaudelle 2025-2026. Iisalmen harrastamisen malli on osa Suomen harrastamisen mallia, johon haetaan vuosittain hankeavustusta. Maksutonta, oppilaiden toiveisiin perustuvaa iisalmelaisille 1-9.lk. peruskoululaisille kohdennettua harrastustoimintaa järjestetään jokaisella kymmenellä alakoululla ja yläkoululla. Harrastustoiminta voidaan järjestää myös muilla harrastuspaikoilla, mikäli harrastuksen sisältö sitä edellyttää. Toiminnan tulee tapahtua välittömästi koulupäivän yhteydessä, ryhmän kokoontua säännöllisesti ja kestää koko lukukauden ajan. Poikkeuksena 7-9.lk suunnatut harrastuskokeilut 1-2krt.

Harrastusten tarjoajat voivat ilmoittaa kiinnostuksestaan toimia ensi kaudella IHMe-harrastusten järjestäjänä lomakkeen(siirryt toiseen palveluun) kautta.
Vastauksia pyydetään 21.2.2025 mennessä.

Pohjois-Savon Urheilugaala 31.1.2025

Yksi maakuntamme odotetuimmista liikunta- ja urheilukulttuurin tapahtumista, Pohjois-Savon Urheilugaala järjestettiin perjantaina 31.1.2025 Kuopion kaupunginteatterilla Tapahtumassa palkitaan vuosittain ansioituneita toimijoita hyvin monessa eri kategoriassa menestyneitä urheilijoista taustavaikuttajiin ja kuntien vuoden liikuttajiin.

Iisalmen vuoden 2024 liikuttajaksi valittiin Iisalmen Peli-karhut Mestisjoukkue. Palkinnon vastaanotti puheenjohtaja Mika Salonen (kuva Jari Turunen).  Myös toinen merkittävä palkinto tuli meille Iisalmeen. Elämänura-palkinnolla muistettiin Iisalmen Naisvoimistelijat ry:n pitkäaikaista toimijaa Eija Randelinia.

Pitkäjänteinen työ iisalmelaisten liikkumisen ja liikuttamisen eteen on todellakin palkinnon arvoinen! Lämpimät onnittelut palkituille!

Ulkojäät pois käytöstä 30-31.1.

Lämpimän sään vuoksi ulkojäitä ei pystytä kunnostamaan to-pe 30-31.1. Poikkeuksena Kankaan tekojää, joka on luistelukunnossa.
Sääennuste lupaa onneksi viikonlopulle pakkasia Reaaliaikaisen tilanteen laduista ja ulkojäistä löydät sivulta www.iisalmi.fi/ladut

Iisalmen jäähalli-/monitoimiareenaselvitys on valmistunut

Iisalmen kaupunki toteutti syksyllä 2024 jäähalli-/monitoimiareenaselvityksen. Selvityksen tekeminen toteutettiin avoimella tarjouskilpailulla, jonka voitti FCG Finnish Consulting Group. Selvitys valmistui joulukuussa 2024. Selvitys on käyty läpi yhteistyössä iisalmelaisten jääurheiluseurojen kanssa 23.1.2025.

Selvityksen tavoitteena oli arvioida uuden jäähallin tai monitoimiareenan sijoittumis- ja rakentamisvaihtoehtoja. Vaihtoehdoissa tuli huomioida rakentajien ja käyttäjien näkökulmaa. Selvityksessä arvioitiin lisäksi rahoitus- ja hallinnointimallivaihtoehtoja sekä kaavoituksellisia kysymyksiä.

Selvityksessä tarkasteltavia sijaintipaikkoja olivat Kankaan liikunta-alue, linja-autoaseman alue sekä Luuniemen juhlakenttä. Sijaintivaihtoehdoista soveltuvin uuden jäähallin tai monitoimiareenan sijaintipaikaksi on konsulttien arvion mukaan Kankaan liikunta-alue.

Kaupungin järjestämässä selvityksen esittelytilaisuudessa paikalla olivat edustajat kaikista iisalmelaisista jääurheiluseuroista. Näitä seuroja ovat Iisalmen Peli-Karhut Juniorit ry, Iisalmen Taitoluistelijat ry, Iisalmen Peli-Karhut ry ja IPK Hockey Oy. Jääurheiluseurojen edustajien yhteiset näkemykset ovat:

– Kankaan liikunta-alue on ensisijainen vaihtoehto uuden jäähallin/monitoimiareenan sijoittamiselle. Jäähallin/monitoimiareenan rakentamisen edellytys on, että jääurheilun harrastajille turvataan kaksi jäätä myös tulevaisuudessa eli yhden jään vaihtoehto ei tule kysymykseen.
– Jäähallin/monitoimiareenan lisäksi erillinen harjoitusjäähalli on välttämätön. Harjoitusjäähallina voi toimia nykyinen jäähalli. Harjoitusjäähallin hintojen on oltavat kohtuullisia, jotta lasten ja nuorten harrastamisen kustannus voidaan pitää kohtuullisena.
– Jääurheiluseurojen tahtotila on, että uuden jäähallin/monitoimiareenan rakentamista ei pitkitetä ja että hanke etenee.

Jäähallin uudistamis-/peruskorjaushankkeen suunnittelu ja rakentamisen aloitus on sisällytetty kaupunginvaltuuston joulukuussa 2024 hyväksymään talous- ja toimintasuunnitelmaan vuosille 2027–2029 (varaus 6,8 milj. euroa). Keskustelu asiasta jatkuu ja asia on esillä seuraavan kerran viimeistään syksyllä 2025, kun talousarviovalmistelu vuosille 2026–2028 käynnistyy. Selvitystä tullaan käyttämään taustamateriaalina asian jatkovalmistelussa.

Jäähalli-/monitoimiareenaselvitys on luettavissa Iisalmen kaupungin verkkosivuilta: http://www.iisalmi.fi/jaahalli(siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoja:
Jukka Ryhänen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, puh. 044 583 5869
Jarmo Ronkainen, kaupunginjohtaja, Iisalmen kaupunki, puh. 040 661 5351
Niina Jaatinen, Iisalmen Peli-Karhut Juniorit ry, puh. 044 9863284, niina.jaatinen@ipk.fi
Johanna Kauppinen, Iisalmen Taitoluistelijat ry, puh. 040 7272999, iisalmentaitoluistelijat@gmail.com
Mika Salonen, Iisalmen Peli-Karhut ry, puh. 0400 679625, mika.salonen@ipk.fi
Jarmo Ylisipola, IPK Hockey Oy, puh. 0400 998399, jarmo.ylisipola@ipk.fi

Toiminta-avustusten ja muiden harkinnanvaraisten kohdeavustusten haku yhdistyksille on alkanut

Iisalmen kaupungin sivistys- ja hyvinvointitoimialan avustushaku iisalmelaisille rekisteröidyille yhdistyksille vuonna 2025 on käynnistynyt! Avustusten hakuaika on 20.1.-21.2.2025.

Haettavat avustukset ovat:

· Kulttuurijärjestöjen toiminta-avustukset
· Liikunta- ja nuorisojärjestöjen sekä vammaisjärjestöjen liikunnan toiminta-avustukset
· Muut harkinnanvaraiset kohdeavustukset

Päivitetyt avustusten myöntämisperusteet sekä sähköiset hakemuslomakkeet löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.iisalmi.fi/avustukset(siirryt toiseen palveluun)

#byiisalmi #tehdäänihmeitäyhdessä #elämänikunnossa

Kiireneutraalit kaupunkikahvit kutsuvat asukkaita yhteisen keskustelun äärelle 

Iisalmen kaupunki järjestää kevättalven aikana uudenlaisia kuntalaisten kohtaamishetkiä, kiireneutraaleja kaupunkikahveja, jo ennestään yhteisöllisyydestään tutuksi tulleessa paikassa, IPK:n ylläpitämässä Karhun Kellarissa. Ensimmäiset kaupunkikahvit järjestetään keskiviikkona 29.1.2025 klo 14–15. Tuolloin teemana on Ihmeiden Iisalmi – vetovoimainen ja elinvoimainen seutukeskus sekä kaikkia kahvihetkiä yhdistävä hyvinvoinnin teema – se on olennainen osa Iisalmen kiireneutraaliutta. Mukana tammikuun kahveilla ovat kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen ja elinkeinojohtaja Terho Savolainen. Matalan kynnyksen kahvihetkiin toivotaan runsasta osallistumista iästä ja muista taustatekijöistä riippumatta.  

Kaikissa Kiireneutraalit kaupunkikahvit -tapahtumissa on vaihtuvien johdon edustajien lisäksi mukana hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori Hanna Holopainen, joka näkee tilausta tällaisille kaikille avoimille kohtaamisille:

”Kutsumme kaikkia mukaan kohtaamisiin, joissa ei ole tiukkaa ohjelmaa, vaan ideana on jutella kiireettömästi arjen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Odotan kuulevani toisilta asukkailta ideoita harrastuksiin tai muihin hyvinvointia lisääviin tekijöihin. Ja on lupa tulla ihan vain kuuntelemaankin, kohtaamiset ovat tärkeitä niinkin!”

”Idea kiireneutraaleista kaupunkikahveista juuri Karhun Kellarissa liittyy myös siihen, että IPK on By Iisalmi -lähettiläämme, ja he ovatkin omalta osaltaan näyttäneet, mikä merkitys ja voima yhteisöllisyyden rakentamisella on. IPK:n peleihin voi tulla juuri sellaisena kuin on ja ne kokoavat yhteen laajasti erilaisia ihmisiä. Toivomme, että jotain samaa henkeä saisimme kahvihetkiinkin luotua”, kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

Karhun Kellarissa Kiireneutraali Iisalmi -teema näkyy myös siten, että aiemmin Iisalmen kaupunginkirjastossa palvellut Kiireneutraali Olkkari siirtyi vuodenvaihteessa osaksi Karhun Kellarin palvelua. Olkkaria voi edelleen lainata esimerkiksi yritystilaisuuksiin tai tapahtumiin – viimeksi Olkkari oli lainassa Ysaon henkilöstötapahtumassa ja By Iisalmi -seminaarissa.

Arjen hyvinvointi on tärkeä puheenaihe – kunnilla on velvoite edistää hyvinvointia

Kunnilla on lakisääteinen velvoite edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä (Kuntalaki 410/2015, 1 § ja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, 6§). Hyvinvoivat asukkaat ovat elinvoimaisen kaupungin edellytys. Iisalmelaisille onkin voinut jo tulla tutuksi mainoslause, jonka mukaan asukkaiden halutaan olevan elämänsä kunnossa. Jotta lause ei jäisi vain paperille ja kauniiksi sanoiksi, tehdään Iisalmessa pitkäjänteistä ja suunnitelmallista hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työtä laaja-alaisesti. Hyvinvointia edistäviä toimia tehdään kunnan kaikilla sektoreilla ja nyt alkavat Kiireneutraalit kaupunkikahvit tarkastelevatkin hyvinvointia strategisten teema-alueiden kautta – ensimmäisenä sivutaan Ihmeiden Iisalmi -teema-alueen elinvoiman, vetovoiman ja hyvinvoinnin keskinäistä liittoa:

”Seutumme elinvoiman ja vetovoiman vahvistaminen turvaa osaltaan myös kuntalaisten hyvinvointia lisäämällä työnteon ja osallisuuden mahdollisuuksia. Elinvoimainen ja taloudellisesti hyvin pärjäävä kaupunki pystyy tarjoamaan riittävät resurssit myös hyvinvointia lisääviin palveluihin. Elinvoimaisessa kaupungissa on myös lukuisia eri alojen yrittäjiä ja kolmannen sektorin toimijoita tekemässä kuntalaisten arjesta parempaa – esimerkiksi lukuisat liikunta-alan yritykset toimivat kohtaamisen ja liikkumisen keskuksina ja yhteisöllisyyden rakentajina”, toteaa elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

”Hyvinvointia voi tarkastella hyvin monella eri tasolla ja sen lisäksi, että me Iisalmen kaupungilla seuraamme esimerkiksi hyvinvointikertomusta ja muita raportteja, on tällaiset kasvokkaiset matalan kynnyksen kohtaamiset tärkeitä paikkoja kuulla kuntalaisten ajatuksia aiheesta. Kuulen oikein mielelläni, mitkä asiat ovat iisalmelaisille tärkeitä arjen iloja. Uskon, että hyviä vinkkejäkin tulemme saamaan siitä, miten kaupunki voi olla edistämässä arjen hyvinvointia”, ennakoi Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.

Kiireneutraaleja kaupunkikahveja on sovittu alustavasti järjestettävän kolme kertaa (29.1., 26.2. ja 26.3.) Mikäli kahvihetket osoittautuvat toimivaksi tavaksi lisätä kuntalaisten osallisuutta, voidaan niitä jatkaa ja harkita kevätkesällä myös siirtymistä ulkoilmaan torikahvien merkeissä.