Kirjasto
Iisalmen kirjasto on väylä tapahtumiin, tietoon ja lukutaidon äärelle – kaiken ikäisille. Kirjastossa voit viettää aikaasi opiskellen, lukien, musiikkia kuunnellen tai pelaten. Se on paikka tiedonnälkään, oleiluun ja ystävien tapaamiseen.
Iisalmen kirjasto on väylä tapahtumiin, tietoon ja lukutaidon äärelle – kaiken ikäisille. Kirjastossa voit viettää aikaasi opiskellen, lukien, musiikkia kuunnellen tai pelaten. Se on paikka tiedonnälkään, oleiluun ja ystävien tapaamiseen.
Kirjastoauto Pokkari palvelee asiakkaita taajamissa ja maaseudulla. Omatoimitila on avoinna asiakkaille ma-su klo 7 – 21. Tilaan kirjaudutaan kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kirjaston verkkopalvelujen kuten lainojen uusiminen ja varausten tekeminen on mahdollista ympäri vuorokauden Rutakko-verkkokirjaston kautta.
Iisalmen kaupunginkirjasto järjestää tapahtumia, tekee yhteistyötä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa sekä palvelee erityisasiakkaita. Lapsilla ja aikuisilla on mahdollisuus osallistua kirjaston monipuolisiin tapahtumiin esim. kirjailijavierailuihin ja satutuokioille. Kirjasto on aktiivisesti mukana kaupungin yhteisissä tapahtumissa kuten IpanaIisalmessa ja Ihmeiden illassa. Tutustu tapahtumiimme kirjaston verkkosivuilla. Kirjasto kehittää toimintaansa määrätietoisesti mm. projektien kautta.
Kirjaston ajankohtaiset uutiset, tapahtumat sekä lisää tietoa palveluista löydät Rutakko-verkkokirjastosta. Sivustolla voit myös hakea aineistoa, uusia lainasi ja tehdä varauksia. Huomioithan, että asiakastoiminnot edellyttävät kirjautumista kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla.
Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Iisalmen kaupunginkirjasto
Kirkkopuistonkatu 9
74100 Iisalmi
puh. 040 830 2712
Sähköposti: iisalmi.kirjasto@iisalmi.fi
puh. 040 830 4345
Rutakko-verkkokirjaston sivuilta näet kirjastoauton aikataulut ja pysäkit. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.
Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet. Käyttösäännöt löydät alempaa tältä sivulta.
Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.
Suurinta osaa palveluista voi käyttää kirjaston ulkopuolella ja kaikki palvelut toimivat myös mobiililaitteissa joko selaimella tai osa myös oman mobiilisovelluksen kautta. Palvelut vaativat tunnistautumista ja käyttöoikeuden aineistoihin saa joko kirjastoasiakkuuden tai asuinkunnan perusteella. Kaikkien e-aineistojen käyttö on maksutonta.
Poikkeuksena sähköisiä sanomalehtiä voi lukea vain kirjaston asiakastyöasemilta tai langattoman verkon kautta. Kuntien yhteisessä E-kirjastossa käytetään ensimmäisellä kirjautumisella vahvaa tunnistautumista (Väestörekisterikysely), jonka jälkeen tunnistautuminen tapahtuu mobiililaitteen lukituskoodilla. Käyttöoikeus riippuu asiakkaan asuinpaikasta.
Linkit aukeavat uuteen välilehteen.
Lukukoirat ottavat vastaan innokkaita lukijoita Iisalmessa. Voit varata ajan omalle lukukoirahetkellesi joko kirjaston asiakaspalvelusta tai sähköisesti. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Iisalmen kulttuurielämä tuottaa asukkaille ja vierailijoille elämyksiä ja elinvoimaa. Käy kävelyllä ihmettelemässä julkista taidetta tai kulttuurikeskuksessa konsertissa! Tutustu tällä sivulla kulttuuritarjontaamme ja kaupungin kulttuuripalveluihin.
Kulttuurikeskuksen remontti lähestyy kovaa vauhtia ja talon eri toiminnoille etsitään väistötiloja.
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.
”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.
Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.
Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.
”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.
Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:
”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:
”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.
Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)
Kansainvälisyyspalvelut järjestää yhdessä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa Meetings in Everyday Life – MEL – tapahtuman torstaina 21.11.2024 Ylä-Savon ammattiopistolla klo 16:00-18:00. Tapahtumassa esitellään Ylä-Savon alueen vapaa-ajan toimijoita messutyylisesti. MEL on koko perheen maksuton tapahtuma. Tapahtumassa toiminnallisia esittelypisteitä.
Mukana tapahtumassa Ylä-Savon ammattiopisto, Vieremän kunta, Punainen Risti – Iisalmen osasto, Luetaan yhdessä-verkosto, Iisalmen seurakunta, Savon Ammattiopisto, Perheentalo, Avoin varhaiskasvatus, Iisalmen Kirjasto ja Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko, Unicef – Vapaaehtoiset, Iisalmen Naisvoimistelijat ry, Iisalmen Korvenkävijät ry, Väkkärä – Ylä-Savon ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU sekä Talent Hub Eastern Finland.
Tervetuloa mukaan!
Iisalmen kaupunginkirjastossa on alkanut ”Inspiroiva ja ihmeellinen kirjasto – yhdessä uudistuen kohti tulevaisuutta” toiminnan kehittämisen hanke, jossa palvelumuotoilua käyttäen osallistetaan kaupunkilaiset tulevaisuuden kirjaston ideointiin.
Lukukaudella 2024-2025 tarjolla on lähes 50 maksutonta harrastusryhmää peruskoululaisille. Toiminta on kaikille avointa ja osallistuminen on oppilaille täysin maksutonta, osassa ryhmiä tarjolla on välipala. Ryhmiin voi mennä mukaan koko lukukauden ajan!
Ryhmät alkavat täyttyä, mutta vielä mahtuu hyvin mukaan esimerkiksi seuraaviin ryhmiin: Minecraft, Koodaus ja Pelisuunnittelu, 5-6lk Pelikellari, Parkour ja akrobatia, Sirkus sekä yläkoululaisten ryhmiin kuten Jooga, Kädentaidot, Voima ja ohjatut kuntosaliryhmät.
Harrastuslukujärjestykset ja muun tarvittavan tiedon löydät verkkosivulta www.iisalmi.fi/ihme
Iisalmen kaupunki tukee lasten ja nuorten omatoimista harrastamista Nuorisopassi ja FreddoApp-sovellusten kautta. Nuorisopassi on 5-9.luokkalaisten sovellus ja FreddoApp toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu vastaava järjestelmä, joka on tällä hetkellä lyseolaisten käytettävissä. Sovellukseen on ladattu syyslukukaudelle harrastusetuina mm. käyntejä Saukko uimahallin uimaan ja kuntosalille, Megazoneen, Kulttuurikeskuksen esitykseen ja tuleviin IPK:n edustuksen kotiotteluihin. Lue lisää etusovelluksesta www.iisalmi.fi/nuorisopassi(siirryt toiseen palveluun)