Siirry sisältöön

Hei taas ja mahtavaa elokuun alkua!

Siirtymä elokuuhun tuo myös oman työsuhteeni Iisalmen kaupungilla kohti viimeisiä viikkojaan. Kesän aikana olen jo niin kotiutunut kaupungin horisonttiin ja menopyörteisiin, että tuntuu haikealta hyvästellä tänne tässä ajassa rakennetut arjen kuviot.

Arjen kuvioihin liittyvät keskeisesti myös harrastukset ja vapaa-ajan toiminta. Tässä postauksessa nostan kämmenilleni näkökulman tekemisen merkityksellisyydestä – sain nimittäin kaupungin Instagramin kautta pyynnön kirjoittaa lisää Iisalmen harrastusmahdollisuuksista. Ja niitähän riittää!

Suorana vastauksena Instagramin kautta tulleeseen kysymykseen annan seuraavan vinkkauksen: yksityiskohtaista ja ajankohtaista tietoa kaikenlaisten Iisalmen aktiviteettien, tekemisen, palveluiden ja harrastamisen mahdollisuuksista pääsee löytämään nopeasti esimerkiksi näiden linkkien takaa (avautuvat uuteen välilehteen).

Iisalmen IHMe Harrastamisen malli(avautuu uuteen ikkunaan)

Iisalmen liikuntamahdollisuudet(avautuu uuteen ikkunaan)

Liikuntaa lapsille ja nuorille(avautuu uuteen ikkunaan)

Iisalmi ja tienoot – matkailun verkkokauppa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Tapahtumia Iisalmessa ja seudulla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Spa Hotel Runni(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

Seuraavassa tekstissä puolestaan pohdin siis muutamista tulokulmista sitä, mikä merkitys mielekkäällä tekemisellä ja harrastamisella arjessa oikeastaan on, sekä sitä, millä tavoin juuri Iisalmen menomahdollisuudet ovat vaikuttaneet omaan kesän mittaiseen asumiseeni.

Kaksi pyörää satamassa.

Arjen raamit

Jokainen ympäristö tarjoaa omanlaiset painopisteensä ja vahvuutensa, puitteensa ja mahdollisuutensa. Siten valitsemalla asuinsijan valitsee samalla kehykset arjen sisällöille, harrastuksille ja toiminnoille.

Ainoa teesini läpi koko blogisarjani on käytännössä se, että toivoisin jokaisen voivan mahdollisuuksien mukaan hakeutua itselleen oikealta tuntuvaan ympäristöön. Aikoinaan itse asuinpaikkaa pohtiessani sain ystävältäni hyvän vinkin visioida sitä, millainen päivittäinen elämänpiiri ja –rytmi kussakin ympäristössä ympärille muotoutuisi. Millaisia maisemia arjen reittien varrella olisi? Miten helppo paikassa olisi hakeutua haluamiinsa ympäristöihin?

Mitä kaikkea kussakin ympäristössä voisi tehdä ja harrastaa?

Kerron seuraavaksi käytännön esimerkkejä kesäelämästäni Iisalmessa.

Tekemisen vapautta = loistavia lopputuloksia

Kävelen töihin, koska kaupungintalo on niin lähellä vuokra-asuntoani. Voin joka aamu valita koukata rannan kautta kuuntelemassa hiljaisuutta ja varovaisia laineita, hurjina päivinä jopa pysähtyä hetkeksi ulkokuntoilulaitteille.

Iltapäivät ovat vapautta, valinnanvaraa on hämmentävän paljon. Paloisvuorelle metsää ja näköaloja fiilistelemään? Uimahalliin tehorentoutumaan? Johonkin monista Iisalmen kuntosaleista? Joogaa? Ratsastusta? Matkailuelämyksiä seudun käyntikohteissa?

Kesän ajan olen koostanut menolistaa Iisalmen ja seudun inspiroivista kohteista, joita olen vapaa-ajallani käynyt tutkailemassa.

Kokemukset ja uteliaisuus täysin uudessa paikassa on itse asiassa auttanut minua työnkuvassani, johon olen saanut ammennettua oppimaani.

On ollut vähintäänkin mielenkiintoista viestiä paikallisille kaupungista, jossa itse pyörin vasta ensi kertaa! Kyseinen asetelma on jatkuvasti motivoinut oppimaan lisää Iisalmen mahdollisuuksista ja toivottavasti oman innostukseni kautta myös tuottanut lisäarvoa ja myönteisiä vaikutuksia itse paikallisten arkeen.

Iisalmen kaupungin sillalla kukka-asetelmia.
Iisalmen kaupungin nuorisotalo.

Jos työsuhde olisi ollut yhtään pidempi, olisin lisäksi todennäköisesti lähtenyt innolla puuhailemaan myös monipuoliselle vapaaehtoistoimintakentälle, kansalaisopiston kursseille, seudun kirjoittajayhdistys Sonetin toimintaan sekä jonkin liikuntaseuran syyslukukaudelle. Kiehtovia mahdollisuuksia syksylle olisivat lisäksi olleet ainakin crossfit, teatteriharrastus sekä Iisalmen Ladun, Kameraseuran sekä Pursiseuran toiminta. Omalla kohdallani merkityksellinen tekeminen edustaa vapautta valita monista innostavista vaihtoehdoista – asuinpaikan tarjonnan ja asukkaan välisessä symbioosissa rakentunutta arvomaailmaa ja tarjontaa.

Vapautta toteuttaa itseään juuri omalla tavallaan, löytää arjessa polkuja itsensä luo.

Vapautta kehittää taitoja ja osaamista, kasvattaa sitä kautta itsetuntemustaan. Löytää itsestään uusia puolia, kehittyä yllättäviinkiin suuntiin.

Vapautta kohdata ihmisiä yhteisten mielenkiinnonkohteiden kautta, kuunnella lämmöllä toisten tarinoita. Huomata sen, miten monimutkaisia ja pitkiä reittejä pitkin ihmiset päätyvät yhteen jakamaan samaa tilaa ja aikaa. Löytää siinä ohessa parhaimmillaan jopa uusia itseä kiinnostavia asioita, lisää rikkautta omaan sisäiseen maailmaan.

Esimerkiksi tällaisten vaikutusten takia on tärkeää löytää ympäriltään mahdollisuuksia harrastustoimintaan – mahdollisuuksia itseohjautuvaan kasvuun ja sisäisen motivaation aktivoimaan laajaan vastaanottavaisuuteen ja flow-tiloihin.

Iisalmen satamassa oleva pelastusrengas.

Tee tilaa tärkeille asioille

Lopuksi haluan vielä jakaa pari inspiroivaa Iisalmessa syntynyttä ajatusta harrastamiseen ja yhteistoimintaan liittyen.

Harrastaminenhan ei todellakaan välttämättä ole synonyymi organisoidulle ryhmätoiminnalle. Harrastaminen on mitä tahansa, mihin rakastaa energiaansa ohjata. Jo sanana se ilmaisee toiminnan toistuvuutta, mikä puolestaan kertoo sille omistautumisesta. Ja hienointa tämän tyylin omistautumisessa on se, että se on tyypillisesti täysin vapaaehtoista, ehkä jopa intohimoista. Harrastuksia tukevat olosuhteet mahdollistavat siis parhaimmillaan omien vahvuuksien, taitojen ja kutsumuksen löytämisen. Ympäristön, jossa ne tunnistetaan ja niille on tilaa, jolloin ne pääsevät puhkeamaan kukkaan.

Lisäksi kiehtovia harrastuksia on sadoittain, varmasti tuhansittain. Jos ei omalta tuntuvaa ryhmää löytyisikään, sellaisen suunnittelu ja rantauttaminen on täysin realistista. Suurin lahja, jonka kesäni Iisalmessa onkin minulle antanut, on moneen suuntaan laaja näköala loputtomista järjestelyn ja yhteensovittamisen mahdollisuuksista. Harrastusten, organisoidun toiminnan ja yhteisprojektien kannalta tämä tarkoittaa sillan rakentamista ideoiden ja toteutusten välille – mistä muusta lopputulokset fyysisessä maailmassa saavat alkunsa, elleivät niitä tuottaneiden ihmisten ajatuksista ja uskomuksista?

– Kirsi, Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä 2021