Siirry sisältöön

Petterinkulman kaksio koki kevään aikana muodonmuutoksen vuoden 2022 koeasunnoksi sekä Kristiinan viihtyisäksi kesäkodiksi. Asunnon remontti piti sisällään monta vaihetta alkaen maalis-huhtikuun taitteesta. jolloin Iisalmen kaupungin, Petterinkulman sekä Ysaon edustajia kokoontui yhteispalaveriin. Tällöin lähdettiin kartoittamaan yhdessä koeasunnon remonttiprojektin toteuttamista ja aikataulua.

Koska kyseessä on jo neljäs yhteistyövuosi peräkkäin koeasumisen projektin parissa, pystyttiin aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja jo hyödyntämään. Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan opiskelijat Katja Tarvainen, Tiia Tervakoski ja Kirsti Tikkanen suorittavat tämänvuotisen koeasunnon remontin, ja he pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. 

18. – 22.4.2022 – Asunnon suunnittelu ja remontti starttasi käyntiin

Rakennuspäivä 1

Lähdettiin suunnittelemaan asunnon sisustusta tulevan asukkaan toiveiden pohjalta.
Mietimme kokonaisuutta, miten asunto sisustetaan, mitkä materiaalit ja sävyt asuntoon sopivat.

Koeasunnon remonttikohde remontin alussa.

Ennen remontin aloitusta tehtiin sisustussuunnitelma, jossa näkyy mitä maalisävyjä asuntoon tulee, minkälainen tapetti sointuu yhteen seinien ja lattian kanssa jne. Lattiaan oli jo aiemmin päätetty valita vinyylilankku, joten päätettäväksi jäi sopivan kuosin valitseminen.

Rakennuspäivät 2, 3 ja 4

Kävimme hakemassa K-raudassa maaleja ja muita remonttitarvikkeita ja työt pääsivät asunnossa alkamaan. Remppa lähti liikkeelle vanhojen verhotankojen sekä lattia -ja ovilistojen purkamisella, seinien paikkauksella ja makuuhuoneen katon maalauksella.

Ikkunoiden karmit maalattiin spraymaalilla, makuuhuoneen ja olohuoneen ovien karmit valkoisella kalustemaalilla.

Rakennuspäivä 5

Saatiin katto viimeisteltyä ja aloitimme makuuhuoneen seinien maalausta. Myös eteisen katon maalaus saatiin aloitettua. Parvekkeen ovikin tuli maalattua kalustemaalilla, sekä keittiön välitilan laatat maalattiin laattamaalilla.

Rakennuspäivä 6

Kuudentena päivänä saatiin maalattua lämpöpattereiden putket, ne maalattiin valkoisella kalustemaalilla. Päästiin myös tapetoimaan ensimmäistä seinää, eli makuuhuonetta ja se onnistui super hyvin!

Rakennuspäivä 7 

Tapetointi jatkuu. Tapetoitiin keittiön ja olohuoneen seinät, ja niistäkin tuli hyvät. Meille jäi ylimääräistä aikaa, joten päätettiin aloittaa saunan sävytys.

Rakennuspäivä 8

Sauna tuli sävytettyä toiseen kertaan, ja sitten päästiinkin lattian asennukseen. Ensin haettiin vinyylilankut K-Raudasta, jonka jälkeen vähän mittailtiin, että tuleeko lattia etenemään järkevästi kun aloitamme asennuksen.

Koeasunnon sauna remonttivaiheessa pintakäsittelyssä.
Henkilö laittamassa lattiaa asuntoon.

Rakennuspäivä 9 

Lattian asennushommat jatkuu. Ollaan päästy etenemään jo eteisestä keittiön puolelle, sekä makuuhuoneeseen. Ollaan hieman edellä ehkä aikataulua, mutta ei se haittaa.

Rakennuspäivät 10-14

Käytiin alkuviikosta työpaikkaohjaajamme Teijan kanssa hakemassa K-raudasta jalka- ja peitelistat sekä proput. Aloitimme asunnolla listoitustyöt, joiden parissa oikeastaan menikin aikalailla koko viikko.

Kaksi Ysao:n opiskelijaa tekemässä remonttia asunnon oveen.
Kaksi Ysao:n opiskelijaa tekemässä remonttia asunnon oveen.

Torstai olikin sitten hieman erilainen päivä, sillä meillä oli aamusta Iisalmen kaupungin haastattelu ja kuvaukset koeasunnon remontoinnista! Hyvin se meni, vaikka aluksi vähän jännittikin. Haastattelussa kerroimme muun muassa remontin eri vaiheista; mitä kaikkea on jo tehty tähän mennessä, ja mitä vielä on vielä luvassa. Avasimme myös taustoja siitä, kuinka koeasunnon remontointi edistää opintojamme Ysaolla. Kerroimme myös yleisiä fiiliksiä siitä, millaista on ollut olla mukana koeasunnon remppaprojektissa. Lisäksi pääsimme antamaan Iisalmeen liittyviä menovinkkejä uudelle koeasukkaalle.

Valmis haastatteluvideo julkaistaan Iisalmen kaupungin sekä Petterinkulman somekanavissa lähiviikkoina, joten kannattaa pysytellä kuulolla! Video tulee näkyviin myös Iisalmen kaupungin YouTube-kanavalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Kolme Ysaon opiskelijaa remonttikohteessa ja heidän kanssaan Iisalmen markkinoinnin ja viestinnän Mari Kuosmanen.

Rakennuspäivät 15-19

Tällä viikolla laitoimme viimeiset listat paikoilleen sekä lakkasimme listojen päät. Sen jälkeen siivottiinkin sitten remontin jälkiä pois ja yleisesti paikkoja kuntoon. Siivouksen jälkeen toimme jo osan huonekaluista asunnolle. Lisäksi laitoimme uudet verhokiskot seinille. Asensimme myös kaksi väliovea paikoilleen.

Saatiinhan me myös sisustettua jo yksi huone. Asunto alkaakin näyttämään jo melko valmiilta, ja projektin valmistuminen alkaa konkretisoitua, jee!

Koeasunnon valmiissa saunassa on laudeliina, löylytyynyt ja löylykulho.

Rakennuspäivät 20-24

Siivosimme kaikki loputkin rakennuspölyt pois. Koeasukkaan sänky tuli tuttuun tapaan paikallisesta huonekaluliike M-kalusteesta, ja loput kalusteet puolestaan ostimme Ikeasta. Ikean tavarat koeasunnolle toivat Ylä-Savon ammattiopiston logistiikka -alan opiskelijat, joten kalusteiden sisään kantaminen saatiin tehdyksi varsin tehokkaasti ja nopeasti!

Kolmen kuvan kollaasi rekasta, joka tuo kalusteita koeasuntoon. Kaksi henkilöä kantaa laatikkoa.

Tavaroiden kuljetuksen jälkeen saimme koottua kaikki kalusteet, ja sisustimme ja stailasimme asunnon loppuun. Sepä oli sitten siinä! Lopputulokseen olemme tyytyväisiä, siitä tuli hieno kokonaisuus. Toivottavasti myös tuleva koeasukas Kristiina pitää asunnosta ja viihtyy siinä kesän ajan! 

Kolmen kuvan kollaasi, jossa koeasunnon sohva ja ruokapöytäryhmä.
Koeasunnon lasinen työpöytä, jossa metalliset jalat.
Koeasunnon olohuoneesta sohva ja palli.
Koeasunnon sänky.
Asunnon keittiön ruokapöytäryhmä.

– Katja, Tiia ja Kirsti