Siirry sisältöön
Vuoden 2023 workcation kokeilija Saara Närä.

Olen Saara Närä, 25-vuotias sosiaalisen median yrittäjä, terveysviestinnän asiantuntija, bloggaaja ja podcastaaja sekä positiivinen terveyden edistäjä. Koulutukseltani olen melko uunituore terveystieteiden maisteri ja tällä hetkellä teen täysipäiväisesti töitä viestintäyrittäjänä. Terveys ja hyvinvointi ovat minulle elämäntapoja ja myös työ, mutta terveydestä ajattelen ennen kaikkea lempeällä tavalla. Säännöillä ja kurilla ei kukaan jaksa pitkälle. Olen myös ainainen optimisti, seikkailija ja maailmanmatkaaja. 

Olen kotoisin Oulusta, mutta olen kasvanut Savon sydämessä Sonkajärvellä ja opiskellut itseni terveystieteiden maisteriksi Kuopiossa. Pari vuotta kävin tuulettumassa pk-seudun merituulissa, mutta nyt olen ihan pari päivää sitten palannut asumaan Kuopioon.

Savo ja savolaisuus on omaa sydäntä todella lähellä ja Savo on minulle koti!

Kun huomasin mainoksen workcation #ByIisalmi -kokeilusta, päätin hakea, sillä haluan omalla toiminnallani ja näkyvyydelläni tukea omaa kotiseutuani ja rakkaita savolaisjuuriani. 

Workcation, eli loman ja työn yhdistäminen, kiehtoo minua ilmiönä. Ajattelen, että workcationin kaltaista työnteon pitäisi olla joka päivä: sellaista, että työpäivään mahtuisi palautumista ja rentoutumista lisääviä elementtejä jatkuvan puurtamisen ja raatamisen sijaan. Työ on keskeinen osa elämäämme ja siten hyvinvointiamme, ja tällä hetkellä yhteiskunnassamme työ uuvuttaa ihmisiä enemmän kuin koskaan.

Meidän on mietittävä uusia, joustavampia tapoja tehdä työtä, jotta meillä olisi pitkiä työuria vielä tulevaisuudessakin.

Workcation -jaksoltani odotan ennen kaikkea kiireettömyyttä, palautumista, luovuutta ja sitä, että aikaa vapautuu työnteolle normaaleilta arjen askareilta. Odotan myös Runnin savolaista luontoa ja rentoa miljöötä. Tiedän, että uudessa ympäristössä luovuuteni lähtee kukkimaan ja workcation-viikolla ehdin ottaa aikaa uusille ajatuksille ja itselleni. Spa Hotel Runnilla en olekaan koskaan käynyt, mutta valtavasti hyvää siitä kuullut. Tiedän, että Runnilla on pitkä historia ja perinteet, ja on mielenkiintoista päästä kokemaan paikka myös itse ihan kokonaisen viikon ajan. 

Uskon, että Iisalmi on Kiireneutraali Iisalmi -kampanjallaan osunut täydellisesti ajan hermoon. Yhteiskunnan tahti on viime vuosikymmeninä vain kiihtynyt. Työ, sosiaalinen media, suorituspaineet ja elämisen tavat uuvuttavat yhä useampia meistä. Itsekin olen nuoresta iästäni huolimatta kokenut kaksi vakavampaa työuupumista, ja niistä on toden totta leikki kaukana. Moni kaipaa kiireettömyyttä ja kiireneutraalia elämää, ja siihen Iisalmi on upealla tavalla tuomassa ratkaisuja ja kantamassa oman kortensa kekoon.

Iisalmen sitoumus olla kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 on ihailtavaa edelläkävijyyttä! 

Yrittäjänä myös näen, että oman yrityksen ja liiketoiminnan pyörittäminen voi lähteä kiireneutraaleista lähtökohdista käsin. Kaiken ei tarvitse pyöriä hurjan tuloksen ja myyntiennätysten ympärillä. Rauhallisesta tilanteesta on hyvä ponnistaa. Olen ohjenuorana ajatellut, että en koskaan sanoisi omassa työssäni ääneen “mulla on nyt vähän kiire”. Se tartuttaa kiireen tuntua myös muihin. Tätä vielä harjoittelen, mutta pikkuhiljaa olen siinä parempi. 

Mielestäni Iisalmen seudun yksi vahvuus työn ja vapaa-ajan yhdistävään workcation -matkailuun on ehdottomasti seudun mieletön luonto, joka on omaakin sydäntäni lähellä. Iisalmesta ja Savosta löytyy monenlaista maisemaa: metsää, vettä, ulkoilureittejä, soita, peltoja… 

Myös lämminsydämiset ja ystävälliset ihmiset ovat Iisalmen seudun vahvuus. Joidenkin mielestä on ehkä absurdia, että jossain päin Suomea olisi muka ystävällisempiä ihmisiä kuin toisaalla, mutta totta se on!

Parin vuoden etelässä asumisen jälkeen olen varma, että Savosta löytyy Suomen ystävällisimmät ihmiset.

Ja se kiireen tuntu – sitä ei toden totta Iisalmen seudulla ole. On helppo sujahtaa kiireettömään workcation-tunnelmaan, kun ympärillä on ihmisten luoma rento ilmapiiri.

En malta odottaa kesäkuista workcation-viikkoani Savon sydämessä Runnilla! Palataan pian! 

Terkuin,
Saara

saara3.jpg

Ota seurantaan Saaran kanavat:

Lisäksi Terveydellä, Saara -podcastia voit kuunnella Spotifysta, Suplasta tai Apple Podcastista.