Siirry sisältöön

Tietoa sivuston kieliasetuksista

Valitettavasti sivustollamme ei ole kieliversiota käytössä. Selvitämme niiden toteutusta. Voit itse vaihtaa kielen haluamallesi kielelle Google Translaattorin kautta.”

Information about the website’s language settings

Unfortunately, there are no language versions available on our website. We are looking into their implementation. You can change the language yourself to your preferred language using Google Translator.

Kotoutumislaki koskee kaikkia Suomessa asuvia maahanmuuttajia, joilla on ulkomaalaislaissa
tarkoitettu voimassa oleva oleskelulupa Suomessa, joiden oleskeluoikeus on rekisteröity tai joille
on myönnetty oleskelukortti ulkomaalaislain mukaisesti.

Ylä-Savon kotoutumisohjelma

Kansainvälisyyspalvelut tarjoaa ohjaus- ja neuvontapalveluja kaikille Ylä-Savossa asuville maahanmuuttajille. Järjestämme niin pakolaisten vastaanottamisen kuin myös työn, perhesiteen ja opiskelun perusteella maahan muuttaneiden kotouttamisen palvelut. Yhteistyötä tehdään viranomaisten, oppilaitosten sekä järjestöjen kanssa.

Kansainvälisyyspalvelut sijaitsevat Pohjolankatu 9 B, Naistentalolla Iisalmen keskustassa. Käynti toimistoon sisäpihan puolelta.

  • Palvelumme on avointa, vapaaehtoista ja maksutonta.
  • Käytössämme on laajat tulkkausmahdollisuudet.

Kotoutuminen Iisalmessa

Maahanmuuttajien kotoutumisen tavoitteena on, että maahanmuuttajat voivat osallistua suomalaisen yhteiskunnan toimintaan kuten muutkin maassa asuvat. Suomen kielen oppiminen on yksi tärkeä tekijä kotoutumisessa. Iisalmessa TE-toimistolla on suuri rooli kotouttamiskoulutuksen järjestämisessä. Myös järjestöt sekä seurakunnat ovat aktiivisesti mukana tukemassa maahanmuuttajien kotoutumista.

Maahanmuuttajat käyttävät samoja palveluita kuin muutkin kuntalaiset esimerkiksi terveyspalvelut, sosiaalipalvelut ja vapaa-ajan palvelut.

Kotoutumisesta Iisalmeen on kerrottu tarkemmin Ylä-Savon yhteisessä kotouttamisohjelmassa 2020-2023. Toimintaamme määrittää laki kotoutumisen edistämisestä.

ilmakuva Iisalmesta

Kansainvälisyyspalveluiden palvelupiste

Kansainvälisyyspalveluiden asiointipisteessä saat ohjaus- ja neuvonta-apua maahanmuuttoon, kotoutumiseen tai yritystoiminnan kansainvälistymiseen.

Me maahanmuuton, kotoutumisen ja kansainvälistymisen asiantuntijat autamme niin työnhakijoita kuin työnantajia. Käytämme tarvittaessa tulkkipalveluita helpottamaan asiointiasi.

Kaikki palvelumme ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

Pohjolankatu 9B, 74100 Iisalmi

Aukioloajat ja yhteydenotot

Olemme auki arkisin maanantaista perjantaihin.

  • Maanantai klo 9-11 ja klo 12-15
  • Tiistai klo 9-11 ja klo 12-15
  • Keskiviikko klo 9-11 ja klo 12-15
  • Torstai klo 9-11 ja klo 12-15
  • Perjantai klo 9-11 ja klo 12-15

Voit olla yhteydessä meihin puhelimitse, tekstiviestillä, sähköpostilla tai WhatsApp-viestillä. Vastaamme yhteydenottopyyntöösi yleensä saman päivän aikana.

Yhteystietomme löytyvät alla olevista laatikoista.

Maahanmuuttajat työn, opiskelun tai perhesiteen perusteella

Maahanmuuttotyön asiantuntija Ulla Piippo palvelee kahdeksan kunnan alueelle Ylä-Savossa. Ylä-Savon alueeseen kuuluvat Iisalmi, Lapinlahti, Sonkajärvi, Vieremä, Kiuruvesi, Pielavesi, Keitele ja Rautavaara 

Maahanmuuttotyön asiantuntija antaa ohjausta ja neuvontaa työn, opiskelun tai perhesiteen perusteella Ylä-Savoon tulleille maahanmuuttajille ja pakolaistaustaisille, joiden kotoutumisaika on päättynyt.

Maahanmuuttajille tarjotaan ohjausta ja neuvontaa kotoutumiseen, terveys- ja sosiaalipalveluihin, asumiseen, opiskeluun ja työhön liittyvissä kysymyksissä. Maahanmuuttotyön asiantuntija kertoo, mitä palveluita on tarjolla, miten niihin hakeudutaan ja mitä niiden käyttö edellyttää. Maahanmuuttotyön asiantuntija opastaa maahanmuuttajia kaikkien palveluita tuottavien tahojen pariin.

Maahanmuuttajat voivat saada neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Neuvojat eivät tee palveluihin liittyviä päätöksiä. Asiakkuuden kestoa ei ole rajattu ja ohjausta ja neuvontaa saa niin arkielämän asioissa kuin lupa- ja kansalaisuusasioissa.

Maahanmuuttotyön asiantuntija antaa kansainvälisyys- ja maahanmuuttoneuvontaa myös työnantajille, yrityksille ja muille yhteistyökumppaneille. Neuvontaa saa niin arkisissa käytännön asioissa kuin maahanmuuttajien erityiskysymyksissä.

Kiintiöpakolaiset tai oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat

Pakolaisten palveluohjaajat Anni-Erika Ylönen ja Katja Hukkanen ottavat vastaan Iisalmeen ja lähikuntiin – Lapinlahti, Sonkajärvi, Vieremä ja Rautavaara – tulevat kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneet turvapaikan hakijat.

Kotouttamista ja arkiohjausta tehdään viiden kunnan alueella yhteistyössä alueen oppilaitosten, viranomaisten ja kolmannen sektorin kanssa.

Maahanmuuttajien työllisyyspalvelut

Työllisyyspalveluiden kotoutumisasiantuntijoiden työhön kuuluu vieraskielisten ja/tai kotoutujien kotoutumis- tai työllistymissuunnitelmien laadinta ja lausuntojen tekeminen. Suunnitelmassa sovitaan esimerkiksi suomenkielen koulutukseen osallistumisesta tai muusta kotoutumisesta edistävästä palvelusta (työkokeilut, palkkatukityö, ammatillinen koulutus).

Asiantuntijat ohjaavat ja neuvovat työllistymiseen sekä kouluttautumiseen liittyvissä kysymyksissä ja tarvittaessa avustavat työ- ja koulutuspaikan hakemisessa. Työllisyysasiantuntijat kertovat myös työnhakijan velvollisuuksista sekä oikeuksista.

Kansainvälisyyspalveluiden päällikkö

Työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden yksikön päällikkönä toimii Virpi Jukarainen. Jukarainen vastaa työllisyys- ja kansainvälisyystiimien johtamisesta ja esimiestehtävistä

Jukarainen valmistelee työllisyyspalveluiden järjestämisessä 1.1.2025 tapahtuvaa TE24-uudistusta ja uuden toimintamallin mukaista työllisyys- ja palvelustrategiaa. Toimeenpanovalmistelua tukevien suunnitelmien laatiminen tapahtuu yhteistyössä muiden Ylä- ja Pohjois-Savon kuntien kanssa.

Jukaraisen työtehtäviin kuuluu työllisyyden kuntakokeilun johtaminen ja seudullinen koordinaatio sekä yhteistyö muihin Kuopion alueen kokeilun toimijoihin ja valtakunnallisiin verkostoihin.

Kansainvälisyyspalveluissa Jukarainen vastaa työalan kokonaiskoordinaatiosta, hallinnosta, hankkeiden valmistelusta ja niihin rahoituksen hakemisesta. Jukarainen toimii viranomaisverkostoissa, tekee alueellista  ja valtakunnallista yhteistyötä  sekä  tiedottaa alueen kuntiin kansainvälisyysasioista. 

Kesäinen valokuva puiden latvoista.

Tietoa Ukrainasta saapuvalle

Mikäli saavut Ukrainasta ja tarvitset tilapäistä suojelua tutustu Maahanmuuttoviraston (Migrin) sivuihin aiheesta. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että väliaikaista suojelua voidaan tarjota nopeasti.

Alla olevasta linkistä pääset siirtymään Migrin sivuille, josta löytyy ajankohtaista ja päivitettyä tietoa tilapäisen mm. suojelun perusteista, hakuprosessista sekä tilapäisen suojelun jatkamisesta.

Lähikuvassa raikkaan sininen kukka, jossa kastepisaroita.

Ajankohtaista

Työnhakuun ja työllistämiseen liittyvät palvelut saa kotikunnasta 2.1.2025 alkaen.

Uusi työvoimaviranomainen toimii viiden yläsavolaisen kunnan alueella. Nämä kunnat ovat: Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Pielavesi ja Vieremä. Työnhakijat ja työnantajat saavat jatkossakin samoja tuttuja “työkkärin palveluita” kuin tähänkin asti, mutta jotain uuttakin palveluvalikoimaan on tulossa. Yksi käytännön tason muutos aiempaan on se, että niin työnhakijat kuin työnantajatkin asioivat työnhakuun ja työllistämiseen liittyvissä asioissa omassa kotikunnassaan. Palvelut tuodaan lähelle asiakkaita ja oman virkailijankin kanssa voi tarvittaessa jutella kasvotusten.

Palvelupisteet on sijoitettu kuntalaisille kenties hyvinkin tuttuihin paikkoihin, ja palvelupisteet avaavat ovensa asiakkaille 2.1.2025 alkaen. Kaikissa kunnissa on ajanvarauksella annettavaa palvelua maanantaista perjantaihin, ajanvaraukseton asiointi on auki tiettyinä päivinä ja kellonaikoina.

Miten asioit kanssamme?

Iisalmessa palvelupiste on Kaupungintalolla, osoitteessa Pohjolankatu 14.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloajat:
2.-3.1.2025 klo 13.30-15.00
7.1.2025 alkaen ma-pe klo 10.00-15.00

Kiuruvedellä palvelupiste on Kaupungintalolla, osoitteessa Harjukatu 2.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 10.00-12.00

Pielavedellä palvelupiste on Duunikulmalla, osoitteessa Puistotie 11.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 10.00-12.00

Sonkajärvellä palvelupiste on Työpajalla, osoitteessa Rutakontie 24.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 12.00-14.00

Vieremällä palvelupiste on Kunnantalolla, osoitteessa Myllyjärventie 1.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 12.00-14.00

Tarkennamme yhteystietoja muun muassa kuntakohtaisten työntekijöiden osalta joulukuun aikana. Työnhakijoilla voi vuodenvaihteessa vaihtua nykyinen tuttu asiantuntija, joten kiireellisissä työnhakuun liittyvissä asioissa voi jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 29.12.2024 asti tai lähettää sähköpostia osoitteeseen: tyollisyyspalvelut@iisalmi.fi.

Tervetuloa tutustumaan ja asioimaan!

Iisalmen kaupunkistrategia läpinäkyvämmäksi: Ihmemittari konkretisoi strategian tavoitteet ja toimenpiteet käytännön tason mittareiksi

Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.

”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.

”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.

Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.

Asukkaiden sujuja arki ja hyvinvointi sekä kaupungin elinvoima piirtyvät mittaristoon selkeinä näkyminä

Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.

”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.

Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:

”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:

”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.

Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi

Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)

Meetings in Everyday Life 21.11.2024 Ylä-Savon ammattiopistolla

Kansainvälisyyspalvelut järjestää yhdessä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa Meetings in Everyday Life – MEL – tapahtuman torstaina 21.11.2024 Ylä-Savon ammattiopistolla klo 16:00-18:00. Tapahtumassa esitellään Ylä-Savon alueen vapaa-ajan toimijoita messutyylisesti. MEL on koko perheen maksuton tapahtuma. Tapahtumassa toiminnallisia esittelypisteitä.

Mukana tapahtumassa Ylä-Savon ammattiopisto, Vieremän kunta, Punainen Risti – Iisalmen osasto, Luetaan yhdessä-verkosto, Iisalmen seurakunta, Savon Ammattiopisto, Perheentalo, Avoin varhaiskasvatus, Iisalmen Kirjasto ja Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko, Unicef – Vapaaehtoiset, Iisalmen Naisvoimistelijat ry, Iisalmen Korvenkävijät ry, Väkkärä – Ylä-Savon ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU sekä Talent Hub Eastern Finland.

Tervetuloa mukaan!