Puistot ja viheralueet
Tavoitteena on jo ympäristöltään luonnonkauniin Iisalmen säilyminen jatkossakin “Vihreänä Kaupunkina”.
Tavoitteena on jo ympäristöltään luonnonkauniin Iisalmen säilyminen jatkossakin “Vihreänä Kaupunkina”.
Kaupunginvaltuusto on vuonna 2004 hyväksynyt Iisalmen keskusta-alueen viheraluejärjestelmä -suunnitelman, jonka tarkoituksena on turvata kaupunkivihreän säilyminen keskusta-alueella.
Suunnitelma toimii pohjana kaikelle muulle suunnittelulle ja kaavoitukselle. Suunnitelmaa toteutetaan maapolitiikan, kaavoituksen ja yleisten alueiden suunnittelun ja rakentamisen keinoin. Näin turvataan keskeisten puistojen, kevyen liikenteen reittien ja myös kaupunkiluonnon säilyminen sekä edelleen kehittäminen.
Iisalmen kaupungin viheraluejärjestelmän suunnitelmaa uudistetaan vuoden 2024 aikana.
Viheraluejärjestelmän uudistamis- ja täydentämistarpeet liittyvät etenkin toimintaympäristön muutokseen: esimerkiksi ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen sekä luonnon monimuotoisuuden heikentyminen ovat nousseet huomioitaviksi teemoiksi suunnittelussa.
Puistot hoidetaan teknisen lautakunnan hyväksymän hoitoluokituksen mukaisesti.
Rakennetut puistot A2 (ruskea)
Nurmikoiden pituus 4-12 cm. Ei Käyttöä häiritsevää leikkausjätettä. Käytävien rajaukset voivat olla osittain epätarkat. Siivoukset säännöllisesti, mutta roskia voi olla vähäisessä määrin. Puiden ja pensaiden leikkaus tarvittaessa. Kesäkukkaryhmät pidetään siistinä. Rakenteet ja laitteet hyvässä kunnossa ja turvallisuutta vaarantavat vauriot korjataan välittömästi. Käyttöä ja yleisilmettä haittaavat vauriot korjataan mahdollisimman pian.
Rakennetut puistot A3 (vaaleanpunainen)
Nurmikoiden ja heinikoiden pituus 4-25 cm. Nurmikoiden leikkaus kaksoiskelamurskaimella 3-6 viikon välein tai niitto niittokoneella 1-2 kertaa vuodessa. Leikkausjätettä ei välttämättä poisteta. Roskia voi esiintyä jonkin verran. Näkyvät roskat poistetaan säännöllisesti hoitokaudella. Puiden ja pensaiden leikkaus tarvittaessa käyttötarkoituksen ylläpitämiseksi. Rakenteet ja laitteet pidetään käyttökunnossa. Turvallisuutta vaarantavat vauriot korjataan välittömästi ja käyttöä haittaavat vauriot mahdollisimman pian.
Käyttöniitty B2 (keltainen)
Hoidon tavoitteen on säilyttää alue avoimena ja hoidettuna. Alueet ajetaan niittokoneella kerran kasvukaudella.
Taajamametsät C1 (vihreä)
Taajamametsät C3 (vaalean vihreä)
Erityisalue (violetti)
Katu- ja viheralueiden tavallisesta poikkeavaan käyttöön tai vuokraamiseen täytyy hakea lupaa kunnalta.
Kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet Iisalmessa 47,5 % vuodesta 2007 vuoteen 2023.
Iisalmen kaupungin tekninen- ja ympäristötoimiala asettaa nähtäville ehdotuksen Mansikkaniemen ympäristösuunnitelmasta. Suunnitelmaehdotus pidetään nähtävillä 20.11. –…
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.
”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.
Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.
Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.
”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.
Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:
”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:
”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.
Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)