Onko suunnitelmissasi ryhtyä yrittäjäksi? Hienoa! Kaltaisiasi rohkeita ja toimeliaita ihmisiä Ylä-Savossa tarvitaan. Alussa yrittäjyys voi askarruttaa ja mieleesi nousee kysymyksiä, joihin kaipaat vastauksia. Iisalmen kaupungin yrityspalvelut on tukenasi alusta asti matkallasi kohti yrittäjyyttä.
Tarjoamme iisalmelaisille maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa kaikissa yritystoiminnan elinkaaren vaiheissa. Jos olet perustamassa yritystä tai sinulla on vasta liikeidea, älä epäröi käyttää palveluitamme. Voit olla opiskelija, vastavalmistunut, työtön, työsuhteessa tai yritysostoa suunnitteleva. Voimme tavata Iisalmen kaupungintalolla, Teams-yhteydellä tai muussa sovitussa paikassa. Annamme myös puhelinneuvontaa.
Palveluitamme alkaville yrittäjille
Liikeidean kirkastaminen
Käymme läpi liikeideaasi monipuolisesti ja saat vinkkejä sen kehittämiseen. Arvioimme omaa osaamistasi ja kartoitamme, mihin asioihin tarvitset vielä tukea, jotta ideasi kehittyy yritystoiminnaksi.
Suunnitelmat ja laskelmat
Neuvomme sinua liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja autamme talous- ja rahoituslaskelmien laatimisessa. Ne ovat tärkeitä sinulle itsellesi, ja välttämättömiä rahoituksen ja mahdollisten avustusten hakemisessa.
Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä tunnistetaan liikeidea, toimintaympäristö, tutkitaan markkinaa ja kilpailijoita, suunnitellaan toiminnan järjestämistä, resurssointia, markkinointia, kartoitetaan riskejä jne. Samalla valmistellaan suunnitelmaa tukevat talouslaskelmat. Olemme apunasi näissä.
Rahoitusvaihtoehdot
Autamme sinua suunnittelemaan rahoituskokonaisuutta. Yrityksen rahoitus koostuu usein omasta rahoituksesta, lainasta ja mahdollisista avustuksista. Kumppaneitamme rahoituksen saralla ovat mm. pankit, Finnvera, Ely-keskus, Ylä-Savon Veturi Ry. Ohjaamme sinua rahoituksen asiantuntijoiden palvelujen piiriin tarpeesi mukaisesti.
Starttirahan hakeminen
Starttirahaa myönnetään tietyin edellytyksin harkinnanvaraisesti aloittavalle päätoimiselle yrittäjälle. Se ei ole yritystuki, vaan henkilökohtainen tuki elinkustannuksiasi varten yrityksen aloittamis- ja vakiinnuttamisvaiheessa. Huomaathan, että yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen starttirahapäätöstä.
Selvitämme suunnitelmaasi sopivimman yritysmuodon ja autamme yrityksen perustamistoimissa. Autamme sinua myös sivutoimiyrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden alkuun. Yritysmuodon valintaan vaikuttavat mm. yrittäjien lukumäärä, pääoman tarve, vastuut ja päätöksenteko, yritystoiminnan laajuus ja verotus.
Yrittäjäksi yrityskaupalla
Yksi vaihtoehto yrittäjäksi on ostamalla toimiva yritys tai liiketoiminta kokonaan tai osittain. Yrityskauppa täytyy suunnitella ja varmistella huolella, mutta yrityskaupalla pääsee kiinni valmiiseen liiketoimintaan. Neuvomme sinua yleisellä tasolla ja ohjaamme sinut asiantuntijoiden palveluiden piiriin tarpeesi mukaisesti.
Ota yhteyttä
Yrityspalveluiden toimipiste sijaitsee Iisalmen kaupungintalolla, Pohjolankatu 14, 1. krs.
Varaathan neuvontakäynnille ajan etukäteen joko olemalla yhteydessä suoraan asiantuntijaan tai sähköisestä ajanvarauskalenteristamme.
Torstaisin alkavan yrittäjän neuvontaa on saatavilla Vieremän kunnantalolla (Myllyjärventie 1), jossa yritysasiantuntija Antti Kurronen on tavattavissa. Ajanvaraukset suoraan Antin kautta puhelimitse tai sähköpostitse.
Kasvua ja kansainvälistymistä vastuulliseen matkailuun- hanke aloitti syksyllä 2024 työpajat, joissa aiheena olivat vastuullisuus tuotteistamisessa ja vastuullisuusviestintä. Työpajojen tavoitteena oli vastata kohderyhmä ymmärryksen kautta kansainvälisten vieraiden ja turistien sekä kotimaisten matkailijoiden kysyntään sekä tarpeisiin olemassa olevien matkailupalveluiden tai uusien tuotteiden kehittämisellä.
Suosittu Rotia tuottavuutteen! -työpajasarja jatkuu. Sarjan neljännessä työpajassa keskitytään onnistuneeseen perehdyttämiseen ja sen vaikutuksesta tuottavuuteen.
Blogisarjassa Iisalmen yrityspalveluiden henkilöstö kertoo työstään katsauksella menneen viikon tapahtumiin. Sarjan tavoitteena on madaltaa kynnystä käyttää yritysneuvonnan palveluja: Arkisen viikon kuvaus avaa sitä, miten monenlaista yritysneuvontaa ja tukea on tarjolla, ja siten hoksauttaa erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä vastaavien palveluiden mahdollisuuksista. Tällä kertaa kynän varressa työviikkoaan kertaa Mika Kolehmainen.
Blogisarjassa Iisalmen yrityspalveluiden henkilöstö kertoo työstään katsauksella menneen viikon tapahtumiin. Sarjan tavoitteena on madaltaa kynnystä käyttää yritysneuvonnan palveluja: Arkisen viikon kuvaus avaa sitä, miten monenlaista yritysneuvontaa ja tukea on tarjolla, ja siten hoksauttaa erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä vastaavien palveluiden mahdollisuuksista. Tällä kertaa kynän varressa työviikkoaan kertaa Markku Penttinen.
Merkonomiopiskelijan tuottama somesarja alkaa joulukuussa
Iisalmen kaupunki, By Iisalmi -verkosto ja Ylä-Savon Teollisuus Ry jakavat yhteisen tavoitteen: Seudun teollisuuden tarjoamat uramahdollisuudet on tärkeää saada nykyistä paremmin nuorten tietoisuuteen. Ylä-Savon Teollisuus Ry julkaisi viime vuonna historiikin, jonka se niin ikään toivoo tavoittavan myös nuoria, sillä oman alueen paikallisen elinkeinoelämän ja kulttuurin kehityskaaren tuntemus voi lisätä pito- ja vetovoimaa. Nyt kohti tavoitetta askelletaan sosiaalisessa mediassa, kun Savon ammattiopisto Sakkyn merkonomiopiskelijan harjoittelujaksolla tuottama somesarja pääsee lentoon nuorelta nuorille -ajatuksella.
Liiketalouden perustutkintoa eli merkonomin tutkintoa opiskeleva Ulla Lehtonen on ollut harjoittelujaksolla Iisalmen kaupungin markkinoinnissa ja viestinnässä, jossa hänen keskeisin tehtävänsä on ollut tuottaa Ylä-Savon Teollisuus Ry:n historiikkiin pohjautuvaa, Historian helmiä ja tulevaisuuden menestystarinoita Ylä-Savon teollisuudessa -somesarjaa. Ulla on taittanut valokuvia valitun graafisen ilmeen mukaiseen kehykseen ja yhteistyössä Iisalmen kaupungin ja teollisuusyritysten kanssa luonut myös yrityskohtaiset tekstitykset. Tavoitteena on ollut tuottaa kokonaisuus, joka inspiroisi tutustumaan lisää Ylä-Savon teollisuusyritysten historiaan, nykypäivän toimintaan sekä uramahdollisuuksiin.
”Lähteenä somesarjalle toiminut, vuonna 2023 julkaistu Jaana Luttisen historiikkiteos Ylä-Savon teollisuuden puolesta: Ylä-Savon Teollisuus ry 140 vuotta 1883-2023 on upea kooste yläsavolaisten teollisuusyritysten vaikutuksesta koko seudun kulttuuriin ja elinvoimaan. Teos innostaa pohtimaan, miten tarina jatkuu – ja siinä nykyiset nuoret voivat olla tulevaisuuden osaajina merkittävässä roolissa, ja haluammekin heitä siihen tällä sarjalla kannustaa!”, kiteyttää Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski, joka on markkinointiavustaja Mari Kuosmasen kanssa toiminut harjoittelun ohjaajana.
”Nuorelta nuorelle -periaatteella tehty somesarja nostaa arvokkaan historiikkimme helmet someen, kaikkien saataville. Sarjassa esitellään, millaista työskentely tänä päivänä jopa ympäri maailmaa tunnetuissa yrityksissämme oli niiden historian alussa, ja valotetaan myös sitä, millaisia työmahdollisuuksia alueen yritykset tarjoavat tänään. Toivottavasti erityisesti nuoret löytävät somesarjamme ja pääsevät sen avulla näkemään, kuinka poikkeuksellinen vientiteollisuuden keskittymä alueellamme toimiikaan. Ja erityisesti löytämään ne moninaiset työskentelymahdollisuudet ja urapolut, jotka ne tarjoavat! Kokonaisuudesta syntyy kuva, että Ylä-Savon seudulla voi todella tehdä merkityksellistä työtä ja luoda kansainvälisenkin uran.”, kuvailee Ylä-Savon Teollisuus Ry:n varapuheenjohtajana toimiva Iisalmen Sahat Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lähteinen.
Lisää tietoa alueen uramahdollisuuksista kaivataan – työtehtäviä avattava monipuolisemmin
Ainakin yksi nuori osaaja – sarjan parissa työskennellyt Ulla Lehtonen – on yhteistyöprojektin aikana oppinut paljon uutta seudun tarjoamista uramahdollisuuksista:
”Ylä-Savon teollisuudessa on todella laajasti erilaisia yrityksiä, osa yrityksistä on ollut jopa minulle täysin uusia. Yrityksissä on myös ollut ihan erilaisia työtehtäviä, mitä olin kuvitellut. Ylä-Savon teollisuus on kehittynyt paljon alkuajoistaan, ja ainakin minun mielenkiintoni on herännyt useampaakin yritystä kohtaan.”
Ulla Lehtosen mielestä alueen yritysten olisikin hyvä kertoa hieman enemmän ja laajemmin alueen oppilaitoksissa niistä moninaisista työtehtävistä, joita ne tarjoavat:
”Esimerkiksi tekoälyä hyödyntävien työtehtävien monipuolisuudesta en ollut ennen tätä projektia kuullut, joten ei varmasti moni muukaan. Lisäksi esimerkiksi markkinointiin liittyen löytyy varmasti monesta yrityksestä tehtäviä, kun some on jo niin iso osa ihmisten elämää, että tarvitaan yrityksiin somea tuottavia henkilöitä. Merkonomina minulle avautuu myös mahdollisuudet työskennellä taloushallinnon parissa ja erilaisissa myyntitehtävissä”, hän toteaa.
Entä mikä tarina jäi erityisesti Ulla Lehtosen mieleen, kun projekti vei niin monen erilaisen toimijan historian käänteisiin?
”Ponssen nimen tarina on jäänyt hyvin mieleen, samoin tarina siitä, miten Normet on alun alkaen syntynyt, ja heidän valtava kehityksensä tähän nykyhetkeen. Kiinnostavaa oli myös tutustua kisällioppimiseen, ja kuinka siitä on päästy maksuttomaan koulutukseen”, kertoo Ulla Lehtonen.
Historian helmiä ja tulevaisuuden menestystarinoita Ylä-Savon teollisuudessa -somesarja alkaa joulukuun alussa Iisalmen kaupungin Facebookissa ja Instagramissa sekä Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n LinkedInissä. Sarjaan voi tutustua myös Ylä-Savon Teollisuus ry:n verkkosivuilla osoitteessa www.ystl.fi(siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoja:
Laura Koski, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, p. 040 632 5868 tai laura.koski(at)iisalmi.fi (Lauran kautta tavoittaa myös merkonomiopiskelija Ulla Lehtosen)
Tommi Lähteinen, toimitusjohtaja, CEO, Iisalmen Sahat Oy, p. 05900 906 tai tommi.lahteinen(at)ipowood.fi
Iisalmen kaupunki myöntää tapahtumatukea tapahtumajärjestäjälle, joka tuottaa Iisalmeen tapahtuman vuoden 2025 aikana. Tapahtumatukihaku vuodelle 2025…
Maaseutuhallinnon yhteislautakunta myönsi vuoden 2024 tunnustuspalkinnot kokouksessaan 28.11.2024 § 22. Kuntien palveluvastaavat järjestävät palkinnon luovutuksen.
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
Iisalmen kaupunki jatkaa hyväksi havaittua työllistämisen tukimallia myös vuonna 2025. Iisalmi-tuella voidaan kattaa uuden työntekijän työsuhteen alkuvaiheen kustannuksia, kuten uusien työtehtävien ohjausta, lisäkoulutusta ja välineistön hankintaa. Työsuhteeseen tukea voi saada enimmillään 600 e/kk puolen vuoden ajan. Tukea hallinnoi työllisyyspalveluiden tiimi.
Iisalmi-tuen tavoitteena on edistää työttömänä olevien iisalmelaisten työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Sen voi myös saada oppisopimukseen, jolloin tukiaika enimmillään tuplaantuu työsuhteeseen verrattuna. Palkattavan työntekijän pitää olla iisalmelainen työnhakija, jonka työllistymissuunnitelmaa Iisalmi-tuen jakso tukee, tai jonka kaupungin työllistymisen palvelupolkuun tukijakso kytketään. Iisalmi-tuki ei ole tarkoitettu palkkakustannuksien kattamiseen; Iisalmi-tuen lisäksi työnantajalla voi olla mahdollisuus hakea palkkatukea. Iisalmi-tuen voi saada vain varsinaisesta työnjohdosta ja -ohjauksesta vastaava yritys.
Uusi työvoimaviranomainen toimii viiden yläsavolaisen kunnan alueella. Nämä kunnat ovat: Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Pielavesi ja Vieremä. Työnhakijat ja työnantajat saavat jatkossakin samoja tuttuja “työkkärin palveluita” kuin tähänkin asti, mutta jotain uuttakin palveluvalikoimaan on tulossa. Yksi käytännön tason muutos aiempaan on se, että niin työnhakijat kuin työnantajatkin asioivat työnhakuun ja työllistämiseen liittyvissä asioissa omassa kotikunnassaan. Palvelut tuodaan lähelle asiakkaita ja oman virkailijankin kanssa voi tarvittaessa jutella kasvotusten.
Palvelupisteet on sijoitettu kuntalaisille kenties hyvinkin tuttuihin paikkoihin, ja palvelupisteet avaavat ovensa asiakkaille 2.1.2025 alkaen. Kaikissa kunnissa on ajanvarauksella annettavaa palvelua maanantaista perjantaihin, ajanvaraukseton asiointi on auki tiettyinä päivinä ja kellonaikoina.
Miten asioit kanssamme?
Iisalmessa palvelupiste on Kaupungintalolla, osoitteessa Pohjolankatu 14.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloajat:
2.-3.1.2025 klo 13.30-15.00
7.1.2025 alkaen ma-pe klo 10.00-15.00
Kiuruvedellä palvelupiste on Kaupungintalolla, osoitteessa Harjukatu 2.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 10.00-12.00
Pielavedellä palvelupiste on Duunikulmalla, osoitteessa Puistotie 11.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 10.00-12.00
Sonkajärvellä palvelupiste on Työpajalla, osoitteessa Rutakontie 24.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 12.00-14.00
Vieremällä palvelupiste on Kunnantalolla, osoitteessa Myllyjärventie 1.
Ajanvarauksettoman asiakaspalvelun aukioloaika:
8.1.2025 alkaen ke klo 12.00-14.00
Tarkennamme yhteystietoja muun muassa kuntakohtaisten työntekijöiden osalta joulukuun aikana. Työnhakijoilla voi vuodenvaihteessa vaihtua nykyinen tuttu asiantuntija, joten kiireellisissä työnhakuun liittyvissä asioissa voi jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)29.12.2024 asti tai lähettää sähköpostia osoitteeseen: tyollisyyspalvelut@iisalmi.fi.
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
Kansainvälisyyspalvelut järjestää yhdessä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa Meetings in Everyday Life – MEL – tapahtuman torstaina 21.11.2024 Ylä-Savon ammattiopistolla klo 16:00-18:00. Tapahtumassa esitellään Ylä-Savon alueen vapaa-ajan toimijoita messutyylisesti. MEL on koko perheen maksuton tapahtuma. Tapahtumassa toiminnallisia esittelypisteitä.
Mukana tapahtumassa Ylä-Savon ammattiopisto, Vieremän kunta, Punainen Risti – Iisalmen osasto, Luetaan yhdessä-verkosto, Iisalmen seurakunta, Savon Ammattiopisto, Perheentalo, Avoin varhaiskasvatus, Iisalmen Kirjasto ja Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko, Unicef – Vapaaehtoiset, Iisalmen Naisvoimistelijat ry, Iisalmen Korvenkävijät ry, Väkkärä – Ylä-Savon ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU sekä Talent Hub Eastern Finland.
Ylä-Savon työllisyys- ja yrityspalvelulautakunnan ensimmäisessä kokouksessa 31.10.2024 käsiteltiin työllisyysalueen palveluverkkoa, jossa panostetaan vahvoihin lähipalveluihin. Jokaiseen kuntaan tulee oma palvelupiste. Talousarvion loppusumma vuodelle 2025 on 4,7M€ – kunnat antavat siitä lausuntonsa ja hyväksyttäväsi talousarvio tulee seuraavaan lautakunnan kokoukseen.
Iisalmen kaupunki jatkaa hyväksi havaittua työllistämisen tukimallia myös vuonna 2025. Iisalmi-tuella voidaan kattaa uuden työntekijän työsuhteen alkuvaiheen kustannuksia, kuten uusien työtehtävien ohjausta, lisäkoulutusta ja välineistön hankintaa. Työsuhteeseen tukea voi saada enimmillään 600 e/kk puolen vuoden ajan. Tukea hallinnoi työllisyyspalveluiden tiimi.
Iisalmi-tuen tavoitteena on edistää työttömänä olevien iisalmelaisten työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Sen voi myös saada oppisopimukseen, jolloin tukiaika enimmillään tuplaantuu työsuhteeseen verrattuna. Palkattavan työntekijän pitää olla iisalmelainen työnhakija, jonka työllistymissuunnitelmaa Iisalmi-tuen jakso tukee, tai jonka kaupungin työllistymisen palvelupolkuun tukijakso kytketään. Iisalmi-tuki ei ole tarkoitettu palkkakustannuksien kattamiseen; Iisalmi-tuen lisäksi työnantajalla voi olla mahdollisuus hakea palkkatukea. Iisalmi-tuen voi saada vain varsinaisesta työnjohdosta ja -ohjauksesta vastaava yritys.
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
Ylä-Savon työllisyys- ja yrityspalvelulautakunnan ensimmäisessä kokouksessa 31.10.2024 käsiteltiin työllisyysalueen palveluverkkoa, jossa panostetaan vahvoihin lähipalveluihin. Jokaiseen kuntaan tulee oma palvelupiste. Talousarvion loppusumma vuodelle 2025 on 4,7M€ – kunnat antavat siitä lausuntonsa ja hyväksyttäväsi talousarvio tulee seuraavaan lautakunnan kokoukseen.
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Uudistuksen myötä sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Valtion työ- ja elin-keinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Samalla reilut 4000 työvoimapalveluiden ammattilaista siirtyy liikkeenluovutuksella valtiolta kuntiin tai kuntayhtymiin. Suomeen tulee yhteensä 45 työllisyysaluetta tai kuntaa, jotka vastaavat 1.1.2025 alkaen työvoimapalvelujen järjestämisestä. Yksi työllisyysalueista on Ylä-Savon työllisyysalue, joka tulee jatkossa vastaamaan Iisalmen, Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven ja Pielaveden työvoimapalveluista vastuukuntamallilla, jossa Iisalmi on hallinnoijana. Ylä-Savon työllisyysalueen valmistelutyötä on tehty sujuvasti kuluvan vuoden ajan, ja marraskuussa tullaan tiedottamaan muun muassa palvelupaikoista ja -ajoista.
Nyt toteutuva historiallinen TE-uudistus vahvistaa kuntien monipuolisia peruspalveluja entisestään ja tuo kunnille toivottuja työkaluja työllisyyden edistämiseen. Uudistus tuo palvelut lähemmäs kuntalaisia, mikä lisää työvoimapalvelujen saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Kaikki nämä tekijät yhdessä tukevat työntekijöiden nopeamman työllistymisen tavoitetta sekä edistävät työllisyyden lisäksi koko alueen elinvoimaa.
Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.
Vuoden 2025 alussa astuu voimaan myös uusi kotoutumislaki, jonka myötä kunnille tulee kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä. Kotoutumispalvelut ovat maahanmuuttaneille tarkoitettuja palveluja, joilla edistetään maahanmuuttajien sujuvaa kotoutumista Suomeen.
Miksi TE-palvelut siirretään kuntiin?
Uudistus tuo palvelut lähemmäs asiakkaita. Jatkossa oman kotikunnan palvelukaton alta löytyvät esimerkiksi kunnan koulutuspalvelujen, elinkeinopalvelujen ja yhdyskuntarakentamisen lisäksi myös työvoimapalvelut.
”Kunnat tuntevat asukkaansa ja elinkeinoelämänsä parhaiten, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin sopivien ja yksilöllisesti räätälöityjen palvelujen toteuttamisen”, toteaa Iisalmen kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö Virpi Jukarainen.
Järjestämisvastuun siirto valtiolta kunnille on hyvin mittava uudistus. Henkilöasiakkaiden rinnalla tärkeänä kohderyhmänä uudistuksessa ovat myös yritysasiakkaat.
”Uudistuksen tavoitteena ei ole vain siirtää palveluja ja henkilöstöä valtiolta kunnille ja työllisyysalueille, vaan kehittää työvoimapalveluita entistä vaikuttavammaksi esimerkiksi suuntaamalla ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, edistämällä sekä kotoutumisen roolia työllisyyden hoidossa että kuntien roolia osaajien aktiivisessa houkuttelussa, tarvittaessa maan rajojen ulkopuoleltakin”, taustoittaa Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Valmistelun loppukiri on alkanut – sadan päivän päästä startataan!
Tänään 23.9.2024 on jäljellä 100 päivää starttiin ja TE-palveluiden järjestämisvastuun siirtoon. Valmistelun aikataulu on ollut tiukka, mutta valmistelu on edennyt valtakunnallisesti ja myös Ylä-Savon työllisyysalueella yhteistyössä ja aikataulussa. Valmisteluissa on pyritty huomioimaan kaikki mahdolliset osatekijät. Tulevan syksyn aikana Ylä-Savossakin on edessä asiakasviestinnän aloittaminen – tähän saakka tiedotus on ollut enemmän yleistasoista muutosviestintää, mutta marraskuussa on aika kertoa esimerkiksi palvelupaikoista ja -ajoista.
”Nykyisten TE-palveluiden tai työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään erityistä, vaikka palveluntarjoaja ja osin myös fyysisten palvelupisteiden sijainnit vaihtuvat vuoden vaihteessa. Tiedotamme mahdollisista muutoksista kunnan ja työllisuusalueen verkkosivuilla ja otamme asiakkaisiin yhteyttä tarvittaessa myös henkilökohtaisesti”, kertoo Virpi Jukarainen ja jatkaa:
”Töitä tai työntekijöitä hakiessa tulee jatkossakin kirjautua Työmarkkinatorille, joka toimii töiden ja tekijöiden kohtaamispaikkana. Työmarkkinatorilta löytyy työelämään liittyvää tietoa, palveluita ja avoimia työpaikkoja. Kirjautuneena pääsee luomaan esimerkiksi työnhakuprofiilin tai työpaikkailmoituksen. Toimivien digitaalisten palveluiden lisäksi myös kasvollisia kohtaamisia aiotaan lisätä”.
Huolimatta TE-palveluiden hallinnollisesta järjestämisestä ja työllisyysalueiden rakenteista, asukkaat voivat jatkossa kääntyä oman kotikunnan puoleen työvoimapalveluihin liittyvissä kysymyksissä samaan tapaan, kuin etsiessään esimerkiksi teknisiä palveluja tai tietoa varhaiskasvatuksesta. Tämä nyrkkisääntö pitää paikkansa kaikkialla Suomessa.
Lisätietoja:
Virpi Jukarainen, työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö, Iisalmen kaupunki
p. 040 653 0021, virpi.jukarainen@iisalmi.fi
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki
p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen kaupungin elinkeinoryhmä esittää, että tulevan lautakunnan kokouksiin voitaisiin ottaa mukaan puhe- ja läsnäolo-oikeudella riippumaton elinkeinoelämän edustaja.
Suosittu Rotia tuottavuutteen! -työpajasarja jatkuu. Sarjan neljännessä työpajassa keskitytään onnistuneeseen perehdyttämiseen ja sen vaikutuksesta tuottavuuteen.
Kasvua ja kansainvälistymistä vastuulliseen matkailuun- hanke aloitti syksyllä 2024 työpajat, joissa aiheena olivat vastuullisuus tuotteistamisessa ja vastuullisuusviestintä. Työpajojen tavoitteena oli vastata kohderyhmä ymmärryksen kautta kansainvälisten vieraiden ja turistien sekä kotimaisten matkailijoiden kysyntään sekä tarpeisiin olemassa olevien matkailupalveluiden tai uusien tuotteiden kehittämisellä.
Blogisarjassa Iisalmen yrityspalveluiden henkilöstö kertoo työstään katsauksella menneen viikon tapahtumiin. Sarjan tavoitteena on madaltaa kynnystä käyttää yritysneuvonnan palveluja: Arkisen viikon kuvaus avaa sitä, miten monenlaista yritysneuvontaa ja tukea on tarjolla, ja siten hoksauttaa erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä vastaavien palveluiden mahdollisuuksista. Tällä kertaa kynän varressa työviikkoaan kertaa elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Evästeistä osa on välttämättömiä ja osaa käytetään analytiikka- ja markkinointitarkoituksiin. Lue lisää Evästekäytännöt-sivulta
Evästeasetukset
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Evästeistä osa on välttämättömiä ja osaa käytetään analytiikka- ja markkinointitarkoituksiin. Valitse tästä, mitkä evästeet sallit.
Välttämättömiä sivuston teknisen toiminnan kannalta.
Keräävät sivuston käytöstä anonyymia tietoa, jota käytetään sivuston ja sen sisältöjen kehittämiseen.