Ylä-Savon maisemat ovat tulleet tutuksi piispa Mari Leppäselle jo lapsuudesta, jolloin kesäloma-ajat vietettiin vanhempien 60-luvulla hankkimalla Martikkalan vanhalla kansakoululla, Lapinlahdella. Hänen äitinsä synnyinjuuret ovat Iisalmessa, joten seudun maisemat saivat piirtyä osaksi mielenmaisemaa lapsesta saakka.
Lapsuuskesien muistot pitävät sisällään kiireettömyyden tuntua, leikkejä kansakoulun vanhassa luokkatilassa, kalastamista, uimista ja lukemista. Puhdasvetinen järvi yhdessä ympärille levittäytyvien peltoalueiden ja metsämaisemien kanssa ovat kasvattaneet tienoisiin syvän tunnesiteen. Pitkä historia yhdessä sukujuurien kanssa ovat herättäneet mielessä kodinomaista tunnetta.
Leppäselle kodinomaisuus syntyy Iisalmen ja sen lähiseutujen maisemien ohella ihmisten välittämästä kiireettömyydestä ja lupsakkaasta elämänasenteesta.
Täällä tuntee monella tavalla olevansa kotona.
piispa Mari Leppänen
Mökkimaisemassa mieli asettuu vapaalle
Leppänen peri kummitätinsä Kesärannaksi nimeämän mökin nuorena tyttönä. Mökki on kuulunut kiinteästi nuoruuden kesämuistoihin, ja on saanut sittemmin tehdä kesämuistoja myös Leppäsen omien lasten mieliin.
Mökillä onkin läsnä kokemus sukupolvien ketjusta, jossa ajan elo herättää kiitollisuuden tunnetta omista sukujuurista. Mökki on Leppäsen mukaan kuin pieni pala maailmanlaitaa, jossa tuntee olevansa perillä.
Luonnon rauhassa sijaitsevalla mökillä mieli asettuu vapaalle. Päivät täyttyvät järvessä uimisella, soutelulla ja melonnalla. Iisalmeen ja tienoille tehdään erilaisia päiväretkiä luontokohteisiin ja kulttuuritapahtumiin. Iisalmen kirjastoon suunnataan usein hakemaan lisää lukemista ja kirppareita kierretään hyvien löytöjen varalta.
Tärkeäksi maisemapaikaksi on muodostunut saunan kuisti, jossa katseen voi antaa kulkea järvenselälle, seurata pihassa lentävien lintujen kevyttä lennähtelyä tai ilta-auringon painumista mailleen. Nykyään mökillä onnistuu seurata maiseman vaihtelua kesät talvet sinne muutama vuosi sitten rakennetun talvituvan ansiosta.
Vaikka välimatka Turun kodin ja mökin välillä tarkoittaa noin kuuden tunnin ajomatkaa, suunnataan Iisalmen mökkimaisemiin aina kun se on töiden puolesta mahdollista. Mökki kauempana kotoa tarjoaa se mahdollisuuden irrottautua arjen rattaista.
Sukujuuret vetävät sydäntä Ylä-Savon maisemiin mökin rauhaan.
Kauneuden ja hiljaisuuden ympäröimänä
Leppäsen mukaan mökillä ymmärtää ihmisen osallisuuden osana luontoa. Hän tuntee kiitollisuutta siitä, että on saanut muodostaa elävän luontosuhteen.
– Minulle luonto on rauhan, hiljaisuuden ja kauneuden paikka, joka puhuttelee tosi monella tavalla. Sen rauha antaa tilaa ajattelulle ja luovuudelle.
Luontosuhde on muuttunut ajan myötä, ja nykyään ajatukset luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta kestävämmillä valinnoilla ovat nousseet yhä tärkeämmiksi. Hän toivoo, että jokainen vaalisi omaa suhdettaan luontoon.
– Luonto maadottaa ja synnyttää kiitollisuutta, joka auttaa näkemään kauneutta ja halun suojella sitä.
Mökki luonnon helmassa muistuttaa osaltaan olemassaolollaan, miten tärkeää on löytää itselleen sopivia tapoja pysähtyä edes pieniksi hetkiksi levon äärelle.
Pieniä pysähtymisen hetkiä
Leppäsen mukaan nykyisellään arjen, pyhän, levon ja työn rajat ovat tietyllä tapaa hämärtyneet. Esimerkiksi viestintämaailman muutos on haastanut tiedostamaan, milloin on hyvä hetki sisällyttää arkeen pysähtymisen hetkiä.
Leppäselle pysähtymisen hetket ja kiireettömien hetkien vaaliminen tapahtuu itselle mielekkäiden asioiden kautta. Ulkoisen maailman hälinä vaimenee esimerkiksi hiljaisuuden joogan tai ikonimaalauksen kautta. Toisinaan hän suuntaa viikon päätteeksi lähikirkkoon sunnuntai-illan messuun.
Rauhaa hän löytää mökillä olon lisäksi retriitteistä ja pyhiinvaelluksilta. Suunnitelmissa tälle kesää on esimerkiksi käydä Vieremän Kyrönniemen Hiljaisuuden keskuksessa, jossa Via Silentii – Hiljaisen rukouksen luostariyhteisö toimii heinäkuun ajan.
Hiljaisuuden kokemukset ovat tärkeitä hänen piispan työssään, jossa hän kohtaa paljon ihmisiä erilaisista taustoista. Näissä hetkissä läsnäolon taito on tärkeää, jotta näkee ihmiset niissä tilanteissa, missä sillä hetkellä he ovat.
Leppänen toivoisi, että ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja kohtaamisessa saisi säilyä uteliaisuus, kiinnostus ja myötätunto toisia kohtaan. Elämän jakaminen voi auttaa näkemään asioita uudella tavalla. Leppänen kertookin, kuinka aiemmin kesällä he saivat mökille vieraikseen Syyriasta Suomeen muuttaneen ystäväperheen. Heille kokemus suomalaisella mökillä oli ensimmäinen. Reissuun sisältyi uinnin lisäksi esimerkiksi jäätelöt Iisalmen torilla. Kokemus oli antoisa monella tapaa.
Se antoi samalla esimerkiksi Leppäselle mahdollisuuden katsoa itselleen rakasta mökkimaisemaa hetken uusin silmin.
Lukuvinkkinä
Johanna Venhon kirjoittama elämänkerta Kotimatkoja Mari Leppäsen kanssa käy läpi matkaa lapsuudesta aikuisuuteen ja tien varrella esiin nousseita kysymyksiä, pohdintoja ja vaiheita Leppäsen elämästä. Mielenmaisemaa avataan tutuissa ja tärkeissä maisemissa aina Iisalmen Kesärannan mökistä Velkuan saarelle, Poitsilan hiljaisuuden luostariin ja retriittiin Utössä.
Kirja löytyy Iisalmen kaupungin kirjastosta. Voit tehdä varauksen esimerkiksi Rutakko-verkkokirjastosta.