Siirry sisältöön

Minä luulin ennen sinun tapaamistasi, että suomalaiset ovat kaikki sellaisia sisäänpäinkääntyneitä ja hiljaisia.

Tämän lauseen kuulin Madridissa.

Tässä blogipostauksessa aiheena on välittömyys.

Kun lomailija, työmatkalainen, opiskelija, uusi asukas tai paluumuuttaja saapuu Iisalmeen, hän kohtaa joukon välittömiä ihmisiä. Meidät iisalmelaiset on helppo kohdata: olemme luontaisesti sekä helposti lähestyttäviä että lähestyviä. Vältämme turhaa tärkeilyä ja jäykkyyttä niin vapaa-ajan menoissa kuin työelämässäkin. Iisalmelaisten pää unelmoi rohkeasti suuria samalla, kun jalat pysyvät visusti maan pinnalla.

Kaksi aikuista ja lapsi istuu laiturilla.

​Muuttajan motiivi

Iisalmen kaupungin keväisessä esiintymisessä Diili-ohjelmassa tiivistettiin mielestäni hienosti se, miksi ihmiset muuttavat: syynä on joko työpaikka, opiskelu tai rakkaus. Näistä viimeisin tuntuu monella unohtuvan, vaikka sen voisi väittää olevan se kaikista vahvin motiivi kotikaupungin vaihdolle ja uudella paikkakunnalla pysymiselle. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät tekemämme päätökset suinkaan ole niin järkiperäisiä kuin haluaisimme kuvitella, vaan tunteilla on päätöksenteossa aina se vahvin voima.

Aihe nousi myös esille Olusten, yhden Iisalmen kesän kohokohdista, yhteydessä järjestetyssä Love By Iisalmi Get together -verkostoitumistapahtumassa, joka oli suunnattu seudun nuorille aikuisille. Kaukaisimmista paikoista kotoisin olevat osallistujat olivat nimenomaan löytäneet tiensä Suomeen ja Iisalmeen parisuhteen vuoksi. Rakkaus vei myös minut asumaan valtameren toiselle puolen.

Kaikki rakastuminen vaatii ensin tutustumista ja välittöminä ihmisinä meidän iisalmelaisten valttikortti onkin, että heti ensikohtaamisesta lähtien meistä löytyy uudelle tuttavuudelle todenmukaista, aitoa ja samaistuttavaa tarttumapintaa. Emme esitä tai tärkeile. Meihin ja seutuumme on helppo ihastua ja rakastua, koska seurassamme jokainen voi rennosti olla oma itsensä, elää oman näköistään elämää.

Sitä on olemisen vapaus, ja lopulta ihmiset jäävät sinne, missä heidän on hyvä olla.

Rakkauslukko, jossa lukee: Rakkaudella Iisalmi.

Hetkessä elämistä aidoimmillaan

Välittömyyteen törmää Iisalmessa vastaan joka puolella. Tiivis keskusta tuo yhteen kaikki tarvittavat palvelut, ja tori toimii keskeisenä kohtaamispaikkana viikon jokaisena päivänä. Iisalmeen on helppo tulla hyvien liikenneyhteyksien vuoksi niin junalla, bussilla kuin omalla autollakin, jonka saa aina ilmaiseksi parkkiin. Kaupungissa liikkuminen käy kätevästi pyörällä, sähköpotkulaudalla, jalan tai vaikka vesiteitse! Edetä voi juuri niin hitaasti tai vauhdikkaasti kuin haluaa, vaihtelevaa nähtävää kyllä riittää, kun sataman viihtyisä alue vaihtuu uimarantaan, Kirkkopuisto kulttuurikeskuksen näyttelyihin, sekä Mansikkaniemen peltoaukeat Koljonvirran matkailupalveluihin.

Iisalmessa saa lähes poikkeuksetta rentoa ja avuliasta asiakaspalvelua paikassa kuin paikassa, ja tämä on asia, jota ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä: liian usein on suuremmissa kaupungeissa, Suomessa ja maailmalla, minulle tullut vastaan nyrpeää naamaa ja tuppisuisia ”asiakaspalvelijoita”. Välittömyys on siis löytänyt tiensä myös seudun kaikenkokoisiin yrityksiin, joissa statussymboleja ja hierarkioita ei korosteta, vaan keskiössä on yhdessä tekeminen.

Vaikka teen sosiaalista mediaa työkseni, on minusta ihanaa, miten Iisalmessa tapahtumiin tullaan nauttimaan taiteesta, kulttuurista, urheilusta ja yhdessäolosta, eikä kuvaamaan asuvideoita tai katsomaan kokonaisia keikkoja puhelimen näytön läpi. Iisalmelaisilla on hallussa viime vuodet paljon puhuttanut mindfulness: osaamme laittaa älyluurin taskuun ja elää omilla aisteillamme hetkessä. Elämykset, joiden kokemisesta olemme maksaneet, kun tuntuvat nykyään menevän monelta ohitse, kun huomio kiinnittyy vain sopivan filtterin valintaan.

kesäinen maisema Iisalmen torilla, jossa ihmiset istuskelevat syömässä jäätelöä

Matkailun valttikortti

Ymmärrettävää toki on, että Iisalmessa vierailijat tuntevat halua jakaa paloja kauniista kaupungistamme myös somessa. Iisalmi lähikuntineen on luonnonkaunista seutua, jossa on lumoavia näkymiä. Löytyy järvimaisemaa, metsämaisemaa, vuorimaisemaa, kaupunkimaisemaa, peltomaisemaa. On 1700-luvun historiallisia kohteita, 2020-luvun moderneja asuin-, yritys- ja koulurakennuksia, katutaidetta ja kukkaistutuksia. Sympaattiset kahvilat ja vauhdikkaat aktiviteetit keräävät nopeasti tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa, seudun omintakeisista tapahtumista puhumattakaan (Eukonkannot näin etunenässä).

Koronapandemian jälkeen matkailu on taas palannut osaksi monen suomalaisen ja eurooppalaisen elämää. Halpalentoyhtiöiden yleistymisen myötä moni on jo nähnyt Pariisin, Lontoon ja Rooman. Matkailijat etsivätkin nyt vähemmän tunnettuja kohteita, jotka tarjoaisivat heille jotain aivan uutta. Nämä nykyajan tutkimusmatkailijat etsivät aitoutta ja ainutlaatuisia elämyksiä, joita Iisalmessa ja ympäröivillä seutukunnilla on tarjottavinaan kasapäin (koko valikoiman näet osoitteessa iisalmijatienoot.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)).

Omaan kokemukseeni pohjaten voin kuitenkin todeta, että vaikka Argentiinan vesiputoukset ja Brasilian rannat ovat olleet sykähdyttäviä kokemuksia, liittyvät kaikista ikimuistoisimmat matkakokemukseni aina paikallisiin ihmisiin, ja heidän osoittamaansa ystävällisyyteen, avoimuuteen ja luottamukseen. Haluaisin ajatella, että Iisalmenkin suhteen tapaus on tämä:

Elämykset ovat se asia, jotka tuovat matkailijat tänne, mutta muisto iisalmelaisten välittömyydestä on se, minkä he lähtiessään vievät mukanaan.

Iisalmen satama, jossa veneitä ja taustalla näkyy Ravintola Olutmestari.

Kuten ystäväni Madridissa ovat saaneet huomata, ei stereotypia hiljaisista ja vetäytyneistä suomalaisista pidä useinkaan paikkaansa savolaisten, ja eritoten iisalmelaisten, kohdalla. Siksi tykkäänkin usein alleviivata, että en ole kotoisin pääkaupunkiseudulta vaan Itä-Suomesta, missä puhutaan leveästi ja elellään vapaasti.

Lisää välittömyydestä Iisalmessa kaupungin sosiaalisen median kanavissa. Seuraa siis Instagramissa @cityofiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Facebookissa @Iisalmen kaupunki – City of Iisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Jos sinua kiinnostaa tietää, joko Iisalmi on saanut tämän kesäisen koeasujan rakastumaan, ota seurantaan ilmaisen koeasumisen Instagram-tili @koeiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Lisää tarinoita Iisalmen välittömyyteen ihastuneista ihmeidentekijöistä löytyy myösBy Iisalmi -sivulta

Puisto, jossa taustalla näkyy kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Hi!

I’m Meeri, a third-year advertising student who was born and raised in Iisalmi, Finland but has lived almost all her adult life abroad, currently in Madrid, Spain.

During the summer of 2022, I will work as a part of my home city Iisalmi’s marketing and communications team, bringing to light all the incredible opportunities our city has to offer, in terms of education, career, sports, culture, nature, collaboration, and way of life. This summer series will follow the four core values any visitor or newcomer will be greeted with here in Iisalmi: courage, sincerity, perseverance, and appreciation.

Iisalmi is an incredible city in the North Savo region of Finland where you can find the perfect balance between leisured living close to nature whilst still being able to have an international career in one of the many successful companies in our region. If you are interested in these career opportunities, please visit the the By Iisalmi -page(siirryt toiseen palveluun) for more information.

This blog series ”Maalla ja maailmalla” will only be available in Finnish but I invite you to follow us on Instagram @cityofiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) and on Facebook @Iisalmen kaupunki – City of Iisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) where you can find  content related to the blog’s themes also in English!