Siirry sisältöön

Madridissa kuultua: ”Mitä ikävöit eniten kotoasi Suomesta?”

Blogisarjan edellisessä osassa puhuimme Iisalmen menestyksen salaisuudesta tinkimättömyydestä. Tällä kertaa syvennymme pohtimaan arvostusta; sitä, mitä aikasi Iisalmessa, tai aikasi poissa täältä, saa sinut mahdollisesti arvostamaan.

Arvostus on itsemme, toistemme ja ympäröivän luonnon kunnioitusta. Se tekee meistä avoimia erilaisuudelle, ja auttaa meitä pitämään elinympäristöstämme hyvää huolta, itseämme ja jälkipolvia ajatellen.

Iisalmen satama.

Pysähdy arvostamaan

Monia asioita alkaa helposti pitää itsestäänselvyyksinä. Ihmisiltä unohtuu, että ei tarvitse mennä edes kauaksi Suomen rajojen ulkopuolelle, kun tilanne on jo hyvin toinen. Iisalmestakin puhuttaessa harmittavan monesti kuulee valitusta ja listausta täältä puuttuvista asioista. Isomman, paremman, uudemman tavoittelu kuitenkin ajaa vain jatkuvaan tyytymättömyyteen.

Tee siis itsellesi palvelus ja ala keskittyä siihen, mitä kaikkea hienoa meillä jo on. Se on myös itsensä arvostamista.

Jo olemassa olevan arvostaminen ei tarkoita sitä, että sulkisi muutoksen ulkopuolelle ja kuvittelisi, ettei mitään parannettavaa enää ole. Elämän ainoa varmuus on, että kaikki on aina muutoksessa. Joskus kauempaa näkee helpommin lähelle. Minulle ulkomailla viettämäni aika on ennen kaikkea konkretisoinut sen, miten hieno maa Suomi on, miten poikkeuksellisen turvallisen, vapaan ja maanläheisen lapsuuden ja nuoruuden on saanut Iisalmessa kokea, ja kuinka ainutlaatuisia käytäntöjä suomalainen yhteiskunta on pullollaan.

Minä arvostan Iisalmessa ilman puhtautta, ihmisten aitoutta, rentoa menoa, katujen roskattomuutta, hiljaisuutta, palvelujen läheisyyttä, asioiden selkeyttä, työn ja vapaa-ajan tasapainoa, ruuhkattomuutta, turvallisuutta ja joka puolelta vastaantulevaa luontoa. Minä arvostan sitä, että Iisalmessa voi asua kohtuuhintaisesti niin kerros-, rivi- tai omakotitalossa, juuri sellaisessa naapurustossa, niin keskustassa tai maalla, kuin omaan makuun sopii. Arvostan suuresti sitä, miten täällä vapaa-ajalle jää päivästä riittävästi aikaa, kun sitä ei tuhraannu joukkoliikenteessä tai auton ratissa.

Arvostan kuinka rauhassa Iisalmessa voi elellä omanlaistaan elämää tietäen, että jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan, niin täällä silti pidetään huolta.

Lapsi ajaa pyörällä Paloisvuoren ulkoilualueen huipulla. Pyörän eturengas on ilmassa.

Pysy auki tulevalle

Lähes poikkeuksetta ihmiset täällä Iisalmessa suhtautuvat erittäin positiivisesti, kun kuulevat minun opiskelevan toisessa maassa. Monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä tunnutaan yleisesti arvostavan, mutta huomaan, ettei se aina välity Iisalmeen muuttaneiden kohtaamissa asenteissa. Tiedän olevani etuoikeutettu: vaaleana nuorena naisena minut on aina toivotettu avosylin tervetulleeksi, minne ikinä olenkin mennyt, vaikka ihan yhtä lailla minäkin olen maahanmuuttaja.

​Alku on aina hankalin. Tiedän oman kokemukseni kautta, miten kaoottiselta kaikki vaikuttaa aluksi. Aivan yksinkertaisimmatkin asiat, kuten säilykeananaksen löytäminen ruokakaupasta, puhelinliittymän avaaminen tai harrastusryhmään ilmoittautuminen voi viedä useamman tunnin ja hermot. Ajan myötä kaikki helpottuu, kokemuksen kautta, kielitaidon karttuessa ja rutiinien muodostuessa, mutta ongelma onkin, jos uudessa kaupungissa ja maassa oleskelu ei jatku niin pitkään. Jos jää irralleen ympäröivästä yhteiskunnasta, ei ymmärrä sen tapoja ja muodosta ystävyyksiä, ei pääse integroitumaan. Silloin oman olemisensa mieltää väliaikaiseksi, uutta kaupunkia ja maata ei ajattele kotina, ja mieli alkaa tehdä muihin ympyröihin.

​Se, että jaamme oman ihanan Iisalmemme ja kaikki sen loistavat palvelut sekä kauniin luonnon, ei ole meiltä pois, päinvastoin: muuttajat tuovat meille kaikille sekä rahallista että kulttuurillista rikkautta.

Pitäkäämme siis katse avarana ja ennakkoluulot matalalla. Pystymme varmasti kaikki asettumaan uuden tulokkaan saappaisiin, vaikkemme olisi koskaan kaupunkia vaihtaneetkaan. Tiedämme, miten uuden työn, opiskelun tai harrastuksen aloittaessamme pelkkä hyväksyvä katse, rohkaiseva hymy ja ystävällinen sana voi piristää koko päivämme, kun hapuilemme uuden äärellä. Pohjimmiltaan olemme kaikki vain ihmisiä.

​Kiitos arvokkaasta kokemuksesta

Koulujen alun myötä alkaa kesä taittua pikkuhiljaa syksyä kohden. Syksy on tunnetusti muutoksen aikaa. Jotkut meistä kääntävät katseen aivan uutta kohti, toiset palaavat lomalta hieman tutumman ääreen. Myös minun kesätyöpestini Iisalmen kaupungin kesäviestijänä tulee tällä viikolla päätökseensä. On aika siirtyä ensiksi kesäloman viettoon ja sitten suuntaan takaisin Madridiin viimeistelemään mainonnan opintoni. Lähitulevaisuudessa minulla siintää tavoite löytää oman alani töitä.

​Kokemuksena kesä Iisalmessa on ollut aivan mahtava. Olen kokenut tulleeni arvostetuksi osana markkinoinnin ja viestinnän tiimiä, ja oppinut itse arvostamaan jälleen Iisalmen kompaktia kokoa ja suomalaista tehokkuutta ja joustavuutta työelämässä. Olen oppinut tekemällä paljon uutta, nähnyt käytännössä, mitä kaikkea kaupunkiviestintä pitää sisällään, ja saanut ideoita kiinnostavista työtehtävistä tulevaisuuden työpaikanvalintaa ajatellen.

​Päällimmäisenä jää kesästä mieleen kaikki tapaamani ihmiset, niin työpaikalla, kuvauskeikoilla kuin tapahtumissa. Olen hyvin kiitollinen tästä mahdollisuudesta, ja yhdyn viime kesän kesäviestijä Kirsin mielipiteeseen siitä, että tämä on ollut unelmaduuni.

Vaikka virallinen työsuhteeni päättyykin, jatkan ylpeänä kotikaupungistani Iisalmi-lähettiläänä toimimista, niin maalla kuin maailmalla.

Iisalmen satama iltahämärässä.

Vaikka Maalla ja Maailmalla -blogisarja tuleekin nyt päätökseensä, pysyt mukana Iisalmen menossa sosiaalisen median kanavissa:

Instagramissa@cityofiisalmi(siirryt toiseen palveluun)
Facebookissa@Iisalmen kaupunki – City of Iisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ilmaisen koeasujan Kristiinan Iisalmen matkaa pääset seuraamaan Instagramissa@koeiisalmi(siirryt toiseen palveluun).

Ole rohkea, tule kohtaamaan Iisalmen välittömät ihmiset, menesty meidän tinkimättömässä seurassamme ja opi arvostamaan yläsavolaista kiireettömyyttä.

​Oikein suuri kiitos tästä kesästä! Kiitos sinulle, joka olet jaksanut lukea pohdintojani rohkeudesta, välittömyydestä, tinkimättömyydestä ja arvostuksesta, toivottavasti edes jokin kirjoittamani resonoi sinussa. Inspiroivaa, ihanaa ja ihmeellistä jatkoa kaikille!

kesäinen maisema Iisalmen torilla, jossa ihmiset istuskelevat syömässä jäätelöä

Hi!

I’m Meeri, a third-year advertising student who was born and raised in Iisalmi, Finland but has lived almost all her adult life abroad, currently in Madrid, Spain.

During the summer of 2022, I will work as a part of my home city Iisalmi’s marketing and communications team, bringing to light all the incredible opportunities our city has to offer, in terms of education, career, sports, culture, nature, collaboration, and way of life. This summer series will follow the four core values any visitor or newcomer will be greeted with here in Iisalmi: courage, sincerity, perseverance, and appreciation.

Iisalmi is an incredible city in the North Savo region of Finland where you can find the perfect balance between leisured living close to nature whilst still being able to have an international career in one of the many successful companies in our region. If you are interested in these career opportunities, please visit the the By Iisalmi -page(siirryt toiseen palveluun) for more information.

This blog series ”Maalla ja maailmalla” will only be available in Finnish but I invite you to follow us on Instagram @cityofiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) and on Facebook @MinunIisalmeni(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) where you can find  content related to the blog’s themes also in English!