Siirry sisältöön

Huhtikuun alussa Iisalmen kaupungin, Petterinkulman sekä Ysao:n edustajia kokoontui yhteispalaveriin, jossa lähdettiin kartoittamaan yhdessä koeasunnon remonttiprojektin toteuttamista ja aikataulua.

Koska kyseessä on jo kolmas yhteistyövuosi peräkkäin koeasumisen projektin parissa, pystytään aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja jo hyödyntämään tänä vuonna. Ylä-Savon ammattiopiston sisustus- ja restaurointialan opiskelijat Anu MarkkanenAlina WiikHenni VirtaKatja Tarvainen ja Sami Rytkönen suorittavat tämänvuotisen koeasunnon remontin, ja he pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. 

Heidän opintoihinsa kuuluu muun muassa sisustussuunnitelman laatiminen asiakkaalle, kustannuslaskemat, 3D-mallinnus ja erilaiset sisärakennusvaiheiden työt, kuten maalaus-, tapetointi-, laatoitus, – kalusteasennus- ja lattianasennustyöt. Osaa näistä töistä he pääsevät toteuttamaan koeasunnon remonttikohteessa.

16.4.2021

Ensimmäiset työntäyteiset kaksi viikkoa koeasumisprojektin remonttikohteessa ovat takana päin. Aloitimme käymällä läpi asunnon remonttia vaativat kohdat Petterinkulman edustajan Teija Raerinteen kanssa. Kävimme hakemassa K-raudasta alkuun tarvittavia tarvikkeita, kuten pohjamaalia, seinätasoitetta ja tapetinpoistoainetta. Haimme myös Ylä-Savon ammattiopiston Peltoniemen toimipisteeltä tarvittavia työvälineitä.

Itse remontti aloitettiin purkutöillä. Ensimmäiseksi irroitimme kaikki listat ja pistorasioiden ja valokatkaisijoiden peitelevyt, sekä verholaudat.

Seuraavaksi vuorossa oli tapetin poisto olo- ja makuuhuoneesta. Tapetin poistoon käytimme Kiillon Easy Remover tapetinpoistoainetta.

Seinää vasten nojaa tapetin poistoon käytettävä varsi, jonka vieressä on tapetinpoistoaine purkki.

Tapetin poiston jälkeen irroitimme ovenkarmit keittiön ja olohuoneen oviaukoista. Myös keittiön välitilan laatoitus sai kyytiä. Laatoituksen tieltä poistimme liesituulettimen ja sähkömies kävi irroittamassa välitilasta lampun.

Keittiön kaappeja ja uuni.

Purkutöiden jälkeen pääsimme aloittamaan pohjatyöt. Maalaamattomat seinät ylitasoitimme Kiillon LH seinätasoitteella. Maalatuilta seiniltä avasimme halkeamia ja paikkasimme niitä, sekä muita koloja.

Paikkaustöiden jälkeen hioimme seinät, sekä puhdistimme pölystä. Pohjatöiden jälkeen aloitimme maalaamisen makuuhuoneessa. 
Aloitimme harjaamalla katosta enimmät pölyt ja roskat pois, jonka jälkeen maalasimme katon Ässä 1:llä ja sumukatolle sopivalla telalla. Katon maalauksen jälkeen pohjamaalasimme seinät.

Tulevien asukkaiden julkistamisen jälkeen pääsimme katselemaan erilaisia maali- ja tapettivaihtoehtoja asukkaiden väritoiveiden pohjalta.

26.4.2021

Kolmas viikko remonttikohteessa meni vauhdikkaasti. Korjasimme purkuvaiheessa vaurioituneen keittiön oviaukon, josta karmien mukana lähti tiiltä mukana. Tasoitimme myös olohuoneen oviaukosta karmien paikoilta epätasaisuuksia. Paikkasimme kolot Kiillon KL kuitulaastilla, jonka jälkeen tasoitimme kohdat vielä Kiillon LH seinätasoitteella.

Keittiön oviaukon remontista kolmen kuvan kollaasi.

Keittiön välitilasta poistimme vanhat laastit kuppikoneella ja tasoitimme Kiillon SH seinätasoitteella. Paikkasimme myös kattoa Kiillon LH seinätasoitteella.

Irrotimme olohuoneen oviaukkoon jääneestä ikkunasta listat ja lasin, jotta saimme kiinnitettyä sen tukevammin paikoilleen. Ennen lasin takaisinlaittoa, laitoimme lasiin D-C-FIX -ikkunakalvoa ja hioimme puuosat. Kun olimme saaneet listat ja lasin takaisin paikoilleen, maalasimme karmit Teknoksen Futura aqua 20 -kalustemaalilla.

Maalasimme eteisen, olohuoneen ja keittiön katot Ässä 1:llä. Samalla maalilla maalasimme eteisestä, makuuhuoneesta ja keittiöstä yläsokkelit, sekä pohjamaalasimme eteisen, keittiön ja olohuoneen seinät. Pohjamaalin jälkeen laitoimme nurkkiin akryylit.

Kolmen kuvan kollaasi, jossa maalipönttö, maalattua seinää ja opiskelija maalaamassa seinää.

Pääsimme myös aloittamaan pintamaalauksen. Pintamaalattaville seinille teimme valorajan rajaajalla. Makuuhuoneessa ja eteisessä maalasimme seinät Tikkurilan remontti ässällä, sävynä Höyry, lukuun ottamatta yhtä makuuhuoneen seinää, johon tulee tapetti.
Olohuoneen seinät saivat sävykseen Höyry ja Tikkurilanharmaa, lukuun ottamatta seinää, johon myös tulee tapetti.

Maalasimme myös makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunankarmit, parvekkeen oven sekä eteisen kaapin rungon Teknoksen Futura aqua 20 kalustemaalilla.

4.5.2021

Neljännellä viikolla pääsimme tapetoimaan makuu- ja olohuoneen seinät, sekä pintamaalasimme keittiön seinät Tikkurilan remontti ässällä, sävyillä Höyry ja Tikkurilanharmaa.

Laatoitimme myös keittiön välitilan. Laattojen kiinnitykseen käytimme Kiillon Superfix DF saneerauslaastia, ja saumoihin Kiillon saumalaastia.

Pääsimme myös aloittamaan vinyylilattian asennuksen. Ennen lattian asennusta kannoimme pois purku- ja remonttijätteet.

Harmaa laminaattilattia.

12.5.2021

Taas yksi viikko aherrusta takanapäin ja asunnon remontti lähenee loppuaan.

Tehtävää toki vielä riittää, mutta remontin alkuun nähden remontti alkaa olla hyvällä mallilla. Tällä viikolla saimme lattiat asennettua, sekä pääsimme aloittamaan listoituksen. Koska lattiasta tehtiin yhtenäinen, eikä oviaukkojen kohdalle tullut enää listoja, poistimme vanhojen listojen kohdalta irtonaisen muovimaton ja tasoitimme kohdat josta vanhaa mattoa poistimme.

Lattian asennuksessa apuna käytimme asennusrautaa ja kumivasaraa. Vinyylilankun leikkuuseen käytimme mattopuukkoa ja pistosahaa.

Listojen leikkuuseen käytimme sirkkeliä ja kiinnitykseen puupinnoilla naulainta, sekä kiviseinille kiinnittäessä käytimme iskuporakonetta ja listatulppia. 

Remontoinnin ohessa olemme myös suunnitelleet asunnon sisustusta, sekä kävimme katselemassa valmiiksi tulevia huonekaluja.

25.5.2021

Ei enää kauaa, että asunto on valmis tulevia asukkaita varten! Asunto alkaa olla siinä vaiheessa, että pääsemme aloittamaan sisustamisen, kunhan olemme siivonneet remontista aiheutuneet sotkut ja saaneet huonekalut ja muut tarvittavat asuntoon. Menneellä viikolla saimme sängyn valmiiksi asuntoon. Huonekaluliike M-Kalusto toimitti sängyn sisälle kannettuna uusia asukkaita varten.

Kahden kuvan kollaasi, jossa sänkyä asennetaan paikalleen ja toisessa kuvassa sänky on paikoillaan,

Remontin lopun lähestyminen alkoi tuntua heti todellisemmalta, kun saimme sängyn koottua ja paikoilleen makuuhuoneeseen. Saimme myös uudet keittiön yläkaappien ovet, joita pääsimme asentamaan paikoilleen. Vaihdoimme myös makuuhuoneen vaatekaapin oviin uusia saranoita hajonneiden tilalle.

Edessä vielä viimeinen viikko aherrusta, kunnes asunnon avain pääsee vaihtamaan omistajaa!

-Anu, Alina, Henni, Katja & Sami