Siirry sisältöön

Paikallisen toimintaryhmän ideana on, että siinä keskustellaan yhdessä hankkeen käsittelemistä haasteista ja etsitään ratkaisuja niihin paikallisella tasolla. Työpajamaisessa työskentelyssä hyödynnetään URBACT-ohjelman suosimia työkaluja, joiden avulla hankkeen teeman mukaisesti pyritään löytämään ratkaisuja pienenevän väkiluvun tuomiin haasteisiin, työvoimapulaan sekä vetovoiman kehittämiseen. Voit lukea hankkeen tavoitteista ja toiminnasta tarkemmin täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Tiistaina 5.12.2023 paikalla kokoontumisessa oli yhteensä 14 URBACT toimintaryhmän jäsentä. Osa heistä oli Iisalmen kaupungin eri toimialoilta, kuten elinvoimapalveluista, varhaiskasvatuspuolelta sekä maahanmuutto- ja pakolaispalveluista. Myös alueen oppilaitokset olivat hyvin edustettuina, sillä Savonialta, Ysaolta ja Sakkylta oli jokaisesta edustaja mukana. Yritysmaailmasta toimintaryhmään osallistui tällä kertaa Normetin edustaja. Paikalla oli myös useampi ryhmän asukasedustajajäsen, joista yksi oli Euroopasta Iisalmeen muuttanut kansainvälinen osaaja. Koossa oli siis hyvä porukka, jolla riitti näkökulmia ja kokemuksia ryhmätöitä varten!

Kokoontumisen aikana paikallaolleet jaettiin kahteen ryhmään ryhmätöiden tekoa varten. Ensimmäisessä ryhmätyössä hyödynnettiin työkaluja ”Problem tree” sekä sen yhteydessä ”5 Whys”. Tehtävänä oli määritellä Residents of the Future -projektin teemaa tukeva, pääasiallinen ongelma työkalujen avulla. Keskustelua riitti ja Problem tree -pohjat täyttyivät hyvistä huomioista ja tärkeistä pointeista molemmissa pienryhmissä. Toisessa ryhmätyössä siirryttiin tulevaisuuden näkymiin, sillä käytössä oli työkalu ”Newspaper of tomorrow”. Tässä ryhmätyössä tehtävänä on visioida noin viiden vuoden päähän ja miettiä, mitä Residents of the Future -projektin teemaan liittyvää haluaisi nähdä uutisoitavan esim. Helsingin sanomissa. Ensimmäisen ryhmän otsikoksi valikoitui ”Iisalmi teki ihmeitä jälleen!” ja toinen ryhmä puolestaan visioi tulevaisuuden otsikon, jossa lukee ”Nopeasti kasvava Iisalmi rikkoo ennätyksiä uusien töiden synnyssä. Ihmisiä tulee parvina!”.

Parituntinen kokoontuminen vierähti nopeasti, ja on selvää, että ryhmätöissä heränneitä antoisia keskusteluja olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa. Tästä on hyvä jatkaa kehitystyötä taas seuraavassa URBACT toimintaryhmän kokoontumisessa!

Kahden kuvan kollaasi, jossa henkilöitä pitävät ylhäällä isoa A3-paperia. Toiset henkilöt istuvat pöydän ääressä ja katsovat.
Kokoontumisessa käytiin läpi yhdessä kummankin ryhmän aikaansaannokset ryhmätöissä.