Siirry sisältöön

Iisalmi on yksi yhdeksästä eurooppalaisesta pikkukaupungista, jotka osallistuvat EU-rahoitteiseen Residents of the Future -verkostohankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja pienenevän väestön, työvoimapulan ja vetovoimahaasteiden selättämiseen. Iisalmessa hanketyö on konkretisoitunut Bridge to Iisalmi -ohjelmaksi, jonka tarkoituksena on houkutella kansainvälisiä osaajia ja tukea heidän asettautumistaan kaupunkiin.

Bridge to Iisalmi -ohjelman suunnittelussa on hyödynnetty laajasti paikallista yhteistyötä, sillä hankkeen tiimoilta kesällä 2023 perustettu paikallinen URBACT toimintaryhmä on ollut ideoimassa ja kartoittamassa toimenpiteitä, joita juuri Iisalmessa tarvittaisiin. Ryhmässä on edustajia muun muassa kaupungin eri toimialoilta, yrityksistä, oppilaitoksista ja asukkaiden joukosta – mukaan lukien kansainvälisiä muuttajia. Iisalmen toimintaryhmässä kaupungin suurimmaksi haasteeksi on tunnistettu vaikeus olla kotoisan tuntuinen ja vastaanottavainen paikka muualta, etenkin muista maista sinne tuleville, kuten ryhmässä mukana oleva ja omassa arkityössään runsaasti kansainvälisiä asiakkaita kohtaava maahanmuuttotyön asiantuntija Ulla Piippo kuvailee:

”Integroituminen kaupunkiin on usein hankalaa esimerkiksi kielimuurista johtuvan eristäytymisen tunteen sekä verkostojen puuttumisen vuoksi. Moni ei myöskään ole välttämättä tietoinen kaikista Iisalmen tarjoamista työelämän tai vapaa-ajan mahdollisuuksista”.

Haasteena on nähty, ettei Iisalmessa ole juuri kansainvälisille työ- tai opiskeluperusteisille muuttajille suunnattua, eri toimijoiden palveluista kertovaa markkinointikonseptia tai toimintamallia, joka edistäisi tiedonsaantia ja tarvittavien palvelujen toteuttamista. Kun integroituminen ja tiedonsaanti ensivaiheessa ontuu, voi ulkopuolisuuden tunne ja epätietoisuus johtaa siihen, että ulkomailta muuttanut henkilö ja hänen mahdollinen perheensä muuttavat Iisalmesta pois, vaikka kaupunki itse tarjoaisi loistavat puitteet rakentaa elämää pysyvämminkin.

Bridge to Iisalmi -ohjelma toimenpiteineen houkuttelevana siltana Iisalmeen

Iisalmessa ensimmäiseksi hankkeella pilotoitavaksi toimenpiteeksi valikoituikin markkinointikonseptin luominen. Yhdessä paikallisen toimintaryhmän ja asiantuntijakumppanin kanssa luotu konsepti on suunnattu kansainvälisten osaajien ja potentiaalisten muuttajien kohderyhmälle. Konsepti on yksi osa suurempaa Bridge to Iisalmi -ohjelmaa, jonka alle nivoutuu muita hankkeen aikana ideoituja veto- ja pitovoimatoimenpiteitä. Näitä ovat esim:

Toimenpiteitä ei voida toteuttaa yksinomaan hankkeen toimesta tai edes yksin kaupungin toimesta, vaan ohjelman toteuttamiseen tarvitaan pitkällä aikavälillä eri organisaatioita, hankkeita ja myös kolmatta sektoria.

”Olemme innoissamme tästä yhteisen ideoinnin tuloksena syntyneestä ja hankerahan mahdollistamasta kokonaisuudesta, sillä Bridge to Iisalmi -ohjelman ja sen sisältämien toimenpiteiden myötä pystymme vaikuttamaan aiempaa paremmin siihen, millaisena Iisalmi näyttäytyy muista maista tuleville uusille asukkaille ja potentiaalisille muuttajille”, toteaa markkinointiavustaja Mari Kuosmanen, joka toimii myös Residents of the Future -hankkeessa Iisalmen koordinaattorina.

Vuoden 2025 aikana markkinointikonseptin sisältöjä otetaan askel kerrallaan käyttöön sekä Residents of the Futuren suunnitelluissa toimenpiteissä, että kaupungin ja yhteistyöorganisaatioiden muussa kansainvälisille kohderyhmille suunnatussa viestinnässä. Esimerkiksi Iisalmen kaupungin ja yritys- ja oppilaitoskumppaneiden yhteisessä By Iisalmi -markkinoinnissa toteutetaan huhti-toukokuussa ura- ja muuttajamarkkinoinnin kampanja, jonka kohderyhmänä on Iisalmen seudun uramahdollisuuksien kannalta potentiaaliset suomalaiset sekä kansainväliset osaajat. Kampanjaan sisältyy sekä suomen- että englanninkielisiä materiaaleja.

”Iisalmi yritys- ja oppilaitoskumppaneineen on vuosien ajan tehnyt By Iisalmi -brändillä ura- ja muuttajamarkkinointia yhdessä alueen yritysten ja oppilaitosten kanssa. Väestönkehityksen ennusteet näyttävät selkeästi, että tulevaisuudessa emme tule pärjäämään markkinoimalla mahdollisuuksiamme vain suomalaisille osaajille, vaan tarvitsemme osaavaa työvoimaa, asukkaita ja elinvoimaa myös muualta, maanrajojen ulkopuolelta. Tavoitteena on, että Bridge to Iisalmi -konsepti ja silta kohti kansainvälisiä osaajia nivoutuu tulevaisuudessa tiiviiksi osaksi muuta By Iisalmi -markkinointiamme sekä esimerkiksi kaupungin kansainvälisyyspalveluiden aktiivista asiakas- ja palveluviestintää”, kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski, joka vastaa brändiyhteistyön vetämisestä.

”On myös muistettava, että markkinointi ja viestintä ovat vain osa konseptin onnistumista. Tarvitaan vahvoja, sitoutuneita tekoja kaikilla kaupungin toimialoilla ja sidosryhmien parissa”, toteaa Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen, joka toimii Residents of the Future -hankkeessa Iisalmen edustajana myös.

Residents of the Future -hanke päättyy vuoden 2025 loppuun mennessä, mutta sen aloittama siltojen rakentaminen kohti kansainvälisempää Iisalmea jatkuu. Vastikään julkaistu Bridge to Iisalmi -nettisivu tulee jatkossa toimimaan Iisalmen kaupungin nettisivuilla eräänlaisena kotipesänä, jonne laaditaan ja kootaan sisältöjä kansainvälisten osaajien ja muuttajien kohderyhmää ajatellen.

Lisätietoja

Linkit avautuvat uuteen välilehteen.