Siirry sisältöön

Iisalmen Pohjoiskylät muodostuu kolmesta kylästä, jotka ovat Lapinniemi, Soinlahti ja Ryhälänmäki. Kylät sijaitsevat Iisalmen kaupungin pohjoispuolella hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lapinniemi ja Soinlahti sijaitsevat Iso-Ii järven rannalla, joten sinne pääsee myös vesiteitse. Kylien läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä tarjoaa turvallisen tavan kulkea myös jalan tai polkupyörällä. Vakituinen asukasluku on noin 800. Loma-asuntojen määrä alueella on yli 100.

Kylällä on Soinlahden koulu, joka on rakennettu vuonna 2024. Koulussa on 1-6 luokat sekä esiopetus- ja päiväkotiryhmä Sointula. Koulu ja sen ympäristö tarjoavat hyvät puitteet oppimiselle, liikkumiselle ja vapaa-ajan viettämiselle niin nuorille kuin vanhemmillekin asukkaille. Koulun yhteyteen on rakennettu lähiliikunta-alue, jossa on mahdollisuus pelata tennistä, jalkapalloa, jääkiekkoa ja monia muita urheilulajeja. Ulkoliikunnan lisäksi on mahdollisuus liikkua myös koulun liikuntasalissa. Kyläyhdistys järjestää salivuoroja, jonne kaikki kyläläiset ovat tervetulleita harrastamaan. 

Ympäröivä luonto tarjoaa mahdollisuuksia marjastukseen, metsästykseen ja retkeilyyn. Kyläyhdistyksen kota Holopankalliolla tarjoaa paikan rentoutumiseen luonnon keskellä. Kodalla on nuotiopaikka, kuntolaitteita ja ulkohuussi. Reippailemaan pääsee alueen luontopolulle. Järvi mahdollistaa kalastuksen, vesillä liikkumisen ja uimisen. Yleinen uimapaikka on Holopanlahdessa.

Alueella toimii puun jatkojalostus tehtaita, pelto-, karja-, hevostiloja sekä pieniä palveluyrityksiä. Lisäksi on järjestötoimintaa, kuten maa- ja kotitalousseura, metsästysseurat ja kalastuskunnat. Kylällä on Maa- ja kotitalousseuran omistama Honkamäen seurantalo ja askartelutilat. Tilat toimivat kylätalona ja kohtaamispaikkana sekä mahdollistaa käytön yhdistys- ja seuratoimijoille. 

Kylävideo Synnyinseudun kaipuu

Aiheesta lisää

Katso tapahtumat tapahtumakalenterista!

Kylien ajankohtaisia tapahtumia voit etsiä Iisalmi ja Tienoot -tapahtumakalenterista, josta löydät kootusti Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän tapahtumat.

Tapahtumakalenteri (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista