Siirry sisältöön

Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke käynnisti laajan 15 kunnan välisen ilmastoyhteistyön. Hanke tähtää ilmastotavoitteiden saavuttamiseen ja ilmastotyön juurruttamiseen kuntien jokapäiväiseen toimintaan. Näkyvä ja avoin ilmastotyö tulee lisäämään Pohjois-Savon maakunnan ja seutujen vetovoimaa muun muassa elinkeinoelämän keskuudessa.

SISU-hankkeessa kehitetään ilmastoasioista viestimistä, ilmastotoimien seurantaa ja ympäristövastuullisuuden huomioimista kuntien tekemissä hankinnoissa sekä juurrutetaan ilmastotyötä kuntien jokapäiväiseen työhön, talouden pitoon ja päätöksentekoon. Hankkeen avulla ilmastotyötä jo pidempään tehneet kunnat voivat olla esimerkkinä kunnille, jotka vasta aloittavat ilmastotyötään. Kolmivuotisen hankkeen avulla tuetaan kuntaorganisaatioiden työntekijöitä ilmastotyössä sekä toteutetaan erilaisia kampanjoita ja tapahtumia asukkaille ja yrityksille.

Hanke toteutetaan ryhmähankkeena, jonka päätoteuttajana toimii Kuopion kaupunki, osatoteuttajina ovat Iisalmen kaupunki, Navitas Kehitys Oy sekä Kehitysyhtiö SavoGrow Oy. Ilmastotyötä kunnissa vievät eteenpäin seudulliset ilmastokoordinaattorit ja kokonaistoteutusta koordinoiva projekti- ja viestintävastaava. SISU-hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevat kunnat. Hankeaika 2023-2025.

Kartta SISU-hankekunnista: Iisalmi, Joroinen, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Varkaus, Vesanto.
SISU-hankkeessa mukana olevat kunnat näkyvät kartassa vihreällä, sävyt osatoteuttajittain.

Hankkeen tavoitteet ja kärkitoimet

  • Ilmastokoordinaattoritoimintamallin rakentaminen ja toteuttaminen
  • Seudullisen ilmasto-ohjelman seuranta, päivittäminen ja koordinointi
  • Kuntakohtaisten ilmastosuunnitelmien toimeenpano ja toimenpiteiden konkreettinen toteuttaminen, ilmastotyön aloittaminen ja ilmastosuunnitelman laadinta Sonkajärvellä
  • Ilmastotavoitteiden etenemisen seuranta ja mittaaminen on kaikkien nähtävillä ja seurattavissa
  • Ilmastojohtamisen kehittäminen ja ilmastotoimien vienti talouteen
  • Ilmastoviestintä kunnissa ja kuntien sekä seutujen välillä
  • Ilmastoystävälliset hankinnat
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen

Hankkeen Iisalmen toteutus

SISU-hankkeen Iisalmen kaupungin osatoteutuksessa ovat mukana Iisalmen lisäksi Kiuruvesi, Lapinlahti ja Sonkajärvi. Ilmastokoordinaattori työskentelee kunnissa seuraavasti:

  • Iisalmessa maanantaisin ja perjantaisin
  • Lapinlahdella tiistaisin
  • Kiuruvedellä keskiviikkoisin
  • Sonkajärvellä torstaisin

Ota yhteyttä

Aiheesta lisää

SISU-hankkeen toteuttajien ja rahoittajien logot: Euroopan unionin osarahoittama, Pohjois-Savon liitto, Kuopion ja Iisalmen kaupungit, Navitas Kehitys Oy, Kehitysyhtiö SavoGrow Oy sekä SISU-hankkeen logo.

Ympäristövastuullisuus

Yksi Iisalmen kaupungin strateginen arvo on luoda vastuullista tulevaisuuden elinympäristöä. Huolehtiakseen luonnosta ja ympäristöstä sekä huomioidakseen vastuullisuuden päätöksenteossa tulee kaupungin olla tietoinen oman toimintansa vaikutuksista ympäristöön ja ilmastoon sekä siitä miten mahdolliset negatiiviset vaikutukset voidaan päätös kerrallaan minimoida.

Ympäristövastuullisuus
Residents of the Future -hankkeen kuulumisia

URBACT-ohjelman alla toimiva EU-verkostohanke Residents of the Future on edennyt vauhdikkaasti ja tuleva vuosi 2025 onkin hankkeelle jo viimeinen toimintavuosi.

Elinvoimaisia teollisuusuutisia

Elinvoimainen teollisuus -teemalehti ilmestyi 16.11.2024 Iisalmen Sanomien välissä. Lehden teema on Ylä-Savon menestyjät – tulevaisuuden rakentajat.

Matkailuhankkeen syksyn kuulumiset

Kasvua ja kansainvälistymistä vastuulliseen matkailuun -hanke aloitti syksyllä vastuullisen tuotteistaminen työpajat yhdessä 17 yrityksen ja 2 toimijan kanssa. Osa heistä vasta suunnittelee matkailutoimintaa, osa tekee yhteistyötä ja osa on toiminut jo pitkään matkailun parissa.

Iisalmessa on alkanut Liikkuva Koulu ja  KouluPT -hanke

Iisalmen liikkuva koulu ja kouluPT-hanke edistää nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja pyrkii lisäämään fyysistä aktiivisuutta.

Inspiroiva ja ihmeellinen kirjasto – yhdessä uudistuen kohti tulevaisuutta 

Iisalmen kaupunginkirjastossa on alkanut ”Inspiroiva ja ihmeellinen kirjasto – yhdessä uudistuen kohti tulevaisuutta” toiminnan kehittämisen hanke, jossa palvelumuotoilua käyttäen osallistetaan kaupunkilaiset tulevaisuuden kirjaston ideointiin.

Residents of the Future -hankkeen tilannekatsaus

URBACT-ohjelman alla toimiva EU-verkostohanke Residents of the Future on edennyt hankesuunnitelman mukaisesti vaiheeseen, jossa on valittu pilottitoimenpide toteutukseen.