Siirry sisältöön

Otsikon visioon uskoen, työstimme yhdessä kaupunkilaisten, luottamushenkilöiden ja muiden sidosryhmien kanssa uutta kaupunkistrategiaamme. Kaupungin toiminta-ajatuksena on huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista ja vahvistaa kaupungin kilpailukykyä ja vetovoimaa.

Meillä Iisalmessa on tehty näkyvää imago-markkinointia ja valtakunnan media on myös huomioinut meidät.

Tästä huolimatta kamppailemme yhdessä muiden seutukaupunkien kanssa vetovoimasta ja siinä työsarkaa riittää. Meille ei ole virrannut väkeä toivotulla tavalla, ja haasteita on edelleen osaavasta työvoimasta.

Olemmeko käyttäneet kaikkia keinoja, millä voisi houkutella ihmisiä muuttamaan Iisalmeen?

Mielestäni meillä on näitä houkuttimia, joita emme ole osanneet markkinoida riittävästi. Elämme järvien ympäröimänä ja kaunis virta kulkee läpi kaupungin. Pitäisikö meidän satsata enemmän siihen, että lisäisimme rantatonttikaavoitusta ja miksi emme kokeilisi markkinointimielessä tonttien alekampanjoita. Pandemian johdosta etä- ja hybridityö vavisuttavat työ- ja asuntomarkkinoita ja tähän haasteeseen meillä pitäisi olla houkuttelevia vaihtoehtoja.

Toiseksi, kaupungissa täytyy olla hyvät palvelut ja tästä syystä elinvoimapalveluiden välttämättömyyttä ei koskaan korosteta liikaa. Ellei meillä ole toimijoita, ei ole palveluitakaan.
Riittävätkö nämä nykyiset palvelut vetämään esimerkiksi meidän nuoria aikuisia takaisin, jotka opiskelun vuoksi ovat muuttaneet pois. Olisiko meillä tähän vielä joitakin porkkanoita jaettavana?

Valtiolta on tulossa alueellinen opintolainahyvitys kokeilulakina eduskuntaan. Tämä hyödyttäisi erityisesti maaseutukuntia, Iisalmi mukaan lukien.

Lainahyvityksellä kannustettaisiin korkeakoulutettuja nuoria kokeilemaan työtä ja arkea maaseutukaupungeissa.

Tulevina vuosina, kun eläköityminen on voimakasta eritoten opetus-, hoito-, varhaiskasvatusaloilla, kokeilun turvin nuoret saisivat taloudellisen kannustimen muuttaa tänne.

Tämän lisäksi pitäisi keksiä järjestelmä, millä tavoittaisimme muualle opiskelemaan lähteneet nuoret. Järjestelmän kautta voisimme tarjota suoraan työ- ja harjoittelupaikkoja kotiseudulta. Nuorten haluun muuttaa takaisin kotiseudulleen vaikuttaa myös nuoruuden aika, jolloin he asuivat oman perheen kanssa kaupungissa. Kuinka heitä silloin kohdeltiin ja oliko heihin satsattu riittävästi. Välttämättä se, että perusopetusta on Iisalmessa valtakunnallisesti enemmän, ei lämmitä sillä hetkellä lapsen mieltä. Kuitenkin näistä ajoista jää mielikuvia – mikä meillä siis on sellaista, jonka vuoksi tänne palattaisiin?

Nykyään työssäkäyntialue ei ole enää sidoksissa taajamiin. Monella alalla työskennellään bittiavaruudessa, eikä työpisteiden vuoksi tarvitse muuttaa välttämättä mihinkään. Siksi arvoilla ja asenteilla on suuri merkitys ja sitä olemme Iisalmen kaupunkistrategiassa aina tuoneet vahvasti esille.

Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi. Täällä haluan elää!

Kati Åhman
Iisalmen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja