Siirry sisältöön

Pienen ihmisen elämässä liikkuminen ja ravinto ovat tärkeitä peruspalasia, samoin mieli ja ihmissuhteet – kuinka ne toimivat ja millainen on hyvinvointi tässä hetkessä. Kun tekee itselle mieleisiä asioita, voi sitä kautta löytää merkityksen elämään, oli sitten kyse työstä tai harrastamisesta. Pakolla tekeminen ei tue hyvinvointia ja kannattaakin kuunnella sisintään: Se mistä saat energiaa, se näkyy sinusta ja heijastuu myös toisiin ihmisiin. Iisalmi tarjoaa loistavat edellytykset kaikenlaiseen hyvinvointiin, loput on itsestä kiinni.

Mutta meillä kuntapäättäjillä on paljon muutakin huolehdittavana. Tänään haluan esittää kysymyksen omalle rakkaalle kotikaupungilleni, kuinka hyvin sinä voit? Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana huomioin hyvinvoinnin taustalla vahvasti myös elinvoiman – etenkin seutukaupunkivetovoiman. Ministeritasolla seutukaupungeilta odotetaan vahvaa roolia alueiden kehittämisessä ja talouskasvun vauhdittamisessa. Myös meidän seudullamme tarvitaan monenlaisia konkreettisia yhteistyötoimia, olemmehan yhtä suurta työssäkäyntialuetta ja seutukaupunki palvelee myös naapurikuntiamme ja seudulla asuvia ihmisiä.

On tärkeää pohtia, mikä merkitys on oman alueen, oman seudun lähipalveluilla. Iisalmella seutunsa keskuskaupunkina on suuri vastuu seudullisista lähipalveluista ja sen täytyy näkyä edunvalvonnassa ja yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Haluamme varmistaa, että sekä julkiset terveydenhuollon lähipalvelut kuten sairaala ja työterveyshuolto, että kaupalliset palvelut eli monipuolinen yritysverkko säilyy katukuvassamme ja arjessamme. Meidän on seutukuntana toimittava vahvassa yhteistyössä, ja Iisalmi seutukaupunkina on tässä yhteistyössä tärkeässä roolissa edistämässä koko seudun elinvoimaa ja hyvinvointia.

Hyvinvointia ei ole ilman elinvoimaa. Jokaisen meistä tuleekin edistää sitä omalta osaltaan. Julkisen sektorin toimijoilla, kuten kuntien ja kaupunkien johdoilla, on nyt hyvinvointialueiden aloitettua entistäkin vahvempi rooli elinvoiman ja ennalta ehkäisevän sivistyksen ja hyvinvoinnin edistämisessä. On syytä suunnata kaikki tarmo niiden edistämiseen – uskon, että tuloksia syntyy, kun näin toimitaan.

Olemme jo kokoontuneet näiden asioiden merkeissä yhteen Ylä-Savon pyöreän pöydän äärelle. Se on hyvä alku. Meidän täytyy saada houkuteltua seudullemme uusia yrityksiä ja asukkaita. Vetovoimaa rakennetaan niin merkittävien kansainvälisten vientiyritysten kuin erinomaisten hyvinvointipalveluidenkin kautta, unohtamatta kaupallisia palveluja. Kenties nämä vetovoimatekijät voisivat näkyä entistä vahvemmin myös keskustan katukuvassa, muistuttaen ja oivalluttaen niiden pariin niin paikallisia kuin vierailijoitakin!

Kati Åhman
Iisalmen kaupunginvaltuuston pj.

Kati Åhman.

Juttu on julkaistu myös Iisalmen kaupungin IISALMI-tiedotuslehdessä 10.5.2023.