Siirry sisältöön

Valtion ensi vuoden talousarvioon tuli viime hetkillä ”joululahjarahaa” mukavasti alueemme tiehankkeisiin, joista tänne Iisalmeen 1,1M€ Iisalmen Sahojen liittymäjärjestelyjen parantamiseen Pielavedentiellä. Tuo yksittäinen paikka on erityisesti talvisin vaarallinen ja tukkoinen tienpätkä, se on hyvä laittaa kuntoon samalla, kun itse yrityskin investoi kymmeniä miljoonia tuotantonsa kehittämiseen tulevina vuosina. Parannukset toki hyödyttävät myös muita alueen yrityksiä sekä Peltosalmen koululle ja asuinalueelle tapahtuvaa liikennöintiä tulevaisuudessa. Tällaista yhteispeliä julkisen ja yksityisen toimijan kehittäminen on mielestäni parhaimmillaan, molemmat hoitavat oman osuutensa ja alueen talouskasvua turvataan pitkälle tulevaisuuteen.

Huonojakin uutisia on valitettavasti loppuvuoteen saatu, kun monet yritykset joutuvat lomauttamaan henkilöstöään kysynnän hiljentyessä. Se on tietysti täysin ymmärrettävää, yrityksen talous on turvattava pitkällä tähtäimellä ja hiljentyneessä taloustilanteessa resurssit on skaalattava toiminnan realistiselle tasolle.

Onneksi alueemme talous nojautuu useampaan toimialaan ja toisilla tilauskirjat näyttävät vielä hyviltä eikä yleinen työttömyys ainakaan vielä ole lähtenyt rajuun nousuun.

Toivottavasti tilauskannat alkavat heti keväällä täyttyä kiihtyvään tahtiin kaikilla ja sitä kaivattua talouskasvua nähtäisiin viimeistään ensi syksynä. Globaali kehitys on toki kiinni monesta muustakin asiasta kuin meistä, mutta tärkeintä on nyt huolehtia omasta kilpailukyvystä ja hiljaisempana aikana kehittää kyvykkyyksiä entistä paremmiksi tulevaisuutta silmällä pitäen.

Vuoden vaihtuessa täällä elinvoimapalveluissakin on hieman uusia tuulia tiedossa. Nimittäin Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n TechSavo -hankkeen puualan yritysasiantuntijaksi ja KesTech-yhteyshenkilöksi on valittu Mika Kolehmainen, joka aloittaa työnsä tammikuun alussa. Tavoitteena on tarjota entistä parempaa kehittämispalvelua myös puunjalostusalan yrityksille sekä tietysti tukea lupaavasti käynnistyneen KesTech-osaamiskeskittymän kehittymistä meidän yrityskontaktiemme kautta. Lisäksi olemme hakemassa projektipäällikköä uuteen matkailuhankkeeseen, joka myös käynnistynee vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Tarjolla tulee siis olemaan jälleen yrityskehittämisen asiantuntija-apua myös matkailusektorille pienen tauon jälkeen. Ja ainahan meiltä saa kehittämisapua, olipa toimiala mikä tahansa – kannattaa siis olla rohkeasti yhteydessä yritysasiantuntijoihimme.


Ennen uuden vuoden käynnistämistä on kuitenkin aika hiljentyä taas perinteisin menoin hetkeksi joulun viettoon läheisten parissa. Haluankin toivottaa jokaiselle oikein mukavaa joulun aikaa ja heti perään loistavaa vuotta 2024!

Terho Savolainen

elinkeinojohtaja