Siirry sisältöön

Ylä-Savon yhteistyöllä on vuosikymmeniä pitkät ja tulokselliset perinteet. Nykyistä Ylä-Savon kehittämissuunnitelmaa on toteutettu yhteistyöllä vuodesta 2019 saakka kärkiteemoina yritysten investointi- ja toimintaedellytykset, koulutus, osaavan työvoiman saatavuus, saavutettavuus ja pehmeät vetovoimatekijät. Tärkeitä teemoja kaikki ja vaikka toimintaympäristö on muuttunut radikaalisti tässä viimeisten vuosien aikana, eivät nämä teemat ole otsikkotasolla vanhentuneet. Itse toiminnan tavoitteissa ja toimenpiteissä on toki aina tarkentamisen paikkaa tilanteiden muuttuessa. Ylä-Savon kunnat, oppilaitokset ja yrittäjät kokoontuivat 22.3.2024 yhteiseen tulevaisuustyöpajaan käymään läpi teemoja ja niiden tavoitteita, oma tuntemukseni päivän annista oli erinomainen.

Yhteistä tahtoa tekemiseen löytyy ja uusia, konkreettisia toimenpiteitä nostettiin runsaasti esille.

Kevään kuluessa kuntajohtajien tulevaisuustyöryhmä työstää työpajan annin pohjalta päivitetyn kehittämissuunnitelman vuosille 2025-30 ja toivomme kaikkien sidosryhmien jatkossakin olevan aktiivisesti kehittämisessä mukana. Tekemistä riittää varmasti kaikille halukkaille tahoille.

Ylä-Savon yhteistyötä selvitetään nyt myös kuntapalvelujen toteuttamisen osalta, Iisalmen kaupunki on lähettänyt kaikille kunnille kyselyn yhteistyöhalukkuudesta eri toimialojen palvelujen toteuttamisesta yhteistyönä. Vastaukset on pyydetty maaliskuun aikana ja tuloksia tullaan käsittelemään yhteisessä pyöreässä pöydässä 2.5.2024 Kiuruvedellä. Tulossa on haastavia kuntatalouden vuosia, joten halukkuutta tuottavuutta parantaviin uudistuksiin ja yhteistyörakenteisiin varmasti löytyy monelta osa-alueelta. Nytkin toki teemme jo laajasti yhteistyötä seudullisissa yhtiöissä ja eri palveluissa, mutta varmasti uusia avauksia tarvitaan. Laajemmat hartiat turvaavat palvelutasoa ja taloudellista vakautta pitkälle tulevaisuuteen.

Iisalmen kaupungin omissa elinvoimapalveluissa alkanut vuosi on ollut toivoa herättävä, vaikka taloustilanne hieman harmaalta vielä vaikuttaakin. Viime vuonna yritysten kehittämis- ja investointihankkeissa vaikutti vielä olevan käsijarru päällä, mutta nyt useampiakin pitkään vireillä olleita suunnitelmia on edistetty vauhdikkaasti. Samalla myös isot kärkiyritykset alueella ovat käynnistäneet isoja investointejaan, viimeisimpinä esimerkkeinä Olvin ja Iisalmen Sahojen kymmenien miljoonien panostukset tuotannon ja toimitusvarmuuden kehittämiseen. Nämä hankkeet antavat erinomaisen kuvan alueen elinvoimaisuudesta – täällä uskotaan tulevaisuuteen ja valmistaudutaan palvelemaan asiakkaita entistä paremmin kehittämällä toimintaa rohkeasti eteenpäin.


Aurinkoisia kevätpäiviä,

Terho Savolainen
elinkeinojohtaja