Siirry sisältöön

Iisalmen kaupungin jo pysyväksi, kaikkien kaupunkilaisten yhteiseksi ympäristöteoksi muodostunut Siisti Iisalmi -kampanja toimii jokaisena vuodenaikana. Toiveena ja tavoitteena on, että kaikki iisalmelaiset lähtevät roskapussien kanssa tarkkailemaan omaa lähiympäristöään. Toki myös kauempana kotikulmilta kulkiessaan voi pitää silmät auki siistimismielessä ja poimia kauneusvirheenä  ympäristössä olevan roskan pois. 

Tuttuun tapaan osana Siisti Iisalmi –kampanjaa Ylä-Savon jätekeskus (Peltomäki) ottaa puhtaat risu- ja haravointijätekuormat ja tavanomaiset, kotitalouksilta asumisessa syntyvät hyötyjätteet maksutta vastaan. 

Osallistu näin:

  1. Hae Iisalmen kaupungintalolta siistimisvälineitä, ellei sinulla ole niitä itselläsi.
  2. Valitse alue, jonka siistit – esimerkiksi oma kotikatu, lähipuisto tai muu tienvierusalue ja kerää sieltä roskat. Muista kuvata ennen ja jälkeen -kuvat!
  3. Vie roskat jäteastiaan.
  4. Postaa kuva hashtageilla #siistiiisalmi #miljoonaroskapussia Instagramiin ja osallistut By Iisalmi -tuotepakettien arvontaan. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti kesäkuussa 2024.
  5. Listaa keräämiesi roskapussien määrä YLE:n kampanjasivulle roskalaskuriin.

Lisää virtaa Siisti Iisalmi -roskatreeneistä! Iisalmen Liikuntapalvelut ohjaa videolla Siisti Iisalmi -roskatreeneihin – katso ja nappaa tuplahyödyt roskien keräämisestä: Klikkaa tästä nähdäksesi video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (avautuu uudelle välilehdelle).

Iisalmessa siivoustalkoisiin osallistuvat voivat hakea maanantaina 15.4.2024 alkaen kaupungintalon asiakaspalvelupisteeltä lainaan roskienkeruupihdit (laina-aika 2-3 pvä), roskapusseja sekä suojakäsineitä asiakaspalvelupisteen aukioloaikoina koko kampanjan ajan.

Olemme sijoittaneet ympäri kaupunkia Siisti Iisalmi -tarroilla varustettuja roska-astioita, joihin roskapussit voi käydä jättämässä. 

Roska-astiat löytyvät:

  • Lasten liikennepuiston parkkialue (Luuniemi)
  • Kirkkopuisto (Kirkkopuiston leikkikentän lähellä)
  • Satamalaituri (yksi sataman uimarikopin vieressä ja toinen sinisen kioskin vieressä)
  • Matonpesupaikka (Haukiniemi)
  • Jäähallilla iso roskalava


Mikäli et pysty toimittamaan kerättyjä roskia roskienkeräyspisteisiin, voit olla yhteydessä kaupungin viher- ja liikunta-alueiden työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät alta. Autamme myös ilmoittamaan roskapussit Ylen laskuriin, jos sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä tätä itse.

Katso videolta vinkit siivoustalkoisiin!

Ohjeet roskien keräämiseen

  • Muista suojata itsesi: Roskia kerätessä jalkaan kannattaa laittaa tukevapohjaiset kengät ja käsiin suojaavat käsineet. Ole erityisen varovainen, jos keräät lasia, metallia tai hyvin likaisia roskia.
  • Käytä apuna välineitä: Mukaan on hyvä ottaa roskapussi sekä roskapihdit tai muu työkalu roskien poimimiseen. Pihtinä voi käyttää esim. maasta löytyviä puutikkuja tai oksia. Kampanjan ajan roskapihtejä voi lainata 2-3 päiväksi/hlö Iisalmen kaupungintalon I-pointista.
  • Huomioi vaaralliset roskat: Pidä vaaralliset roskat (huumeruiskut, lääkkeet, akut, paristot, jne.) erillään muista roskista. Huumeruiskut voit laittaa hanskat kädessä tai suojavälinettä käyttäen astiaan, joka on piikin kestävä. Astiaksi käy esim. muovirasia tai virvoitusjuomatölkki. Löytyneet huumeruiskut tai lääkkeet voit viedä lähimpään apteekkiin.
  • Tienvarsien siivoaminen: Jos suunnittelet tienvarsien siivoamista talkoilla, ota yhteys aluksi tien kunnossapitäjään.
    Teiden varsien puhdistus kuuluu osaksi teiden kunnossapitourakoita, mutta urakoitsija voi antaa tehtävän esimerkiksi urheiluseuran tai koululaisryhmän hoidettavaksi. Lisäksi vapaaehtoiset yksityishenkilöt järjestävät toisinaan tiestön siivoustalkoita.
  • Kerättyjen roskasäkkien poisvienti: Pieniä määriä roskia toivotaan mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen.
    Kampanjan ajan Iisalmen kaupunki on merkinnyt Siisti Iisalmi -tarroilla isoja roska-astioita, joihin voi kerätyt roskat jättää.
  • Muista hygienia: Kädet kannattaa pestä huolellisesti roskien keräämisen jälkeen, vaikka olisit käyttänyt suojakäsineitä.

Ohjeet risukoiden siistimiseen

  • tarkoitettu erityisesti alle 7cm juurelta mitatuille tai rinnankorkeudelta (1,3m) 5cm puille, ellei kyseessä ole taimikko, kaksijakoinen metsä tai muu erityistä huomiota vaativa kohde (metsälaki, luonnonsuojelu ja muinaismuistokohteet yms.
  • kohteen ei pidä sijaita sähkölinjojen välittömässä läheisyydessä (työturvallisuus ja vastuukysymykset)
  • kaadetut rangat saa kerätä polttopuuksi tai hakkeeksi omaan tarkoitukseen
  • ranta-alueilla on otettava huomioon, ettei kaadeta kaikkea pois (huomioidaan vesilinnut ja muut rantapuskia suojanaan käyttävät lajit)
  • raitoja, pihlajia ja muita jaloja lehtipuita tulee jättää kasvamaan monimuotoisuuden vuoksi
  • oikeanlainen käsittely usein tapauskohtainen
  • selvitetään yhdessä kohde ennakkoon ja toteutetaan vasta sitten (turhat työvaiheet vähenevät)
  • polkujen ja katujen välitön ympäristö siistittävä käsittelyn jälkeen (risut eivät saa aiheuttaa kompastumisvaaraa tai haitata muita liikkujia)
  • kaikkia risuja ja rankoja ei tarvitse kerätä vaan ne voidaan jättää maatumaan maahan (erityisesti tuoreilla kankailla ja sitä rehevämmillä alueilla maatuminen on nopeaa)
  • läjät saa tehdä siten, että risut ladotaan samoin päin katkaisukohta suunnilleen samoille paikoille toisiinsa nähden (näin toteutettuna vievät vähemmän tilaa)
  • läjistä ei pidä tehdä valtavia kekoja (2-3 metriä leveä ja 1,5 metriä korkea riittää)
  • läjät sijoitetaan siten, että ne voidaan nostaa kuormaajalla suoraan traktorin tai kuorma-auton kyytiin (ei oksien ja sähkölinjojen alle)
  • läjiä ei pidä laittaa 1 metriä lähemmäksi ajorataa!
  • porukalla työnteko on joutuisampaa, turvallisempaa ja mukavampaa, joten talkoisiin kannattaa kysäistä mukaan kavereita ja naapureita

Tietoa puutarhajätteiden vääränlaisesta kompostoinnista

Aiheesta lisää

Jätehuolto ja kierrätys

Muualla verkossa

Ota yhteyttä

#siistiiisalmi Instagramissa

Puistot ja viheralueet

Tavoitteena on jo ympäristöltään luonnonkauniin Iisalmen säilyminen jatkossakin “Vihreänä Kaupunkina”. Kaupunginvaltuusto on vuonna 2004 hyväksynyt Iisalmen keskusta-alueen viheraluejärjestelmä -suunnitelman, jonka tarkoituksena on turvata kaupunkivihreän säilyminen keskusta-alueella.

Puistot ja viheralueet