Tietotalo
Iisalmen keskustaan suunnitteilla oleva moderni asuin- ja toimitilarakennus avaa monia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja kaupunkilaisille.
Iisalmen keskustaan suunnitteilla oleva moderni asuin- ja toimitilarakennus avaa monia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja kaupunkilaisille.
Iisalmen kaupungin toimitilayhtiö Iisalmen Teollisuuskylä Oy on suunnittelemassa uuden toimitilahankkeen käynnistämistä keskustassa. Suunniteltu Uusi Tietotalo on n. 4 000 k-m2 asuin-, liike- ja toimitilarakennus. Torin puoleisessa osassa sijaitsee asuntoja, joista avautuu näkymät torille ja sisäpihalle. Asuinosan maantasossa sijaitsee liike- ja aputiloja. Toimitilat sijoittuvat Kauppakadun puoleiseen siipeen, jossa runkosyvyys mahdollistaa monipuoliset monitilatoimistoratkaisut sekä joustavat tilanjakomahdollisuudet eri vuokralaisille.
Toimitila-osan maantasokerroksessa, Riistakadun ja Kauppakadun kulmassa, sijaitsee työskentelykahvila ja sen yhteydessä olevat toimistojen yhteiset aulapalvelut. Viitesuunnitelmassa on esitetty monitoimitila, joka mahdollistaa eri tilaisuuksien (yritystilaisuudet, seminaarit, tapahtumat jne.) järjestämisen. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan asumisen osuus olisi noin yksi kolmasosa hankkeesta ja loput jakautuisivat liiketilojen, toimistojen ja työskentelykahvilan kesken. Lopulliset tilakoot tarkentuvat suunnittelun edetessä kiinnostuneiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
Riistakadulla sijaitseva v. 1956 valmistunut vanha Postitalo on lähestymässä peruskorjausikää, mutta vanhan rakennuksen kehittäminen moderniin toimitilakäyttöön on useissa selvityksissä todettu haasteelliseksi. Kaupungin tekemän keskusta-alueen elinvoimaselvityksen jälkeen Teollisuuskylä jatkoikin esille nousseiden kehittämisideoiden konseptointia yhdessä MUUAN Oy:n ja Sweco Finland Oy:n konsulttien kanssa, ja yhteistyön tuloksena visioitu konsepti jalostui moderniksi, valmiiksi viitesuunnitelmaksi ”Työn ja asumisen timantti – Uusi Tietotalo”.
”Teollisuuskylän tahtotilana on kehittää yhdelle kaupungin parhaimmista tonteista laadukasta toimisto- ja asuinrakentamista yritystoiminnan ja keskustan elinvoimaistamiseksi. Suunniteltu kokonaisuus tarjoaa loistavat puitteet monenlaiselle liiketoiminnalle sekä kaupungin palveluille, jotka toteutuessaan tuovat uutta elämää torin laidalle.”
Terho Savolainen, Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja
Jo nyt rakennettu suunnitelma pohjautuu pitkälti vuorovaikutukseen paikallisten toimijoiden kanssa. Sekä konsepti- että viitesuunnitteluvaiheessa on selvitetty laajasti eri sidosryhmien tarpeita haastattelemalla yrityksiä, oppilaitoksia ja kaupungin omia toimintayksiköitä.
Etätyön ja asiantuntijayrittäjyyden lisääntyessä on noussut esille tarpeita laadukkaista työskentelytiloista, joita voi vuokrata hyvin joustavasti jopa tuntitasolla. Laaditussa suunnitelmassa toimintoja, kuten kahvilaa ja yhteisiä toimistopalveluja, voisi pyörittää paikallinen palveluyrittäjä.
Hanke eteni syksyn 2023 aikana kumppanuuskeskusteluilla eri tahojen kanssa ja mahdollinen kaavamuutos käynnistyy ideaalitilanteessa yhdessä tarkemman suunnittelun kanssa vuoden 2024 aikana. Hankkeen toteutus voisi ajoittua vuosille 2025-2026. Kustannusarvio on lopullisista tilaratkaisuista ja hankkeen koosta riippuen 15 – 20M€.
Iisalmen ydinkeskustaa kehitetään parhaillaan aktiivisesti ja rohkeasti kohti tulevaisuuden tarpeita – tavoitteena on entistä elävämpi, sykkivämpi, vehreämpi ja toiminnallisempi keskusta-alue, jossa sekä yrittäjyys, asiointi että elämyksellisyys ja viihtyminen kukoistavat!
Kulttuurikeskuksen remontti lähestyy kovaa vauhtia ja talon eri toiminnoille etsitään väistötiloja.
Iisalmen kaupungin tekninen- ja ympäristötoimiala asettaa nähtäville ehdotuksen Mansikkaniemen ympäristösuunnitelmasta. Suunnitelmaehdotus pidetään nähtävillä 20.11. –…
Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.
”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.
”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.
Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.
Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.
”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.
Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:
”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:
”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.
Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi
Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)
Markkinavuoropuhelu on avoin keskustelutilaisuus, johon hankintayksikkö kutsuu projektista kiinnostuneita tarjoajia keskustelemaan vapaamuotoisesti tulevasta hankinnasta. Markkinavuoropuhelu ei ole pakollinen osa hankintaa, mutta se on hyvin tärkeä askel kohti hankinnan onnistumista.
Uusi jalankulun ja pyöräilyn yhteys Lepokankaantielle Saarnikadun ja Eteläntien välille on valmistunut. Väylän rakentaminen aloitettiin…
Syksy tekee kovaa vauhtia tuloaan ja sen mukana myös Kulttuurikeskuksen hanke on edennyt suunnitellusti eteenpäin kohti rakennuslupaa.