Siirry sisältöön

Tilinpäätös 2024 on monen yhtiön kohdalla pian käsitelty. Mietitäänkö yhtiönne hallituksessa tai operatiivisessa johdossa toiminnan kannattavuutta, tai minne tulevien vuosien investoinnit kannattaisi suunnata? Ehkä jotkut pohtivat myös yhtiönsä jakamista useaan eri yhtiöön.

Ennen kuin tilinpäätöstä aletaan suunnittelemaan ja toimintaa kehittämään, kannattaa vielä kerran vilkaista yhtiökokouksessa käsiteltyä tuloslaskelmaa ja yrittäjien epäonnenlukua, eli kirjanpitoasetuksen kululajikohtaisen esitystavan kohtaa 13: Tuloverot.

Kun toimintaa lähdetään kehittämään, on hyvä pitää mielessä yhtiön tulevat veroseuraamukset. Monessa tilanteessa Verohallinnon kattava ohjeviidakko tarjoaa vastauksia tiedonjanoon, ja suurempi kysymys onkin, kuinka jalat pysyvät kuivina ja pää pinnalla. ”Rohkea rokan syö”, ja uskaltautuu myös soittamaan verohallinnon palvelunumeroon saadakseen lukemalleen vahvistusta.

Osakeyhtiöillä, osuuskunnilla sekä taloudellisilla ja aatteellisilla yhdistyksillä on myös mahdollisuus pyytää Verohallinnolta ennakollista keskustelua(siirryt toiseen palveluun) silloin, kun verokysymykset käyvät haasteellisiksi, eivätkä ohjeetkaan tarjoa vastauksia.

Keskustelut ovat maksuttomia ja tarkoituksena on tarjota ennustettavuutta verokysymyksen arviointiin sekä ohjata yhteisöä toimimaan verotuksellisesti oikein esimerkiksi liiketoiminnan muutostilanteessa. Ennakollinen menettely on suositeltava erityisesti silloin, kun järjestely tai liiketoimi on sellaisessa vaiheessa, että yhteisö voi vielä ottaa huomioon Verohallinnon antaman ohjauksen. 

Verohallinto voi esimerkiksi antaa ennakollisessa keskustelussa ohjausta yhteisön suunnitteleman yritysjärjestelyn verokohteluun. Tällöin yhteisö esittää Verohallinnolle selvityksen suunnitellun toiminnan luonteesta ja miten se itse arvioi järjestelyn verovaikutuksia. Päätöksen lopullisesta toteutuksesta tekee verovelvollinen itse.

Erityisen huomionarvoista on, että ennakollisissa keskusteluissa voidaan käsitellä myös siirtohinnoittelun kysymyksiä. Verohallinto voi näissä keskusteluissa antaa ohjausta markkinaehtoisen hinnoittelun todentamiseksi.

Kaikissa tilanteissa keskustelusta ei välttämättä ole apua. Tällöin kolmas vaihtoehto – ja henkilökohtainen suosikkini – on ennakkoratkaisu(siirryt toiseen palveluun). Se eroaa ennakollisesta keskustelusta maksullisuudellaan(siirryt toiseen palveluun) sekä sitovuudellaan – Verohallinto siis ratkaisee yksittäisen veroasian antamansa ennakkoratkaisun mukaisesti. Toiminnan ennustettavuus paranee likipitäen 100%.

Jos liiketoimintasi kehittäminen on käännekohdassa, pohdi siis vielä verotuksellisestakin kulmasta. Verotuksessa kun saa luvan – tai ainakin ohjausta – helpommin kuin anteeksi.

Keskustelen yrittäjien kanssa mielelläni verotukseen liittyvistä näkökohdista ja voin auttaa tunnistamaan riskipisteitä, joiden verovaikutuksissa ennakoiminen kannattaa.

Antti Kurronen, yritysasiantuntija

Puh. 0406305133

email:  antti.kurronen@iisalmi.fi