Yhteistyöllä yläsavolaisen teollisuuden historian helmet ja uusimmat uramahdollisuudet nuorille tutummaksi
Merkonomiopiskelijan tuottama somesarja alkaa joulukuussa
Iisalmen kaupunki, By Iisalmi -verkosto ja Ylä-Savon Teollisuus Ry jakavat yhteisen tavoitteen: Seudun teollisuuden tarjoamat uramahdollisuudet on tärkeää saada nykyistä paremmin nuorten tietoisuuteen. Ylä-Savon Teollisuus Ry julkaisi viime vuonna historiikin, jonka se niin ikään toivoo tavoittavan myös nuoria, sillä oman alueen paikallisen elinkeinoelämän ja kulttuurin kehityskaaren tuntemus voi lisätä pito- ja vetovoimaa. Nyt kohti tavoitetta askelletaan sosiaalisessa mediassa, kun Savon ammattiopisto Sakkyn merkonomiopiskelijan harjoittelujaksolla tuottama somesarja pääsee lentoon nuorelta nuorille -ajatuksella.
Liiketalouden perustutkintoa eli merkonomin tutkintoa opiskeleva Ulla Lehtonen on ollut harjoittelujaksolla Iisalmen kaupungin markkinoinnissa ja viestinnässä, jossa hänen keskeisin tehtävänsä on ollut tuottaa Ylä-Savon Teollisuus Ry:n historiikkiin pohjautuvaa, Historian helmiä ja tulevaisuuden menestystarinoita Ylä-Savon teollisuudessa -somesarjaa. Ulla on taittanut valokuvia valitun graafisen ilmeen mukaiseen kehykseen ja yhteistyössä Iisalmen kaupungin ja teollisuusyritysten kanssa luonut myös yrityskohtaiset tekstitykset. Tavoitteena on ollut tuottaa kokonaisuus, joka inspiroisi tutustumaan lisää Ylä-Savon teollisuusyritysten historiaan, nykypäivän toimintaan sekä uramahdollisuuksiin.
”Lähteenä somesarjalle toiminut, vuonna 2023 julkaistu Jaana Luttisen historiikkiteos Ylä-Savon teollisuuden puolesta: Ylä-Savon Teollisuus ry 140 vuotta 1883-2023 on upea kooste yläsavolaisten teollisuusyritysten vaikutuksesta koko seudun kulttuuriin ja elinvoimaan. Teos innostaa pohtimaan, miten tarina jatkuu – ja siinä nykyiset nuoret voivat olla tulevaisuuden osaajina merkittävässä roolissa, ja haluammekin heitä siihen tällä sarjalla kannustaa!”, kiteyttää Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski, joka on markkinointiavustaja Mari Kuosmasen kanssa toiminut harjoittelun ohjaajana.
”Nuorelta nuorelle -periaatteella tehty somesarja nostaa arvokkaan historiikkimme helmet someen, kaikkien saataville. Sarjassa esitellään, millaista työskentely tänä päivänä jopa ympäri maailmaa tunnetuissa yrityksissämme oli niiden historian alussa, ja valotetaan myös sitä, millaisia työmahdollisuuksia alueen yritykset tarjoavat tänään. Toivottavasti erityisesti nuoret löytävät somesarjamme ja pääsevät sen avulla näkemään, kuinka poikkeuksellinen vientiteollisuuden keskittymä alueellamme toimiikaan. Ja erityisesti löytämään ne moninaiset työskentelymahdollisuudet ja urapolut, jotka ne tarjoavat! Kokonaisuudesta syntyy kuva, että Ylä-Savon seudulla voi todella tehdä merkityksellistä työtä ja luoda kansainvälisenkin uran.”, kuvailee Ylä-Savon Teollisuus Ry:n varapuheenjohtajana toimiva Iisalmen Sahat Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lähteinen.
Lisää tietoa alueen uramahdollisuuksista kaivataan – työtehtäviä avattava monipuolisemmin
Ainakin yksi nuori osaaja – sarjan parissa työskennellyt Ulla Lehtonen – on yhteistyöprojektin aikana oppinut paljon uutta seudun tarjoamista uramahdollisuuksista:
”Ylä-Savon teollisuudessa on todella laajasti erilaisia yrityksiä, osa yrityksistä on ollut jopa minulle täysin uusia. Yrityksissä on myös ollut ihan erilaisia työtehtäviä, mitä olin kuvitellut. Ylä-Savon teollisuus on kehittynyt paljon alkuajoistaan, ja ainakin minun mielenkiintoni on herännyt useampaakin yritystä kohtaan.”
Ulla Lehtosen mielestä alueen yritysten olisikin hyvä kertoa hieman enemmän ja laajemmin alueen oppilaitoksissa niistä moninaisista työtehtävistä, joita ne tarjoavat:
”Esimerkiksi tekoälyä hyödyntävien työtehtävien monipuolisuudesta en ollut ennen tätä projektia kuullut, joten ei varmasti moni muukaan. Lisäksi esimerkiksi markkinointiin liittyen löytyy varmasti monesta yrityksestä tehtäviä, kun some on jo niin iso osa ihmisten elämää, että tarvitaan yrityksiin somea tuottavia henkilöitä. Merkonomina minulle avautuu myös mahdollisuudet työskennellä taloushallinnon parissa ja erilaisissa myyntitehtävissä”, hän toteaa.
Entä mikä tarina jäi erityisesti Ulla Lehtosen mieleen, kun projekti vei niin monen erilaisen toimijan historian käänteisiin?
”Ponssen nimen tarina on jäänyt hyvin mieleen, samoin tarina siitä, miten Normet on alun alkaen syntynyt, ja heidän valtava kehityksensä tähän nykyhetkeen. Kiinnostavaa oli myös tutustua kisällioppimiseen, ja kuinka siitä on päästy maksuttomaan koulutukseen”, kertoo Ulla Lehtonen.
Historian helmiä ja tulevaisuuden menestystarinoita Ylä-Savon teollisuudessa -somesarja alkaa joulukuun alussa Iisalmen kaupungin Facebookissa ja Instagramissa sekä Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n LinkedInissä. Sarjaan voi tutustua myös Ylä-Savon Teollisuus ry:n verkkosivuilla osoitteessa www.ystl.fi(siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoja:
Laura Koski, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, p. 040 632 5868 tai laura.koski(at)iisalmi.fi (Lauran kautta tavoittaa myös merkonomiopiskelija Ulla Lehtosen)
Tommi Lähteinen, toimitusjohtaja, CEO, Iisalmen Sahat Oy, p. 05900 906 tai tommi.lahteinen(at)ipowood.fi