Siirry sisältöön

Kaupunkipyörät edistävät kaupungin älykästä ja kestävää liikkumista, ne tuovat vähähiilisen vaihtoehdon autoilulle, niin työmatkoilla kuin vapaa-ajallakin sekä kannustavat liikkumaan.

Iisalmen kaupunki, Ylä-Savon Koulutuskuntayhtymä (YSAO), Savon ammattiopisto (Sakky) sekä Savonia-ammattikorkeakoulu mahdollistavat yhteistyönsä kautta kaupunkipyörät Iisalmeen.

5841
Tehtyjä matkoja vuonna 2022
363
Uniikit käyttäjät vuonna 2022
8168
Tehtyjä matkoja vuonna 2023
485
Uniikit käyttäjät vuonna 2023
9177
Tehtyjä matkoja vuonna 2024
554
Uniikit käyttäjät vuonna 2024

Aikataulu

Huhti-toukokuussa
Pyörien käyttö on painotettu YSAOn, Sakkyn, Savonian sekä Iisalmen lyseon opiskelijoille ja henkilökuntien edustajille. Oppilaitosten ja torin asemapaikat ovat aktiivisia.

Kesä-elokuussa
Pyörät ovat kaikkien kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytettävissä. Asemapaikat eri puolilla kaupunkia ovat aktiivisia.

Syys-lokakuussa
Pyörien käyttö on painotettu YSAOn, Sakkyn, Savonian sekä Iisalmen lyseon opiskelijoille ja henkilökuntien edustajille. Oppilaitosten ja torin asemapaikat ovat aktiivisia.

Kaupunkipyörän vuokraus

Kaupunkipyörän saa käyttöönsä lataamalla Donkey Republic -sovelluksen ja liittämällä siihen maksukorttinsa tiedot.

Tästä linkistä pääset lataamaan sovelluksen Google Play -kaupasta. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Donkey Republic -sovellus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Pyörien vuokrahinta riippuu käytettävästä ajasta, enemmän pyöräilevän kannattaa hyödyntää kuukausijäsenyyttä. Sovelluksen avulla käyttäjä näkee vapaiden pyörien sijainnit sekä avaa ja lukitsee valitun pyörän älylukon. Samaa sovellusta voi hyödyntää kaikissa kaupungeissa, joissa on käytössä Kaakaun tai Donkey Republicin kaupunkipyöräjärjestelmät, ympäri Eurooppaa.

Kartta

Jaa oma kokemuksesi Iisalmen kaupunkipyöristä Instagramissa käyttämällä #iisalmibybike

Ota yhteyttä

Ajankohtaista

Iisalmen kaupunkistrategia läpinäkyvämmäksi: Ihmemittari konkretisoi strategian tavoitteet ja toimenpiteet käytännön tason mittareiksi

Iisalmen kaupunki on julkaissut strategian toteutumista läpinäkyvästi mittaavan ihmemittariston. Iisalmen ihmemittari löytyy kaupungin verkkosivustolta ja on siten helposti luettavissa missä ja milloin vain. Mittaristoon on valittu kaupungin toimialoilta keskeisimmät tunnusluvut, jotka kertovat kaupunkistrategian toimenpiteiden toteutumisesta.

”Haluamme parantaa strategiamme läpinäkyvyyttä ja seurantaa kuntalaisille ja eri sidosryhmien suuntaan. Toisinaan korkealentoiset strategiset lauseet on hyvä konkretisoida käytännön tason mittareiksi”, kertoo Iisalmen kaupunkistrategiasta vastaava elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Iisalmen ihmemittaria on työstetty yhdessä toimialojen edustajien ja teknisestä toteutuksesta vastaavan Branden asiantuntijakumppaneiden kanssa kuluvan syksyn ajan. Brandella on kokemusta kaupunkien auttamisesta avoimemman hallinnon kehittämisessä.

”Osallistavampi ja vuorovaikutuksellisempi kaupunki lisää kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta ja antaa syitä uskoa tulevaisuuteen. Samalla kaupungin oma päätöksenteko, palveluiden suunnittelu ja toteutus paranee”, kuvailee Branden Business Designer Eveliina Eräjärvi.

Kun Iisalmi käynnisteli oman ihmemittarinsa luomista, oli yhtenä inspiraation lähteenä Branden ja Äänekosken kaupungin yhteistyönä syntynyt Äänekoski-ilmiötä eli Äänekosken kaupunkistrategiaa seuraava mittaristo. Iisalmeen rakennettiin kuitenkin juuri oman kaupungin tarpeita vastaava ratkaisu.

Asukkaiden sujuja arki ja hyvinvointi sekä kaupungin elinvoima piirtyvät mittaristoon selkeinä näkyminä

Iisalmen ihmemittari on rakennettu strategian teemojen, Inspiroiva Iisalmi, Ihana Iisalmi ja Ihmeiden Iisalmi, ympärille. Mittari tarjoaa selkeän näkymän kunkin strategisen teeman kannalta tärkeimpiin mitattavissa oleviin muuttujiin: Esimerkiksi Inspiroiva Iisalmi -osiossa mitataan asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten uimahallin kävijämääriä, kirjaston lainamääriä, varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja asukkaiden koulutustasoa. Ihana Iisalmi -osiossa tutkitaan onnistumista turvallisen kaupunkiympäristön luomisessa mitaten esimerkiksi energiankulutusta, liikenteen vähäpäästöisyyttä ja rakennusvalmiiden tonttien määrää. Ihmeiden Iisalmi -osio puolestaan tarjoaa näkymän muun muassa uusien yritysten määrään, työttömyysasteeseen, asukkaiden verotulojen kehitykseen ja kaupungin digitaaliseen näkyvyyteen.

”Näitä ihmemittaristoon koottuja tietoja tullaan päivittämään aktiivisesti ja siten tilannekuva on paremmin kaikkien nähtävillä myös varsinaisten strategian raportointikausien välillä. Mittaristoon liittyy myös vaihtuvia kysymyksiä eri osa-alueista, ja niiden kautta kuntalaisten toivotaan osallistuvan strategian seurantaan ja kehittämiseen. Nyt heti aluksi kysymme esimerkiksi sitä, ovatko iisalmelaiset halukkaita suosittelemaan asumista kotikaupungissaan”, esittelee Terho Savolainen.

Ihmemittari toimii iisalmelaisen arjen monitorina myös tulevissa strategiakehityksen vaiheissa:

”Iisalmen kaupunkistrategialle on juuri tehty väliarviointi näin valtuustokauden viimeisen vuoden käynnistyessä. Sen perusteella ainakaan vielä ei ole tarvetta radikaaliin suunnanmuutokseen, Iisalmi pyrkii edelleen Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi”, kertoo Terho Savolainen ja jatkaa:

”Tiettyjä strategian painopistealueita tarkennettiin ja mittareita päivitettiin, toimenpidetasolla toimialoille tuli jonkin verran uusia toteutettavia tehtäviä. Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusi valtuusto päättää seuraavan strategiapäivityksen aikataulusta, todennäköisesti se tehdään valtuustokauden alkuvaiheessa 2025–2026”.

Lisätietoja:
Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi

Iisalmen ihmemittari netissä:
www.iisalmi.fi/ihmemittari(siirryt toiseen palveluun)

Hiihdon Suomen Cupin järjestelyt ovat jo täydessä vauhdissa Iisalmen Paloisvuorella

Iisalmen Visa isännöi Hiihdon Suomen Cupin osakilpailua 29.-30.3.2025

Vuoden 2024 urheiluapurahat sekä ehdotukset seuratoimijoiksi

Iisalmen kaupungin vuoden 2024 jaettavissa olevat liikunta-, nuoriso- ja vammaisjärjestöjen urheiluapurahat ja stipendit on haettavana. Samalla pyydämme iisalmelaisilta liikunta- ja nuorisojärjestöiltä ehdotukset vuoden 2024 seurajohtajaksi, valmentajaksi ja ohjaajaksi. Valinnat tehdään järjestöjen ehdotusten perusteella. Avustusten myöntämisperusteet ja hakulomakkeet löytyvät kaupungin verkkosivulta

Haku on avoinna keskiviikkoon 20.11.2024 klo 15 saakka, myöhässä tulleita hakemuksia ei huomioida. Suosittelemme tutustumaan huolellisesti myöntämiskriteereihin ja lähettämään hakemukset hyvissä ajoin ennen hakuajan loppumista. Palkitsemisista päättää sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyvinvointijaoston esityksestä. Alustavan tiedon mukaan palkitsemistilaisuus tullaan järjestämään maanantaina 06.01.2025. Palkittaville lähetetään erillinen kutsu tilaisuuteen.

Iisalmen kaupunki, liikuntapalvelut

Aikataulumuutokset ohjatun liikunnan ryhmissä

Iisalmen ohjatun liikunnan ryhmissä on seuraavat aikataulumuutokset verraten painettuun ohjatun liikunnan kalenteriin:

  • Liikuntahallin tatamin ohjaukset tiistaisin: kunto- ja tasapainotreeni klo 11-11.45, päiväjumppa klo 12-12.45
  • Fascia Method tiistaisin klo 18.15-19.15 Juhani Ahon alasalissa (aloitusaika siirtyy 15min myöhemmäksi)
  • Päiväjooga torstaisin klo 13.30-14.45 nuorisotalolla (ohjatun liikunnan kalenterissa keskiviikko)

Tiedot ovat ajantasaiset verkkosivulla www.iisalmi.fi/ohjattuliikunta(siirryt toiseen palveluun)

Iisalmen kaupunki, liikuntapalvelut

Maksuttomat IHMe-ryhmät kutsuvat peruskoululaisia harrastamaan

Lukukaudella 2024-2025 tarjolla on lähes 50 maksutonta harrastusryhmää peruskoululaisille. Toiminta on kaikille avointa ja osallistuminen on oppilaille täysin maksutonta, osassa ryhmiä tarjolla on välipala. Ryhmiin voi mennä mukaan koko lukukauden ajan!

Ryhmät alkavat täyttyä, mutta vielä mahtuu hyvin mukaan esimerkiksi seuraaviin ryhmiin: Minecraft, Koodaus ja Pelisuunnittelu, 5-6lk Pelikellari, Parkour ja akrobatia, Sirkus sekä yläkoululaisten ryhmiin kuten Jooga, Kädentaidot, Voima ja ohjatut kuntosaliryhmät.

Harrastuslukujärjestykset ja muun tarvittavan tiedon löydät verkkosivulta www.iisalmi.fi/ihme

 

Nuorisopassin ja FreddoAppin syksyn edut on käytettävissä

Iisalmen kaupunki tukee lasten ja nuorten omatoimista harrastamista Nuorisopassi ja FreddoApp-sovellusten kautta. Nuorisopassi on 5-9.luokkalaisten sovellus ja FreddoApp toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu vastaava järjestelmä, joka on tällä hetkellä lyseolaisten käytettävissä. Sovellukseen on ladattu syyslukukaudelle harrastusetuina mm. käyntejä Saukko uimahallin uimaan ja kuntosalille, Megazoneen, Kulttuurikeskuksen esitykseen ja tuleviin IPK:n edustuksen kotiotteluihin. Lue lisää etusovelluksesta www.iisalmi.fi/nuorisopassi(siirryt toiseen palveluun)