Siirry sisältöön

Kesän viimeinen tervehdys!

Olemme tulleet siihen väistämättömään pisteeseen, että kesätyötäni Iisalmen kaupungilla on jäljellä enää muutama hassu päivä. Tehtävät ovat pitäneet sisällään paljon uutta ja ihanaa, ja lisää samaa on tarjonnut koko kesän mittainen asuminen ja seikkaileminen Iisalmessa. Tähän viimeiseen postaukseen haluan kerätä kaiken sen kiitollisuuden ja perspektiivin, jonka olen tämän kesätyön – unelmaduunini – kautta saanut. Suurin kiitos kuuluu kokonaisuudessaan Iisalmen kaupungille, joka kesätyön hakuprosessin kautta maaliskuussa päätti järjestää minulle hommaa kesäkuukausiksi ja loi samalla alustan kolmen kuukauden mittaiselle asumiselle ja elämänvaiheelle Pohjois-Savon sydänseuduilla.

Kerään alle kirjavan läpileikkauksen monenlaisesta kesän aikana kokemastani, näkemästäni, tekemästäni, havainnoimastani ja oppimastani. Toivottavasti seuraavalla tekstillä ja laajemmin koko blogisarjallani on voimaa tuoda sinulle jotain, mitä tahansa – tietoa, inspiraatiota, innostusta, rohkeutta, näkökulmaa tai muuten vain uusia ajatuksia.

Postauksen lopusta löydät lisäksi avoimen vinkkilistani seuraavalle kesäviestijälle sekä linkkikokoelman joistain kesän aikana tehtailemistani työtehtävistä. Yllättävän suuri osa kehittävästä markkinointi- ja viestintätyöstä tapahtuu kulissien takana ja sinne myös jää, mutta linkkien kautta pääset tutustumaan näkyvimpiin kesäajan tuotantoihin.

Tässä työssä kaikki on mahdollista ja toteutukset suunniteltavissa täysin omien preferenssien mukaan!

Iisalmen kaupungintalo.
Istuma-asennossa oleva patsas Iisalmen Kirkkokadulla.

Uusia maisemia ja kotimaanmatkailua

Jos lähdetään siitä, että vielä tämän vuoden helmikuussa en ollut koskaan kuullutkaan Iisalmesta, olen saanut kokea ja oppia seudulla mielettömät määrät uutta. En ollut koskaan käynyt Pohjois-Savossa, joten lähdin suurella uteliaisuudella tutkimaan seutua turistin näkökulmasta. Keikat laajenivat kesän myötä, ja lopullinen lista käyntikohteista on jo yllättänyt itsenikin – halusin käyttää jokaisen mahdollisuuden näiden korkeuskoordinaattien matkustuksen kannalta, kun eteläsuomalaisen näkökulmasta aina kaukana olleet haavesijainnit olivatkin tämän kesän ajan kohtuullisten reissuetäisyyksien päässä!

Kesän mittaisesta työsuhteesta sain jopa viisi lomapäivää, jotka sijoittelin strategisesti kolmen päivän viikonlopuiksi, joina lähdin ihmettelemään maita ja mantuja. Kesän aikana olen ehtinyt käydä tutkimassa niin lähiseutujen Runnia, Lapinlahtea, Sonkajärveä, Pielavettä ja Kuopiota kuin myös hieman kauempaa löytyviä Kalajokea, Vuokattia, Joensuuta ja Kolia. Airbnb on kesän ajan ollut kovassa käytössä ja reissailu on ollut merkittävä osa viime kuukausien ainutlaatuisuutta.

Iisalmi on toiminut loistavana keskipisteenä näille kaikille tutkimusmatkoille, kun pyörittyä on tullut ahkerasti sekä etelään, itään että länteen.

Kesäviestijä Kirsi Lapinlahden Väisälänmäen tornissa.
Väisälänmäen näkötorni, Lapinlahti.
Kalajoen hiekkasärkät.
Kävelijä Kalajoen hiekkasärkillä.
Kalajoki.
Kesäviestijä Kirsi Vuokatin maisemissa.
Vuokatti.

Kiitollinen kasvusta ja perspektiivistä julkisen sektorin työhön

Olen Iisalmelle kiitollinen loputtoman monesta asiasta. Ensinnäkin minusta on takautuvastikin edelleen haastava uskoa, että kohdalleni todella osui näin upea työmahdollisuus. Kesätyö kaupungilla on tehnyt mahdolliseksi laajan kasvun kohti omalta tuntuvaa elämää luomalla vakaan alustan, rytmityksen ja sisällön viikoille, jolloin vapautta ja energiaa on voinut vapaalla ja viikonloppuisin kanavoida lisäksi vielä itselleen tärkeisiin teemoihin. Kun tähän yhdistää sen, että myös itse päivätyö on ollut merkityksellistä ja henkilökohtaisten mielenkiinnonkohteiden ja vahvuuksien päälle rakentavaa, on kesä pursuillut mielekkyyttä.

Työkokemuksen ohella ja työyhteisön ansiosta olen lisäksi saanut valtavasti arvokasta näkökulmaa siihen, kuinka asioita kaupungilla laajana verkostona pyöritetään, kuinka paljon yksittäiset ihmiset voivat yhteisen elämän kehyksiin vaikuttaa, kuinka oikeastaan kaikki on kiinni yhteistyöstä, järjestelystä ja sovittelusta sekä siihen, millaista työ julkisella sektorilla on. Kuinka työyhteisö ja koko kaupunki koordinoituu? Kuinka päätöksiä tehdään? Kuka vastaa ja mistä? Kuinka suunnitella ja järjestää tapahtumia, toimintaa ja kampanjoita? Mitkä ovat omat toimintamahdollisuuteni?

Ennen tätä kesää olen ollut kyseisten asioiden suhteen jokseenkin passiivinen ja pitänyt kaupunki- ja yhteiskuntaelämään osallistumista jollain tapaa hierarkkisena ja vaikeaselkoisena kenttänä. Nyt hahmotan laaja-alaisemmin, että kaiken inhimillisen toiminnan keskiössä on lopulta lähinnä yhteistyötä, suunnitelmallisuutta ja ihmisten välistä vuorovaikutusta – ei mustavalkoisia velvoitteita ja jäykkiä rooleja. 

Tämän kaiken ohella olen täällä asuessani saanut otettua tärkeää aikaa itselleni ja omalle mindsetilleni lempiympäristöissäni vesistöjen kainaloissa.

Olo on syksyä kohden kulkiessani kaikin puolin rauhallisempi, selkeämpi ja luottavaisempi kuin ennen tänne rantautumistani.

Osaan tämän kesän jälkeen huomioida ja vaalia paremmin toiveitani ja tarpeitani esimerkiksi tilan, työn, ympäristön, valintojen ja vapauden suhteen. Tässä prosessissa on osasyyllisenä tainnut jopa olla tämä kesän aikana pitämäni blogi, jonka kierteissä ja pyörteissä olen kyseisiä asioita avoimesti pohdiskellut!

Iisalmen keskustan rakennuksia.
Vene poistumassa Iisalmen satamasta ilta-auringossa.

Vastuuta, autonomiaa, luovuutta, taitojen kehittämistä – kultaakin kalliimpaa työkokemusta

Miten hedelmällinen jokainen työviikko onkaan, kun kaikessa tekemisessään saa pohtia sekä koulutustaustansa eväitä, tulevaa urasuuntautumista että henkilökohtaisten taitojen kehittämistä! Tällainen itseään ruokkiva, monisuuntainen ja työyhteisössä uutta sisältöä kipinöivä tilanne on mahdollinen, kun työnkuvaan valitaan hommastaan innostunut tekijä. Ihmettelen edelleen nöyrästi Iisalmen kaupungin avoimuutta ja rohkeutta investoida tällä tavoin nuoreen työntekijään, joka vasta opiskelee alaa. Olen kiitollinen jokaisesta annetusta mahdollisuudesta ja luottamuksenosoituksesta, jotka ovat usein tuntuneet työnkuvaan nähden todella suurilta.

Ihminen kasvaa kohti sitä, mitä hänestä uskotaan.

Kesätyö markkinoinnissa ja viestinnässä oli minulle luonteva suunta, sillä olen alakouluikäisestä saakka tehtaillut ympärilleni mediaa eri muodoissa, suunnitellut milloin mitäkin luovia projekteja ja kokenut erityisen paljon vetoa kirjalliseen ilmaisuun. Työssä Iisalmen kaupungilla olen saanut tuotua nämä inspiraation lähteeni tiimipöytään ja vieläpä siinä muodossa, että niistä on todella ollut iloa ja hyötyä viestinnässä! Yhteistyö kaupungilla on ollut suunnattoman vapaamuotoista ja kannustavaa sekä horisontaalisesti toimialojen välillä että vertikaalisesti markkinointi- ja viestintätiimin koordinoimisessa. Olen saanut ideoida, suunnitella, toteuttaa, oppia ja soveltaa – kaikkea sydämeni (ja resurssieni) kyllyydestä.

Nautin visuaalisuudesta sekä video- ja valokuvaamisesta, ja olen saanut tuoda sommitelmiani viestintään juuri niin paljon kuin olen ehtinyt ja halunnut.

Nautin kirjoittamisesta, ja olen saanut rakentaa sen ympärille oman sisältösarjan.

Innostun käytettävyyskysymyksistä, ja olen saanut perehtyä kaupungin nettisivuihin ja informaatiorakenteisiin.

Rakastan luovuutta ja vapautta, ja olen saanut omatoimisesti toteuttaa paikallishistorian ympärille kietoutuvan #iisalmiennenjanyt –juhlavuoden kuvaprojektin.

Iisalmen kaupunki on kaikin puolin ollut mielettömän joustava, salliva, tukeva ja kannustava työnantaja, joka on lisännyt uskoani alalle soveltumisesta ja yhteisen tekemisen rajattomista mahdollisuuksista.

Aikamoinen kokemussaldo yhden kesän varrelta!

Kesäviestijä Kirsi ottamassa kuvaa Iisalmen satamassa.

Keräsin kesän ajalta lisäksi sellaisia keskeisimpiä huomioita, jotka ovat vauhdittaneet ja helpottaneet omaa työntekoani huomattavasti, ja haluaisinkin lopuksi jakaa vielä tämän pienen vinkkilistani seuraavalle kesäviestijälle ja keille tahansa muillekin, jotka siitä kokevat hyötyvänsä!

Iisalmen kaupungin 130-juhlavuoden kolme lippua liehuu.
Veneitä Iisalmen satamassa.

En sitten millään haluaisi päättää tätä postausta, koska pidän tätä samalla avoimena kiitoskirjeenä kaikelle sille, mitä Iisalmi on minulle antanut ja mahdollistanut. Paketoin tekstimuurin väkisin kuitenkin tähän, jotta pääsen saattamaan valmiiksi vielä muutamia viimeisiä askarreltavia työtehtäviä.

Sivun lopusta löydät vielä linkkikokoelman, josta pääset halutessasi tutkailemaan kesän aikana työstämiäni postauksia, videoita ja projekteja.

Kiitos kaikille, jotka ovat tätä blogia kesän aikana seuranneet! Toivottavasti olette löytäneet rivien väleistä itsellenne jotain ja mitä tahansa, mistä olisi ollut iloa, hyötyä tai apua.

Kiitos uskomattoman lämpimälle ja vastaanottavaiselle työyhteisölle, joka on saanut olon tuntumaan tervetulleeksi ja toivotuksi ensimmäisestä päivästä asti.

Ja kiellon päälle vielä kerran kiitos Iisalmen kaupungille, joka nappasi minut kesäksi Tampereelta Pohjois-Savoon heilumaan! Kovasti ovat uudet tuttavuudet kaupungissa lupailleet, ettei tämä tähän jää, vaan että seutu tunnistaa kyllä omansa. Kuinka tahansa tämä tarina tästä jatkuukin, niin voin aidosti sanoa Iisalmen jättäneen jälkensä – ja saaneen uskomaan ihmeisiin.

Kaikkea hyvää jokaiselle nyt ja tulevaisuudessa ja mahtavaa 130-vuotiaan Iisalmen juhlavuotta!

– Kirsi, Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä 2021