Siirry sisältöön

Hei!

Tätä kirjoittaessani Iisalmi liplattaa kesäkuun viimeisillä laineilla ja odottelee rauhaisasti sukellusta uuden kuukauden alkuun. On keskikesä Ylä-Savossa, lämpötilat ja mielialat korkealla.

Tässä postauksessa pohdin lähemmin muutamia Iisalmessa asumiseen ja tänne muuttamiseen liittyviä arvovalintoja. Käsittelen teemaa omakohtaisten huomioideni ja kokemusteni pohjalta, joiden kautta voit toivottavasti itsekin tehdä havaintoja sinulle sopivan ympäristön merkityksestä elämässäsi.

Asuinpaikan valinta on tärkeä päätös, jossa kannattaa kuunnella intuitiotaan – valittu ympäristö määrittää arjen ja sitä kautta oman mielenkin sisältöjä. Millaisissa ympäristöissä sinulla on hyvä olla? Millaista arkea haluaisit elää? Onko olemassa ehkä jopa jotain sellaista, mistä haluaisit luopua tehdäksesi tilaa paremmalle?

Kaksi venettä kesäisessä järvimaisemassa.

Lataava luonto

Seutukaupungit ovat aina edustaneet itselleni tuttua, viihtyisää ja sopivan kokoista miljöötä. Olen alun perin kotoisin Varsinais-Suomesta Raisiosta, jossa matka merenrannalle taittuu muutamassa kilometrissä. Vesistöjen läheisyys on siis muodostunut minulle luontaiseksi elämän elementiksi, joka on usein auttanut irrottautumaan arjen teknisistä seikoista, viikkorytmistä sekä kiireen tunnusta. Viimeisen parin kuluneen vuoden aikana suhteeni kaikkeen luontoon ylipäätään on laajentunut vahvasti, minkä seurauksena koen nykyään esimerkiksi lähimetsät suurina energian lähteinä. Luonnonläheisyys on salakavalasti muotoutunut tärkeimmäksi ja ehdottomimmaksi asuinpaikkakriteerikseni, jolla on eniten painoarvoa sijaintivalinnoissani.

Tämä piirre on Iisalmessa erityisen läsnä. Kaupunki rajautuu lähes joka ilmansuunnasta järvimaisemiin, ja vaikka osasinkin sitä tänne tullessani jo odottaa, yllättivät idylliset maisemat venevalkamineen valtavan positiivisesti. Keskustan lähistöltä löytyy runsaasti lisää ulkoilualueita, luontoreittejä ja loputtomia polkuja.

Jo ydinkeskusta tarjoaa ohikulkijalle näköalapaikan Paloisvirran ja Poroveden hengästyttäviin näkymiin.

Millaisista ympäristöistä sinä saat voimavaroja? Missä todella lataudut, voit antaa itsesi levätä?

Heinäseipäistä tehty aita Juhani Ahon museolla.

Hidasta elämää palveluiden äärellä 

Toinen kantava teema omalle hyvinvoinnilleni Iisalmessa on oma aika, rauha ja tila. Näillä tarkoitan sekä ulkoisen että sisäisen maailman hiljaisuutta ja väljyyttä – toisaalta ne voi ymmärtää myös toistensa syyksi ja seuraukseksi, jolloin sisäinen tila luo harmoniaa myös ulkopuolelle ja päinvastoin. Yksikään ympäristö yksin ei suoraan tällaiseen kutsu, mutta pystyy kyllä edistämään tai hidastamaan sen toteutumista.

Arvostan Iisalmessa sitä, että kaupungin rakenne ja arvot sallivat keskittymään olennaiseen, kaikkein tärkeimpään. Peruspalvelut ovat hyvin kattavat (esimerkiksi Prisma, Citymarket, kauppakeskus, kauppahalli ja sisustusliikkeet pääsivät todella yllättämään allekirjoittaneen), jolloin kaikki arjen sisältöjä varten tarvittava löytyy läheltä, mutta kuluttaminen kokonaisuudessaan pysyy kuitenkin sopivan etäällä päivärytmistä. Tämä on piirre, jota huomasin ensi kertaa tarvitsevani asuttuani aikoinani vuoden Korpilahdella. Kun en arjessa aiemmista tottumuksistani poiketen käyttänyt enää samalla tavalla aikaa ja energiaa ostosten tekoon, kaupunki-infraan ja liikkeelläoloon, vaan ympäristö tarjosi luonnollisia mahdollisuuksia luonnonläheiseen ja hitaampaan elämään, oli huomattavasti helpompi rentoutua.

Mikä on sinun suhteesi kulutukseen ja palveluverkostoon? Mikä on tärkeä löytyä kotikaupungista ja minkä suhteen puolestaan pärjäät hyvin esimerkiksi postipalveluilla tai satunnaisilla pidemmillä kaupunkireissuilla? Mihin haluat arjessa käyttää eniten aikaasi ja energiaasi? Entä vähiten?

Iisalmen koivukuja.
Rakennuksen oven vieressä punaisia kukkia.
Iisalmen katunäkymää.

Tilaa rauhoittua, paikka pysähtyä

Oma aika, tila ja rauha Iisalmessa tarkoittavat omalla kohdallani myös itselleni tärkeiden asioiden, ajatusten ja kasvun äärelle pysähtymistä. Kun asun hidastamiseen kannustavassa ympäristössä, käännän huomion helpommin sisäänpäin ja peilaan asioita ajan kanssa. Hidastamiseen kannustavalla ympäristöllä tarkoitan sitä, että vaikka liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia, ravintoloita ja kahviloita sekä tapahtumia löytyy paljon, ei itseään tarvitse ympäröidä kymmenillä päivittäisillä valinnoilla, ajankohdilla ja aikatauluilla. On yksinkertaisesti enemmän aikaa keskittyä itseensä ja kuunnella oikeita tarpeitaan, kun ympäristön virikkeet ja ärsykkeet pysyvät rennoissa ja maanläheisissä mittasuhteissa.

Viikonloppuisin olen itse esimerkiksi istunut satamassa, kahlaillut järvissä, kirjoitellut kahviloissa, lähtenyt autolla spontaaneille retkille lähialueille ja keskittänyt huomioni luoviin projekteihin.

Nautin väljyydestä ja hitaudesta, rakennan päiviini tarkoituksellisesti ajattomuutta.

Se onnistuu paikassa, jossa perustarpeet täyttyvät ja ympäristö rikastaa ja rauhoittaa. Merkityksellistä silloin ei tietenkään ole mikään ehdoton ja riippumaton tietty sijainti vaan se, että siellä tuntee aidosti viihtyvänsä.

Mikä auttaa sinua pysähtymään? Mikä on sinulle todella tärkeää?

Kaksi kukka-asetelmaa Iisalmen satamassa.

Ei siis ole mikään salaisuus, että omalla kohdallani Iisalmi on osoittanut tarjoavansa juuri sitä, mitä eniten kaipaan. Olen kiitollinen kuluvan kesän kokemisesta juuri näissä maisemissa juuri näiden ihmisten parissa, ja kuka tietää – oikeiden olosuhteiden ja elämänvaiheiden sattuessa tulevaisuudessa kohdalle voisin helposti harkita tänne pysyvämminkin muuttamista. 

Mitä sinä voisit tehdä juuri nyt tavoittaaksesi sellaisen ympäristön, jossa voit elää itsellesi kaikkein sopivinta elämää?

– Kirsi, Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä 2021