Siirry sisältöön

Tämän blogisarjan kolmannessa osassa tapaamme kolme Iisalmen kaupungilla korkeakouluharjoitteluaan suorittavaa nuorta osaajaa. Miten nuoret päätyvät savolaiseen seutukaupunkiin harjoittelujen pariin? Miltä työ maistuu ja mikä Iisalmessa vetoaa? Tällä kertaa ääneen pääsee agrologiharjoittelija Jenna Veteli ja arkkitehtiharjoittelijat Catherine Huynh ja Nanna Karsikas.

Ammatillista itsevarmuutta agrologiharjoittelusta

Ylä-Savon maaseutupalveluissa agrologiharjoittelijana työskentelevä Jenna opiskelee Savonia ammattikorkeakoulussa agrologiksi. Harjoittelupaikka Iisalmessa tuntui luonnolliselta: onhan Iisalmi loppusuoralla olevien opintojenkin puolesta tuttu.

Jennalle toimiva työyhteisö on äärimmäisen tärkeä osa työntekoa: ”Harjoittelijana on vasta opettelemassa asioita. Itsellä on kuitenkin usein sellainen olo, että asiat pitäisi osata jo. Täällä ei kuitenkaan ole työyhteisön luomaa painetta siitä. Kukaan ei kommentoi väheksyvästi, ja tuntuu, että saa rauhassa harjoitella.”  Hän kokeekin sujahtaneensa avoimeen ja hyväntuuliseen työyhteisöön sujuvasti.

Työpäivät ovat toimistopainotteisia, mutta työpiste vaihtelee neljän kiinteän toimipisteen välillä. Toisinaan pääsee tekemään töitä myös maastossa. Vaihtelu ja toimistosta irtaantuminen ovat Jennan mieleen – hän ei usko oman paikkansa olevan ainakaan täysipäiväisesti toimistossa. Toimistopainotteisesta työnkuvasta huolimatta Jennaa ei ikinä ärsytä lähteä aamulla harjoitteluun. Hän luottaa siihen, että jokainen kokemus vie lähemmäksi sitä omaa juttua työuralla.

Motivaatiota löytyy paitsi mukavasta porukasta myös tilaisuuksista oppia paljon uutta ja hyödyllistä. Maaseutupalveluissa joutuu ja saa etsiä monipuolisesti tietoa sellaisista asiakkaita askarruttavista asioista, joista vakituinenkaan henkilöstö ei välttämättä tiedä mitään. Kysymyksiin etsitään kuitenkin aina vastaukset, ja siinä sivussa oppii kuin huomaamattaan lisää. ”Tässä harjoittelussa haastaa itseään, omaa ajatustaan ja ammattitaitoaan”, Jenna tiivistää.

Kiire on Jennalle punainen vaate. Hän pyrkii vähentämään sitä omalla ajattelullaan. Esimerkiksi aamuisin ei ole mikään hoppu lähteä töihin, sillä liukuva työaika tarjoaa sopivasti joustoa. Kesäisin Jenna nauttii kiireettömästä ulkona olemisesta – se on nautinto jo itsessään. Luonnon rauhaa kaipaavalle Ylä-Savolla on rutkasti tarjottavaa.

Oppimis- ja rentoutumisretriitillä arkkitehtiharjoittelussa

Tampereella arkkitehtuuria opiskelevat Catherine ja Nanna ovat arkkitehtiharjoittelijoina kaavoituspalveluissa. He kokevat, ettei arkkitehdeille ole tarjolla paljoa kesätöitä. Iisalmessa paikkoja on ollut kuitenkin arkkitehdeille auki useampanakin kesänä, ja jopa eräällä yliopistokurssilla on päässyt tekemään yhteistyötä Iisalmen kaupungin kanssa. Hämeenlinnassa varttunut Nanna kokee kurssin madaltaneen kynnystä hakea arkkitehtiharjoittelijan paikkaa. Turkulaislähtöiselle Catherinelle puolestaan mahdollisuus maisemanvaihdokseen oli kivaa plussaa harjoittelupaikkaa hakiessa.

Yhteisestä opiskelupaikasta ja -linjasta huolimatta kaksikko ei tuntenut toisiaan entuudestaan. Harjoittelunsa ajan he kuitenkin asuvat kämppiksinä, tutustuvat yhdessä Iisalmeen ja täydentävät tämänkin haastattelun aika toistensa ajatuksia kuin olisivat vanhoja tuttuja. Myös työ sujuu yhdessä mutkattomasti. Heidän harjoitteluunsa kuuluu osallistumis- ja arviointisuunnitelman valmistelua, inventointikorttien tekemistä ja kaavaselostuksiin tutustumista. Työn vaatimilla maastokäynneillä on samalla näppärästi tutustunut myös Iisalmeen. Kaksikko on saanut kaavoituksen henkilöstöltä rohkaisua ja apua alusta alkaen. ”Päästään tekemään tosi itsenäisesti töitä, mutta voidaan myös auttaa toisiamme”, Catherine kuvaa.

Opinnot ovat valmistaneet arkkitehtiharjoittelijoita hyvin suunnittelutehtäviin ja teknisiä taitoja vaativiin tehtäviin, mutta lakien merkittävä ja näkyvä rooli työssä on tullut molemmille yllätyksenä. Lakiin on ehtinyt kuitenkin hyvin perehtyä työn ohessa ja tilanteissa oppien. Uutta tietoa on tullut myös saavutettavuudesta. ”Esteettömyydestä puhutaan paljon koulussa, mutta digimaailman esteettömyydestä ei ole ollut kovin paljoa puhetta. On ollut kiva saada tietoa siitä, miten tekemämme dokumentit voidaan saada kaikille saavutettaviksi”, Nanna kertoo.

Catherinen ja Nannan mielestä Iisalmessa arvostetaan nuorta osaamista ja siihen halutaan panostaa. Heille on tullut kokonaisuudessaan tervetullut olo. Yllätyksiltäkään ei ole vältytty. He ovat hämmästyneitä siitä, miten Iisalmessa on pienestä ko’ostaan huolimatta paljon pöhinää. ”Yllätyin siitä, miten paljon täällä oikeasti on ihmisiä ja kaikkea tekemistä”, Catherine kiteyttää ajatuksiaan Iisalmesta. Kaksikko on viihtynyt vapaalla luonnossa lenkkeillen, ulkokuntosaleilla ja kirpputoreilla. Lämpimiä säitä varten he ovat bongailleet myös useita hyviä piknik-paikkoja.

Nanna kehottaa muita nuoria tutustumaan arastelematta Iisalmen työ- ja harjoittelutarjontaan: ”Täällä on helppo aloittaa. Vaikka ei olisikaan aikaisempaa kokemusta, täällä pääsee työhön hyvin sisälle ja saa lempeää ohjausta!”

Catherinesta Iisalmi tarjoaa loistavan paikan irtaantua isojen kaupunkien kiireestä. ”Iisalmessa pääsee koskettelemaan nurmikkoa”, hän nauraa.

Harjoittelu tekee mestarin ja Ihmeidenmahdollistajan!

Iisalmen kaupunki tarjoaa vuosittain harjoittelupaikkoja lukuisille opiskelijoille! Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja teknisen toimialan puolella tarjolla on monipuolisia ja kiinnostavia tehtäviä, joissa työharjoittelut sujuvat antoisasti. Myös opinnäytetöille löytyy aiheita kaupunkiorganisaation laajalta toimialueelta.

Mikäli olet kiinnostunut harjoittelusta tai tekemään opinnäytetyön Iisalmen kaupungilla, jätä avoin hakemuksesi Kuntarekryssä.