Siirry sisältöön

Pohdin eräänä aurinkoisena syyspäivänä, miten kaupungin strategiassa mainitsemat arvot näkyvät kuntalaiselle arjen tasolla. Päätin lähteä kävelemään ja miettiä asiaa. Ennen kuin avaan edes kotini oven, ajattelen pientä kotiani. Tämä on tärkeimpiä asioita mitä ihminen tarvitsee selviytyäkseen arjesta. Pääsen suoraan kotioveltani kauniille rantaraitille, jota kaupunki on vuosi vuodelta rakentanut pidemmäksi.

Tänä vuonna saimme virransillan alle turvallisen reitin alittaa kaupunkia halkova pääkatu. Matkallani näen kauniit puistomaisemat ja ihmisiä pyöräilemässä ja kävelemässä vastaan. Takaani tulee kolme nuorta poikaa, enkä ymmärrä sanaakaan heidän puheesta, mutta olen iloinen siitä, että olemme saaneet Iisalmeen ulkomailta muuttaneita ihmisiä. Kaupungin tulee huolehtia kaikkien asukkaiden hyvinvoinnista ja olen nähnyt, että hekin ovat kotiutuneet hyvin uuteen kotikaupunkiinsa.

Kansainvälisyys auttaa meitä näkemään itsemme osana tätä suurta maailmaa ja samalla ymmärtämään muita kulttuureja ja tapoja.

Tyytyväisenä jatkan matkaani auringosta nauttien ja pian ohitan muutaman vientiyrityksen tehtaan. Höyryt nousevat piipusta ja niiden kuuluukin nousta. Näiden yritysten avulla olemme päässeet vaikuttamaan maailmalla, mutta se on vaatinut paljon rohkeutta. Nämä maailmalta saadut kokemukset ovat tuoneet tullessaan ihmisille erilaisia työllistymis- ja uramahdollisuuksia, samalla vahvistaen seutumme kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kaikki yritykset ovat kaupungin dynamoita, jotka luovat uutta sekä tuovat kaupunkiimme elämää ja työpaikkoja.

Iisalmessa kaikki saavat onnistua!

Ja taas matkani jatkuu ja ohitan kouluja ja kulttuurikeskuksen kirjastoineen. Näkyypä Rouva C ja Irwinkin tulevan Iisalmeen pian. Kuten tiedätte, meillä kulttuuritarjonta on hyvin monipuolista. Osaamista ja itsensä kehittämistä edistetään ja se taas luo omalta osaltaan hyvää arkea iisalmelaisille.

Reittini on nyt kulkenut niemennokasta lahdenpoukamaan, kunpa meilläkin lähdettäisiin uudelle tasolle tässä siltarakentamisessa. Miettikääpä miten kiva olisi pyöräillä Lippuniemestä Makkaralahteen tai kaupunginsatamasta Kumpusaaren kautta länsirannalle? Kaupunki nousisi aivan uudelle tasolle pyöräilykulttuurissa. Rohkea avaus tämäkin.

Päätän kävelyni torin nurkalle, jään harmittelemaan sitä, että on sunnuntai, eikä mikään kahvila ole keskustassa auki, joten päätän ostaa take-away-kahvin kioskilta ja istuudun samalla torille jututtamaan kuntalaista. Kun kunnassa ollaan perillä kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta, on mahdollista tehdä tavoitteita ja päätöksiä, joilla on myönteiset vaikutukset kaikkien hyvinvointiin. Iisalmessa arki on onnellista ja sujuvaa. Palvelut asukkaille tuotetaan tehokkaasti eri toimijoiden kanssa. Kaupungin kaikessa toiminnassa lähtökohtana ovat hyvinvoivat iisalmelaiset.

– Kati Åhman

Kati Åhman.