Siirry sisältöön
Maalla ja maailmalla. Me olemme tinkimättömiä.

Madridissa kuultua: ”Pohjoismaissa kaikki tuntuu olevan niin mallillaan, mikä teidän salaisuutenne oikein on?”

Olemme kesän aikana puhuneet jo, mitä Iisalmeen muuttoon vaaditaan ja mitä tulija tänne saapuessaan kohtaa. Tällä kertaa käsittelemme sitä, millä menestys täällä Iisalmessa saavutetaan.

Tinkimättömyys on yksi Iisalmen ihmeiden kivijaloista, savolaisen rentouden kääntöpuoli ja tärkeä osa identiteettiämme. Tinkimättömyys on asenne, joka vie elämässä pitkälle. Se on päämäärätietoisuutta, joka huomataan; tekemisen paloa ja ylpeyttä, joka erottaa meidät muista.

Ilmakuva Iisalmen Kirkkopuiston yllä.

Elämän mittaista oppimista

”Kukaan ei ole seppä syntyessään” on vanha, mutta voi, niin oikeassa oleva lausahdus. Iisalmeen ihmeidentekijäksi tullakseen ei tarvitse olla valmiiksi huippuosaaja, sillä täällä on tukea ja tilaa kasvaa sellaiseksi, olit sitten lapsi, nuori tai aikuinen.

Tinkimättömyys on tie huippuosaajaksi. Sen voi oppia, mutta sitä ei voi suoranaisesti opettaa. Se kumpuaa ihmisen omasta ylpeydestä ja intohimosta tekemistään kohtaan. Tinkimättömillä ihmisillä on päämäärä ja he tietävät, että minkä tarpeeksi monta kertaa toistamme, sen myös väistämättä opimme. Kun mietimme esimerkiksi huippu-urheilijoita, on helppo ymmärtää tinkimättömyyden tärkeys huipulle pääsemisen edellytyksenä.

Itse pidän kielistä, ne ovat aina kiehtoneet minua. En malttanut ala-asteella odottaa, että englannin kielen tunnit alkaisivat, jotta oppisin ymmärtämään, mitä lapsuuteni suosikkisarja Amazing Race:ssa oikein sanotaan. Nykyisen arki- ja opiskelukieleni espanjan opin kuitenkin koulun penkkien ulkopuolella, omatoimisesti, kyseistä kieltä puhuvissa kulttuureissa asumalla. Tällä esimerkillä haluan sanoa sen, että vaikka muodolliset tutkinnot ovat todella arvokkaita ja hienoja, on lopulta ihmisestä itsestään kiinni, mitä kaikkea ja missä kaikkialla kukin ehtii taitojaan elämänsä varrella kartuttamaan.

On vapauttavaa, kun oivaltaa, ettei ole valmis, ettei tiedä kaikkea, eikä tarvitsekaan tietää. Olisi hyvä muistaa, että kaikki minkä nyt osaamme ja tunnemme, oli joskus uutta ja tuntematonta. Teemme joka päivä tuhansia valintoja, joilla voimme muuttaa elämämme kurssia jopa pysyvästi. Aloita siis uusi harrastus, opi jokin taito, avaa rohkeasti keskustelu uuden ihmisen kanssa. Vanhakin koira oppii uusia temppuja, jos vain motivaatio on kohdallaan.

Maaleja maalauksen vieressä.

Työelämän uudet tuulet

​Viime vuodet ovat monella tapaa olleet mullistavia. Työrintamalla kuvioihin ovat astuneet etätyöt, Teamsit ja paikkariippumattomuus. Vaikka monet arkeamme koskevista muutoksista ovat tulleet pakon sanelemina, on moni lähtenyt onneksi tarkastelemaan uusia mahdollisuuksia uteliaalla ja avoimella mielellä. Minulle korona-aika on tarjonnut mielenkiintoisen ja turvallisen ikkunan kokeilla, millaista freelancerin arki voisi olla, se kun on luovilla aloilla melko tyypillinen työsuhdemuoto.

Kotoa käsin opiskellessa ja töitä tehdessä olen huomannut, miten tärkeää tinkimättömyys todella onkaan. Oma-aloitteisuudelle, kurinalaisuudelle ja ajanhallinnalle on ollut kysyntää, kun etäopiskelut jatkuivat puolitoista vuotta. Etätyöhön kulminoituukin mielestäni tinkimättömyyden ydin: että itse yrittää aina parhaansa, mitä ikinä tekeekin, vaikka kukaan ei olekaan vieressä näkemässä.

Tinkimättömyys ei kuitenkaan tarkoita, että olisi joustamaton mielipiteissään tai toimintatavoissaan.

Yliopistoprofessorini Madridissa korostavat paljon siirrettäviä taitoja. Ne ovat niin sanottuja yleispäteviä taitoja, joita voi soveltaa kaikilla elämän osa-alueilla. Niistä ryhmätyötaidot nousevat kerta toisensa jälkeen ylitse muiden. Taito kuunnella, ottaa muut huomioon, ratkoa erimielisyyksiä, tehdä kompromisseja, delegoida, motivoida ja johtaa on se, millä turvaamme työmahdollisuutemme tulevaisuudessa. Ideana on olla tinkimättömiä yhdessä muiden kanssa, yhteisen päämäärän ja tavoitteiden eteen.

Lähikuvassa Lunawoodin työntekijä työskentelee puun parissa.

Johtajia globaalissa maailmassa

Ryhmätyötaitoja tarvitaan enenevissä määrin myös siksi, että maailma ei ole koskaan ollut näin pieni kuin nyt. Internet on kuronut ihmiset yhteen globaalisti ja mahdollistanut suoran yhteydenpidon, vaikka maailman toiselle puolen. Sen ansiosta voimme elää maalla, mutta työskennellä maailmalla. Siinä missä ennen joukkotiedotusvälineet kontrolloivat tiedonvälittämistä, voi nyt kuka tahansa meistä tuottaa sisältöä, informoida ja opettaa ihmisiä, lähes missä päin maailmaa tahansa. Voimme oppia toinen toisiltamme, ja kenestä tahansa meistä voi tulla vaikuttaja.

Keväällä sukelsimme yliopiston kurssilla tutkimaan vaikuttamisen mekanismeja. Useat kirjailijat vahvistivat jo elämässä kokemani todeksi: todellinen johtaja on se, jolle muut antavat vallan, koska hän esimerkillään todistaa sen ansaitsevansa. Aitoa ja pitkällä tähtäimellä kestävää vaikutusvaltaa ei siis takaa esimerkiksi korkea asema, fyysinen voima tai suurempi koko. Tässä on Suomen ja Iisalmen mahdollisuus: kansainvälinen tunnettavuus ja uskottavuus on täällä saavutettu osoittamalla järjestelmällisesti, että olemme sanojemme mittaisia tiimipelaajia, jotka eivät tingi työnsä laadusta.

Loppuun lempeä muistutus: tinkimättömyys ei tarkoita perfektionismia.

Täydellisyyden tavoittelu uuvuttaa paitsi sinut itsesi, mutta on myös vahingollista ihmissuhteillesi niin töissä kuin vapaa-ajalla. Kun muistaa, että ihan kaikkea voi aina parantaa, pysyy ote realistisena. Tinkimättömyyteen täytyy liittää irti päästäminen: kun on tehnyt parhaansa annetussa ajassa, se on aina tarpeeksi.

Ihmisiä puistossa jumppaamassa.

Paitsi pohjoismaalaisia ja suomalaisia, niin eritoten iisalmelaisia menestystarinoita leimaa tinkimättömyys, joka saa meidät pyrkimään eteenpäin, pysymään nälkäisinä ja etsimään aina parempia ratkaisuja. Espanjassa kerron, että kun koko maassa asuu vähemmän ihmisiä kuin Madridin metropolialueella, on yhteystyö ollut, ja tulee jatkossakin olemaan, menestyksemme salaisuus.

Jatkamme tinkimättömyydestä Iisalmen kaupungin sosiaalisen median kanavissa. Ota siis seurantaan:

Iisalmen kaupungin Instagram:@cityofiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

Iisalmen kaupunki Facebookissa(siirryt toiseen palveluun)

Koeasukas Kristiinan kesämenoa pääset seuraamaan Instagramissa@koeiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Iisalmen kulttuurikeskus ja sen suihkulähteet

Hi!

I’m Meeri, a third-year advertising student who was born and raised in Iisalmi, Finland but has lived almost all her adult life abroad, currently in Madrid, Spain.

During the summer of 2022, I will work as a part of my home city Iisalmi’s marketing and communications team, bringing to light all the incredible opportunities our city has to offer, in terms of education, career, sports, culture, nature, collaboration, and way of life. This summer series will follow the four core values any visitor or newcomer will be greeted with here in Iisalmi: courage, sincerity, perseverance, and appreciation.

Iisalmi is an incredible city in the North Savo region of Finland where you can find the perfect balance between leisured living close to nature whilst still being able to have an international career in one of the many successful companies in our region. If you are interested in these career opportunities, please visit the the By Iisalmi -page(siirryt toiseen palveluun) for more information.

This blog series ”Maalla ja maailmalla” will only be available in Finnish but I invite you to follow us on Instagram @cityofiisalmi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) and on Facebook @MinunIisalmeni(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) where you can find  content related to the blog’s themes also in English!