Siirry sisältöön

Kesä vaihtuu vähitellen syksyksi ja koeasukas-aikani Iisalmessa on ohi.

Kesä oli ainutlaatuinen ja tekemistä täynnä. Se oli myös ensimmäinen eläinlääketieteen opiskelijana ja alaan liittyvissä töissä vietetty kesä. Keväällä odotin Iisalmeen lähtöä avoimella mielellä, mutta totta kai tuleva myös jännitti.

Tiedossa oli monenlaista uutta: asuinseutu, kesätyö sekä koeasukkaana toimiminen. Tämä kaikki ei tietenkään tapahtunut ilman aikaa ja vaivannäköä, mutta kaikesta selvittiin hyvin, ja voin muistella kesää 2022 hienona kokemuksena. Kesä antoi minulle monenlaista, muun muassa hyviä oppeja ja kokemusta eläinlääketieteen opintoihin ja työelämään, uusiin ihmisiin ja paikkoihin tutustumisia sekä uudenlaisia kokemuksia Iisalmen koeasukkaana. Kesä antoi myös lisää varmuutta erilaisten itselle uusien asioiden toteuttamiseen.

Iisalmen Menestyksen portaat kuvattuna ylhäältäpäin.
Vuoden 2022 koeasukas Kristiina Kukkoniemi katsoo maisemaa Iisalmen satamassa.

Iisalmi ja koeasunto tuntuivat ihanan väljiltä asua Helsingissä vietetyn opiskeluvuoden jälkeen. Kalustettu asunto helpotti muuttoa merkittävästi. En ollut aiemmin muuttanut töiden perässä niin kauas kotiseudusta.

Iisalmi tuntui onneksi nopeasti kaupungilta, josta pidän. Se on kooltaan sopiva, aktiivinen, kaunis ja luonnonläheinen.

Kesän aikana sain myös Iisalmen lähikunnista melko kattavan kuvan, mikä on erityisesti kesätyöni ansiota. Iisalmessa järjestettiin kesällä useita tapahtumia, joista mieleeni jäi esimerkiksi Iisalmi Jazz Festival. Vierailin myös erilaisissa luontoon, eläimiin ja historiaan liittyvissä kohteissa Ylä-Savon alueella.

Työskentelin kesän ajan seminologi-lomittajana Faballa. Työ antoi kokemusta, varmuutta ja osaamista nautojen parissa työskentelyyn. Niitä Ylä-Savossa riittääkin. Työssä oli myös hienoa päästä vierailemaan erilaisilla tiloilla ja tavata paikallisia ihmisiä. Koeasukkaana toimimiseen liittyi paljon esilläoloa ja esiintymistäkin, mikä tuntui jännittävältä, mutta se oli mielenkiintoinen ja rohkeutta antava kokemus.

Musta lehmä laitumella.
Kristiina Kukkoniemi seisoo Faban punaisen työauton vieressä.

Kesä Iisalmessa jää positiivisesti mieleeni, ja tutulle seudulle on tulevaisuudessa helpompi palata. Vuosien päähän on vielä vaikea katsoa, mutta Iisalmi on sellainen kaupunki, jonne voisin kuvitella muuttavani pysyvämmin asumaan. Itselleni Iisalmi oli entuudestaan melko tuntematon paikka, mutta siellä vietetyn kesän jälkeen voisin rohkaista muitakin opiskelijoita ottamaan selvää kaupungin kesätyömahdollisuuksista, vaikkei kaupunki olisi valmiiksi tuttu. 

– Kristiina Kukkoniemi