Siirry sisältöön
Kiireneutraaliutta Iisalmessa. Luonto ympärillämme.

Luonnossa ajan viettäminen on siitä palkitsevaa, että se rauhoittaa kehoa ja mieltämme. Jo pienikin määrä luonnossa liikkumista voi vähentää stressiä, laskea verenpainetta ja nostattaa mielialaa.

Miten sinä nautit luonnosta? Mitä luontoympäristö merkitsee sinulle?

Lähellä

En aina ole osannut arvostaa luonnon läheisyyttä samalla tavalla kuin nyt. Asuin lapsuuteni maalla, jolloin luontosuhde oli myös osittain itsestäänselvyys. Myöhemmin kaupunkielämä kutsui Helsinkiin ja välillä myös ulkomaille. Eikös sitä sanota, että pitää lähteä välillä kauas, että näkee lähelle? Näin myös minun tilanteessani. Nykyään haluaisin julistaa maamme kaunista ja ainutlaatuista luontoa ihan jokaiselle. On tärkeää, että pidämme luonnon hyvinvoinnista yhdessä huolta ja arvostamme sitä. Uskon, että myös jatkossa löydän itseni ympäristöstä, jossa luonto on helposti saavutettavissa.

Kaksi venettä kesäisessä jokimaisemassa.

Aistien varassa

Luonnossa liikkuessa voin jo nopeasti tuntea muutokset kehossa ja mielessä. Metsän siimeksessä tuntuu kuin muu maailma olisi pysähtynyt. Omalla kohdallani yksi tärkein keino rauhoittumiseen on äänten havainnointi. Aika usein kuuntelen kuulokkeilla musiikkia tai äänikirjoja, mutta välillä ne on myös hyvä jättää kotiin. Luonnon äärellä niin paljon voi jäädä välistä, jos sulkee äänimaailman kokonaan ulkopuolelle. Veden liplatus, lintujen äänet ja tuuli puiden oksien latvassa…

Itselleni etenkin kesäisin myös teltassa nukkuminen on rentouttavinta ja parantanut unenlaatuani hurjasti. Vaikka pidemmille vaellusretkille en tänä kesänä ole lähtenyt, olen silloin tällöin napannut teltan kainaloon ja marssinut yöksi metsään nukkumaan. Ulkoilun ja luonnosta nauttimisen ei aina tarvitse olla niin valtava seikkailu. Askelia voi ottaa vähitellen ja lisätä luontokokemuksia arkeen pikkuhiljaa.

Metsäreitti, jonka varrella vihreässä lehdessä olevia koivupuita.

Iisalmen suosikit

Suosikkini Iisalmen ulkoilukohteissa ovat olleet rantareitit, Luuniemen alue ja Paloisvuori. Olen myös retkeillyt pari kertaa Soidinvuoren ulkoilureitillä, joka oli ihan loistava päiväkohde. Nautin paljon sellaisista kohteista, joissa levähdyspaikat on mitoitettu sopivasti ja kauniille sijainneille. Soidinvuoren maasto on sopivan vaihtelevaa ja matkan varrella voi rauhassa ihastella upeita maisemia. 

Myös ulkokuntosalit ovat olleet minulle uusi tuttavuus ja täällä ne sijaitsevat niin kauniissa ympäristöissä. Lisäksi olen löytänyt kivoja uimapaikkoja esimerkiksi rantareittien läheisyydestä. Ne ovat todella oivia pysähdyspaikkoja niille hetkille, kun haluaa vain hengähtää ja rauhoittua hieman kauempana keskiöstä.

Vaihtoehtoista lähimatkailua

Luontokokemusten perässä lähimatkailu on erinomainen keino tutustua myös uusiin alueisiin ja elämyksiin. Esimerkiksi Iisalmi ja tienoot -matkailutarjonta tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia tutustua kotiseutuusi uusin silmin.

Maisemista ja lähimatkailusta voi myös nauttia vaihtoehtoisesti autoa hyödyntäen! Ylä-Savon kulttuurimatkailureitit ovat erinomainen vaihtoehto seikkailulle, jossa voit kuunnella tarinoita Audio -tiedostoina samalla autenttisista maisemista nauttien.