Siirry sisältöön
Kiireneutraaliutta Iisalmessa. Kiitos kesälle.

Aika on liitänyt kuin siivillä ja tällä viikolla kesätyöni Iisalmen kaupungin kesäviestijänä tulee päätökseen. Olo on haikea ja viikko on sisältänyt pikkuhiljaa valmistelua ja suunnittelua tulevaan. Iisalmen kesä tarjosi minulle arvokasta työkokemusta, monipuolisia elämyksiä ja ainutlaatuisia kohtaamisia. Ihmiset täällä ovat ottaneet minut avosylin vastaan ja Iisalmi onkin tuntunut kodilta koko kesän ajan.

Iisalmessa minut yllättivät positiivisesti niin ihmiset, ympäristö kuin harrastusmahdollisuudet. Myös tapahtumia oli kesän aikana aivan laidasta laitaan. On ollut ihana huomata, miten aktiivisia paikalliset ovat ja miten monipuolista tekemistä täältä löytyy kaikenikäisille.

Arvokas kokemus

Olen nauttinut suuresti kesätyöstäni Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintätiimissä. Kesä sisälsi monipuolisia työtehtäviä ja yhtäkään samanlaista päivää ei ollut. Kesän aikana kirjoitin erilaisia tekstejä, toteutin somekampanjoita, tuotin sisältöä verkkosivuille, valokuvasin ja osallistuin tapahtumiin.

Olen tuntenut itseni osaksi työtiimiä heti ensimmäisestä päivästä alkaen ja tuki on ollut korvaamaton. Kesän aikana olenkin oppinut, kuinka monipuolista kaupunkimarkkinointia täällä tehdään. Käteeni ovat jääneet kattavat eväät tulevaan ja usko omiin kykyihin.

Kesäisiä luonnonkukkia metsässä.

Kiireneutraali kesä

Itselläni kiire muodostuu usein siitä, että elämässäni on syystä tai toisesta liian paljon tehtävää. Aikaa ei ole tarpeeksi ja kaikkialle pitäisi venyä. Tämä korostui erityisesti viime keväänä tehdessäni töitä ja koulua samanaikaisesti. Iisalmen kesä ja haasteeni kiireneutraalimmaksi tosiaankin tulivat tarpeeseen.

Suurimmat muutokset lähtivät omalla kohdallani täysin ajatuksista ja asenteestani kiirettä kohtaan. Rauhoittuminen oli helpompaa, kun aloin priorisoimaan omaa jaksamistani. Elämäntilanteita kuitenkin tulee, jolloin kiireeseen ei voi suoraan itse vaikuttaa ja siksi myös työvälineet kiireeseen ovat tärkeitä. Seuraavaksi haluankin jakaa teille vinkkejä kiireen keskelle! 

1. Pilko urakkaa pienemmäksi

Olen huomannut, että liiassa kiireessä jopa pienet askareet voivat tuntua suurilta jos tehtäviä kasautuu liikaa. Oli kyse sitten projektista vapaa-ajalla, työelämässä tai opiskeluissa niin tehtävien pilkkominen tosiaankin auttaa. Aikataulutus ja tehtävien jakaminen ovat avainasemassa työn helpottamiseksi.

2. Rentouta mielesi

Usein kiireessä alan murehtia asioista jo ennen niiden tapahtumista. Tällöin olisi hyvä pysähtyä ja kysyä itseltä, onko murehtiminen tosiaankin tarpeen? Jos asialle ei voi siinä hetkessä mitään, on turha vaivata itseään etukäteen.  Mielen on myös hyvä antaa rauhoittua ja irtautua kokonaan stressin aiheuttajasta.   

3. Tauota tekemistä

Noh aika kliseinen, mutta aivan totta! Toimistopäivinä pieni happihyppely ulkona auttaa ihmeen hyvin virkistymään ja palauttamaan ajatuksia.

4. Puhu itsellesi ja muille lempeästi

Kannustaminen on ihan parasta ja helpottaa monia askareita. Meillä kaikilla on huonompia päiviä, mutta silti toisten kannustaminen ja ystävällisyys auttavat. Ole lempeä myös itsellesi ja kuuntele omia voimavarojasi.

5. Pidä taukoa puhelimesta

Pidä taukoa puhelimesta tarpeen mukaan. Välillä herään siihen todellisuuteen, miten tavoitettavissa me koko ajan olemmekaan. Itselläni puhelimen käyttöä ovat vähentäneet lentotilan käyttö ja somekanavien vähentäminen.

6. Anna lepoa kehollesi

Usein kiireisinä päivinä olen yrittänyt palautua varsin intensiivisten harrastusten avulla. Joissain tilanteissa esimerkiksi pitkä juoksulenkki palauttaa, mutta osittain myös liika rehkiminen fyysisesti aiheuttaa itselläni vielä enemmän kiireen tuntua kehossa. Tänä kesänä olenkin panostanut enemmän rauhallisiin liikuntamuotoihin, joissa keho ja mieli saavat palautua. Iisalmen kaupunkiympäristö, vesistö ja ulkoilureitit antavat paljon vaihtoehtoja liikkumiseen ulkona. Myös harrastusmahdollisuuksista voi löytää rauhallisempia liikuntamuotoja.

Toivottavasti näistä vinkeistä olisi apua teidän arkeenne!  Tässä kohdin haluan kiittää kaikkia kesäblogini lukijoita ja toivottaa erinomaista ja kiireneutraalia syksyn aloitusta! <3

– Annika, Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä 2023

Vene poistumassa Iisalmen satamasta ilta-auringossa.