Siirry sisältöön
Kiireneutraaliutta Iisalmessa. Uusi blogisarja alkaa.

Tervehdys kaikille!

Kesä on saapunut Iisalmeen ja niin myös kaupungin uusi kesäviestijä. Olen Annika ja opiskelen viidettä vuotta yhteiskuntatieteitä Rovaniemellä. Viestintä ja markkinointi ovat vieneet minut vuosien varrella mukanaan ja näin myös päädyin täksi kesäksi ihmeiden Iisalmeen oppimaan kuinka viestintää ja kuntamarkkinointia oikein tehdään. Työskentelen tämän kesän Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintätiimin kesätyöntekijänä. Työtehtäväni koostuvat erilaisista sisällöntuotannollisista tehtävistä, verkkosivujen päivittämisestä, tapahtumista ja itsenäisistä projekteista. On ilo päästä kirjoittamaan tätä blogia ja jakaa teille kokemuksiani tältä kesältä.

Henkilö pitää sormissaan kukkaa.

Kotona Iisalmessa

Iisalmi ei ollut minulle tuttu entuudestaan vaan muutin tänne puhtaasti mielenkiintoisen työmahdollisuuden perässä. Kesä vesistön ja luonnon keskellä Iisalmen kokoisessa kaupungissa kuulosti omiin korviini varsin kiehtovalta. On aina jännittävää muuttaa täysin uudelle paikkakunnalle, mutta voin ylpeydellä jo sanoa Iisalmen tuntuvan kodilta. Tähän ovat ehdottomasti vaikuttaneet ympäristö, tunnelma sekä ihmiset. Alusta alkaen minusta on tuntunut tervetulleelta ja kiinnitin heti huomiota paikallisten ystävällisyyteen ja rentoon asenteeseen.

​Kesätöiden hakeminen toiselta paikkakunnalta ei aina ole mutkatonta asuntojen ja välimatkojen suhteen. Myös yksinäisyys saattaa jännittää, kun muutto kohdistuu niin lyhyelle ajalle. Olen kuitenkin kokenut, että Iisalmi vastaanotti minut erinomaisesti ja sain järjestelyt varsin mutkattomasti tehtyä. Kaupunki on huomioinut erinomaisesti kesäksi töihin saapuvat ja asunkin tällä hetkellä Petterinkulman edullisessa soluasunnossa kahden muun kesätyöntekijän kanssa. Pääsin myös osallistumaan tervetulotapahtumaan, jossa tutustuin muihin Iisalmessa kesän ajan työskenteleviin nuoriin. Koen, että kokemuksien jakaminen toisten kesäasukkaiden kanssa on ollut tärkeä osa kotiutumista. Tällaisten mahdollisuuksien tarjoaminen ja asioiden helposti hoituminen olivat itselleni tärkeitä tekijöitä ja helpottivat päätöstä lähteä kesätöihin kauemmaksi.

Heinäseipäistä tehty aita ilta-auringossa.

Kiireneutraali Iisalmi

Tutustuessani tulevaan kotikaupunkiini perehdyin myös Iisalmen tavoitteeseen olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki. Iisalmessa halutaan pitää työ ja vapaa-aika tasapainossa ja näin kiirejalanjälki pienenä. Tavoite kiehtoo minua, koska vuosien mittaan olen myös itse etsinyt tasapainoa vapaa-ajan, työn ja opintojen välillä. Palautumisen mahdollistaminen ja kiireneutraalisuuden tavoitteleminen herätteli myös itselleni ajatuksia nykytilanteestani ja oman hyvinvoinnin edistämisestä.

Kesän blogisarjassani tarkastelen omaa kesäkokemustani ihmeiden Iisalmessa ja kiireen roolia niin vapaa-ajalla, työelämässä kuin sosiaalisten verkostojen kautta. Olemme erilaisissa elämäntilanteissa ja jokainen yksilö määrittelee kiireensä eri tavoin. Toivon kuitenkin blogini antavan kannustusta ja voimia tarkastella myös omaa jaksamista.

Minusta kaupungin tuki ja tavoitteet kiireneutraalisuuteen ovat valtava etu, jonka vuoksi myös päätin ottaa tämän näkökulmaksi kesän blogille.

Haaste kesälle

Liiallisen kiireen tunnistaminen ja oman palautumisen tarkastelu ovat avainasemassa, kun haluamme oppia käsittelemään kiireen merkitystä elämässämme. Seuratakseni konkreettisesti omaa edistystäni kiireen kitkemisessä olen päättänyt asettaa itselleni kevyen haasteen täksi kesäksi. Haluan haastaa itseni tutkiskelemaan omia kiireen syitäni ja vähentää niitä. Olen kiinnostunut kokeilemaan uusia toimintatapoja rutiineissani ja löytää keinoja elää kiireneutraalisti Iisalmessa. Päivittelen teille omia havaintojani ja tiivistän kesän lopulta tulokseni ja löydökseni teille.

Tervetuloa seuraamaan matkaani kiireneutraaliksi!

Koeasumista Iisalmessa

Myös tänä kesänä Iisalmen kaupungille on valittu koeasukas, joka päivittelee kuulumisiaan @koeiisalmi -tilillä Instagramissa. Kesän koeasukkaaksi valittu helsinkiläinen Reetta Sojakka työskentelee varhaiskasvatuksen puolella ja esittelee myös kiireneutraaleja harrastuksiaan kesän aikana. Ota siis tili seurantaan ja seuraa Reetan matkaa Iisalmen kesässä. Kuulumisia pääset myös lukemaan kaupungin Facebook kanavassa sekä kaupungin blogissa.

Lämpimästi tervetuloa kiireneutraalin kesäblogini pariin! 

– Annika, Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä 2023