Kannanotto Kuntamarkkinoilla: Iisalmen sairaalan päivystys on säilytettävä ympärivuorokautisena
Iisalmen kaupunginhallitus esittää valtioneuvostolle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle vetoomuksen: Iisalmen sairaalan päivystys tulee säilyttää ympärivuorokautisena. Iisalmen kaupunki kutsui Savo-Karjalan kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysministerin Kuntamarkkinoiden yhteydessä järjestettyyn tapaamiseen 18.9.2024 keskustellakseen yöpäivystyksen jatkumisesta esittämänsä vetoomuksen perustelut huomioiden. Kansanedustajista paikalla olivat Markku Siponen, Timo Suhonen ja Tuula Väätäinen – ministeri Kaisa Juuso ei osallistunut tapaamiseen.
Kehysriihen tulevaisuuden sairaalaverkkoa koskeva päätösratkaisu, jonka mukaan Iisalmen sairaalan yöpäivystys suljettaisiin syksyllä 2025, aiheuttaisi noin 50 000:lle Iisalmen seudun asukkaalle merkittävän heikennyksen sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä turvallisuuteen. Samalla kavennettaisiin merkittävästi yläsavolaisen vahvan vientiteollisuuden toimintaedellytyksiä. Päätöksellä olisi kauaskantoiset vaikutukset koko seudun elinvoimaan ja kokonaisturvallisuuteen.
Iisalmen kaupunki vaatiikin perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä koskevan hallituksen esityksen (esitysluonnos 21.5.2024) uudelleenarviointia. Kiuruveden kaupunki, Vieremän kunta ja Sonkajärven kunta ovat yhtyneet huhtikuussa jätettyyn vetoomukseen.
Päätöksen vaikutukset on arvioitu yksipuolisesti ja puutteellisesti asukkaiden ja palvelujen saavutettavuuden yhdenvertaisuuden sekä todellisten kustannusten osalta. Kuten Kemin kaupunki on oikeusasiamiehelle tekemässään kantelussa todennut, lakiesityksen vaikutusten arviointi on puutteellinen.
Vetoomuksen taustaa
Vetoomuksen taustalla on syytä huomioida, että Iisalmi on Pohjois-Savon maakunnan pohjoinen seutukeskus, joka tunnetaan kansainvälisesti arvostetusta teknologiateollisuudesta, vahvasta puutuoteteollisuudesta sekä monipuolisesta elintarviketeollisuudesta. Alueen elinkeinorakenteessa myös alkutuotannolla on merkittävä rooli. Ylä-Savon seutukunnan keskuskaupunkina Iisalmeen suuntautuu suuri osuus lähikuntien asiointiliikenteestä. Seutukunnalla asuu noin 50 000 asukasta, joiden jokaisen arkeen tehdyillä päätöksillä on kauaskantoisia seurauksia.
Ylä-Savon kunnat Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Vieremä ovat tehneet tiivistä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä ja kehittäneet sote-palveluja määrätietoisesti kustannustehokkaaseen suuntaan. Iisalmen ja Ylä-Savon seutukunnan väestö ikääntyy muuta maata nopeammin, mistä seuraa, että hoitoa tarvitsevia potilaita on runsaasti. Välimatkat ovat pitkiä: Iisalmesta matkaa Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on n. 90 km, pisimmällään matkaa seutukunnan pohjoisosista Kuopioon on n. 150 km ja tiestön heikko kunto osaltaan pidentää matka-aikaa.
Vaikutukset asukkaiden yhdenvertaiseen hoitoon
Vaikutusten arvioinnissa heikoiten on arvioitu vaikutukset väestöön: Esityksen nykytilakuvauksen mukaan Iisalmen päivystyksessä oli vuonna 2023 keskimäärin 52 kävijää vuorokaudessa, joista 18 illalla ja 6 yöllä. Iisalmessa toimii myös kaikkiaan vuodeosastoja, joissa on yhteensä 104 vuodepaikkaa ja jotka vaativat ympärivuorokautisen lääkärin paikalla olon.
Iisalmen kaupunki katsoo, että Iisalmen sairaalan perusterveydenhuollon yöpäivystys tulee säilyttää palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden turvaamiseksi Pohjois-Savossa (laki hyvinvointialueesta 7 § kohta 1, laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 4§). Ympärivuorokautisen päivystyksen saatavuus on keskeinen osa yhdenvertaista ja tasapuolista hoitoa. Hoitoa on saatava tarvittaessa nopeasti riippumatta asuinpaikasta.
Pitkällä aikavälillä hoidon heikompi saavutettavuus lisää terveyseroja, sairaanhoidon ja erikoissairaanhoidon tarvetta ja siten kustannuksia. Iisalmen yöpäivystyksen lakkauttamispäätöksellä lisättäisiin terveyseroja ja sosiaalista huono-osaisuutta. Tämä on täysin vastoin hyvinvointialueuudistuksen tavoitetta luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja.
Vaikutukset kustannusten kasvuun
Yöpäivystyksen puuttuminen seutukunnasta aiheuttaisi ylimääräisiä kustannuksia ja ajanmenetetystä. Julkista liikennettä ei Pohjois-Savossa ilta- ja yöaikaan ole tarjolla. Eniten yöpäivystyksen loppumisesta kärsisivät ikäihmiset, koska heidät jouduttaisiin kuljettamaan KYS:n entisestään ruuhkautuneempaan yhteispäivystykseen mm. yleistilan laskun takia.
Esityksessä on nostettu positiivisena vaikutuksena keskittämisen turvaavan palvelun saatavuus, laatu ja vaikuttavuus sekä potilasturvallisuus. Tosiasiassa yöpäivystyksen saatavuus varmistaa kaikkien potilaiden nopean hoidonsaannin tilanteissa, joissa tilanne pahenee nopeasti yöllä. Yöpäivystys voi olla jopa ratkaiseva tekijä potilasturvallisuuden kannalta. Yöpäivystys on myös keskeinen osa jatkuvaa ja toimivaa hoitoketjua, ja sillä voidaan varmistaa myös hoitohenkilöstön osaamisen kehittäminen. Äkillisten tilanteiden arviointi ja hoito eivät aina vaadi erikoissairaanhoitoa, jolloin yöpäivystys väliportaan palveluna vähentää erikoissairaanhoidon kuormitusta ja resurssitarvetta.
Kustannusvaikutusten arvioinnissa on syytä huomioida ympärivuorokautisen lääkärin läsnäolotarve Iisalmen sairaalassa riippumatta päivystyksestä: Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuustossa 6.5.2024 on todettu, että Iisalmessa säilyvät kolme akuuttivuodeosastoa tulevat myös jatkossa vaatimaan ympärivuorokautisen lääkärin myös fyysisesti paikalle. Tämä pienentää merkittävästi yöpäivystyksen lopettamisesta saatavia säästöjä. Ensihoidon arvion mukaan yöpäivystyksen lopettaminen johtaa siihen, että Iisalmeen joudutaan lisäämään yksi ensihoidon yksikkö 24/7, mikä lisää kustannuksia n. 700 000 euroa.
Iisalmen yöpäivystyksen lakkauttaminen tarkoittaisi todellisuudessa kustannusten kasvua 0,1 miljoonalla eurolla. Laskelmassa ei ole huomioitu välillisiä kulueriä, joita ovat lisätyövoiman tarve Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) päivystyksessä sekä kuljetuskustannusten kasvu Iisalmesta Kuopioon. Lisäksi on arvioitu, että vuodeosastokustannukset kasvavat: KYS:n vuodeosastoilla jatkohoitopaikkaa odottavien määrä kasvaa ja vaihtuva vuodeosastokapasiteetti vähenee, millä on suora vaikutus alentaen leikkaustoiminnan volyymia. Mikäli vuodeosasto ei vedä, ei heräämö vedä eikä tällöin voida leikata, jos heräämö on täynnä. Toiminnan tehokkuus kärsii erikoissairaanhoidossa ja hoitojonoja joudutaan lyhentämään lisäostoilla yksityisiltä, joita nytkin on tehty lähes miljoonan euron arvosta viimeisen vuoden aikana.
Yhteenveto:
Iisalmen yöpäivystyksen sulkeminen ei ole toiminnallisesti tai taloudellisesti järkevää
Edellä esitetyn perusteella voidaan todeta, että yöpäivystyksen lopettaminen Iisalmessa ei ole toiminnallisesti tai taloudellisesti järkevää. Vaikutukset on arvioitava kattavasti ja objektiivisesti, huomioiden ihmisten hyvinvointi ja turvallisuus ja sitä kautta seudun elinvoimaisuus. Vastuulliseen päätöksentekoon kuuluu, että edellä mainitun kaltaiset riskit arvioidaan ja tuodaan esille avoimesti riskitaso ja seuraukset, jotka säästöjen saavuttamiseksi ollaan valmiita hyväksymään.
Lisätietoja:
Jarmo Ronkainen, Iisalmen kaupunginjohtaja, p. 040 661 5351, jarmo.ronkainen@iisalmi.fi
Lisätietoja liitteenä olevasta kuvasta:
Iisalmen kaupunki kutsui Savo-Karjalan kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysministerin Kuntamarkkinoiden yhteydessä järjestettyyn tapaamiseen 18.9.2024 keskustellakseen yöpäivystyksen jatkumisesta esittämänsä vetoomuksen perustelut huomioiden. Kansanedustajista paikalla olivat Markku Siponen, Timo Suhonen ja Tuula Väätäinen – ministeri Kaisa Juuso ei osallistunut tapaamiseen. Kuvassa vasemmalta oikealle: Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen, Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, kansanedustaja Markku Siponen, Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen, kansanedustaja Timo Suhonen, kansanedustaja Tuula Väätäinen, Iisalmen kaupunginvaltuuston pj. Kati Åhman, Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen, Iisalmen kaupunginhallituksen pj. Jukka Ryhänen.