Iiranta-Partala
Iiranta-Partalan kylä sijaitsee Iisalmen kunnan pohjoisosassa. Alueella asuu tällä hetkellä noin 500 henkeä. Alueelle on kaavoitettu runsaasti uusia tontteja, jotka ovat kiinnostaneet erityisesti lapsiperheitä.
Iiranta-Partalan kylä sijaitsee Iisalmen kunnan pohjoisosassa. Alueella asuu tällä hetkellä noin 500 henkeä. Alueelle on kaavoitettu runsaasti uusia tontteja, jotka ovat kiinnostaneet erityisesti lapsiperheitä.
Iiranta-Partalan kylä sijaitsee Iisalmen kunnan pohjoisosassa. Kylän alue rajoittuu etelässä Joutsenjoentiehen, lännessä Mustapuroon ja Iimäkeen, pohjoisessa Vieremän rajaan ja idässä Iijärveen. Iiranta-Partalan kyläseuran alueella sijaitsevat Kariahon, Kilmulan, Iirannan, Partalan, Linnankylän ja Iimäen kylät sekä Vieremän Tikanniemi.
Iiranta- Partalan kylän alueella sijaitseva Iimäki on määritelty kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Iirannan viljelymaisema on osana laajempaa maisema-aluekokonaisuutta Iiranta-Karankajärvi alueella. Vajaa 500 vuotta sitten kaskisavut ovat olleet hyvin vallitsevia Iijärven rantamailla kesäiseen aikaan ja suotuisiin vuodenaikoihin rajoittuneet eräretket olivat muuttuneet vähitellen ympärivuotiseksi asumiseksi. Kun kirkolle ja pappilalle tarvittiin maata, se otettiin Partasilta ja Koljosilta. Heille annettiin sijaan maata näiltä ylävesiltä. Siitä tuleekin alueen nimet Koljonvirta sekä Partalan kylä.
Kulttuurimaiseman arvo Iijärven rannalla liittyy vanhoihin kantatiloihin, joiden rakennuspaikat sijoittuvat talouskeskustensa osalta kumpareille, metsän reunavyöhykkeelle tai peltojen keskellä oleville saarekkeille seuraten alueen läpi kulkevaa tietä. Loivasti kumpuilevat pellot levittäytyvät rinteisiin järven rantamaisemassa. Peltojen yli avautuvat upeat näkymät Iijärven vesistöön ja rakennusten sijoittuminen ovat tärkeä osa maiseman arvoa. Tämä kulttuurimaisema on syntynyt ravinteikkaan maaperän ja hyvien kasvuolosuhteiden tuloksena.
Kyläseudun vanhimpia verotettavia tiloja löytyy 1600- luvun puolenvälin tienoilta alueelta jo useita. Suomen sodan aikaan v. 1808 Fredrikstalin kartanossa toimi Sandelsin esikunnan asemapaikka.
Kylän keskeisiä paikkoja vielä tänäkin päivänä on toiminnassa oleva Partalan kyläkoulu, jonka vanhempi rakennus on rakennettu vuonna 1913. Lähellä koulua sijaitsee Kattaalan tilan pihapiiri, jonka vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvulta. Iirannan Ihalan entinen eloaitta on nähtävillä Ylä- Savon kotiseutumuseolla.
Iiranta- Partalan alueella on hyvät luontoliikuntamahdollisuudet. Esimerkiksi retkeilyreittiin liittyvä polku (patikointi, hiihto, maastopyöräily, ratsastus) kulkee Koljonvirralta Tirisen kallioiden ja Tervalammin kautta Iimäelle. Reitin varrella olevat Tervalammin ja Piilammin kodat tarjoavat levähdysmahdollisuudet retkeilijöille. Kylän raja-alueella sijaitsee myös Keskimmäisen lintutorni sekä Hanhilammen ampumakeskus.
Partalan koululla toimivat liikuntaryhmät, kansalaisopisto ja vanhempainyhdistys. Koululla kokoontuvat myös paikalliset erämiehet ja hirviporukat.
Partalasta lähtee valaistu kevyenliikenteen väylä keskustaan saakka. Pitkäaikaisena toiveena on ollut saada kevyenliikenteen väylä myös Partalasta pohjoisen suuntaan aina Vieremälle saakka.
Partalan koululta lähtevät myös kaupungin ylläpitämät hiihtoladut ja koulun kenttä jäädytetään talvisin luistelijoille. Kesäisin käytössä on Iisalmen kaupungin venevalkamapaikat Iirannalla sekä kyläläisten talkoovoimin rakentama uimaranta Iijärven rannalla. Iisalmen seurakunnan leirikeskus on Iisaaressa. Tilaa voi vuokrata leirikäyttöön esim. rippikoulukäyttöön, leirikouluihin, lasten ja varhaisnuorten leireihin sekä pienimuotoisiin perhejuhliin. Iisaaren vieressä sijaitsevalla Kyhjönsaarella on nuotiopaikka. Iisalmen lentokenttä sijaitsee myös Iirannalla.
Kirjastoauto Pokkari käy joka viikko Partalassa ja joka toinen viikko Iirannalla, Kariahossa ja Iimäellä.
Kylien ajankohtaisia tapahtumia voit etsiä Iisalmi ja Tienoot -tapahtumakalenterista, josta löydät kootusti Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän tapahtumat.