Residents of the future
Kansainvälisessä EU-verkostohankkeessa pyritään löytämään yhdessä ratkaisuja pienenevän väkiluvun tuomiin haasteisiin, työvoimapulaan sekä vetovoiman kehittämiseen.
Kansainvälisessä EU-verkostohankkeessa pyritään löytämään yhdessä ratkaisuja pienenevän väkiluvun tuomiin haasteisiin, työvoimapulaan sekä vetovoiman kehittämiseen.
Residents of the Future on URBACT -ohjelman alla oleva EU-rahoitteinen verkostohanke, jonka toiminta-aika on 1.6.2023 – 31.12.2025. Hankkeen kokonaisbudjetti on 827.455,43 €, ja EU-rahoituksen osuus on 587.505,54 €. Hanketta on toteuttamassa yhteensä 9 eurooppalaista pientä tai keskikokoista kuntaa ja kaupunkia:
Kroatian Šibenik on hankkeen pääkumppanina toimiva kaupunki, muut kunnat ja kaupungit ovat projektikumppaneita. Iisalmen kaupungin Residents of the Future -hanketiimi koostuu kahdesta henkilöstä elinvoimapalveluista, jotka koordinoivat paikallista toimintaa.
Hankkeessa pyritään löytämään ratkaisuja pienenevän väkiluvun tuomiin haasteisiin, työvoimapulaan sekä vetovoiman kehittämiseen. Ratkaisuja esitettyihin haasteisiin haetaan kolmen eri teeman osa-alueilta:
Kaikissa hankkeen eri vaiheissa ja tekemisessä tähdätään siihen, että sen päättyessä lopputuloksena jokaisella mukana olevalla kunnalla ja kaupungilla olisi valmis kokonaisvaltainen toimintasuunnitelma, jota on työstetty yhdessä saaden siihen sisältöä, ideoita ja inspiraatiota eri kumppaneilta.
Tärkeimpiä elementtejä hankkeessa on jokaisen osallistuvan kunnan/kaupungin oma sisäinen URBACT Local Group (ULG ) eli paikallinen toimintaryhmä, joka on toiminnassa koko hankkeen ajan. Ryhmään tarvitaan n. 10-20 hengen kokoonpano paikallisista toimijoista, joilta löytyy halu keskustella hankkeen käsittelemistä haasteista ja etsiä ratkaisuja niihin yhdessä paikallisella tasolla. Iisalmen URBACT toimintaryhmä on perustettu ja aktivoitunut syksyn 2023 aikana.
Hankkeen aikana voidaan pilotoida ja kokeilla pieniä toimenpiteitä, joita voidaan kirjata tulevaan toimintasuunnitelmaan. Kokeilut voivat olla esim. sisäisiä pitovoimatapahtumia, vetovoimaponnistuksia tai digitaalisuuteen ja vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä.
Hankkeeseen kuuluu myös kasvotusten tapahtuvia verkostotapaamisia, johon kaikkien kumppanimaiden edustajia osallistuu. Tapaamisia järjestetään kuudessa eri maassa hankkeen toiminta-aikana, 2-3 kpl per vuosi.
Syyskuu 2023: Ensimmäinen verkostotapaaminen “Getting ready for action!” järjestettiin Kroatian Šibenikissä 27.-28.9.2023. Tapaamisen keskiössä oli luoda yhteishenkeä hankeverkoston kumppaneiden kesken sekä tutustua jokaiseen kaupunkiin/kuntaan sekä niiden vahvuuksiin ja ongelmakohtiin paremmin. Lisäksi verkostotapaamisessa annettiin jokaiselle kumppanille valmiudet paikallisen toiminnan käynnistämiseen ja sen koordinointiin. Tapaamisen teemoihin kuului myös vihreän siirtymän teemoihin liittyviä koulutuksia sekä tutustumisvierailu co-working-tiloja tarjoavan yrittäjätoiminnan keskukseen, Trokutiin.
Huhtikuu 2024: Hankkeen toinen verkostotapaaminen pidettiin Ranskassa Saint-Quentinin kaupungissa 9.-11.4.2024. Tapaamisen teemana oli digitaalinen transformaatio, johon liittyviä erilaisia koulutuskokonaisuuksia kuuluikin ohjelmaan. Verkostotapaamisessa syvennyttiin myös URBACT-ohjelman mukaisiin oppeihin mm. toimenpiteiden testaamisesta. Lisäksi ohjelmaan kuului koulutustuokio hackathonin suunnittelusta ja järjestämisestä sekä tutustumiskäyntejä mm. paikalliseen yrityshautomoon ja innovatiiviseen puistoon, joka tarjosi ilmaiseksi kävijöille erilaisia aktiviteetteja.
Lokakuu 2023: Ensimmäinen URBACT toimintaryhmän kokoontuminen pidettiin 24.10.2023. Kokoontumiseen osallistui yhteensä 12 toimintaryhmän jäsentä. Tapaamisen sisältöihin kuului URBACT-ohjelman ja Residents of the Futuren yleisesittelyä toimintaryhmälle. Esityksessä käytiin läpi mm. hankkeen tavoitteet, budjetti, osallistuvat kumppanikaupungit, aikataulu, toimenpiteitä yms. Lisäksi esiteltiin, mitä kaikkea projektin puitteissa on tähän mennessä tapahtunut sekä kerrottiin lyhyesti, millaista antia on ollut kasvokkain tapahtuneissa tapaamisissa. Kokoontumisen aikana suoritettiin muutama ryhmätyö hyödyntäen URBACT työkaluja ”Stakeholders Ecosystem Map” ja “The power-interest matrix”. Pääasiallisena tavoitteena näissä ryhmätöissä oli saada kartoitettua yhdessä toimintaryhmän kanssa se, ketä muita toimintaryhmän jäsenistöön kannattaisi vielä kutsua, ja mitkä eri sektorit olisivat tärkeitä olla edustettuna toimintaryhmässä.
Joulukuu 2023: Toinen URBACT toimintaryhmän kokoontuminen oli 5.12.2023, ja tuolloin kokoontumiseen osallistui 14 toimintaryhmän jäsentä. Kokoontumisen tavoitteena oli saada määritellyksi Residents of the Future -projektin teemaa tukeva, pääasiallinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi paikallista toimintaa lähdetään viemään eteenpäin ja suunnittelemaan eri toimenpiteitä hankkeen aikana. Asiaan pureuduttiin jälleen ryhmätöiden kautta, ja niissä hyödynnettiin URBACT työkaluja ”Problem tree” sekä sen yhteydessä ”5 Whys”.
Maaliskuu 2024: Kolmas paikallisen URBACT toimintaryhmän kokoontuminen tapahtui 12.3.2024, ja osallistumaan pääsi tuolloin kuusi toimintaryhmän jäsentä. Kokoontumisen tavoitteena oli ideoida hankkeella pilotoitavia veto- ja pitovoimatoimenpiteitä jo aiemmin yhdessä määriteltyjen tavoitteiden pohjalta ryhmätyöskentelyn kautta. Ryhmätyössä hyödynnettiin tällä kertaa OPERA-työkalua. Vaikka hyviä ja kehityskelpoisia ideoita jo nousikin ryhmätyön tuloksena, tullaan toimenpiteitä suunnittelemaan vielä lisää seuraavassa toimintaryhmän kokoontumisessa, koska maaliskuun kokoontumisen osallistujamäärä oli vähäinen.
Kesäkuu 2024: Paikallinen URBACT toimintaryhmä kokoontui neljännen kerran 5.6.2024. Läsnä kokoontumisessa oli yhteensä 10 toimintaryhmän jäsentä, ja pääasiallisena tavoitteena oli saada kehitettyä ja täsmennettyä ideaa, jota on työstetty jo aiemmin sekä paikallisessa toimintaryhmässä, että myös edellisessä yhteisessä verkostotapaamisessa Saint-Quentinissa huhtikuussa 2024. Ideointia ja täsmennytstä tehtiin jälleen ryhmätöiden muodossa, hyödyntäen Action table -työkalua. Kesäkuun kokoontumisen anti oli hyvä, ja seuraavaksi kokonaisuutta on rajattava ja yksinkertaistettava, jotta hankkeella pilotoitavia toimenpiteitä voidaan lähteä viemään eteenpäin toteutusta kohti realistisesti. Lähitulevaisuudessa luvassa on myös hankkeen tulevan toimintasuunnitelman ensimmäisen luvun kirjoittaminen.
Linkit avautuvat uudelle välilehdelle.
Elinvoimainen teollisuus -teemalehti ilmestyi 16.11.2024 Iisalmen Sanomien välissä. Lehden teema on Ylä-Savon menestyjät – tulevaisuuden rakentajat.
Kasvua ja kansainvälistymistä vastuulliseen matkailuun -hanke aloitti syksyllä vastuullisen tuotteistaminen työpajat yhdessä 17 yrityksen ja 2 toimijan kanssa. Osa heistä vasta suunnittelee matkailutoimintaa, osa tekee yhteistyötä ja osa on toiminut jo pitkään matkailun parissa.
Iisalmen liikkuva koulu ja kouluPT-hanke edistää nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja pyrkii lisäämään fyysistä aktiivisuutta.
Iisalmen kaupunginkirjastossa on alkanut ”Inspiroiva ja ihmeellinen kirjasto – yhdessä uudistuen kohti tulevaisuutta” toiminnan kehittämisen hanke, jossa palvelumuotoilua käyttäen osallistetaan kaupunkilaiset tulevaisuuden kirjaston ideointiin.
URBACT-ohjelman alla toimiva EU-verkostohanke Residents of the Future on edennyt hankesuunnitelman mukaisesti vaiheeseen, jossa on valittu pilottitoimenpide toteutukseen.
Iisalmi – 11.9.2024: Uusiutuvan lentopolttoaineen (SAF) kehittämiseen erikoistunut brittiläinen biopolttoaineyhtiö Flying Forest Limited on varannut 26,8 hehtaarin alueen uudelle liiketoiminnalleen Iisalmen Soinlahdesta. Maanhankinta on merkittävä askel kohti alueen ensimmäisen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantolaitoksen ja biopolttoaineiden tutkimuskeskuksen perustamista. Uuden laitoksen odotetaan toteutuessaan tuovan merkittäviä taloudellisia hyötyjä Iisalmeen, mukaan lukien noin 100 uuden työpaikan syntyminen toimintavaiheessa. Suoran työllistämisen lisäksi hanke vauhdittaa paikallista teollisuutta hankkimalla kestävät biomassaraaka-aineensa kokonaan paikallisista metsistä ja sahoilta, mikä tukee alueellisia metsä- ja biotaloussektoreita.