Siirry sisältöön

Joulun lähestyessä ministeriöstä kantautuu hyviä uutisia Ylä-Savon yhteistyölle – työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä esittää TE-uudistukseen ja järjestämislupaan jätetyn poikkeuslupahakemuksemme hyväksymistä valtioneuvostolle. Lopullinen päätös saadaan aivan näinä päivinä. 

Tämä on hieno uutinen ja pääsemme jatkamaan tämän seudun elinvoimaan merkittävästi vaikuttavan uudistuksen valmistelua. Yhteistyössä neljän muun kunnan kanssa Iisalmen kaupunki ottaa siis 1.1.2025 alkaen hoitaakseen alueelliset työllisyys- ja elinkeinopalvelut, jotka aiemmin ovat olleet TE-toimistojen vastuulla. Siirtyvän rahoituksen kokoluokka meidän alueellamme on n. 5M€ ja uuden toiminnan henkilöstömäärä tulee olemaan arviolta 30-35 henkeä. Käytännön valmistelu tehdään tiiviissä yhteistyössä niin TE-toimiston kuin kaikkien kuntien, yrittäjien ja muiden sidosryhmien kanssa, jotta palvelut saadaan entistä vaikuttavimmiksi niin työnhakijoiden kuin työvoimaa hakevien työnantajienkin näkökulmasta.

Kyseessä on itse asiassa historiallisen suuri elinvoimauudistus valtakunnallisesti, tilaisuutta ei siis saa hukata!

Tämän hetken talouskehitystä peilaten uudistus tulee todennäköisesti ajoittumaan uuden orastavan kasvupyrähdyksen saumakohtaan. Tällä hetkellä kova inflaatio ja korkeat korot ovat hyydyttäneet taloutta ympäri maailman, mikä näkyy nyt tilauskantojen heikkenemisenä ja muutosneuvotteluina eri toimialoilla myös täällä Ylä-Savossa. Kevään 2024 jälkeen talouden ennakoidaan kuitenkin piristyvän ja kääntyvän pieneen kasvuun viimeistään vuonna 2025, toivotaan näin myös tapahtuvan ja notkahduksen jäävän väliaikaiseksi. Kuntataloudessa puolestaan näkymä ei ole kovin auvoinen edes 2025 vuodesta eteenpäin vaan kaikissa alueen kunnissa tullaan vaatimaan säästöjä. Elinvoiman kehittämistä ei kannata kuitenkaan unohtaa vaan vain kasvavien yritysten ja korkeamman työllisyyden kautta myös kuntien verotuloja voidaan jatkossa kasvattaa. Myös vireillä olevia erilaisia vihreän energian projekteja saadaan toivottavasti eteenpäin, ne mahdollistavat myös muun teollisuuden sijoittumista Ylä-Savoon edullisten energialähteiden äärelle. Vaikkapa tuulivoimahankkeet pitää arvioida asukkaiden ja luontonäkökulmien ohella myös taloudellisesta ja tulevaisuuden kasvua mahdollistavasta näkökulmasta. Jos nyt jäämme jälkeen energiainvestoinneissa, se tulee kostautumaan tulevina vuosina teollisuuden tuotannon sijoittumispäätöksissä.

Joulu alkaa todellakin jo kolkutella nurkan takana, Iisalmessakin joulun avaus keräsi torille valtavasti väkeä ja toivottavasti myös kaupoissa kassakoneet kävivät tarjousviikon lopuksi. Tällaista yhteisöllisyyttä ja monipuolisia tapahtumia tarvitsemme keskustaan tulevaisuudessakin, ilman ihmisiä ei ole elävää kaupunkikeskustaa. Panostukset rakennuksiin ja infraan ovat toki tärkeitä, mutta lopulta sisältö seinien ja ikkunoiden takana ratkaisee tulevaisuuden elinvoiman. Kaupunki ja Iiden ry tekevät yhdessä yrittäjien kanssa jatkossakin tiivistä yhteistyötä, jotta näitä aitoja kohtaamisia saadaan syntymään!

Mukavaa joulun odotusta!

Terho Savolainen
elinkeinojohtaja